Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax

door BadembaBarrie 79

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de zesde nederlaag in acht wedstrijden, in extremis, op bezoek bij hekkensluiter SC Telstar.

Wisselwerking Misehouy en Godts

Er was maar weinig positiefs aan het spel van Jong Ajax te ontdekken. Op een goede openingsfase na, werd er nauwelijks iet gecreëerd. Als er echter iets van dreiging ontstond, waren Gabriël Misehouy en Mika Godts daar vaker dan niet verantwoordelijk voor. Het duo was verantwoordelijk voor de fraaie 0-1 na tien minuten en bleef gedurende de wedstrijd bij vlagen gevaarlijk. De twee rasvoetballers lijken elkaar in het veld steeds beter aan te voelen. Ze wisselden meermaals van positie en lieten de bal tussen elkaar aardig rondgaan. Los van de 0-1 leverde het geen echt grote kansen op, maar het was wel goed voor de spaarzame gevaarlijke momenten die Jong Ajax voor rust op de mat wist te leggen. Het biedt bovendien hoop met het oog op de rest van het seizoen.

Opbouw maakt plaats voor de lange bal

In de eerste paar wedstrijden van het seizoen incasseerde Jong Ajax meermaals doelpunten en grote kansen na knullig balverlies in de opbouw. Toch bleef de ploeg stoïcijns opbouwen van achteruit; de lange bal leek welhaast verboden. De aanvallen en combinaties die ontstonden uit die keren dat het Jong Ajax wel lukte om goed op te bouwen, zagen er ook gelijk goed en gevaarlijk uit. Zo viel er bijna iedere wedstrijd, los van verdedigende fouten, ook aanvallende potentie en goed voetbal te zien.

De laatste wedstrijden deed de lange bal echter al steeds vaker zijn intrede en tegen Telstar waren de rollen volledig omgedraaid. Er werd vaak niet eens meer een echte poging gedaan om op te bouwen. Zelfs als Charlie Setford zijn verdediging uit liet zakken, kreeg het leerwerk vaker dan niet een lel naar voren. Het was mede debet aan het feit dat Jong Ajax voetballend, op de eerste tien minuten na, nauwelijks iets creëerde.

Idumbo Muzambo keert terug

De aanvaller annex aanvallende middenvelder miste de eerste wedstrijden van het seizoen, omdat hij nog herstellende was van een operatie aan zijn schouder. Inmiddels is hij daar dus voldoende van hersteld en hij heeft dus ook gelijk zijn eerste minuten van het seizoen te pakken. Op bezoek bij Telstar wist hij zich niet aan de voetballende malaise van de rest van het team te onttrekken, want nog maar weinig lukte bij de talentvolle Belg. Toch is zijn terugkeer goed nieuws voor de beloften, die het vooralsnog vooral van individuele kwaliteit moeten hebben dit seizoen. En dat heeft Idumbo Muzambo wel.

Salah-Eddine schuift naar het middenveld

Hij begon de wedstrijd nog op linksback, maar in de loop van de eerste helft wisselde Anass-Salah-Eddine ineens met Nassef Chourak van positie. Laatstgenoemde ging op linksachter spelen en Salah-Eddine stond plots naast Misehouy op het middenveld. Dat maakte de wisseling extra opvallend, omdat Vos er dus niet voor koos het systeem – met de punt naar achter – om te gooien naar een dubbele zes. Salah-Eddine was zowel op linskback als op het middenveld niet goed tegen Telstar. Met het oog op zijn speeltijd in Ajax 1 en gezien het feit dat hij ook op huurbasis bij FC Twente meermaals op het middenveld speelde, is de verschuiving wel een interessante.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen