Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen

door BadembaBarrie 121

Bron Ajax Showtime

Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen

door BadembaBarrie 121

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de het onnodige gelijkspel, thuis tegen FC Eindhoven.

Ramaj debuteert in Ajax-tenue

Veruit de opvallendste naam op het wedstrijdformulier was die van Diant Ramaj. De Duitse doelman had minuten nodig en dus kreeg Charlie Setford een avondje vrij. Erg druk had Ramaj het niet, maar de dingen die hij deed, deed hij goed. De redding op de poging van Dorenbosch van dichtbij was niet extreem moeilijk, maar toch: je moet er staan. Als de schijn niet bedriegt, lijkt Ramaj bovendien over een aardige techniek te beschikken. Ook aan het meevoetballen had de doelman geen dagtaak, maar uit zijn balbehandeling sprak rust en gevoel. Zo leek Ramaj de nul te gaan houden, maar daar stak Ozan Kökçü een stokje voor in de 92e minuut. De vrije trap was zuiver geschoten, maar geheel onhoudbaar leek hij niet. Om het een fout van Ramaj te noemen, gaat te ver, maar de doelman zal er evengoed flink van balen.

Spelers op hun posities

De basisopstelling tegen FC Eindhoven was met afstand de minst experimentele die Dave Vos dit seizoen het veld op heeft gestuurd bij Jong Ajax. Alleen David Kalokoh speelde andermaal als spits, in plaats van op de flank, maar ook het centrum van de aanval is voor de aanvaller met Sierra Leoonse roots geen onbekend terrein. Met die basisopstelling kwam Jong Ajax ook gelijk een stuk georganiseerder voor de dag. Hoewel de meer afwachtende spelopvatting van FC Eindhoven daarin vanzelfsprekend ook meewoog, speelde het spel zich een stuk meer af op de helft van de tegenstander. Met tot gevolg dat Jong Ajax de beste eerste helft van het seizoen op de mat legde.

Verschuivingen komen spel niet ten goede

Uit goede, verzorgde aanvallen ontstonden voor rust snelle combinaties rond de Eindhovense zestien. Daarin vertolkte onder meer het aanvallende duo op het middenveld, bestaande uit Gabriël Misehouy en Kristian Hlynsson een belangrijke rol. In de rust wisselde Dave Vos echter twee keer en bracht hij Ar’jany Martha en Nassef Chourak voor David Kalokoh en Anass Salah-Eddine. Los van het verlies van de kwaliteitsimpuls van laatstgenoemde, werd er als gevolg van de wissels ook met meerdere spelers geschoven. Martha kwam op rechtsbuiten te spelen, waardoor Banel naar de spits ging. Chourak werd voor Salah-Eddine wel een één op één wissel, maar voelde zich op linksback duidelijk significant minder op zijn plek dan de speler van Ajax 1. Het kwam het spel allemaal niet ten goede. Het tempo verdween uit de wedstrijd en Jong Ajax creëerde nauwelijks meer een kans. Daarvoor kreeg het in blessuretijd dus de rekening gepresenteerd.

Beloften solliciteren naar kansen bij 1

De uitstekende eerste helft van Jong Ajax was te danken aan meerdere spelers. Salah-Eddine kreeg op linksback minuten om weer wat ritme op te doen en bewees in de tijd die hem gegund was dat hij de Keuken Kampioen Divisie ontgroeid is. Hlynsson mocht niet ontevreden zijn over zijn Eredivisiedebuut tegen Fortuna Sittard en solliciteerde in de eerste helft, met enkele fijne acties en goede combinaties, nadrukkelijk naar meer wedstrijden in de hoofdmacht. Datzelfde gold voor Misehouy, die minder opvallend was dan in eerdere optredens dit seizoen, maar zeker voor rust wel aan de basis stond van meerdere goede kansen van Jong Ajax. Beide aanvallende middenvelders moeten hun kans ruiken, nu Ajax 1 nog zo zoekende is.

Mika Godts zat tot verbazing van velen niet bij de wedstrijdselectie tijdens De Klassieker. De creatieveling, was niet geblesseerd en leek met zijn kwaliteiten de ideale vervanger voor de afwezige Steven Bergwijn. Maurice Steijn koos er echter voor om hem niet mee te nemen en dus stond hij in de basis bij Jong Ajax. Daar toonde hij voor rust andermaal aan over wat voor potentieel hij beschikt. Met enkele goede acties, lekkere aannames en vloeiende combinaties met teamgenoten als Misehouy, Salah-Eddine en Hlynsson , liet Godts bij vlagen uitstekende dingen zien op De Toekomst. De kansen om zichzelf te belonen met een doelpunt liet hij jammerlijk liggen, maar ook zijn optreden voor rust pleitte voor meer minuten in Ajax 1.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.