Jong Ajax geeft zege bij debuut Ramaj in blessuretijd uit handen

door BadembaBarrie 1251

Jong Ajax is er nog altijd niet in geslaagd te winnen in het seizoen 2023/24. Op Sportpark de Toekomst leek de ploeg van Dave Vos lang op weg naar drie punten. Het was vele malen beter dan tegenstander FC Eindhoven en had zeker voor rust twee of driemaal kunnen en misschien wel moeten scoren. Dat deed het echter slechts eenmaal en omdat het aanvalsspel na rust wegzakte, bleef het qua stand spannend. In de blessuretijd bleek een vrije trap van Ozan Kökçü debuterend doelman Diant Ramaj te machtig, waardoor het in 1-1 eindigde in Amsterdam.

Jong Ajax begon in een opstelling waarbij praktisch iedere speler op zijn favoriete positie stond. Het zal niet puur daardoor zijn gekomen, maar de Amsterdamse beloften stonden wel duidelijk goed georganiseerd op het veld. Ze domineerden de wedstrijd vanaf minuut één en hoewel het een kwartiertje nodig had, leidde dat uiteindelijk ook tot de nodige kansen. Bij die kansen waren Gabriël Misehouy en zeker Kristian Hlynsson nadrukkelijk betrokken. De twee comibneerden zich tot de eerste kans van de wedstrijd, waarbij de IJslander van dichtbij uithaalde. Doelman Jorn Brondeel stond echter goed opgesteld en kon keren.

Kort daarna bediende Misehouy Mika Godts, die van links in het strafschopgebied de 1-0 had móeten maken, maar de bal naast schoof. Behoudens een afstandsschot op de paal wist FC Eindhoven er weinig tegenover te stellen en Jong Ajax ging geduldig verder met combineren. Hlynsson en Jaydon Banel vertolkten de hoofdrol in de beste aanval van de wedstrijd tot dat moment. De teruggetrokken bal van de IJslander vond echter geen mede speler en ook het slimme wippertje van Misehouy in de verlengde rebound was niet doeltreffend.

Eindhoven dreigde nog wel even met een spaarzame kans, in dit geval voor August Priske, maar de aanvaller schoot in kansrijke positie voorlangs, waardoor Ramaj niet eens redding hoefde te brengen. Verder was het vooral Jong Ajax dat de klok sloeg en de 1-0 van Banel was, na nieuwe gemiste kansen voor onder anderen Godts, dan ook een logisch gevolg. De rechtsbuiten van dienst kwam even op links uit, trok naar binnen, legde aan en schoot hard en zuiver raak in de verre hoek.

Dat het verdedigend bij Jong Ajax nog niet vlekkeloos verliep, bleek vlak voor rust toen Priske volledig vrij in de zestien opdook en de bal terugkopte op Dyon Dorenbosch. Die moest de gelijkmaker binnenwerken, maar raakte de bal niet optimaal, waardoor Ramaj zich kon onderscheiden door de bal op de doellijn te klemmen.

Na rust was het spel van Jong Ajax beduidend minder aantrekkelijk. Misehouy dacht zijn ploeg heel even op de-0 te hebben gezet, met een goed en droog schot in de verre hoek. De grensrechter oordeelde echter dat de middenvelder buitenspel stond, een oordeel waar de scheidsrechter gehoor aan gaf. Daarna zakte het tempo steeds verder weg. Het meest noemenswaardige moment was een relatief ongevaarlijke kopbal van Banel, die door Brondeel dan ook eenvoudig gevangen werd.

De wedstrijd kabbelde zo wat voort, zonder dat er heel veel opwindends gebeurde. Op doel moest Ramaj nog enkele keren handelend optreden. Dat waren niet de moeilijkste ingrepen, voornamelijk lange ballen en een enkele voorzet die eruit gehaald moesten worden, voor het echt gevaarlijk werd. Dat deed hij naar behoren en zo leek hij op een geslaagd debuut, met drie punten en een clean sheet af te stevenen.

Dar was echter buiten een vrije trap van Ozan Kökçü in de blessure tijd gerekend. De aanvaller van FC Eindhoven legde aan van enkele meters buiten de zestien en trapte de bal richting de kruising. Daar ging Ramaj ook naartoe en de doelman raakte de bal ook, maar onvoldoende. Zo moet Jong Ajax dus nog altijd wachten op de eerste driepunter van het nieuwe seizoen.

Ramaj; Sarfo (Speksnijder 84'), Aertssen, Gooijer, Salah-Eddine (Chourak 46'); Brandes, Hlynsson (Janse 61'), Misehouy; Banel, Kalokoh (Martha 46'), Godts (Agougil 61')