Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax

door BadembaBarrie 63

Bron Ajax Showtime

Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax

door BadembaBarrie 63

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de keiharde nederlaag op bezoek bij Jong AZ.

Gatenkaas achterin

Jong Ajax speelde tegen Jong AZ aan de bal geen onverdienstelijke wedstrijd, maar zonder bal was het zeker achterin kwetsbaar. Het kreeg in het eerste kwartier al twee doelpunten om de oren en beide keren leek de verdedigende organisatie niet te kloppen. Niet veel later sneed Jong AZ er weer ogenschijnlijk te gemakkelijk doorheen en had Jong Ajax het geluk dat Ro-Zangelo Daal het vizier niet op scherp had.

Ook Dave Vos lijkt duidelijk nog niet tevreden over zijn defensieve samenstelling, gezien hij nog geen wedstrijd met dezelfde vier verdedigers is gestart. Dat heeft uiteraard ook te maken met wie er beschikbaar is, maar de vele wisselingen kunnen niet geheel los worden gezien van de defensieve problemen die de beloften al de hele openingsfase van het seizoen parten spelen. Het goede nieuws is dat er defensieve versterkingen onderweg zijn, al zijn die momenteel nog op weg terug van een blessure. In Ethan Butera krijgt Jong Ajax er een verdediger bij die in vaderland België erg hoog stond aangeschreven. En ook Ahmetcan Kaplan zal naar verwachting minuten gaan maken bij de beloften, alvorens hij aansluit bij Ajax 1.

Voetballer in de verdediging

Ondanks de verdedigende malaise bij Jong Ajax is er één patroon waar Vos achterin aan vast blijft houden: een speler die normaal één of meerdere linies hogerstaat opstellen. Eerder dit seizoen maakten Silvano Vos, Julian Brandes, Rida Chahid en Ar’jany Martha al hun opwachting in de verdediging en Nassef Chourak is de volgende speler die zich bij dat rijtje mag voegen. Op verschillende momenten werd echter pijnlijk duidelijk dat Chourak toch echt een aanvallend ingestelde speler is. De 1-1 van Jong AZ viel over zijn flank en bij de 3-2 hief hij het buitenspel voor doelpuntenmaker Reverson op, die aan de andere kant van het veld stond. Voetballend was Chourak duidelijk meer in zijn element, maar verdedigend zal het nog flink aanpoten worden, als Vos hierop wil voortborduren.

Technische Kalokoh moet meer body kweken

Zo veel als er geschoven wordt in de verdediging, zo zeker lijkt Dave Vos vooralsnog van zijn keuze in de spits. David Kalokoh krijgt daar al meerdere wedstrijden op rij het vertrouwen en betaalde dat tegen FC Emmen uit met een doelpunt. Tegen Jong AZ was aanvaller minder gelukkig.

Wat bij Kalokoh duidelijk is, is dat hij een flinke technische bagage met zich meedraagt. In de wedstrijden tegen Emmen en Jong AZ, was hij meermaals duidelijk op zoek naar de technisch vernuftige oplossing. Als hij die vond, zoals bij de kans tegen Jong AZ, waar hij de bal onder de voet meenam en tegelijk om zijn as draaide, ziet het er mooi uit. De aanvaller mist echter duidelijk nog wat body. Dat is ook niet heel gek, gezien hij tot nu toe vooral veel op de vleugel gespeeld heeft. Fysiek legt hij het vooralsnog echter vaak af tegen zijn tegenstanders. Als hij daar sterker en/of slimmer in weet te worden, heeft het experiment Kalokoh in de spits alles in zich om succesvol worden.

Debutantenbal gaat door

Een positieve Jong Ajax-trend van dit seizoen is dat er praktisch iedere wedstrijd wel een iemand nieuw bij de wedstrijdselectie zit en/of debuteert. Ditmaal was de eer aan Kayden Wolff. De aanvaller viel na 73 minuten in voor David Kalokoh en speelde grotendeels als rechtsbuiten. Daar wist hij geen potten te breken, maar dat was dan ook wel een helse opgave. Jong Ajax zat al niet in de wedstrijd en kreeg ook nog binnen twee minuten na Wollfs entree de 4-2 om de oren. Met drie goals en assists uit evenzoveel wedstrijden voor Ajax Onder 18 is Wolff persoonlijk in ieder geval uitstekend begonnen aan het huidige seizoen. Als hij dat vasthoudt, zullen er snel meer en betere kansen volgen om zich ook bij Jong Ajax te laten zien.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.