Jong Ajax heeft defensie weer niet op orde en gaat hard onderuit bij Jong AZ

door BadembaBarrie 1129

Bron AS

Jong Ajax heeft defensie weer niet op orde en gaat hard onderuit bij Jong AZ

door BadembaBarrie 1129

Bron AS

Laatst geüpdatet

Jong Ajax is voor de vijfde keer in zes wedstrijden onderuit gegaan. Op bezoek bij Jong AZ ging de eerste helft redelijk gelijk op en speelden de Amsterdammers aan de bal bij vlagen best goed. Achterin was het echter andermaal een gatenkaas en dat werd de ploeg van Dave Vos na rust fataal. Jong AZ creëerde de meeste grote kansen en won uiteindelijk met 5-2.

De wedstrijd begon van beide kanten rustig, De eerste kansen van beide ploegen leverden echter wel direct doelpunten op. Julian Brandes stak Gabriël Misehouy weg, die dat passje tot assist promoveerde, door de bal via Hobie Verhulst in het doel te werken. Jong AZ had binnen twee minuten echter alweer orde op zaken gesteld, want het combineerde eenvoudig door de Amsterdamse defensie heen. Rechtsback Denso Kasius was het eindstation en rondde rustig af in de verre hoek.

Ook de tweede kans van Jong AZ ging er direct in. Balverlies van Jong Ajax op het middenveld kon ook met een uiterste krachtsinspanning niet hersteld worden Olivier Aertssen. Het gevolg was wel dat de centrale verdediger niet in positie stond en er was niemand die die voor hem had overgenomen. Zo kon de thuisploeg uitbreken via onder meer Ernest Poku, die de bal fraai om de uitgekomen Charlie Setford heen krulde en zijn ploeg zo op voorsprong schoot.

De voorsprong betekende niet dat Jong Ajax volslagen kansloos was. Allerminst. Het spel ging aardig op en neer, waarbij Jong Ajax het initiatief nam. Toch was ook de volgende grote kans voor Jong AZ, via Ro-Zangelo Daal. De linksbuiten leek een teruggetrokken bal vanuit de zestien voor het intikken te hebben, maar werkte de bal voorlangs. Aan de overzijde liet Jong Ajax weer van zich horen via David Kalokoh, die de bal fraai meenam, maar het leerwerk niet langs Verhulst kreeg.

Jong Ajax groeide langzaam beter in het duel, zonde dat het kans op kans stapelde. Toch leverde de aanhoudende druk na ruim een halfuur de gelijkmaker op. Brandes schoot uit de tweede lijn, na een afgeslagen corner. De bal werd nog aangeraakt en stuiterde daardoor wat ongemakkelijk, maar het was voldoende om Verhulst voor een tweede keer te verschalken en de 2-2 op het bord te zetten.

Het Amsterdamse overwicht leverde kort voor rust de mooiste aanval van de wedstrijd op. Mika Godts had een loepzuivere pass op Jaydon Banel in huis, die daar op zijn beurt een even fraai gevolg aan gaf. De rechtsbuiten kapte bij zijn aanname in één keer naar binnen en zag Misehouy doorkomen op linksbuiten. De pass met buitenkant voet was fraai en precies op maat, maar Misehouys aanname liet te wensen over, waardoor de échte kans verloren ging.

Er was zo voetballend in ieder geval genoeg om op voort te borduren in de tweede helft, maar verdedigend stond het andermaal niet goed bij Jong Ajax. Dat bleek kort na rust maar weer. Invaller Damienus Reverson kreeg van dichtbij plots een vrije schietkans, maar schoot te dicht op Setford, die de bal met een goede reflex keerde. Een minuut later had Nassef Chourak de buitenspelval echter te laat door, waardoor Reverson een herkansing kreeg. Ditmaal was hij scherper in de afronding en liet hij Setford kansloos met een schuiver in de verre hoek.

Dat bleek een tik die Jong Ajax eigenlijk niet meer te boven zou komen. Het had na een uur spelen ook weinig gescheeld of Reverson had weer gescoord, maar zijn spectaculaire uithaal vloog tegen de lat. De 4-2 viel uiteindelijk wel, een klein kwartier later. Invaller Jayden Addal kon van rechts naar binnen trekken, hield enkele tegenstanders fysiek op afstand en vond Ricuenio Kewal, die onder meer vrij baan had, omdat invaller Gerald Alders verderop geblesseerd op het veld lag. Oog in oog met Setford bleef Kewal rustig en gooide hij het duel in het slot.

Kort voor tijd strooide invaller Kees Smit nog wat extra zout in de Amsterdamse wonden. De aanvaller kreeg in de zestien de tijd en ruimte om te draaien en een hoek uit te kiezen voor het schot. Hij besloot met zijn linkerbeen de verre hoek op te zoeken en deed dat naar behoren. In de blessuretijd werd het zelfs nog bijna 6-2, nadat ook Addal zich tot een kans had gevoetbald. Datleed bleef Jong Ajax echter ternauwernood bespaard: de bal ging via de buitenkant van de paal achter.

Opstelling Jong AZ:

Verhulst; Kasius, Goes, Dekker, Stam; Schouten, Goudmijn, Kwakman; Kewal, Poku, Daal

Wissels Jong AZ:

Kuijsten, Berkhout, Smit, Van Aken, Addai, Postma, Reverson, Kerssens, Dekkers, Engel, Koster

Opstelling Jong Ajax:

C. Setford; Sarfo (Alders 67'), Aertssen, Gooijer (Janse 67'), Chourak (Henry 84'); Brandes, Hlynsson, Misehouy; Banel (Speksnijders 84'), Kalokoh (Wolff 73'), Godts

Wissels Jong Ajax:

De Graaff, T. Setford, Henry, Janse, Alders, Speksnijder, Wolff

Doelpunten:

0-1 Gabriël Misehouy (6')
1-1 Denso Kasius (8')
2-1 Ernest Poku (13')
2-2 Julian Brandes (34')
3-2 Damienus Reverson (49')
4-2 Jayden Addal (75')
5-2 Kees Smit (87')

Bijzonderheden:

- Kayden Wolff zit voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.