Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax

door BadembaBarrie 254

Bron Ajax Showtime

Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax

door BadembaBarrie 254

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de nederlaag in de seizoenopener bij FC Groningen.

Linksback Martha

Dave Vos lijkt het helemaal te zien zitten: Ar’jany Martha als linksback. Hij experimenteerde er eind vorig seizoen al enkele keren mee met een omzetting middenin de wedstrijd en koos er ditmaal voor om de van origine vleugelaanvaller vanaf het begin in de verdediging neer te zetten. Martha is verre van de eerste vleugelaanvaller die tot back wordt omgetoverd en het idee van Vos was dan ook duidelijk: een aanvallende geest met loopvermogen, die voor de overlap kan zorgen bij de naar binnentrekkende David Kalokoh. In de praktijk kwam daar echter maar weinig van terecht. Hoewel Martha bij vlagen liet zien goed te kunnen voetballen, vertoonde zijn spel op linksback - mede door de hoge Groningse druk - vele gelijkenissen met wat hij al zo vaak op de flanken liet zien. Er zat vaak te weinig idee achter de dingen die hij deed. Een doorslaand succes is het experiment vooralsnog dus niet.

Vos en Fitz-Jim zakken een linie terug

Vorig seizoen stonden Silvano Vos en Kian Fitz-Jim vaak op zes en acht bij Jong Ajax. Ditmaal koos trainer Dave Vos ervoor om beide een linie terug te schuiven. Dat Silvano Vos als optie wordt gezien voor het hart van de verdediging, is interessant, maar niet verrassend, gezien zijn profiel en fysiek. Aan hem de taak om voor voetbal van achteruit te zorgen, iets waar Jong Ajax ook nadrukkelijk naar op zoek ging. De felle Groningse druk maakte dat die zoektocht moeizamer verliep dan gehoopt, maar het experiment Vos op ‘drie’ is er potentieel één om de komende weken in de gaten te houden.

Voor Fitz-Jim is de vraag waar hij in Jong Ajax gaat spelen eveneens een interessante. De middenvelder is een onmiskenbaar groot talent en hoopt dit seizoen op zijn definitieve doorbraak in Ajax 1. De concurrentie is daar echter fors. De vraag lijkt nu vooral of hij die met Kenneth Taylor en Branco van den Boomen of Benjamin Tahirovic en Silvano Vos aan moet gaan. Als nummer zes deed hij in Groningen in ieder geval van zich spreken. Jong Ajax was weliswaar de mindere, maar Fitz-Jim speelde goed. Hij wist meermaals te ontsnappen aan de fysieke strijd van FC Groningen en bracht zijn ploeg zo bij vlagen aan het voetballen.

Jongens tegen mannen

Over de hele linie stond er een vrij ervaren ploeg in het veld bij Jong Ajax. Voor Jong Ajax-begrippen dan. Van de basisspelers kon alleen Kalokoh qua ervaring echt een lichtgewicht worden genoemd. Na rust kwamen daar in Julian Brandes en Oualid Agougil en later ook Raphaël Sarfo nog wel wat jongens bij, al had Brandes een fraaie voorassist op de 3-1 in huis. Toch bleek Jong Ajax over de hele wedstrijd genomen geen moment écht opgewassen tegen de intensiteit die Groningen op de mat legde. Het was bij vlagen een strijd tussen jongens en mannen in de Euroborg. Tegelijkertijd zijn dit soort wedstrijden natuurlijk ook weer juist waarom Ajax het beloftenelftal in de Keuken Kampioen Divisie laat meedraaien. Dit zijn de wedstrijden waar de beloften van moeten leren en waar ze de bagage moeten verzamelen om mee te nemen naar Ajax 1. In dat opzicht was de wedstrijd tegen FC Groningen precies wat Jong Ajax nodig had.

Uitblinker Misehouy

Tussen het fysieke geweld van Groningen door, wisten enkele Jong Ajax-spelers zich bij vlagen toch te onderscheiden. Charlie Setford moest vier keer vissen en had er bij de 2-0 gelukkiger uit kunnen zien. Toch hoeft hij niet puur met chagrijn op dit duel terug te kijken, want de doelman had enkele uitstekende reddingen in huis, waarmee hij erger leed voor zijn ploeg voorkwam. Naast Setford werd dus ook Fitz-Jim al genoemd als iemand die zich positief liet zien. De naam die zeker niet onbenoemd mag blijven is die van Gabriël Misehouy. Het talent mocht op het middenveld starten en had het zwaar tegen de felle Groningers. Toch toonde hij zich ook meerdere keren technisch vaardig genoeg om onder de druk uit te spelen en zichzelf van kansen te voorzien. Hij had het vizier niet op scherp en het geluk ook niet altijd aan zijn zijde, maar als Misehouys optreden in Groningen een voorbode is, kan het seizoen 2023/24 zomaar een gedenkwaardige jaargang voor hem worden.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.