BoJA: Selectie Jong Ajax bekend: 'Zij moeten na gaan denken over de volgende stap'

door BadembaBarrie 57

BoJA: Selectie Jong Ajax bekend: 'Zij moeten na gaan denken over de volgende stap'

door BadembaBarrie 57

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

De selectie van Jong Ajax voor het seizoen 2023/24 is bekend. Enkele bekende namen, zoals die van Kian Fitz-Jim, Amourricho van Axel Dongen en Silvano Vos, ontbreken. Zij zijn officieel onderdeel geworden van Ajax 1. Daarbij hebben jongens als Donny Warmerdam, Youri Regeer en Youri Baas (tijdelijk) andere clubs gevonden. Dat biedt ruimte voor een groep nieuwkomers in de selectie van Dave Vos, uiteraard bovenop de inmiddels vertrouwde namen. In deze nieuwe Blik op Jong Ajax: de officiële selectie voor het komende seizoen onder de loep.

De nieuwkomers

Om te beginnen, wie zijn er nieuw bij Jong Ajax? Als we het hebben over gloednieuw, gaat het over slechts één speler en dat is Nassef Chourak. Hij is de enige uit de officiële selectie voor het seizoen 2023/24 die nog nooit bij de wedstrijdselectie van de beloften zat. Yoram Boerhout zat uit bij De Graafschap al eens op de bank en Tommy Setford fungeerde in de praktijk zelfs een kleine maand als vaste tweede doelman van Jong Ajax, achter oudere broer Charlie.

Van de drie lijkt Boerhout de naam om het scherpst in de gaten te houden. Hij vond afgelopen seizoen namens de O18 met enige regelmaat het net en zal hopen dat kunstje komend seizoen veelvuldig in de Keuken Kampioen Divisie te herhalen. Voor Chourak ziet het er wat minder rooskleurig uit. Hij is één van de drie spelers in de selectie zonder profcontract en dat lijkt, bovenop het feit dat hij op zijn negentiende nog wacht op zijn debuut in het betaald voetbal, een teken aan de wand. Setford, Tommy welteverstaan, zal komend seizoen waarschijnlijk wel wat wedstrijden keepen, maar zal in principe toch maximaal tweede keus zijn, ten faveure van Charlie.

David Kalokoh, Oualid Agougil, Raphael Sarfo, Rida Chahid en Stanis Idumbo Muzambo zijn eveneens definitief doorgestroomd vanuit Ajax O18 naar Jong Ajax. Elk van hen maakte op een gegeven moment gedurende afgelopen seizoen zijn officiële debuut in het betaald voetbal. Toch kon alleen Idumbo Muzambo zich op een gegeven moment echt onderdeel van het beloftenteam noemen. De aanvallende middenvelder annex aanvaller zat na de winterstop bijna steevast bij de selectie, kan op vier à vijf posities uit de voeten en zal komend seizoen uit moeten groeien tot een vaste waarde en dragende speler in Jong Ajax.

Kalokoh, Agougil, Sarfo en Chahid zullen in eerste instantie waarschijnlijk met invalbeurten genoegen moeten nemen. Van de twee eerstgenoemden lijken de verwachtingen binnen Ajax bovendien wat hoger gespannen dan van Sarfo en Chahid, getuige het feit dat laatstgenoemden samen met Chourak de enige drie spelers op de lijst zijn die momenteel niet over een contract beschikken.

Vlieguren in Jong

Charlie Setford, Mateja Milovanovic en Olivier Aertssen zijn drie spelers die qua potentie zeker in aanmerking komen voor Ajax 1. Voor elk van hen geldt echter dat zij voor nu vooral veel vlieguren lijken te moeten maken in Jong Ajax. Milovanovic begon het seizoen als vaste waarde bij Jong Ajax, afwisselend op linksback of als linker centrale verdediger. Een knieblessure, die hij eind 2022 opliep, hield hem echter bijna een halfjaar aan de kant. Begin mei keerde hij wel weer terug in de wedstrijdselectie van Jong Ajax, maar hij maakte geen minuten meer. In de tussentijd is hij op zijn positie voorbijgestreefd door Jorrel Hato, wat zijn perspectief op speeltijd bij Ajax 1 er niet beter op maakt.

Setford is eveneens geplaagd geweest door blessures, waardoor hij afgelopen seizoen tot slechts negen optredens kwam bij Jong Ajax. Hij staat te boek als een groot keeperstalent en won in 2021/22 zelfs de Abdelhak Nouriprijs voor het Talent van De Toekomst. Met Gerónimo Rulli, Jay Gorter en Remko Pasveer voor hem lijkt een officieel debuut in Ajax 1 er op korte termijn echter niet in te zitten. Dat lijkt Setford zelf ook in te zien, getuige zijn interview met Ajax TV kort na het verlengen van zijn contract. Daarin gaf hij aan dat hij eerst in Jong Ajax wil slagen en daarna verhuurd wil worden. De weg der geleidelijkheid dus, te beginnen met een blessurevrij seizoen als eerste keeper van Jong Ajax.

Setfords situatie maakt tevens dat de kansen voor Sten Kremers en Tom de Graaff nihil lijken. Als iedereen fit is, sluiten zij achter hem aan. Daar komt bij dat ook Tommy Setford in principe talentvoller geacht wordt dan zijn twee collega-doelmannen. Het zou in die zin dan ook niet verrassend zijn als Setford en Setford komend seizoen de eerste en tweede keus onder de lat bij Jong Ajax blijken te zijn en Kremers en De Graaff zelfs deze zomer nog verder kijken.

Aertssen is de enige speler in dit rijtje die al debuteerde in Ajax 1. Uit bij FC Den Bosch mocht hij zo’n twintig minuten meedoen. Sindsdien zat hij nog enkele malen op de bank, maar meespelen deed hij niet meer. Het is ook niet gek dat Aertssen - in tegenstelling tot Fitz-Jim, Vos en Van Axel Dongen - nog geen officieel onderdeel is van Ajax 1. De centrale verdediger beschikt onmiskenbaar over veel talent, zo lijkt ook Maurice Steijn in te zien, getuige Aertssens basisplaatsen in de oefenwedstrijden van Ajax 1 tot nu toe. Laat de verdediging nu echter net de linie zijn waar de pijnpunten tot nu toe liggen en waar Ajax nog naarstig naar versterkingen zoekt. Aertssen is daar mede debet aan en veel van de dingen die misgaan – zoals verkeerd instappen en te makkelijk uitgespeeld worden – waren ook afgelopen seizoen in Jong Ajax al pijnpunten. Nog even rijpen in de Keuken Kampioen Divisie kan dan ook geen kwaad.

Kansen pakken

Voor Gabriël Misehouy, Diyae Jermoumi, Jaydon Banel en Tristan Gooijer wordt het komende jaar één van kansen pakken. Banel is in dit rijtje een outsider. Wat puur talent betreft is hij minder gezegend dan zijn ploeggenoten. Toch schopte hij het al eens tot de wedstrijdselectie van het eerste en liet hij in Jong Ajax regelmatig goede dingen zien. Een vaste waarde worden in Ajax 1 lijkt een te grote opgave, maar zeker met de kleine groep aanvallers waar Maurice Steijn op het moment van schrijven over beschikt, lijken er wel kansen op minuten in het eerste te liggen.

Misehouy, Gooijer en Jermoumi werden onlangs al uitgelicht in een Blik op Jong Ajax. Daarin werden zij tot de drie spelers gerekend die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aan zitten. Door een combinatie van hun prestaties van het afgelopen seizoen, de potentie die ze hebben en de posities waarop ze spelen, is de kans aannemelijk dat zij komend seizoen in ieder geval basisspeler in Jong Ajax zullen zijn en daarbij ook binnen afzienbare tijd minuten zullen maken in Ajax 1.

Nu of nooit

De drie ervaren krachten in Jong Ajax heten Ar’jany Martha, Christian Rasmussen en Kristian Hlynsson. Met respectievelijk 87, 81 en 73 wedstrijden en aan de vooravond van hun vierde opeenvolgende seizoen in Jong Ajax, is het voor hen dan ook tijd om serieus na te gaan denken over de volgende stap. Hlynsson en Rasmussen debuteerden al in Ajax 1, voor Martha bleven de speelminuten in het eerste beperkt tot oefenwedstrijden. Aanvaller Rasmussen lijkt qua positie en potentie de beste papieren te hebben om snel bij de ploeg van Steijn aan te haken. Bij de Deen is de vraag echter al jaren wanneer hij die potentie eens consistent tentoon gaat stellen. Als hem dat dit seizoen eindelijk lukt, kan het weleens snel met hem gaan. Lukt het niet, kan het eveneens snel gaan, maar dan wel richting de uitgang.

Hlynsson heeft op nummer tien in Jong Ajax concurrentie van de getalenteerdere Misehouy, terwijl er in Ajax 1 ook nog veel spelers rondlopen die daar uit de voeten kunnen. In Jong Ajax werd de IJslander vorig seizoen wel steeds beslissender, maar de vraag is of hij daar dit seizoen dermate gevolg aan kan geven dat hij echt kan aanhaken bij het eerste. Zo niet, lijkt zijn Ajax-avontuur toch op ‘net niet’ uit te draaien. Martha maakt als rechtsbuiten en met het oog op de huidige selectie in theorie een goede kans op speeltijd bij Ajax 1. In het kader van ‘nu of nooit’ lijkt de meter bij hem toch steeds verder naar ‘nooit’ uit te slaan. Dat Martha kan voetballen staat buiten kijf. Uit drie seizoenen Keuken Kampioen Divisie is echter veel te weinig gebleken dat hij dat ook goed genoeg kan om van toegevoegde waarde te zijn voor Ajax 1.

‘Nu of nooit’ lijkt tot slot ook voor Julian Brandes te gelden. Een speler in wie Ajax het qua potentie wel ziet zitten, getuige zijn contract tot de zomer van 2025. Mede door blessures heeft hij de afgelopen jaren toch een achterstand heeft opgebouwd in zijn ontwikkeling. Als hij komend seizoen fit weet te blijven, kan hij zomaar verrassen bij de beloften en wie weet wat er dan nog mogelijk is. Realistisch gesproken moet het dan echter wel écht komend seizoen gaan gebeuren, anders lijkt ook Brandes’ Ajax-carrière vlak voor het eerste elftal te stranden.

De rijzende ster

Tot slot Mika Godts. Van scoren bij zijn Jong Ajax-debuut tot een penalty benutten in de bekerfinale met Ajax 1, Godts bewees in zijn eerste halfjaar in Amsterdam al niet vies te zijn van een beetje prestatiedruk. Zijn ster rees zo snel dat supporters tegen het eind van het seizoen al om een basisplaats in het eerste riepen voor de jonge Belg. Of het komend seizoen al zover gaat komen, valt te bezien, maar Godts lijkt dé speler in de selectie met de beste kans op regelmatige speeltijd in Ajax 1. In de tussentijd zal hij zich in Jong Ajax een uitblinker moeten tonen. Als dat lukt, lijkt het een kwestie van tijd voordat ook Godts zich officieel speler van Ajax 1 mag noemen.

Selectie Jong Ajax 2023/24

Keepers:

Charlie Setford
Tommy Setford
Tom de Graaff
Sten Kremers

Verdedigers:

Olivier Aertssen
Mateja Milovanovic
Diyae Jermoumi
Tristan Gooijer
Raphael Sarfo
Oualid Agougil

Middenvelders:

Gabriël Misehouy
Julian Brandes
Kristian Hlynsson
Stanis Idumbo Muzambo
Nassef Chourak
Rida Chahid

Aanvallers:

Mika Godts
Christian Rasmussen
Jaydon Banel
Ar’jany Martha
David Kalokoh
Yoram Boerhout

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.