BoJA: De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten

door BadembaBarrie 86

BoJA: De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten

door BadembaBarrie 86

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Hoewel er van echte doorbraken niet heel veel sprake was, kende Ajax in 2022/23 wel de nodige debutanten. Kian Fitz-Jim, Mika Godts, Silvano Vos, Jorrel Hato, Olivier Aertssen, Christian Rasmussen en Youri Baas maakten allemaal hun eerste officiële minuten in Ajax 1. In Jong Ajax lopen er nog een aantal spelers rond die het vorig seizoen niet gelukt is om te debuteren, maar voor wie dat debuut ook niet lang meer op zich hoeft te laten wachten. In deze nieuwe Blik op Jong Ajax aandacht voor de drie talenten, in willekeurige volgorde, die het dichtst bij hun debuut in Ajax 1 zijn.

Gabriël Misehouy

Misehouy komt uit dezelfde lichting als onder meer Vos. De twee doorliepen praktisch de hele jeugdopleiding samen en meldden zich ook binnen enkele maanden van elkaar in Jong Ajax. Afgelopen seizoen toonden hun carrières voor het eerst significante verschillen. In veel opzichten verliep hun 2022/23 in tegengestelde richting.

Vos startte het seizoen op de bank, met geringe speeltijd en in slechte vorm. Dat sloeg later in het seizoen dusdanig om dat hij niet alleen een vaste kracht in Jong Ajax werd, maar zelfs debuteerde in Ajax 1. Misehouy stond juist vrijwel direct in de basis bij Jong Ajax en kreeg van Heitinga afwisselend het vertrouwen op linksbuiten, als valse spits of op zijn geliefde positie op tien. Dat vertrouwen betaalde hij terug in de vorm van enkele doelpunten en sterke optredens. Zeker in de thuiswedstrijden tegen De Graafschap en NAC Breda stelde de technicus zijn potentieel tentoon.

Daarna volgde echter een lastige periode. Misehouy raakte, net als heel Jong Ajax, steeds verder uit vorm en daar kwam begin 2023 ook nog eens een blessure bovenop die hem langer uit de roulatie hield dan in eerste instantie verwacht. Zodoende kwam de middenvelder annex aanvaller pas tegen het einde van het seizoen weer terug in het elftal, dat inmiddels onder leiding van Dave Vos stond. Op bezoek bij Telstar luisterde Misehouy zijn terugkeer op met een schitterende treffer, maar echt tijd om weer in vorm te geraken had het talent niet.

Hij heeft dus echter al laten zien hoe goed hij kan voetballen en nu hij volledig fit aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen is begonnen, lonkt het eerste elftal, waarvoor hij zijn officieuze debuut al maakte. In de eerste oefenwedstrijd tegen FC Den Bosch liet Misehouy al glimpen zien van wat hij in huis heeft en met zijn enorme technische bagage is het aan hem om die kwaliteiten structureel in de Keuken Kampioen Divisie tentoon te stellen. Als hij daarin slaagt, lijkt de naam van Misehouy een zekerheidje op de lijst met Ajax 1-debutanten in 2023/24.

Diyae Jermoumi

Jermoumi debuteerde anderhalf jaar geleden al voor Jong Ajax en heeft sindsdien bij vlagen zijn grote potentieel al getoond. De tot rechtsback omgeturnde dribbelaar is echter nog niet écht lekker uit de verf gekomen. Voetballend heeft hij veel in huis wat je graag in een rechtsback bij Ajax ziet en met zijn snelheid is hij het ideale type voor een opkomende back. Het verdedigende aspect is niet per se waar de achttienjarige Jermoumi in uitblinkt, maar dat is ook niet gek, gezien hij het grootste deel van de jeugdopleiding als vleugelaanvaller speelde.

Jermoumi’s verhaal van afgelopen seizoen vertoont in grote lijnen gelijkenissen met dat van Misehouy. Hij kreeg redelijk wat speelminuten in de eerste wedstrijden, maar zakte qua vorm en qua speeltijd steeds verder weg. Daar kwam midden in het seizoen een fikse knieblessure bovenop, die hem drie maanden aan de kant hield. Onder trainer Vos kreeg Jermoumi na zijn herstel geleidelijk aan meer minuten. Daarin wist hij zich op te trekken aan de verbeterende resultaten en het dito spel van de ploeg. Een verpletterende indruk wist hij nog niet achter te laten, al liet hij bij vlagen wel zien over hoeveel talent hij beschikt.

Bovenop Jermoumi’s potentieel heeft hij voordeel van zijn positie. Zijn concurrentie in het eerste elftal bestaat momenteel uit Devyne Rensch en Jorge Sánchez. Eerstgenoemde heeft sinds zijn debuutseizoen nog niet structureel weten te overtuigen. Zijn Mexicaanse positiegenoot heeft de meesten inmiddels wel overtuigd, maar dan vooral dat hij tekort komt voor het niveau. Uiteraard is het nog afwachten wat Ajax deze zomer op de transfermarkt gaat doen, maar met zijn leeftijd, potentie en positie in het achterhoofd is Jermoumi een logische naam om een officieel debuut van te verwachten.

Tristan Gooijer

In Gooijer heeft Jermoumi wel gelijk een fikse concurrent van zijn eigen lichting. De twee verdedigers debuteerden in hetzelfde seizoen in Jong Ajax, al maakte Gooijer dat jaar al wel significant meer minuten. Evenals Misehouy en Jermoumi miste Gooijer vorig seizoen flink wat wedstrijden. Wat wellicht in het voordeel van de jonge verdediger werkte, is zijn gat in het begin van het seizoen zit. Dat gaf hem vanaf zijn terugkeer in november voldoende tijd om weer in een ritme te komen en zijn vorm te vinden.

Dat laatste lukte hem zeker in de tweede seizoenshelft, hetzij vanaf een wat onverwachte positie. Met zijn lengte en sterke fysiek heeft Gooijer in de jeugd voornamelijk als centrale verdediger gespeeld. Bij Jong Ajax kwam hij echter binnen als rechtsback en daar maakte hij in 2021/22 en aanvankelijk ook 22/23 al zijn minuten. John Heitinga zette de verdediger uit bij Jong PSV echter ineens op linksback en zijn opvolger Vos zag daar duidelijk ook wel heil in. Hoewel Gooijer onder Vos ook op rechtsback, centraal achterin en zelfs als middenvelder gespeeld heeft, stond hij het overgrote deel van de wedstrijden linksachter.

Op die positie liet Gooijer steeds vaker goede dingen zien. De verdediger stond te boek als een betere verdediger, maar mindere voetballer dan generatie- en positiegenoot Jermoumi. Vanaf de linkerflank van de Jong Ajax-verdediging liet Gooijer echter zien niet alleen over uitstekende verdedigende kwaliteiten te beschikken, maar ook een meer dan aardig balletje te kunnen trappen. Met indrukwekkende dribbels en goede rushes meldde hij zich regelmatig op de vijandelijke helft. En ook in de kleine ruimte, vaak beschouwd als een zwakker onderdeel van zijn spel, hield Gooijer zich met enige regelmaat goed staande.

Op linksback liggen er komend seizoen kansen voor Gooijer. In Owen Wijndal, Anass Salah-Eddine, Calvin Bassey en ook Devyne Rensch heeft Ajax weliswaar al veel spelers die op die positie uit de voeten kunnen, maar geen van deze spelers heeft op die positie al bijzonder veel bewezen. Gooijer zat bovendien al eens bij de selectie van Ajax 1, voor het bekerduel op bezoek bij FC Den Bosch. Met zijn multi-inzetbaarheid en uitstekende vorm van de tweede seizoenshelft, lijkt ook Gooijer komend seizoen een gedoodverfde kandidaat voor een debuut in Ajax 1.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.