Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft

door BadembaBarrie 71

Bron Ajax Showtime

Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft

door BadembaBarrie 71

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de minimale zege tegen TOP Oss

Sober Jong Ajax

Het wilde in voorbije jaargangen nog weleens flitsen bij Jong Ajax. Ook begin dit seizoen vielen er regelmatig veel doelpunten. Dat het bij Jong Ajax achterin flink open lag, speelde daar een grote rol in. Die verdedigende malaise lijkt de laatste wedstrijden wat meer een ding uit het verleden, maar daar staat dan ook weer tegenover dat het aanvallend minder overhoudt. Het gevolg is een serie soberdere wedstrijden, waarin niet al te veel te beleven valt.

Rustige Kaplan

Een belangrijk onderdeel van de verhoogde defensieve zekerheid is Ahmetcan Kaplan. Sinds de entree van de jonge Turk lijkt de Jong Ajax defensie iets rijker wat het dit seizoen toch ontbeerde: een personality. Met zijn spel alleen al heeft Kaplan een bepaalde presence en fysiek is hij duidelijk een stuk verder dan veel van zijn teamgenoten. Die presence vertaalt zich op het veld in veel gewonnen duels, maar ook aan de bal is Kaplan vaardig en bovenal rustig. Zelfs tussen meerdere tegenstanders in is de verdediger niet te beroerd om de voetballende oplossing te zoeken. Het gaat soms gepaard met wat risico, maar de Turk houdt zich vooralsnog goed staande.

Godts andermaal beslissend

Niet voor het eerst dit seizoen was Mika Godts van grote waarde voor Jong Ajax. Zijn doelpunt in de 25e minuut, een geplaatste schuiver na een goede actie, bleek de enige van het duel met TOP Oss. Godts was sowieso één van de weinigen van wie nog wel eens dreiging uitging bij Jong Ajax, dat aanvallend andermaal weinig klaar speelde. Zijn wissel na een uur spelen, verraadde dat de linksbuiten van dienst zich zaterdagavond ook in de Johan Cruijff ArenA zal mogen melden. En hoewel hij nog niet altijd even dominant aanwezig is in de Keuken Kampioen Divisie, lijken meer kansen in het eerste op deze manier een kwestie van tijd.

Setford groeit

Hij kende een lastig begin van het seizoen, maar Charlie Setford is de laatste wedstrijden in vorm. Tegen NAC Breda wist hij zijn ploeg met enkele goede reddingen al te behoeden voor een nederlaag. Thuis tegen TOP Oss had de doelman niet veel te doen, maar de paar momenten dat hij in actie moest komen, was hij alert. Ook toen zijn teamgenoten hem in de tweede helft met enkele penibele passes in de problemen leken te brengen, was Setford niet van zijn stuk te brengen. De clean sheet was voor de jonge goalie een mooie beloning voor de vorm die de doelman eindelijk weer lijkt te hebben gevonden.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.