Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten

door BadembaBarrie 132

Bron Ajax Showtime

Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten

door BadembaBarrie 132

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de minimale zege op Willem II.

Basisplaats voor Kaplan

Van tevoren was al aangekondigd dat Ahmetcan Kaplan tegen Willem II 45 minuten mee zou doen. Als linkerhelft van het centrale duo kende hij tegen de nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie geen hele spectaculaire, maar wel een goede wedstrijd. Verdedigend zat de Turk er enkele keren goed tussen, terwijl hij ook in balbezit comfortabel oogde. Bovendien toonde Kaplan zich sterk in de lucht, een kwaliteit waar de selectie van Ajax ook nog niet van overloopt. Uiteraard is voorzichtigheid op zijn plaats, maar de eerste flitsen van Kaplan in een Ajax-shirt zijn hoopgevend.

Zorgvuldige opbouw voor rust

Het was dit seizoen al vaker te zien bij Jong Ajax: opbouwen tot je erbij neervalt. In spreekwoordelijke zin - en soms ook letterlijk - gebeurde dat laatste echter nog te vaak, waardoor het er, zeker begin dit seizoen, vaak knullig uitzag. Inmiddels komt er echter steeds meer lijn in het spel van Jong Ajax. De ploeg van Dave Vos lijkt sowieso iets pragmatischer geworden, waardoor de lange bal niet volledig taboe is, maar er waar mogelijk wel altijd voor de voetballende oplossing gekozen wordt.

Tegen Willem II werd die voetballende oplossing, zeker voor rust, ook veel vaker en beter gevonden. Jong Ajax oogde geduldiger en zorgvuldiger aan de bal, waardoor buitenspelers Mika Godts en Stanis Idumbo Muzambo regelmatig werden vrijgespeeld en meer ruimte hadden voor een actie of een schot. Na rust zakte dat goede aanvalsspel weg, maar bleef Jong Ajax op een combinatie van goed verdedigend werk en strijd overeind.

Vos schuift in de verdediging

Geen linie is dit seizoen bij Jong Ajax zo inconsistent ingevuld als de verdediging. Ook tegen WIllem II stond die weer anders dan in voorgaande duels. Tristan Gooijer startte als rechtsback, ter vervanging van de afwezige Diyae Jermoumi. Olivier Aertssen vormde dus samen met Kaplan het centrale duo. En Oualid Agougil startte als linksback. Een ietwat onorthodoxe formatie, maar dus wel een succesvolle, want zeker in de eerste helft leverde dat dus goed, verzorgd voetbal van achteruit op. Verdedigend stond het bovendien dus goed, op enkele hachelijke momenten vlak voor rust na.

Na de onderbreking zat Kaplans wedstrijd erop en mocht Nick Verschuren zich laten zien. Dat leek een logische één-op-één wissel, maar Vos koos ervoor om te schuiven. Verschuren kwam op rechtsback te spelen en Gooijer en Agougil wisselden elkaar af als linker centrale verdediger en linksback. Voetballend leverde het niet het verzorgde aanvalsspel van de eerste helft op. De talenten hadden duidelijk moeite om onder het verhoogde tempo en intensievere druk van Willem II uit te spelen. De bezoekers wisten die druk echter niet om te zetten in kansen, iets waarvoor het verdedigende kwartet een compliment verdient.

Matchwinner en rechtsbuiten Idumbo Muzambo

Doordat hij nog moest herstellen van een schouderoperatie, kon Idumbo Muzambo pas eind september op bezoek bij SC Telstar zijn eerste minuten van het seizoen bijschrijven. Sindsdien heeft hij gestaag aan de weg naar volledige wedstrijdfitheid getimmerd. Tegen Willem II speelde hij ruim negentig minuten als rechtsbuiten en kroonde hij zich dus tot matchwinner. Daarmee zal Idumbo Muzambo nu écht het gevoel hebben dat hij weer terug is. En zolang er in Jong Ajax en Ajax 1 geen aangewezen kandidaten zijn voor de rechtsbuitenpositie, zal de jonge Belg zijn kans op meer ruiken, wetende dat het snel kan gaan. Ploeggenoot Ar’Jany Martha, maandagavond aandachtig toeschouwer in plaats van participant, is het meest recente bewijs.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.