Idumbo Muzambo schiet Jong Ajax naar tweede overwinning van het seizoen

door BadembaBarrie 950

Jong Ajax heeft voor de tweede keer dit seizoen gewonnen. Op Sportpark de Toekomst kwamen de Amsterdamse beloften via Stanis Idumbo Muzambo al vroeg op voorsprong tegen Willem II en voetbalde het ruim een halfuur erg goed en volwassen. Later in de wedstrijd maakte het goede voetbal geleidelijk aan plaats voor strijd, maar ook dat bleken de talenten van Dave Vos goed in staat te leveren. Het eindigde in 1-0 voor Jong Ajax.

Duels van Jong Ajax willen dit seizoen nog wel eens tam beginnen, maar daar was tegen Willem II geen sprake van. Er stond nog geen halve minuut of Anass Salah-Eddine had al een aardige mogelijkheid te pakken, maar de middenvelder slaagde er niet in een lekker schot te produceren. Ook Willem II liet zich snel gelden, want na een goede actie van Nick Doodeman over rechts schoot Thijs Oosting in het zijnet.

Zo ontstond er al vroeg gevaar voor beide doelen en was de vroege 1-0 in dat opzicht geen verrassing. Jong Ajax combineerde goed rond de zestien van Willem II en via Mika Godts werd Idumbo Muzambo in de zestien in stelling gebracht. Hij kapte de bal vrij voor zijn linkerbeen en plaatste het leerwerk feilloos in de verre hoek, achter de kansloze Joshua Smits.

Het was de beloning voor een openingsfase waarin Jong Ajax volwassen en goed voetbalde. De ploeg van Dave Vos bouwde zorgvuldig op en voetbalde zo enkele kansen bij elkaar. Vooral Jaydon Banel kreeg enkele goede kansen. Na een fraaie passeerbeweging van Godts draaide Chourak de bal uiteindelijk gevaarlijk in. Banel ging wel richting tweede paal, maar kon de bal met zijn hoofd net niet vol genoeg raken. Niet veel later kreeg de spits nog twee kansen in korte tijd. Uit een goede aanval van Jong Ajax kon hij de bal in eerste instantie echter net niet lekker meenemen om één op één met de keeper te komen. Tien seconden later kreeg hij wel kans om te schieten, maar wist hij de bal niet genoeg te drukken en schoot hij over.

Tegen het einde van de eerste helft slaagde Jong Ajax er minder vaak in om de bal in de ploeg te houden en kansen te creëren. Willem II zette meer aan en werd een paar keer flink gevaarlijk. Uit een snelle combinatie, waarbij de gehele Jong Ajax-defensie als aan de grond genageld stond, schoof Oosting de bal tegen de paal. Een minuut later stond Jeredy Hilterman klaar om een lage voorzet van Runar Thor Sigurgeirsson binnen van dichtbij binnen te tikken, maar was een lichte afwijking via een Jong Ajax-been voldoende om de bal buiten bereik van de spits te houden.

Zo ging Jong Ajax rusten met een voorsprong, maar wist het dat het nog verre van veilig was. Na rust schroefde Willem II het tempo wat meer op. De ploeg ging feller en hoger druk zetten, waardoor Jong Ajax sneller moest combineren, ten koste van de zorgvuldigheid. De thuisploeg kreeg het een stuk lastiger en werd regelmatig vastgezet op eigen helft.

Toch leverde het Willem II geen stortvloed aan kansen op, terwijl de ploeg in de jacht op de gelijkmaker wel ruimte achterin liet. Bij Jong Ajax ontbrak echter de zorgvuldigheid van het eerste halfuur. Iemand als Godts had zo nu en dan wel eens een actie in huis, maar daar werd dan geen goed vervolg aan gegeven.

Richting het einde van de wedstrijd werd Jong Ajax een paar keer gevaarlijker. Na een vrije trap kreeg Idumbo Muzambo vanuit de zestien een kans om te schieten, maar hij kwam niet verder dan een poging in het zijnet vanuit de draai. Enkele minuten later bezorgde Anass Salah-Eddine Banel een grotere kans, met een goede steekpass. De spits nam de bal echter te ver naar buiten toe aan, waardoor de schietkans minder groot werd dan mogelijk leek.

In de slotfase kon Charlie Setford zich nog tweemaal onderscheiden. Uit een spaarzame uitgespeelde aanval van Willem II, kreeg Jesse Bosch nog een schietkans vanuit de zestien. Hij was echter niet helemaal in balans en Setford kon zijn poging klemmen. Diep in blessuretijd moest de doelman er nog een dreigend uitziende voorzet uithalen en ook dat deed hij naar behoren, waarmee hij de drie punten voor zijn ploeg definitief veilig stelde.

Opstelling Jong Ajax:

C. Setford; Gooijer, Aertssen, Kaplan (Verschuren 46'), Agougil; Brandes, Chourak (Gorter 68'), Salah-Eddine; Godts, Banel, Idumbo Muzambo (Sarfo 90+3')

Wissels Jong Ajax:

De Graaff, Sarfo, Kalokoh, Verschuren, Speksnijder, Gorter

Opstelling Willem II:

Smits; St. Jago, Behounek, Schouten, Sigurgeirsson (Van Berkel 81'); Doodeman (Vermeulen 81'), Verreth, Meerveld; Bosch; Oosting, Hilterman (Bokila 72')

Wissels Willem II:

Van Berkel, Heerksen, De Waal, Svensson, Bokila, Vermeulen, De Leeuw, Lachkar, Razak, Schut, Van den Berg

1-0 Stanis Idumbo Muzambo (9')

- Ahmetcan Kaplan speelt tegen Willem II 45 minuten mee, zo liet hoofdtrainer John van 't Schip eerder weten.