Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax

door Brent Tomassen 22

Bron Ajax Showtime

Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax

door Brent Tomassen 22

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Redacteur Brent Tomassen zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de 2-1 nederlaag op bezoek bij Roda JC.

Chourak creëert veruit het meest van zijn ploeg

De beste speler aan de kant van Jong Ajax tegen Roda JC was niet geheel toevallig de enige doelpuntenmaker namens de bezoekers. Nassef Chourak is geen speler waar de schijnwerpers van De Toekomst al jaren op zijn gericht, maar de aanvallende middenvelder liet zich positief gelden tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. In de eerste helft in Kerkrade waagde hij driemaal een doelpoging en zoals het spreekwoord luidt bleek voor Chourak de derde keer scheepsrecht. Een indraaiende voorzet van Tristan Gooijer werd fraai achter de Roda-doelman gewerkt door de technisch begaafde middenvelder. In de tweede helft viel Jong Ajax ver terug ten opzichte van het eerste bedrijf en dit leidde er mede toe dat de nummer tien amper meer in kansrijke positie kwam. Al kwam dit vaak door veel verkeerde keuzes in balbezit, waar ook Chourak zich schuldig aan maakte.

Jong Ajax speelt tegenaanvallen slecht uit

Jong Ajax wist in de tweede helft amper tot niets te creëren, maar dat kwam niet doordat hier geen ruimte voor lag. Roda JC bleek na rust de betere ploeg en creëerde wel grote kansen, maar in de tegenaanval had de ploeg van interim-trainer Yuri Rose de Limburgers wel degelijk pijn kunnen doen. Op het moment dat het vijandelijke strafschopgebied in zicht kwam, werd veelal de verkeerde keuze gemaakt. Hierdoor kon Roda JC de bal vaak snel heroveren en aan aanvallen denken. Dit leverde een karrenvracht aan kansen op voor de thuisploeg. Verder dan een afstandsschot van Oualid Agougil en een rollertje van Jaydon Banel kwam Jong Ajax na rust niet. Gezien de ruimtes die steeds groter werden naarmate de tweede helft vorderde, moest het voor Rose frustrerend zijn geweest dat deze ruimtes zo slecht benut werden door zijn ploeg.

Jong Ajax groeit dit seizoen uit tot debutantenfabriek

Shedrach Ebite en Avery Appiah maakten tegen Roda JC op zeventienjarige leeftijd hun debuut in het betaald voetbal. Dit seizoen lijkt het er op dat er nog veel leeftijdsgenoten zullen volgen. Doordat de samenstelling van de wedstrijdselectie van Jong Ajax wekelijks verandert, de ontwikkeling van spelers gaat boven het resultaat, krijgen steeds meer talenten de kans om zich te laten zien tegen oudere en meer ervaren spelers in de Keuken Kampioen Divisie. Spits Ebite viel na een uur in, maar was net als zijn teamgenoten onzichtbaar in offensief opzicht. Met nog twee minuten te spelen in de extra tijd mocht ook Appiah zijn opwachting maken. Dit bleek te weinig tijd voor de middenvelder om zichzelf te laten zien.

Setford voorkomt meermaals erger voor zijn ploeg

Het beloftenteam van Ajax staat op de laatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie en tegen ADO Den Haag (0-0 gelijkspel, red.) werd pas voor de eerste keer dit seizoen de nul gehouden. Ook in Kerkrade bleek de verdediging alles behalve stabiel. Doelman Charlie Setford maakte de meeste indruk achterin. De Engels jeugdinternational moest twee keer vissen, maar keepte desondanks een uitstekende wedstrijd. Vooral in de tweede helft werd het doel van Setford flink onder vuur genomen, maar op een rake poging van Walid Ould-Chikh na wist de keeper elk schot tussen de palen te keren. Hier zaten een aantal fraaie reddingen bij; onder meer een kopbal van dichtbij werd met een fraaie reflex uit het doel gehouden. Door de blessures van Gerónimo Rulli en Jay Gorter is Setford voorlopig derde keeper bij Ajax 1, waardoor hij naast wedstrijdritme bij Jong Ajax steeds meer ervaring op kan doen tijdens trainingen tegen betere aanvallers.

Brent Tomassen (X: @Brent_Tomassen | E-mail: b.tomassen@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.