BoJA: Jong Ajax beleeft slechtste seizoenstart ooit, maar hoeveel zegt dat?

door BadembaBarrie 50

Bron Ajax Showtime

BoJA: Jong Ajax beleeft slechtste seizoenstart ooit, maar hoeveel zegt dat?

door BadembaBarrie 50

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is van ondergeschikt belang bij Jong Ajax. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Toch gaat het vaak onvermijdelijk over de resultaten van Jong Ajax en die van dit seizoen zijn slecht, erg slecht. De ploeg staat negentiende in de Keuken Kampioen Divisie, met slechts twee overwinningen en drie gelijke spelen, uit dertien wedstrijden. De overige acht duels gingen allemaal verloren. Sceptici zullen roepen dat de talenten duidelijk niet goed genoeg zijn, de optimisten zullen tot in den treure blijven herhalen dat het resultaat er toch niet toe doet. Maar hoeveel zeggen de slechte resultaten van Jong Ajax nu precies?

Om het antwoord te duiden, is het goed om een blik op het verleden te werpen. Zoals dat gaat in het voetbal, en eigenlijk met alles in het leven, wordt er vaak naar het verleden gekeken om aan te tonen hoe destijds alles beter was. En, eerlijk is eerlijk, Jong Ajax-elftallen uit het recente verleden hebben aardige successen om over naar huis te schrijven. In het seizoen 2016/17 eindigde Jong Ajax tweede, met spelers als Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong en Vaclav Cerny als reguliere basisklanten. Een seizoen later werd Jong Ajax zelfs kampioen van de Eerste Divisie. Nog altijd het enige beloftenteam dat daar tot dusverre in slaagde.

De elftallen en successen vormen een ogenschijnlijk schril contrast met het huidige Jong Ajax, dat ietwat treurig negentiende staat. Toch ligt het verhaal genuanceerder. Werp bijvoorbeeld een blik op de kampioensselectie van 2017/18. Die bestond uit Norbert Alblas, Mitchel Bakker, Leon Bergsma, Teun Bijleveld, Mateo Cassierra, Damil Dankerlui, Danilho Doekhi, Carel Eiting, Zian Flemming, Dennis Johnsen, Kostas Lamprou, Noa Lang, Terry Lartey Sanniez, Azor Matusiwa, Noussair Mazraoui, Ché Nunnely, Luis Orejuela, Darren Sidoel, Kaj Sierhuis en Dani de Wit. Van hen wisten acht spelers (Bakker, Eiting, Johnsen, Lang, Matusiwa, Mazraoui, Sierhuis en De Wit) het vanuit Jong Ajax daadwerkelijk tot Ajax 1 te schoppen – Cassierra, Lamprou en Orejuela als (mislukte) aankopen niet meegerekend. Geen slechte omzet. Van die spelers wist echter alleen Mazraoui uit te groeien tot vaste basisspeler en dragende kracht in het eerste elftal.

De selectie van 2016/17 leverde Ajax 1 wat dat betreft dus significant meer op. Ook daar is context echter belangrijk. De gemiddelde leeftijd van de selectie van dat jaar was namelijk twintig jaar en zeven maanden. Iets jonger dan de gemiddelde leeftijd van het kampioenselftal een jaar later, die op twintig jaar en negen maanden lag. Vanaf 2018 gaat de gemiddelde leeftijd van Jong Ajax-selecties echter geleidelijk aan omlaag. De laatste relatief succesvolle Jong Ajax-selectie, die in 2021/22 onder leiding van John Heitinga zevende eindigde, had een gemiddelde leeftijd van negentien jaar en twee maanden. Twee jaar later is de gemiddelde leeftijd van achttien jaar en vijf maanden en is de ‘jong’ in Jong Ajax nog nooit zo van toepassing geweest. Het is de laagste gemiddelde leeftijd van een Jong Ajax-selectie, sinds de intrede van de beloften in de Eerste Divisie, in 2013.

Afschaffing O19-competitie

Onderdeel van de verklaring van die flink jongere leeftijd, is de afschaffing van de Onder 19-competitie door de KNVB. Het gevolg is dat talenten nu direct vanuit de O18 doorstromen naar Jong Ajax. Een stap die vooral in fysieke zin erg groot is. Zeker bij Ajax, waar talenten sneller worden doorgeschoven naar lichtingen met een hogere leeftijd. Zo kan het dat er regelmatig jongens van zeventien en soms zelfs zestien hun debuut maken in Jong Ajax, waar ze spelen tegen mannen die twee keer zo oud zijn.

De debutantenstroom van het huidige seizoen illustreert dat gegeven goed. Van de acht spelers die dit seizoen hun debuut voor Jong Ajax maakten, zijn er drie zeventien - Skye Vink, Dies Janse en Kayden Wolff –, vier achttien - Rico Speksnijder, Gerald Alders, Nick Verschuren en Olaf Gorter – en is er één, Nassef Chourak, negentien. Die significant jongere leeftijd, in combinatie met meerdere blessures, speelt Jong Ajax dit seizoen parten in de resultaten.

Om de significantie van de O19-competitie te onderschrijven: bijna elk van de genoemde Jong Ajax-spelers uit 2016/17 had drie seizoenen O19-ervaring, en was bovendien bezig aan zijn derde seizoen in wat destijds nog de Jupiler League heette. De enige uitzondering is De Ligt, die dat jaar debuteerde in de Eerste Divisie en ‘slechts’ twee jaar in de O19 had gespeeld. Ook onder meer Noa Lang, Carel Eiting en Noussair Mazraoui speelden meerdere seizoenen in de O19, voor ze de definitieve stap zetten naar Jong Ajax. Zo was Jong Ajax in die tijd regelmatig een mix van overbodige Ajax 1-spelers, doorgestroomde O19-talenten en spelers die qua leeftijd perfect in de O23-categorie pasten.

Lichtpuntjes

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel bij Jong Ajax, dit seizoen. Zeker op individueel vlak valt er ook genoeg positiefs uit te lichten. Zo maakten Mika Godts, Silvano Vos en Kristian Hlynsson al regelmatig hun opwachting in het eerste elftal en mocht Ar’Jany Martha tegen FC Volendam dus zijn debuut bijschrijven. Hlynsson en Martha zijn, niet geheel toevallig, twee jongens met een karrevracht aan ervaring in Jong Ajax. Godts en Vos spelen nog minder lang in het tweede, maar verzamelden elk inmiddels toch ook al een wedstrijd of veertig op de tweede profniveaus van Nederland en België.

Er lopen bij Jong Ajax ook dit seizoen ‘gewoon’ weer veelbelovende talenten rond. Zo zaten Gabriël Misehouy, Tristan Gooijer en Julian Brandes dit seizoen al eens of meermaals bij de wedstrijdselectie van Ajax 1. En zeker voor eerstgenoemde kan een debuut niet lang uitblijven, als hij zijn vorm van voor zijn blessure weer op weet te pakken. In bijvoorbeeld Diyae Jermoumi, Stanis Idumbo Muzambo, Olivier Aertssen en David Kalokoh staan er dit seizoen regelmatig potentiële Ajax-1-spelers in de basis. Achterin heeft Ajax in Mateja Milovanovic en aanwinst Ethan Butera, die in België als groot talent te boek staat, bovendien nog twee versterkingen die op weg terug zijn van een blessure.

Uiteraard is de negentiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie geen verwaarloosbaar feit. Het moet beter, ook met deze jonge en onervaren selectie. De slechte resultaten moeten echter wel in context worden gezien en er is, los daarvan, dus nog genoeg om optimistisch over te zijn bij Jong Ajax, ook dit seizoen. Hoe goed en succesvol deze Jong Ajax-lichting uiteindelijk gaat worden, zal moeten blijken. Uit de negentiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie valt, an sich, echter weinig te concluderen.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten
#2 Selectie Jong Ajax bekend: Zij moeten na gaan denken over de volgende stap
#3 Ajax lijkt weer beet te hebben: 'Butera is één van de grootste talenten van België'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.