Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila

door BadembaBarrie 70

Bron Ajax Showtime

Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila

door BadembaBarrie 70

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de verdiende overwinning op Helmond Sport.

Ávila verbetert met thermo en handschoenen

Het label druistig mag gerust op Gastón Ávila’s start in het shirt van Ajax worden geplakt. Bij Jong Ajax kreeg de Argentijn de kans zich te herpakken, maar heel veel rustiger dan in Ajax 1 was hij niet. Al na een minuut stapte de verdediger verkeerd in, waardoor Helmond Sport ineens door kon over rechts. In het vervolg was hij meermaals onzuiver in de passing en oogde hij bij vlagen überhaupt ongelukkig in de kou op De Toekomst.

Of het ook echt door die kou kwam, is gissen, maar na rust kwam Ávila - die daarvoor slechts een shirt en korte broek droeg - in thermokleding en met handschoenen terug het veld op. Om te zeggen dat hij vervolgens een wereldpot op de mat legde, zou een te groot compliment zijn, maar zijn spel werd er wel degelijk beter op. Zijn assist op Mika Godts was dat alleen in naam, maar het was voor Ávila toch lekker om bij te schrijven. Het zal nog wat voeten in de aarde hebben, maar door een optimistische bril kan Ávila’s optreden na rust gezien als een teken dat er met een serie wedstrijden toch meer in zit dan zijn optredens tot nu toe velen hebben doen vermoeden.

Godts laat zich weer gelden

Voor rust had Mika Godts het duidelijk lastig. Hij kreeg erg weinig ruimte op de plekken waar hij ook maar enigszins dreigend kon worden en meerdere acties mislukten. Tot overmaat van ramp belandde hij voor rust ook nog eens aan de verkeerde kant op het scorebord, toen hij een Helmondse hoekschop in eigen doel kopte. De jonge Belg bewees dit seizoen echter al vaker aan één moment genoeg te hebben om beslissend te zijn en in het kwartier dat hem na rust nog gegeven was, kreeg hij er zelfs twee.

Direct na de onderbreking bediende hij Jaydon Banel op maat voor de gelijkmaker. Enkele minuten voor hij mocht douchen zette de linksbuiten nog een dribbel naar binnen in en ditmaal vond hij wel ruimte voor een schot. Dat werd een bekeken schuiver in de verre hoek, waarop keeper Wouter van der Steen het nakijken had. Zo had Godts voor de derde wedstrijd op rij een cruciaal aandeel in het resultaat van zijn ploeg.

Eindelijk weer doelpunten

Nul, nul, één, één, één, één. Nee, dit is niet de uitgeschreven versie van één of andere computercode, maar het aantal doelpunten dat Jong Ajax in elk van zijn laatste zes duels wist te produceren. Sinds de 3-0 overwinning op VVV-Venlo leek er wat zand in de motor van het aanvallende spel gekomen. Tegen Helmond Sport vertoonde de eerste helft hetzelfde beeld van de afgelopen weken: een stroperig Jong Ajax, dat de opening wel zocht, maar niet tot nauwelijks vond. Het overtal op het veld en de relatief snelle voorsprong zorgden er na rust voor dat Jong Ajax meer ruimte kreeg. Daaruit ontstonden dermate grote kansen dat een 5- of 6-1 uitslag niet gek was geweest. Lang leek de verdiende ruime zege uit te blijven, maar kort voor tijd zorgden Banel en Idumbo Muzambo ervoor dat de eindstand toch nog recht deed aan het spelbeeld.

Chahid keert terug

Na een veelbelovende start van het seizoen, met enkele basisplaatsen en zijn eerste profcontract, hield een blessure Rida Chahid ruim twee maanden aan de kant. Tegen Helmond Sport mocht de middenvelder dan eindelijk weer minuten bijschrijven. In het halfuur dat hem gegund was, vertolkte Chahid bovendien bepaald geen figurantenrol. Tot tweemaal toe kreeg hij de kans om zijn rentree op te luisteren met een doelpunt, maar tot tweemaal toe werd zijn poging net genoeg van richting veranderd om respectievelijk voor langs en tegen de lat te vliegen. Toch kan Chahid tevreden terugkijken op zijn eerste minuten in twee maanden tijd. Zeker de steekpass op Idumbo Muzambo, waaruit Chahids eerste kans uiteindelijk ontstond, was er één om in te lijsten. De nabije toekomst zal moeten uitwijzen waar Chahids kansen dit seizoen liggen. Voorlopig zal het talent in ieder geval blij zijn dat hij eindelijk weer aan het voetballen is.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1
#jajtop: Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.