Gaston Ávila

Gastón Ávila (30 september 2001) is sinds de zomer van 2023 onderdeel van Ajax. Hij kwam toen over van Royal Antwerp, waar Marc Overmars hem naartoe had gehaald. De Amsterdammers betaalden minimaal 12,5 miljoen euro voor de diensten van de verdediger uit Argentinië.

Als jonge jongen speelde Ávila voor Morning Star en Club Atlético Tiro Federal, waarna hij in de jeugdopleiding van CA Rosario Central kwam te spelen. Hij bleef daar zes jaar actief, waarna hij overstapte naar Boca Juniors. Hij begon daar in het tweede elftal, maar kwam algauw in het eerste elftal van de Argentijnse club terecht. In 2022 stapte hij over naar Royal Antwerp, waar hij niet direct zeker was van een basisplaats. Onder trainer Mark van Bommel knokte hij zich echter algauw in de basis, waarna hij zijn plek niet meer weggaf. In één seizoen kwam hij tot 29 wedstrijden en werd hij kampioen met Royal Antwerp.

Het was niemand minder dan Toby Alderweireld die een belangrijke rol speelde in de overstap van Ávila naar Amsterdam. 'Hij zei dat het een heel mooie stad en heel mooie club is en dat ik hier naartoe moest om mee te maken wat het is om Ajacied te zijn', vertelde hij. Over zijn speelstijl als linksback: 'Als ik het veld opstap, verandert de "goede" Gastón. Dan word ik een agressieve voetballer die alleen maar met winnen bezig is. Als ik agressief zeg, dan bedoel ik dat ook, maar altijd met goede bedoelingen.'