Kaplan baken van rust bij Jong Ajax, waar Rijkhoff en Mannsverk terugkeren

door BadembaBarrie 173

Bron Ajax Showtime

Kaplan baken van rust bij Jong Ajax, waar Rijkhoff en Mannsverk terugkeren

door BadembaBarrie 173

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de eerste overwinning van 2024, op bezoek bij Jong FC Utrecht.

Rijkhof kan geen potten breken

De meeste ogen op Sportcomplex Zoudenbalch waren maandagavond gericht op Julian Rijkhoff. De van Borussia Dortmund teruggekeerde spits startte gelijk in de basis en kreeg binnen enkele minuten een aardige kopkans. Op aangeven van Jaydon Banel wist hij de bal niet lekker genoeg te raken om tot scoren te komen. Kort daarna had Kian Fitz-Jim een fijne voorzet op de spits in huis, waar Rijkhoff net niet bij kon. Veel meer kansen zaten er voor Rijkhoff echter niet in. De spits kwam maar nauwelijks in het spel voor en ging ruim een kwartier voor tijd zonder echte hoogtepunten naar de kant.

Mannsverk laat glimpen zien

Ook voor Sivert Mannsverk betekende FC Utrecht – Jong Ajax zijn rentree in het shirt van Ajax, al kwam hij terug van een blessure. In Utrecht kende de Noor geen hele geruchtmakende invalbeurt. Toch vielen er twee dingen op. Allereerst dat Mannsverk zich zeer bewust lijkt van zijn omgeving. Letterlijk vanaf het moment dat hij het veld betrad keek de middenvelder zichtbaar constant om zich heen, om zijn eigen positie te duiden ten opzichte van die van zijn teamgenoten en tegenstanders.

Daarbij zocht Mannsverk nadrukkelijk de weg naar voren. Hij zette meermaals een actie in, met weliswaar wisselend succes, maar toch ook met glimpen van technisch vermogen en een duidelijke aanvallende drang. Het zal interessant worden om te zien hoe de middenvelder zich de komende periode ontwikkelt.

Jong Ajax houdt de nul

Gerónimo Rulli startte bij Jong Ajax op doel en toonde gelijk zijn waarde. Met enkele belangrijke reddingen hield hij de nul. Dat was dit seizoen pas voor het eerst in een uitwedstrijd. Toch was het niet heel gek dat Jong Ajax geen doelpunt tegen kreeg. Het past namelijk in het beeld van de trend die de ploeg van Dave Vos sinds eind oktober heeft ingezet. Van de 44 treffers die Jong Ajax dit seizoen incasseerde, kreeg het er 28 tegen in de eerste 10 wedstrijden. Daar zaten wedstrijden tussen als de 5-2 nederlaag bij Jong AZ en het 4-1 verlies op de openingsdag, bij FC Groningen.

Inmiddels heeft Dave Vos duidelijk meer rust in zijn ploeg weten te brengen. Zowel in balbezit, als bij balverlies staat Jong Ajax beter, waardoor het significant minder kansen en dus doelpunten tegen krijgt. Ook Jong FC Utrecht wist er maar moeizaam doorheen te komen bij de Amsterdamse beloften. En als dat wel lukte, was Rulli dus scherp genoeg om zijn doel schoon te houden.

Belang 'vader' Kaplan

De bovengenoemde statistieken kunnen niet los worden gezien van de entree van Ahmetcan Kaplan bij Jong Ajax. De Turkse verdediger is vaker dan niet een baken van rust in de defensie van de Amsterdamse beloften. Waar veel spelers in dit jonge Jong Ajax fysiek duidelijk nog stappen moeten zetten om goed mee te kunnen in het volwassen voetbal, is Kaplan juist niet vies van een hard duel. Daarbij is hij ook aan de bal rustig en weet hij vaak de juiste oplossing te vinden.

Ook op Zoudenbalch was Kaplan achterin weer van groot belang. Met meerdere goede defensieve ingrepen, had hij een groot aandeel in het vijfde clean sheet van het seizoen. Met zijn 21 jaar is Kaplan in dit Jong Ajax ook één van de oudsten. In dat opzicht is zijn haast vaderlijke rol niet eens zo heel gek. Hoewel Jong Ajax’ defensieve verbetering uiteraard niet volledig op het conto van Kaplan kan, moge duidelijk zijn dat zijn entree in het hart van de verdediging een zeer positief effect heeft gehad.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1
#jajtop: Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft
#jajhel: Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila
#dbojaj: Blessure Godts dreigt creativiteitsprobleem Jong Ajax nog groter te maken
#jajjut: Van Axel Dongen en Misehouy vieren rentree bij Jong Ajax, waar Sarfo steeds belangrijker wordt
#jpsjaj: Misehouy krijgt te weinig bij Jong Ajax, maar timmert aan de weg terug
#einjaj: Misehouy nu wel weer beslissend bij Jong Ajax, dat desondanks niet wint
#wiljaj: De Graaff speelt sleutelrol bij volwassen ogend Jong Ajax
#jajgro: Vos en Fitz-Jim niet genoeg om teleurstellend Jong Ajax te inspireren
#jajdor: Henderson en Van 't Schip zien Kaplan in aanloop naar PSV visitekaartje afgeven bij Jong Ajax

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.