Waarom Rulli's basisplaats bij Jong Ajax logischer is dan hij lijkt

door BadembaBarrie 27

Bron Ajax Showtime

Waarom Rulli's basisplaats bij Jong Ajax logischer is dan hij lijkt

door BadembaBarrie 27

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Gerónimo Rulli start maandagavond in de basis bij Jong Ajax. Dat zal ongetwijfeld voor wat scheve blikken zorgen, want de doelman begon het seizoen niet alleen als eerste keeper van Ajax 1, maar wordt in mei van dit jaar bovendien 32. Daarmee lijkt de logische eerste gedachte dat hij veel te oud is om voor Jong Ajax uit te komen. Toch is er een goede verklaring voor dit op het eerste oog vreemde fenomeen.

De KNVB heeft duidelijke regels wat betreft welke spelers voor de beloftenelftallen uit mogen komen. Voor veldspelers is de maximale leeftijd waarop zij mogen meedoen 23. Voor doelmannen ligt die grens iets hoger, namelijk op 25 jaar. Nu is Rulli beide leeftijden ruimschoots gepasseerd, maar dat hij toch mag spelen, heeft alles met de tegenstander te maken.

Jong Ajax gaat namelijk op bezoek bij Jong FC Utrecht. En wanneer twee beloftenteams elkaar treffen in de voetbalpiramide (er zijn namelijk ook beloftenteams actief in de Tweede Divisie), geldt er voor keepers geen leeftijdsgrens. In theorie zou dus zelfs de veertigjarige Remko Pasveer minuten kunnen maken voor Jong Ajax, zolang de tegenstander eveneens een beloftenteam is.

Eerdere voorbeelden

Dat Jong Ajax in dit geval een oudere keeper opstelt, is niet uniek. Eerder dit seizoen stond Joël Drommel bijvoorbeeld onder de lat bij Jong PSV, toen Jong Ajax daar op bezoek ging. En toen de Amsterdamse beloften in september naar Wijdewormer afreisden voor de confrontatie met Jong AZ, stond daar de dertigjarige Hobie Verhulst onder de lat.

Implicaties voor Ajax 1

Het opstellen van een reservedoelman is voor Ajax-trainer John van ’t Schip een handige manier om hem minuten te geven en dus ritme op te laten doen, mocht hij bijvoorbeeld plots bij Ajax 1 nodig zijn. Dat is, zeker nu Ajax uitgeschakeld is in de beker, geen overbodige luxe. In het meedoen van Rulli bij Jong Ajax zit op die manier ook nog een kleine hint richting Ajax 1. Want hoewel Van ’t Schip nooit een officiële volgorde achter Diant Ramaj heeft aangekondigd, lijkt het feit dat Rulli en niet Gorter tegen Jong FC Utrecht onder de lat staat, toch wel een teken dat de Argentijn de tweede doelman is, als het erop aan komt.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.