De Graaff speelt sleutelrol bij gelijkspel volwassen ogend Jong Ajax

door BadembaBarrie 16

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na het gelijke spel op bezoek bij koploper Willem II.

Uitblinker De Graaff

Tom de Graaff is dit seizoen in principe tweede keuze onder de lat, achter Charlie Setford. Bij afwezigheid van laatstgenoemde stond De Graaff in Tilburg echter weer onder de lat en tegen Willem II liet hij zich gelijk van zijn beste kant zien. In het laatste kwartier voor rust kende de thuisploeg zijn gevaarlijkste fase en kwam het tot meerdere grote kansen en zeker lijkende doelpunten. Met meerdere uitstekende reddingen hield De Graaff de schade beperkt tot één tegendoelpunt. Zo mocht het punt dat Jong Ajax uit Tilburg meenam voor een groot deel op het conto van de doelman.

Volwassen Jong Ajax

De wedstrijd in Tilburg had zeker in het eerste uur veel weg van duels die Jong Ajax eerder dit seizoen in Groningen en Leeuwarden speelde. Tegen Eredivisiewaardige ploegen die niet bang zijn om de beloften uit Amsterdam vol onder druk te zetten. Net als in die eerdere wedstrijden, wilde Jong Ajax daar tegen Willem II zoveel mogelijk onderuit voetballen. Er werd meermaals tot op de eigen achterlijn opgebouwd.

Ook in het Koning Willem II Stadion verliep dat niet vlekkeloos, want bijvoorbeeld balverlies van Oualid Agougil leverde de 1-0 en ook bijna de 2-1 op. Foutenfestijnen zoals in de wedstrijden in het noorden van het land bleven echter uit. Jong Ajax speelde volwassen een dat zegt veel over de groei die de ploeg van Dave Vos in de loop van het seizoen doorgemaakt heeft.

Misehouy blijft scoren

Zo dominant als in sommige andere wedstrijden dit seizoen was Gabriël Misehouy niet. Op bezoek bij Willem II was hij echter wel andermaal beslissend voor zijn ploeg. Met zijn schot met links in de verre hoek zette hij al na een klein kwartier de 1-1 eindstand op het bord. Voor rust was hij als nummer tien bovendien betrokken bij de momenten dat Jong Ajax aanvallend wel voor dreiging wist te zorgen. Een afstandsschot kort na rust was nog bijna goed voor een wereldgoal, maar dat was de creatieveling dan weer net niet gegund. Zijn wissel, na een klein uur voetballen was misschien wel de duidelijkste indicator van hoe belangrijk hij in aanvallend opzicht voor zijn ploeg is. In het halfuur dat restte creëerde Jong Ajax namelijk niets meer uit open spel.

Verdediging staat goed

Het ging al even over hoeveel volwassener Jong Ajax aan de bal oogde. Datzelfde kon worden gezegd voor de verdediging. Bij dit Jong Ajax moet alles in perspectief worden gezien. De defensie was in Tilburg dan ook zeker geen onneembare vesting. Op het laatste kwartier voor rust na, was het echter duidelijk te zien dat Willem II flinke moeite had om tot grote kansen te komen. Pas toen Jeredy Hilterman erbij kwam en de thuisploeg directer ging spelen ontstond er wat meer dreiging, maar ook dat was niet zodanig dat De Graaff in actie hoefde te komen. De complimenten daarvoor mogen naar de verdediging van Jong Ajax, die goed stond. Zeker na rust en zeker in vergelijking met eerder dit seizoen.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1
#jajtop: Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft
#jajhel: Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila
#dbojaj: Blessure Godts dreigt creativiteitsprobleem Jong Ajax nog groter te maken
#jajjut: Van Axel Dongen en Misehouy vieren rentree bij Jong Ajax, waar Sarfo steeds belangrijker wordt
#jpsjaj: Misehouy krijgt te weinig bij Jong Ajax, maar timmert aan de weg terug
#einjaj: Misehouy nu wel weer beslissend bij Jong Ajax, dat desondanks niet wint