Jong Ajax houdt stand in Tilburgse kou en speelt gelijk bij koploper Willem II

door BadembaBarrie 469

Jong Ajax heeft de eerste wedstrijd van 2024 gelijkgespeeld. Op bezoek bij koploper Willem II speelde de ploeg van Dave Vos een volwassen wedstrijd. Waar het kon werd er gevoetbald en de verdediging stond in grote delen van de wedstrijd goed opgesteld. Een snelle achterstand werd bijna even snel weer ongedaan gemaakt en mede dankzij enkele goede reddingen van Tom de Graaff kreeg Jong Ajax ook niet meer doelpunten om de oren: 1-1.

Willem II is dit seizoen koploper in de Keuken Kampioen Divisie en had tegen nummer vijftien Jong Ajax dan ook niet lang nodig om op voorsprong te komen. Oualid Agougil Verloor de bal in de opbouw en zag hoe Ringo Meerveld enkele seconde later vanaf de rand van het strafschopgebied uithaalde en de 1-0 op het bord zette.

Wie dacht dat het de opmaat was voor een galavoorstelling van de thuisploeg kwam echter bedrogen uit. Willem II had de controle over de wedstrijd, maar creëerde weinig. Jong Ajax was slordig in balbezit en wist mede daardoor nog minder uit te richten in aanvallend opzicht. Toch stond het na een klein kwartier plots 1-1. Uit de eerste Jong Ajax-aanval van de wedstrijd bleef de bal in de zestien hangen en werkte Misehouy hem uiteindelijk met links in de verre hoek.

Willem II bleef in het vervolg de bovenliggende partij. Het viel aan en zette Jong Ajax waar mogelijk hoog onder druk. Daar probeerde de ploeg van Dave Vos onderuit te voetballen, maar dat lukte vaak maar tot de middenlijn. De keren dat de beloften verder kwamen, lag er wel een hoop ruimte, maar daar werd te weinig mee gedaan. Zo had het schot van David Kalokohj uit kansrijke positie harder en meer naar de hoek gemoeten. Een andere uitbraak van Jong Ajax eindigde als gevolg van meerdere verkeerde keuzes met een ongevaarlijke kopbal van Jaydon Banel.

Willem II stelde daar groter gevaar tegenover, maar Tom de Graaff toonde zich van zijn beste kant. De doelman voorkwam zeker in het laatste kwartier meerdere zeker lijkende doelpunten. Zo wist hij met zijn voet een poging van dichtbij van Raffael Behounek uit zijn doel te houden. Even later had hij een goede redding op het schot van doelpuntenmaker Meerveld in huis en kort voor rust wist hij met een uiterste krachtinspanning te voorkomen dat nieuw balverlies van Agougil een nieuwe Tilburgse voorsprong opleverde.

Het eerst wapenfeit na rust kwam op naam van Misehouy en leverde bijna een wereldgoal op. De middenvelder passeerde zijn tegenstander en besloot van een meter of 25 zijn geluk te beproeven. Dat geluk was er net te weinig, want de bal vloog net voorbij aan de verre kruising. Aan de overzijde kon Michael de Leeuw meepraten over pech in de afronding. Nadat hij de bal ogenschijnlijk met wat geluk voor de voeten had gekregen, was zijn schot erg fraai. De bal vloog echter via de lat achter.

Daarmee leek de toon gezet voor een leuke tweede helft, maar dat viel toch tegen. Willem II bleef beter en drukte Jong Ajax wel terug, maar echt grote kansen leverde het niet op. Mede doordat Jong Ajax de zaken achterin vaak redelijk goed op orde had. Aanvallend hadden de bezoekers met het wisselen van Misehouy wel een jasje uitgedaan en dat viel te merken, want er werd nog minder gecreëerd dan voor rust.

Willem II was ook het meest nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt en kreeg daar ruim tien minuten voor tijd een grote kans op. Een gevaarlijke voorzet vanaf rechts leek een prooi voor Jeremy Bokila dan wel Jeredy Hilterman. Geen van beide spitsen kon echter bij de bal, die als gevolg daarvan gevaarlijk, maar onschadelijk voorbijvloog.

Waar een slotoffensief van de thuisploeg op basis van het spel en de belangen logisch was geweest, was het Jong Ajax dat het gevaarlijkst werd. Olivier Aertssen verlengde een spaarzame corner met het hoofd en zag de bal via een tegenstander maar net naast gaan. In de blessuretijd was er nog wel sprake van enige Tilburgse dreiging, middels een serie hoekschoppen, maar écht dichtbij kwam de thuisploeg niet meer. Het eindigde in het Koning Willem II Stadion in 1-1.