Van Axel Dongen en Misehouy vieren rentree bij Jong Ajax, waar Sarfo steeds belangrijker wordt

door BadembaBarrie 23

Bron Ajax Showtime

Van Axel Dongen en Misehouy vieren rentree bij Jong Ajax, waar Sarfo steeds belangrijker wordt

door BadembaBarrie 23

Bron Ajax Showtime

Resultaat is bij Jong Ajax van ondergeschikt belang. De ontwikkeling van de spelers staat voorop. Daarom probeert Ajax Showtime naast het wedstrijdverslag ook analytischer te kijken naar de wedstrijden van de beloftenploeg. Wat viel erop? Wie onderscheidden zich? En welke eventuele conclusies kunnen er worden getrokken? Jong Ajax-watcher Bademba Barrie zet de meest opvallende zaken uiteen. Ditmaal na de overwinning op Jong FC Utrecht, de vierde thuisoverwinning op rij voor Jong Ajax dit seizoen.

Vos werkt aan de verdediging

De verdedigende organisatie bij Jong Ajax is dit seizoen, net als bij Ajax 1, veelvuldig onderwerp van discussie. Zeker begin dit seizoen stond die verdediging regelmatig niet goed, maar in de loop van het seizoen werd dat steeds beter. Dave Vos is er duidelijk mee aan de slag geweest en blijft dat vol doen. Tegen Jong FC Utrecht was dat zeker voor rust duidelijk zichtbaar. Vos praatte regelmatig met onder meer Raphaël Sarfo en Olivier Aertssen. Waar moesten ze staan ten opzichte van hun tegenstander? Als Sarfo verder naar voren schoof, werd Aertssen gemaand enkele passen opzij te doen, om zo de linksbuiten eventueel op te kunnen vangen. Sarfo kreeg op zijn beurt de vrijheid om verder naar voren te staan, maar werd door Vos dan wel weer nadrukkelijk gewezen op de positie van zijn tegenstander. Het was een mooi inkijkje in hoe de trainer van Jong Ajax zijn defensie beetje bij beetje vorm geeft.

Sarfo leeft op

Hij werd al genoemd. Sarfo kreeg pas van de zomer zijn eerste contract en moest flink voor zijn plek knokken, maar de laatste wedstrijden is hij steeds belangrijker voor Jong Ajax. Tegen Jong FC Utrecht stond hij andermaal in de basis en leverde hij zijn vijfde assist van het seizoen en zijn vierde in de laatste drie wedstrijden af. Met een voorzet waar alles precies aan klopte stelde Sarfo Stanis Idumbo Muzambo in staat om zich tot matchwinner te kronen.

Trainer Vos is, zoals gezegd, dus veel met hem bezig en Sarfo zelf gooit er een hoop energie in. De rechtsbackpositie is voor hem duidelijk nog altijd wat wennen, maar Sarfo zal toch hoop en vertrouwen putten uit het recente succes van (oud-)teamgenoten als Kristian Hlynsson, Jaydon Banel en Ar’Jany Martha. Ook zij moesten van ver komen, maar krijgen nu, mede door de samenstelling van de selectie, hun kansen. Met dit soort optredens op rechtsback zal Sarfo toch stiekem hopen dat ook zijn droom binnenkort werkelijkheid wordt.

Bloemetjes voor De Graaff

Tom de Graaff mocht het doel van Jong Ajax weer eens verdedigen en hoewel hij er niet in slaagde zijn doel schoon te houden, zou het verre van gechargeerd zijn om hem tot man van de wedstrijd te bestempelen. De bezoekers uit Utrecht kregen zeker na rust een aantal hele grote kansen en het was aan De Graaff te danken dat de schade beperkt bleef tot één doelpunt. Zeker zijn redding op de poging van Aurelio Oehlers van enkele meters afstand, was zeer indrukwekkend. Met concurrentie van onder meer de gebroeders Setford in Jong Ajax en een Diant Ramaj en Jay Gorter als jonge keepers voor zich in Ajax 1, lijken De Graaffs kansen bij het eerste klein. Hij kan echter niets meer doen dan de kansen die hij krijgt met beide handen aangrijpen en tegen Jong Utrecht liet De Graaff duidelijk zien daarvan doordrongen te zijn.

Van Axel Dongen en Misehouy zijn terug

Twee van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Ajax staan eindelijk weer op het voetbalveld. Gabriël Misehouy was bezig aan een uitstekend seizoen voor hij te maken kreeg met wat een slepende liesblessure zou blijken. Amourricho van Axel Dongen had zelfs een basisplaats bij Ajax 1 te pakken, maar moest diezelfde wedstrijd – thuis tegen AZ – nog geblesseerd naar de kant. Weer geblesseerd naar de kant.

Beide spelers zijn nu, twee maanden later, terug en lieten bij vlagen tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht zien waarom ze al zoveel jaren geprezen worden. Beiden duidelijk gretig om zich weer aan het grote publiek te laten zien, zochten ze naar acties, combinaties, passjes en waar het even kon een goal. Misehouy was daar nog het dichtstbij, toen hij de bal in de blessuretijd op eigen helft in bezit kreeg en zag dat het doel van de tegenstander leeg was. Van een meter of zestig tot zeventig waagde de creatieveling een poging met links. En hoewel de bal op het doel af leek te rollen, zat er niet genoeg kracht achter om te voorkomen dat een Utrechtse verdediger hem nog voor de lijn op kon vangen.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: b.barrie@ajaxshowtime.com)

Lees meer terugblikken op wedstrijden van Jong Ajax dit seizoen:

#grojaj: Misehouy en Fitz-Jim laten zich zien tijdens harde nederlaag Jong Ajax
#jajgra: Gooijer onderscheidt zich bij Jong Ajax dat de voetballende oplossing niet vindt
#camjaj: Maestro Fitz-Jim is toe aan de Eredivisie, ook aanvoerder Misehouy valt weer op
#mvvjaj: Aertssen en Vos ongelukkig bij Jong Ajax, dat blijft blunderen in de opbouw
#jajemm: Misehouy dartelt bij Jong Ajax, waar Van Axel Dongen zijn rentree maakt
#jazjaj: Verdediging blijft het grootste hoofdpijndossier bij dolend Jong Ajax
#jajein: Ramaj debuteert bij Jong Ajax, waar meerdere spelers op de deur van Ajax 1 kloppen
#teljaj: Misehouy en Godts combineren spaarzame lichtpuntjes bij elkaar, tijdens nieuwe nederlaag Jong Ajax
#jajvvv: Godts en Ramaj stelen de show en Salah-Eddine verzorgt de opbouw bij eerste zege Jong Ajax
#dorjaj: Agougil en Idumbo Muzambo bieden hoop bij Jong Ajax, dat de doelpunten weg blijft geven
#jajado: Kaplan en Setford koesteren persoonlijke hoogtepunten bij bloedeloos gelijkspel Jong Ajax
#rodjaj: Setford en Chourak blinken uit ondanks nederlaag van debutantenfabriek Jong Ajax
#jajwil: Kaplan oogt hoopgevend bij Jong Ajax, Idumbo Muzambo sterk als rechtsbuiten
#nacjaj: Godts geeft met fraaie sologoal bij Jong Ajax nieuw signaal af richting Ajax 1
#jajtop: Kaplan brengt rust in defensie Jong Ajax, die opnieuw weinig weggeeft
#jajhel: Godts wordt steeds beslissender bij Jong Ajax, met een beetje hulp van Ávila
#dbojaj: Blessure Godts dreigt creativiteitsprobleem Jong Ajax nog groter te maken.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.