PS: Zo begint Ajax aan het nieuwe seizoen

ThijsZwagerman, 08-09-2020 om 22:10, 18586 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2020/2021. In deel 7 een uitgebreide terugblik op de algehele seizoensvoorbereiding en een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen met aandacht voor tactiek, de nieuwkomers, de blikvangers en de beoogde basisploeg.  

De voorbereiding op het seizoen 2020/2021 is een bijzondere. Vanwege de uitbraak van het coronavirus komt Ajax ter voorbereiding op de nieuwe voetbaljaargang voor het eerst sinds 7 maart 2020 in actie. De Amsterdammers spelen in totaal negen oefenwedstrijden, waarvan er acht worden gewonnen en eentje in een remise eindigt. In deze negen duels wordt duidelijk dat Ajax klaar is voor de start van het officiële seizoen.

Speelwijze

Zoals ieder jaar staat de voorbereiding op een nieuw seizoen naast fit worden vooral in het teken van sleutelen en bouwen aan de speelwijze. Met trainer Erik ten Hag aan het roer is er in de afgelopen seizoenen een duidelijke lijn in de speelstijl van Ajax zichtbaar geweest. Ten Hag weet het frivole Ajax-spel te koppelen aan zijn eigen filosofie als trainer, iets wat sinds zijn aanstelling in januari 2018 heeft geleid tot schitterend spel en fantastische resultaten. 

Na de winterstop in het afgelopen seizoen kwam Ajax voor het eerst sinds de indrukwekkende Europese campagne in het seizoen 2018/2019 terecht in een vormcrisis. De Amsterdammers zagen belangrijke krachten door blessures wegvallen, morsten veel punten in de Eredivisie en werden uitgeschakeld in het bekertoernooi en de Europa League. De voor Ajax-begrippen dramatische reeks na de winter zal de perfectionist Ten Hag aan het denken hebben gezet. In de voorbereiding op dit seizoen werd in ieder geval duidelijk dat enkele accenten binnen de Ajax-speelwijze ietwat gewijzigd zijn ten opzichte van afgelopen jaar. 

Andere spelers, andere invulling

De andere accenten hebben niet in alle gevallen per se te maken met een tactische omzetting. Ook het feit dat er op sommige plekken andere spelers staan opgesteld ten opzichte van vorig jaar, zorgt natuurlijk voor een andere uitvoering van de speelwijze. Achterin is dit bijvoorbeeld het geval met Perr Schuurs. De centrumverdediger heeft zich deze voorbereiding in het basiselftal gespeeld en brengt enorm veel voetballend vermogen met zich mee. Zeker in de combinatie met Daley Blind bruiste het verdedigende centrale duo van Ajax deze voorbereiding van de voetballende kwaliteiten. Zowel Schuurs als Blind hebben het inzicht en het vermogen om het spel in de eerste fase van de opbouw met één pass in een stroomversnelling te brengen. Dit is een kwaliteit waarmee Blind afgelopen seizoen tot aan zijn ontstoken hartspier in december 2019 veel lof oogstte. Nu er met Schuurs nóg een centrumverdediger staat opgesteld die deze kwaliteit met zich meebrengt, wordt Ajax in de opbouw van achteruit minder afhankelijk van enkel Blind en zodoende wordt de ploeg moeilijker te verdedigen. 

Dankzij de uitstekende passing van Schuurs en Blind bereikt Ajax op veel en doorgaans juiste momenten het middenveld. Deze linie gaat, evenals de achterhoede, echter een andere vorm aannemen ten opzichte van afgelopen seizoen. Toen vond Ten Hag zijn ideale middenveld in Lisandro Martínez, Donny van de Beek en Hakim Ziyech, maar nu de twee laatstgenoemden zijn vertrokken en Martínez vooral als verdediger wordt gebruikt, staan er komend seizoen drie andere spelers op het Ajax-middenveld. Omdat andere spelers - in veel gevallen - nu eenmaal (net) wat anders spelen, verandert ook de uitvoering van de speelwijze op het middenveld. 

In plaats van Martínez en Van de Beek worden de controlerende middenveld-posities nu veelal ingevuld door Ryan Gravenberch en Edson Álvarez. Dit duo maakte deze voorbereiding grote indruk. Gravenberch vult de positie als linkermiddenvelder op vergelijkbare wijze in als hoe Frenkie de Jong dit in zijn laatste Ajax-seizoen deed. De achttienjarige Gravenberch is dominant aan de bal, dribbelt veel en brengt veel creativiteit met zich mee. Naast hem is Álvarez een stuk minder aan de bal, maar de Mexicaan is verdedigend betrouwbaarder en houdt het middenveld in balans. In de voorbereiding speelt de dynamische Quincy Promes meestal als aanvallende middenvelder, waardoor het met de verhouding tussen een verdedigend doch creatief en dynamiek ingesteld middenveld wel goed lijkt te zitten bij Ajax. 

Lokken en kantelen

Wat verder opvalt aan het spel dat Ajax deze voorbereiding op de mat legt, is de manier waarop de ploeg haar spelers weet vrij te spelen. Ajax speelt vanuit de as van het veld vaak naar de linker- of rechterflank, waar de bal vervolgens doorgaans wat langer wordt ‘vastgehouden’. Door enkele passes of een dribbel van een individuele speler, worden tegenstanders gelokt naar de kant van het veld waar de bal zich bevindt, waarna Ajax er slim voor kiest het spel te verplaatsen naar de andere kant van het speelveld. Hier ligt vervolgens meestal veel ruimte, waardoor Ajax in één, twee of maximaal drie passes meestal al tot een schietkans weet te komen. 

Tegen Red Bull Salzburg komen in het eerste kwartier na de rust veel van de hierboven omschreven situaties samen. De onderstaande aanval demonstreert zowel het voetballende vermogen van Blind en Schuurs als het lokken van een tegenstander en kantelen van het spel. 


Ajax speelt enkele keren rond op de linkerkant van het veld, waarna Blind de bal - op het moment dat Red Bull Salzburg naar de linkerkant is gelokt - verplaatst naar Schuurs. De jonge verdediger neemt aan en geeft vervolgens een strakke en zuivere pass op rechtsback Sergiño Dest. 


Dest heeft wat ruimte, maar doordat Ajax snel vooruit schakelt, Antony naar binnen trekt en Van de Beek diepte maakt, ontstaat er in de as van het veld pas écht ruimte. 


Via Van de Beek wordt het spel uiteindelijk weer gekanteld naar de andere kant van het veld, waar de inschuivende Kenneth Taylor (niet op de foto) in kansrijke positie in balbezit komt. 

Drukzetten

Wat deze voorbereiding eveneens opvalt, is de extreem hoge manier van drukzetten van Ajax. Dat Ajax - om de bal te veroveren - graag hoog op het veld drukzet op een tegenstander is niets nieuws, maar de manier waarop de Amsterdammers dit deze voorbereiding laten zien is wel noemenswaardig. Ajax jaagt in de opbouw van de tegenstander met de vleugelaanvallers door op de centrumverdedigers van de opponent. De spits en de aanvallende middenvelder van Ajax dekken de pass richting de verdedigende middenvelders van de tegenstander af en de backs van de tegenpartij worden in eerste instantie vrijgelaten. 

Door deze manier van drukzetten wordt aanvallen door de as van het veld voor tegenstanders gecompliceerd. De enige vrije spelers van de tegenpartij zijn de links- en rechtsback, waardoor het veel voorkomt dat tegenstanders van Ajax juist deze spelers inspelen. Doorgaans gebeurt dit middels een lange uittrap van de doelman. Als dit gebeurt, sprint de back van Ajax door op de back van de tegenpartij. Een centrale verdediger van Ajax ontfermt zich hierna over de vrijkomende buitenspeler, waardoor Ajax overal op het veld één op één komt te staan. Hierbij is het een must dat de lange bal van de keeper van de tegenpartij wordt gewonnen. Wanneer dit gebeurt, kan Ajax direct een tegenaanval opzetten en is deze kansrijk doordat het veel spelers hoog op het veld heeft staan. Dit laatste is tegelijkertijd ook direct een groot risico als de lange bal niet gewonnen wordt. Wanneer dit gebeurt kan een tegenstander met vrij veel ruimte uitbreken en levert het - in ieder geval deze voorbereiding - bijna elke keer een serieuze kans voor de tegenpartij op. 


Demonstratie van de manier van drukzetten van Ajax: Buitenspelers Tadić en Antony stappen door op de centrumverdedigers van Red Bull Salzburg, aanvallende middenvelder Van de Beek en spits Labyad dekken de verdedigende middenvelders van de tegenpartij af en linksback Tagliafico is in deze situatie al helemaal doorgestapt richting oud-Ajacied Rasmus Kristensen, de rechtsback van Red Bull Salzburg.

Nieuwkomers

Tijdens de oefenwedstrijden van deze voorbereiding waren veel ogen gericht op nieuwkomers Antony en Mohammed Kudus, maar in de schaduw van deze miljoenenaankopen versterkte Ajax zich ook met de transfervrije Maarten Stekelenburg. De ervaren doelman oogde soms weifelend bij hoge ballen vanaf de zijkanten, maar toonde wel aan nog altijd over prima reflexen te beschikken. Met Stekelenburg lijkt Ajax komend seizoen een ideale reservedoelman in de selectie te hebben.

Logischerwijs ging er deze zomer echter meer aandacht uit naar de miljoenenaankopen Antony en Kudus. Juist vanwege de forse prijskaartjes om de nek van deze jongelingen, zal het de Ajax-leiding gerust hebben gesteld dat het instroomniveau van Antony en Kudus al ontzettend hoog is. Het duo wist vrijwel gelijk aan te haken in het snelle Ajax-spel en toonde zonder meer aan potentiële sterkhouders te zijn. Antony maakte zijn meeste minuten als rechtsbuiten en vulde deze positie frivool, maar ook taakbewust in. De Braziliaan is een echte technicus en kan uitstekend dribbelen, maar hij weet ook wanneer hij het spel juist met een simpele pass moet verplaatsen en voert zijn verdedigende taken ijverig uit. Wel is het voor Antony zaak om constanter en dominanter te worden. Nu is de twintigjarige - logisch als nieuweling - in sommige fases van de wedstrijd nog te onzichtbaar, maar naarmate Antony langer in Amsterdam actief is, zal dit minder en uiteindelijk niet meer moeten voorkomen.

Kudus heeft deze voorbereiding op alle middenveld-posities en als hangende buitenspeler gespeeld. Verreweg de meeste indruk maakte de Ghanees als aanvallende- en linkermiddenvelder. Kudus is beresterk, amper van de bal te krijgen en heeft, evenals Antony, een fantastische dribbel in huis. Daarnaast is Kudus een speler met veel inzicht en een fijne traptechniek. Zich nu al ontfermen over de erfenis van Ziyech zal waarschijnlijk nog niet gaan, maar de vergelijking in speelstijl met Ziyech is niet moeilijk om te maken. Beide linkspoten beschikken over veel creativiteit, een goede traptechniek en een goed spelinzicht. Op termijn lijkt Kudus dan ook in staat om een vergelijkbare impact op het Ajax-spel te hebben als de naar Chelsea vertrokken Ziyech als Ajacied had. 

Blikvangers

Zoals ieder jaar het geval is, stonden er ook deze voorbereiding weer spelers op die (onverwachts) van zich deden spreken. Beoogde basisspelers Schuurs, Blind en Gravenberch staken er in de meeste oefenwedstrijden bovenuit, maar minder voor de hand liggend was de sterke voorbereiding die Noa Lang, Zakaria Labyad en Devyne Rensch draaiden. Lang speelde als linksbuiten zeer bedrijvig en lijkt zich bewust van het feit dat dit voor hem weleens het seizoen van de waarheid zou kunnen gaan worden. Teruggekeerd van zijn uitleenperiode bij FC Twente was hij deze voorbereiding direct betrokken bij maar liefst twaalf doelpunten en viel hij naast dit rendement op met dribbels, steekpasses en zijn inzet zonder bal. Dit laatste punt is zeker bij Lang weleens anders geweest. 

Labyad ontpopte zich deze zomer tot een serieuze kandidaat voor de spitspositie bij Ajax. De rechtspoot maakte vijf doelpunten en bleek uitstekend uit de voeten te kunnen in de punt van de aanval. Labyad is natuurlijk geen klassieke nummer negen, maar is door zijn loopacties wel continu aanspeelbaar en heel belangrijk in het combinatiespel van Ajax. Ook de wisselwerking tussen Labyad en Promes - die veelal als aanvallende middenvelder speelde - is noemenswaardig. Labyad en Promes voelen elkaar duidelijk goed aan en weten beiden van elkaar wat ze willen. Middels loopacties en combinaties was de klik tussen Labyad en Promes deze voorbereiding meermaals zichtbaar. 

Verder heeft de zeventienjarige Rensch deze voorbereiding zijn visitekaartje afgegeven aan Ten Hag. In de eerste oefenwedstrijd tegen RKC Waalwijk maakte Rensch direct zijn eerste minuten. Maar in plaats van vervolgens aan te sluiten bij Jong Ajax, werd de verdediger gehandhaafd bij de Ajax-hoofdmacht en begon hij elke oefenwedstrijd beter te spelen. Het vertrouwen bij Rensch nam met de week toe en hoofdzakelijk als linksachter speelde de jongeling uiteindelijk een paar hele goede oefenwedstrijden. De van origine centrumverdediger is als linksback verdedigend betrouwbaar en durft in balbezit ook in te dribbelen en mee op te komen. Hoewel Rensch zijn meeste wedstrijden dit seizoen nog in Jong Ajax zal gaan spelen, heeft hij deze voorbereiding wel duidelijk aangetoond mee te kunnen draaien in Ajax 1.

Beoogde basisopstelling

Onana; Mazraoui, Schuurs, Blind, Tagliafico; Álvarez, Gravenberch; Neres, Promes, Antony; Tadić.

Na negen oefenwedstrijden is in grote lijnen wel duidelijk geworden wat Ten Hag dit jaar met Ajax van plan is. De basis voor een nieuw seizoen lijkt succesvol gelegd en hoewel Ajax deze voorbereiding in veel verschillende formaties aantrad, heeft de beoogde basisploeg behoorlijk vorm gekregen. 

Onder de lat is André Onana, mits hij natuurlijk blijft, een zekerheid. Als de Kameroener toch nog vertrekt moet Ajax wel op zoek naar een externe vervanger. Stekelenburg toonde zich deze voorbereiding een prima reservedoelman, maar de bijna 38-jarige keeper is niet meer van het niveau dat Ajax van een eerste doelman moet nastreven. Voor de andere alternatieven, Kjell Scherpen en Dominik Kotarski, lijkt het - ondanks hun goede ontwikkeling - nog te vroeg om hen deze zomer al te belasten met de loodzware erfenis van Onana. Het is daarom te hopen dat de Kameroener Ajax nog minimaal een jaar trouw blijft. 

In de achterhoede is het rechtsachterin nog altijd stuivertje wisselen tussen Noussair Mazraoui en Sergiño Dest. Beiden ontlopen elkaar niet veel en zullen - net als afgelopen seizoen - allebei veel minuten gaan maken. Op dit moment lijkt Mazraoui vanwege zijn spelinzicht een streepje voor te hebben op Dest, maar de door meerdere Europese topclubs begeerde Dest is technisch wat verfijnder en heeft meer pure snelheid dan Mazraoui. Een onomstreden rechtsback aanwijzen is op basis van deze voorbereiding dan ook niet mogelijk.

Een stuk duidelijker is het in het hart van de defensie. Schuurs en Blind haalden gezamenlijk een ontzettend hoog niveau en zouden een uitstekend duo met elkaar kunnen vormen dit seizoen. Het enige onzekere hierbij is de gezondheidssituatie van Blind. De ervaren verdediger ging tegen Hertha BSC naar de grond nadat zijn preventief geplaatste ICD afging. Als de momenteel lopende onderzoeken echter niets vreemds uitwijzen, lijkt niets een partnerschap tussen Schuurs en Blind nog in de weg te staan. Als Blind onverhoopt niet in staat blijkt om het voetballen weer op te pakken, heeft Ajax met Martínez een goed alternatief achter de hand. Als rechter centrumverdediger is Jurriën Timber het alternatief voor Schuurs, maar de Limburger is voorlopig zeker van zijn plek.

De achterhoede zal verder gecomplementeerd worden Nicolás Tagliafico, maar daarbij geldt voor de Argentijn wel hetzelfde als voor Onana. Tagliafico staat er internationaal gezien goed op en wil zelf ook eigenlijk een transfer maken. Als hij blijft, is Ajax linksachterin voorzien. Als Tagliafico toch nog vertrekt zal er echter een linksback moeten worden aangetrokken. Bij een vertrek van Tagliafico is de spoeling met Martínez, Dest en Rensch namelijk echt te dun. 

De controlerende posities op het middenveld lijken te worden ingevuld door Álvarez en Gravenberch. Álvarez heeft zich deze voorbereiding na een mindere wedstrijd tegen RKC Waalwijk verder uitstekend geprofileerd, terwijl Gravenberch met zijn sterke spel ook een basisplaats heeft afgedwongen. Spelers als Carel Eiting en Martínez lijken hierdoor (voorlopig) pas op de plaats te moeten gaan maken. 

Op de drie posities kort onder en rondom de spits van Ajax, heeft Ten Hag veel keuzes. David Neres maakte deze voorbereiding zijn comeback en speelde afgelopen zaterdag tegen FC Augsburg al bijna een uur, waardoor het met zijn fitheid wel goed lijkt te zitten richting de competitiestart. Verder maakte Promes deze voorbereiding als aanvallende middenvelder indruk met zijn diepgang en gevoel voor het bespelen van de ruimtes, terwijl dus ook nieuwkomer Antony direct zijn visitekaartje afgaf. Dit trio lijkt in een ideale situatie onder en rondom spits Tadić te gaan spelen, al is het waarschijnlijk dat dit niet direct het geval zal zijn vanaf de eerste Eredivisie-wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Dan zal Labyad waarschijnlijk nog in de spits spelen, Tadić vanaf de linkerflank en Antony vanaf rechts, omdat men bij Ajax erg voorzichtig is met Neres. Uiteindelijk lijkt het echter, om zo veel mogelijk smaakmakers en sterkhouders tegelijkertijd op te kunnen stellen, onvermijdelijk dat Tadić in de spits belandt, Neres en Antony vanaf de vleugels gaan spelen en Promes als aanvallende middenvelder zal worden opgesteld. 

Het feit dat de Amsterdammers dit seizoen in de voorhoede over zo veel smaken kunnen beschikken, zal Ajax-fans doen likkebaarden. In de beoogde basisopstelling is nu namelijk bijvoorbeeld nog niet eens plaats voor spelers als Kudus, Lang en Lassina Traoré, die allen ook goed genoeg zijn voor een basisplek in de Ajax-hoofdmacht. Het seizoen is echter lang en met een gegarandeerd bomvol programma tot aan de winterstop, zullen alle smaakmakers voldoende speeltijd krijgen. 

Conclusie

Ajax staat er na zes weken voorbereiding zowel conditioneel als voetballend goed op. De Amsterdammers hebben een sterke selectie en zijn sowieso de topfavoriet voor het landskampioenschap van de Eredivisie. Tevens moet deze Ajax-selectie in staat zijn om in Europa te overwinteren en met frivool veldspel opnieuw hoge ogen te gooien op internationaal terrein. Na de sterke voorbereiding zijn de verwachtingen hooggespannen en zal Ajax komend weekend met veel vertrouwen officieel aan het nieuwe seizoen beginnen. 

Lees meer Preseason:
PS 1: Ajax begint aan bijzondere voorbereiding
PS 2: Ajax experimenteert met Martínez en Promes
PS 3: Labyad, Schuurs en Lang drukken stempel
PS 4: Kudus en Gravenberch imponeren op middenveld
PS 5: Labyad en Antony tonen zich opnieuw
PS 6: Zorgen om Blind, Schuurs weer ijzersterk

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
036AFCA97
Gewoon een goede 6 erbij, Onana en Nico behouden en je bent er.

Onana
Dest Schuurs Blind Nico
AANKOOP Gravenberch
Promes
Antony Tadic Neres

Heb je Kudus, Martinez, Mazraoui en Lang nog over met wie veel gerouleerd kan worden op verschillende posities.
0 0
Whazzza
Martinez en Kudus lijken mij allebei goed genoeg naast Gravenbergh. Ik zou alleen kopen als Tagliafico of Onana vertrekt, of Blind toch niet meer blijkt te kunnen spelen
0 0
Schwalbino
Je zit toch met de onzekerheid omtrent Daley. Martinez op zijn plek is een noodoplossing. Goede speler, multifunctioneel maar brengt gewoon niet wat Daley brengt. En een vervanger die dat wel brengt vind je ook niet zomaar even. Met Blind erbij kun je ook Schuurs gerust opstellen. Die ervaring en rust heeft Martinez ook nog niet.

Dan heb je de twee verdedigende middenvelders. We kennen Erik inmiddels. We weten dat hij niet veel geduld heeft met spelers waarover hij niet helemaal tevreden is. Hij schakelt door als Ryan twee wedstrijden niet alle afspraken nakomt. Moet je daarom gaan kopen? Als je gaat kopen om een acuut probleem op te lossen gok je op een beetje mazzel.

Zeg het maar. Het kan alle kanten op.
0 0
FSideMaluku
Volgens mij begint AJAX het seizoen heerlijk!

We hebben verschillende samenstellingen gezien, maar ze stonden allemaal hun mannetje.
Ik kan mij letterlijk geen betere voorbereiding herinneren dan deze.

Op een slof en een oude voetbalschoen....
0 0
ElPistolero9
Dit is een erg goed geschreven stuk. Zou graag vaker van dit soort analyses lezen. Zou het niet kunnen met bewegend beeld (in de vorm van GIFjes, volgens mij is dat legaal) erbij?
1 0
Ron6
Als Kudus blijft spelen als in de voorbereiding kun je bijna niet om hem heen. Dus zal wel redelijk veel gerouleerd gaan worden en is er een basis van 12 a 13 spelers....
0 0
PeterVKV
Goed verhaal. Geen speld tussen te krijgen. Ga nog wel op zoek als ik tijd heb...
0 -1
Sunny
Ik zie al een tijdje iets in Lammers (PSV) die als spits met zijn kwaliteiten heel goed bij ons zou passen.
Schijnt naar Atalanta weg te willen/kunnen en heeft een contract voor nog 1 jaar dus betaalbaar.
Marc, deze moet je hebben, echt.
2 -2
Ferd
een 23jarige met minder dan 50 eredivisie wedstrijden op zijn naam lijkt me geen toevoeging voor Ajax. Als hij 19 of 20 was geweest had ik een eind met je mee gekund, maar hij is al 23.
0 0
SouthAjax9
Is er eigenlijk bekend hoe het er nu met Blind voorstaat? Iemand enig of hij alweer traint of juist een bepaalde periode rust houd nu?
0 0
Soccerskins
Ik heb gelezen dat hij weer op het trainingsveld stond een paar dagen geleden.
1 0
Joodhannus73
We missen nog steeds een échte spits en een échte CV. Dat missen we al langere tijd overigens... Dat vind ik ongelooflijk, maar de rest klopt. Met Kudus hebben we ook een creatieve middenvelder in huis. Heb hoge verwachtingen van hem. Beste aankoop dit seizoen.
1 -3
Sunny
Sam Lammers schijnt weg te willen bij PSV en is in potentie een geweldige spits voor ons spel
1 0
Liam
Kudus is meer een controlerende middenvelder met spelverleggende kwaliteiten. We hebben Tadic als prima spits met daarachter een Huntelaar en talent. (Traoré, Hansen)
0 0
Sunny
Huntelaar is toch wel langzaam maar zeker passé en hooguit als invaller te gebruiken, Traoré viel me niet mee in de voorbereiding en Hansen viel me tegen. Dan heb je in mijn visie alleen Tadic en Labyad voor de spitspositie waarvan we bij Labyad nog moeten zien of hij zijn goede spel in de voorbereiding kan doorzetten
0 0
Soccerskins
Misten we in 18/19 een echte spits? Volgens mij heeft Tadic als valse spits best een groot aandeel in de successen van Ajax gehad.
2 0
JanBiesbos
Ik hoop dat iedereen nu begrijpt dat alvarez feitelijk de derde verdediger is naast blind en schuurs. Taglifico staat vaak hoog en maza ook.
1 -2
Schip
Ik vind de hosanna stemming in dit artikel wat teveel van het goede. TH heeft een eerste periode dra-ma-tisch slecht, saai en passief voetbal gespeeld met Ajax. De schwung die Keizer erin had gekregen met hoog druk zetten en Frenkie van achteruit laten opbouwen - waar Erik graag zichzelf mee complimenteert als bedenker - was compleet weg. En dat na een trainingskamp.

Pas na een historisch dure en geslaagde aankoopzomer van Overmars - die daar de credits voor dient te krijgen - stond er na het (onverwacht) blijven van Ziyech en De Ligt - een uniek getalenteerde maar ook uniek gebalanceerde spelersgroep.

Pas daarmee heeft TH goed voetbal laten zien. En niet in het minst doordat Neres hem uit de brand hielp met zijn diepgang en bevliegingen, waar TH werkelijk allerlei bizarre smoesjes verzon een half jaar lang om Neres maar niet op te stellen. Die werd zelfs bijna verkocht, omdat hij geen perspectief had onder TH, terwijl hij een van de beteren was onder Keizer. Dezelfde twijfel waarmee Schuurs aan de kant werd gehouden, terwijl iedereen smeekt om een serie wedstrijden zodat ze zichzelf kunnen laten zien.

Die groep was zo goed en op vrijwel iedere positie, dat iedere trainer daarmee Ajax voetbal had laten zien. Of anderen daarmee ook Juve hadden verslagen of ook van Spurs hadden verloren weet je niet. Maar dat Ajax ook furore in Europa zou hebben gemaakt, staat als een paal boven water voor mij.

Altijd geroepen dat het jaar daarna, zonder De Ligt en Frenkie en waarschijnlijk Ziyech, het testjaar voor TH zou zijn. Zou hij weer terugvallen naar zijn matige voetbal uit zijn eerste halve jaar, of zou hij ook met een mindere groep goed voetbal kunnen laten zien.

Wat hij zonder sterkhouders kan, bleek uit de tweede seizoenshelft. Namelijk vrij weinig. Het spel was niet alleen slecht, het was lijnloos. Wat hij met nog steeds een uitstekende groep naar Ajax normen kon, zag je in de eerste seizoenshelft: best veel, al stortte de boel al in toen Blind en Ziyech nog speelden. Die thuispot tegen Valencia vind ik nog steeds een bizar dieptepunt en echt een toerekenbare flater. Je had 1 punt nodig. Om weer de knock out fase te halen en de naam van AJax te bevestigen. Om je te laten verneuken in eigen huis, zonder dat het ooit een echte wedstrijd is geweest. En vervolgens met het schaamrood op de kaken eruit vliegt tegen Getafe. We hebben Ajax de hele 2e seizoenshelft niet gezien.

Nu zijn er weer veel en goede aankopen gedaan, wat vergelijkingen met andere Ajax trainers eigenlijk bij voorbaat al onmogelijk maakt. Maar wat mij betreft heeft hij alles nog te bewijzen / bevestigen. AZ stond gelijk met ons, en heeft ons twee keer verslagen, terwijl ze moeite hadden in de topwedstrijden. Sorry, maar TH was keihard bezig in een kleine competitie CL en de titel te verspelen. Neem dat even mee zeg. Als je dit stuk leest, is het alsof dat nooit heeft plaatsgevonden.

Dat Kudus een vergelijkbare impact kan hebben als Ziyech op het Ajax spel, op termijn, vind ik ook al zo'n opmerking die je enkel maakt in een upper. Ziyech is in de historie van Ajax een unieke speler wat mij betreft. Ik vraag me af of Kudus uberhaupt lang genoeg bij Ajax zal spelen om die statement te kunnen testen.

Mijn conclusie: er zit bakken vol voetballend vermogen in het team, zeker bij de jeugdspelers. Antony en Kudus zijn voltreffers, maar naast veel talent zul je balans moeten hebben. Dus ook op 6 en in de as de benodigde kracht en controlerend / opbouwend vermogen. Met Alvarez op 6, waar TH vrijwel een heel seizoen aan vast heeft gehouden en dat nu stug voortzet - ook al iets waar geen punt van wordt gemaakt - is dat er gewoon niet.

Ik voorzie dat Ajax tegen dezelfde 'onverklaarbare' dips gaat aanlopen en onder druk in uitwedstrijden tegen kleine clubs gewoon onderuit zal gaan. Omdat de rest ook weinig druk op de bal zet. Tenzij er een goede zes bijkomt. En dan is het nog bidden dat Blind groen licht krijgt van de medische deskundigen en niet nog eens met zo'n melding te maken krijgt. Je ziet dat ze nu al weken bezig zijn met een analyse hoe serieus ze dat moeten nemen. In een seizoen ben je hem dus weken kwijt en je loopt daarnaast schade op aan je conditie, vorm en vertrouwen.

Wordt vrij lichtzinnig over gedaan: dan heb je met Martinez een goede vervanger. Dat heb je zeker niet. Martinez kan verdedigen, maar niet organiseren en zeker niet zo sterk opbouwen. Die laatste twee zijn vooral de kracht van Blind. Martinez moet op 6 en achter Blind moet je een sterke linkspoot hebben. Iemand als Wober zou ik zonder enige twijfel achter de hand gehad willen hebben. Opbouwend, koppend en fysiek sterk, rustig aan de bal. Ook al weg door de twijfel van TH. Maar wel lichtgewicht Dest opstellen, die verdedigend echt amper gevaarlijke situaties voorkomt laat staan neutraliseert.

Ik zou de hosanna stemming pas delen als die linkspoot er komt en een sterke controleur. Dan zie ik AJax weer de knock out fase halen. Zonder eerlijk gezegd niet.
5 -6
ElPistolero9
Je vergist je. Degene die continu door Neres uit de brand werd geholpen was Keizer, niet TH. Keizer waagde het in het begin om Neres, een speler die net een paar maanden in Amsterdam was, na een anonieme helft op de tribune te zetten. Die man had totaal geen idee waar die mee bezig was, zat maar te goochelen met opstellingen en zijn dramatische wisselbeleid heeft ons Europees voetbal gekost.
0 0
appeltje
Volgens mij is Keizer niet zonder reden ontslagen. 5 punten achterstand op PSV en in de beker uitgeschakeld door Twente. In QL CL uitgeschakeld door Nice en in de QL EL uitgeschakeld door notabene Rosenborg. Keizer had toen ook al Ziyech, De Jong en De Ligt.

Waar complimenteert Ten Hag zichzelf als bedenker van De Jong van achteruit op laten bouwen?

"een half jaar lang om Neres maar niet op te stellen"
Sorry, maar dit is gewoon aantoonbaar niet waar. Snap niet waarom je zoiets op zou schrijven. Maar het ondersteunt je sentiment natuurlijk.

"Dezelfde twijfel waarmee Schuurs aan de kant werd gehouden, terwijl iedereen smeekt om een serie wedstrijden zodat ze zichzelf kunnen laten zien."
Schuurs werd het eerste halfjaar bij Ajax hier nog door de meeste als miskoop gezien. En er stond volgens mij ene De Ligt op die plek in 1.
2 0
Lazell
Ten Hag zou altijd zo'n matig eerste half jaar hebben gehad, maar het tegendeel is waar. Zeer slecht instroommoment en heeft qua punten, doelpunten voor en doelpunten tegen verbeteringen doorgevoerd tov Keizer.
1 0
JOHANisGOD
Keizer.
OMG!!!

Verder alleen maar anti Ten Hag gebler.
1 0
Saanchez
Voor sommige fans kan een trainer nooit iets goeds doen I guess... Heeft Erik je een keer een handtekening door de neus geboord?
5 -2
Schip
Volwassen reactie.
0 -4
JanBiesbos
Wat een hoop onzin, halverwege gestopt toen werd het echt trollen naar TH. Bespaar je de moeite met pro-keizer gezwets. Met TH kampioen , beker en halve CL finale gehaald. Jaar erna met veel pech en rode kaarten en blessures door uitgebluste spelers ( terug komen van interland verplichtingen , nations league en wederom voorronde cl ) knock out fase net niet gehaald. Zware blessure nerres , maar wel tot Corona bijna bovenaan gestaan in de competitie .
4 -3
Schip
Piep piep.

Hoi.
1 -4
JOHANisGOD
Volwassen reactie.
0 0
wzawzdb91
Prima stuk. Alleen blijf ik persoonlijk van mening dat we nog een RCV en LB/LCV kunnen gebruiken. Zoals Ten Hag aangaf is de LB positie niet dubbel bezet en met het wegvallen van Blind wordt de spoeling daar wel erg dun.

Verder vind ik de RCV positie met als opties Alvarez/Eiting (en Taylor wellicht in de toekomt) de zwakste schakel. Hier zou een gerichte aankoop nog het grootste verschil kunnen maken. Natuurlijk moet dit niet kopen om het kopen worden. Maar een speler die er direct staat. Hojbjerg was wat dat betreft waarschijnlijk de ideale kandidaat voor Ten Hag geweest, maar ik neem toch aan dat Ajax meer dan een speler op het lijstje heeft staan. Koop je iemand voor deze positie, kan je Carel mooi verhuren.

Verder hoop ik dat Unuvar snel het plekje van Ekkelenkamp overneemt in de selectie. Wat voor positieve dingen mensen hier ook over Ekkelenkamp zeggen (zeker prima voetballer hoor), ik blijf het geen Ajax 1 materiaal vinden.
1 0
geDaante
En wat ik schrijf zal pas echt opvallen als tegenstanders hoger tegen Ajax durven te staan, en wat meer gaan drukzetten.
3 0
geDaante
Net stuk weer hoor, maar hoog drukzetten? Het is zo sporadisch dat het juist niet noemenswaardig is. Het is veelal achteruit lopen en opvangen wat Ten Hag doet, met bijvoorbeeld ook Alvarez wat in dat plaatje past.

En alleen het spel voorin is bij vlagen heel erg leuk, maar de opbouw, het spel van achteruit en onder druk uitvoetballen is erg matig, met Alvarez zelfs heel slecht. En dat is allemaal de basis van het Ajaxspel.

Kortom, het ziet er niet zo best uit als het lijkt. Het lijkt heel wat doordat ze voorin de vrijheid krijgen en zo intuïtief samen kunnen spelen, wat tot frivoliteit en creatieve ingevingen leidt. Dat is wat Ten Hag wél goed doet. Verder vind ik hem als Ajaxcoach helemaal niks, is geen Ajaxcoach.
5 -2
ElPistolero9
Ben het roerend eens met je analyse van het Ajax spel. De opbouw van achteruit blijft zeker een groot probleem. In principe bestaat de huidige spelfilosofie uit het zorgen dat 1 van de voorste 4 spelers aan de bal komen. De manier waarop is niet interessant, hoge ballen, kopduels, alles is geoorloofd (terwijl dit via opbouw van achteruit zou moeten gebeuren). Zodra de bal bij de voorste 4 is ziet het er idd vaak aardig uit, maar om daar te komen is Ajax afhankelijk van opportunisme en toeval.
0 0
Schip
TH is niet van het constant afjagen zoals Bosz dat introduceerde (en Frank aanvankelijk ook met veel succes toepaste en daarna in de prullenbak gooide vanwege een onverklaarbare brainfart) en Keizer er ook weer in kreeg.

Daarom is het ook geen favoriete coach van mij. Met (tegen)pressing kun je zoveel compenseren. Je moet dat kunnen inzetten tegen sterke tegenstanders. TH heeft liever een tegenstander die komt, om te profiteren van de ruimtes, dan dat hij probeert constant balbezit te houden met die 3 of 5 seconden regel.
1 -2
Hollister
Bosz is en was alleen maar bezig met aanvallen en mist juist in zijn speelwijze de balans.. hoe vaak werden wij niet uitgecounterd... bij TH is er veel meer logica en balans wat drukzetten betreft.. je kan nooit 90 min drukzetten....
Zelfs onze bewierookte Schmidt zet minder druk met PSV dan dat wij dat doen.. klinkt allemaal leuk, maar dat inslijpen kost erg veel tijd en energie
0 0
KingJames23
Maar bij ten Hag krijgen we wel veel minder tegen goals dan onder Bosz. En we scoren onder ten Hag ook gewoon veel doelpunten.
4 0
Schip
Niet in de laatste seizoenshelft. En nogmaals, met de selecties waarmee TH kan werken is het moeilijk vergelijken. Net als Bosz weer veel beter materiaal had dan Frank. Het is zelfs schrijnend om dat verschil te zien.

TH is ook geen slechte coach, maar qua speelwijze geen favoriet van mij.
2 -1
KingJames23
Maar de laatste seizoenshelft heb je gewoon abnormaal veel blessures gehad van je beste spelers daar kan een trainer niks aan doen. En we hebben natuurlijk ook echt lange seizoenen gehad. Te beginnen met de vCL t/m de halve finale, de beker t/m de finale dus en dan alle interlands nog dus het is niet gek dat je veel blessures krijgt. De selectie lijkt iig nu breder dan afgelopen seizoen, ook omdat de talenten een jaar verder zijn.
2 0
Saanchez
Dus omdat we een flinke dip hadden heeft Ten Hag maar meteen gefaald? Met die logica kunnen we iedere trainer wel eens in het seizoen op straat zetten
2 -2
Schip
Een flinke dip is wat we het seizoen ervoor hadden met Heracles en Feyenoord uit. Dat het zelfs was spannend werd of Ajax wel klaar was voor een niet in vorm verkerend Real.

Afgelopen tweede seizoenshelft was geen dip, maar een constant en totaal gebrek aan vorm, lijn en prestaties.

Dat zou het ontslag zijn van iedere trainer, vriendelijke vriend. Behalve van Ten Hag.

Overigens ben ik daar niet voor, maar evenmin ben ik voor een ongenuanceerde lofzang. Voor sommigen is dat best moeilijk. Die gaan dan gelijk zure, sarcastische speldeprikjes geven. Gelukkig is dat een zure minderheid zullen we maar zeggen Saanchez.
0 -2
Saanchez
Afgelopen seizoen hadden we simpelweg een flinke dip door het enorme aantal blessures, gepaard met zware vermoeidheid bij degenen die niet geblesseerd waren. Een gebrek aan vorm en prestaties is letterlijk hoe een dip omschreven wordt dus ik snap echt niet waarom je hier zo'n verschil in ziet ineens. Het komt op mij enorm over alsof je altijd al Ten Hag een kuttrainer vond en je ongelijk niet durft toe te geven en hem dus daarom maar afbrandt. De prestaties, feiten en meningen van spelers en staff wijzen erop dat Ten Hag een uitstekende trainer voor Ajax is, ongeacht een flinke dip die letterlijk ieder team op aarde wel eens heeft.
0 0
JanBiesbos
Jij snapt het....
0 -3
Schwalbino
Zou je voor Alvarez een speler met meer voetbal moeten halen of zou je een andere speler uit de selectie voor zijn positie gebruiken?
0 0
Schip
Als er niemand komt, en ik begrijp wel dat Overmars niet weer een mispeer wil zoals Marin of Alvarez en dat het erg moeilijk is om een kwaliteitsspeler te halen voor een kleine competitie, dan moet je jeugd gebruiken.

En dan zie ik eerlijk gezegd liever iemand als Quinten Timber die comfortabel is aan de bal, dan Alvarez die wel cool doet, maar de bal eigenlijk als iets gevaarlijks beschouwt. Timber heeft ook loopvermogen, duelkracht, ziet het spel redelijk goed, durft een dribbel in te zetten - wat cruciaal is op sommige momenten op 6 om ruimtes te benutten en niet steeds af te passen, omdat die lijnen afgeschermd kunnen zijn.

Timber maakte geen echt goede indruk tegen Benfica, maar denk niet dat die pot nou erg maatgevend was. Zou Alvarez die wedstrijd hebben omgedraaid als hij mee had mogen doen? De vraag stellen....
2 -1
Schwalbino
Kopen op het moment dat je een acuut probleem hebt is sowieso een zwaktebod want wat is nou de kans dat die speler meteen levert?

Dan ga je dus met Gravenberch en Alvarez de internationale wedstrijden in. Ik geef je op een blaadje dat Gravenberch de eerste is die wordt geslachtofferd. Ook wanneer je Timber erin zet zal dat van korte duur zijn. Erik is onverbiddelijk. Een paar foutjes en je staat ernaast. Dat is wat we vorig seizoen zagen en het zal dit seizoen niet anders zijn omdat het allemaal spelers zijn die nog een lange weg te gaan hebben voordat ze kunnen brengen wat nodig is in zware wedstrijden. Het zou anders zijn als zo'n speler omringd wordt door ervaren krachten. Dan draait zo iemand waarschijnlijk probleemloos mee. Foutjes worden verbloemd door correcties van andere spelers. Zo'n jonge speler hoeft ook niet veel na te denken. Hij hoeft alleen maar mee te gaan in het spel van de spelers om hem heen.
0 0
Soccerskins
Ben ik het niet mee eens. Ik denk wel dat Alvarez een zwak punt is wanneer Ajax onder drukt wordt gezet, maar met drukzetten is Alvarez een zeer nuttige speler. Wanneer Ajax in de voorbereiding balverlies leed was het vaak Alvarez die er binnen een paar seconde bovenop zat. Met spelers als Schuurs, Blind en Gravenberch zit de opbouw wel goed. En Ten Hag heeft ons naar de halve finale CL gebracht, hoe kan dit dan geen Ajax coach zijn?
1 0
tyzinho
Tis wel leuk en goed dat onze cv's goed kunnen opbouwen, maar het doel daarvan is dat ze een middenvelder op een goede manier bedienen. Als Gravenberch wordt afgedekt zit je al met een probleem. Ik moet zeggen, de passing tussen de linies van een cv naar een ingezakte buitenspeler ziet er vaak wel goed uit maar je wilt natuurlijk ook middenvelders die onder druk kunnen voetballen. Sowieso voor de variatie in het aanvalsspel.
0 0
Soccerskins
Of de CV’s spelen direct onze spits of nummer 10 aan. Is het je niet opgevallen hoe vaak Blind het middenveld inkomt om bijvoorbeeld Promes direct tussen de linies aan te spelen? Alvarez blijft in zo’n situatie dan achterin om de orde te bewaren. Ook wanneer de backs hoog opkomen (vooral Dest) blijft Alvarez achter om een counter onschadelijk te maken. Het liefst zou ik ook een speler zien die dit allemaal kan en ook nog eens een bal naar voren kan spelen, maar die gaat er denk ik niet meer komen.
1 0
Lazell
Dat is allemaal heel mooi en het compenseert ook voor een deel het opbouwend vermogen van Alvarez. Maar in het Ajax spel kun je niet 1 middenvelder hebben die heel slecht is aan de bal.
0 0
Amp
Opvallend dat alvarez hier in dit stuk zo wordt geprezen terwijl een aantal reaguurders (niet opvallend genoeg steeds dezelfden) steeds maar riepen dat ie dramatisch was
2 0
geDaante
Is ie ook, wie anders beweerd, heeft er of geen oog op, óf vindt de opbouw, spel van achteruit en onder druk uit voetballen totaal niet belangrijk.
3 -4
Saanchez
Ja, of ze zien in dat we ook wat verdedigende zekerheid nodig hebben op het middenveld, anders is dat compleet uit balans. Bovendien is Alvarez de enige basisspeler die niet sterk is onder druk, maar zijn taak is niet om het spel te maken dus waarom beoordeel je hem daar alleen op?
3 -2
tyzinho
Het probleem bij Ajax kan hierdoor zijn dat wanneer Alvarez uitzakt tussen de centrale verdedigers en Promes te diep loopt, je buiten Gravenberch, geen afspeelmogelijkheden hebt. En Gravenberch heeft natuurlijk ook een man. Dan krijg je van die lange ballen, die makkelijk te verdedigen zijn. Ik snap dat ''zekerheid'' verhaal wel, maar met Schöne en Frenkie op het middenveld hadden we ook geen ''breker''. Maar wel altijd twee mensen op het middenveld die aanspeelbaar waren of van daaruit het spel naar voren begeleidden. Je kan goeie voetballers beter leren hoe ze hard moeten werken dan dat je mindere voetballers moet leren voetballen. Simpel gezegd dan.
5 0
Saanchez
Ik ben het over het algemeen helemaal met je eens, vooral met dat laatste. Sidenote is wel dat wanneer Alvarez uitzakt tussen de centrale verdedigers, dit meestal betekent dat een vd backs of een vd cv's het middenveld in is gelopen, anders hoeft Alvarez ook niet uit te zakken volgens mij. Dan is in de opbouw niet zoveel afhankelijk meer van Gravenberch gezien Nico en Mazroui goed zijn aan de bal en je hen altijd wel aan kunt spelen.
1 -1
Schip
Hangt er vanaf hoe hoog ze staan. Dat is vaak genoeg een probleem. En al helemaal met Dest, die vaak te hoog staat.

Je krijgt met Alvarez hetzelfde als met Sanchez. Als hij mag opbouwen en de rest wordt afgeschermd, kun je inderdaad enkel nog hoge ballen geven.
0 -1
Saanchez
Dat met Dest is zeker waar, die moet echt beter zn momenten kiezen en wanneer het wel kan, ook weer net zo snel terug zijn in de omschakeling.

Ik zie je vergelijking met Sanchez idd ook wel inderdaad. Maar het verschil in positie is wel een belangrijke factor. Sanchez was idd niet de man van de inspeelpass maar hij was ook CV waardoor zijn afspeelopties gelimiteerd waren, zeker wanneer onze middenvelders goed gedekt werden door de tegenstander. Voor Alvarez is er vrijwel altijd nog de optie om terug te spelen naar een vd cv's of de keeper. Als onze jongens scherp zijn zou Alvarez altijd minimaal 1 afspeelmogelijkheid moeten hebben, waardoor de opbouw minder afhankelijk wordt van hem. Dan werkt t prima denk ik
0 0
Schip
Die optie, terug of breed, gebruikt Alvarez dan ook nog weleens. Wat heet. Zelfs op momenten dat er geen druk op hem wordt gezet. Maar dan weet hij het even niet.

Je kunt geen speler hebben in de as die niet comfortabel aan de bal is, als opbouw zo belangrijk is. En als Alvarez vast wordt gezet, heb je trouwens goede kans dat ook op de backs wordt doorgedekt. Een zes moet onder druk kunnen aannemen, weg/opendraaien en diep voortzetten. Kan hij niet.
0 0
Saanchez
Maar dat is dus precies wat er van Alvarez verwacht wordt: de bal inleveren bij een medespeler die wel het spel kan maken nadat de bal verovert is. Het is absoluut wenselijk dat een 6 onder druk moet kunnen aannemen, opendraaien en een diepe bal kunnen spelen maar dat zijn juist kwaliteiten die we terugvinden in Blind, Schuurs en Gravenberch. We spelen met twee centrale middenvelders dus zij hoeven niet allebei al die kwaliteiten te hebben, dat is uberhaupt een luxepositie gezien weinig teams dat hebben. Gravenberch is degene met creativiteit, balvastheid en de kwaliteit om onder druk uit te spelen en Alvarez is de meer defensief georienteerde middenvelder die snelle counters neutraliseert, kopduels wint voor lange ballen (kan hij idd nog wel beter in worden) en simpelweg ballen verovert. Aan de bal moet hij gewoon de juiste spelers inpassen zodat zij zich kunnen bezig houden met de opbouw. Dat het voordeel van het spelen met twee centrale middenvelders en ze in hun kracht laten spelen
0 0
Ajax68
Wanneer mogen wij eens iets horen HOE het met onze beste opbouwer én spelverdeler van achteruit Daley Blind is ???
Daley is in de opbouw en zijn dieptepasses Onmisbaar !!!
Verder zou ik, Rensch er zéker bijhouden, want hij is een échte Ajaxspeler, een jongen met toekomst.
Kudus vindt zijn weg wel, en van Antony verwacht ik meer als we tot op heden hebben gezien, alhoewel dit al veelbelovend is.
SUCCES mijn geliefd Ajax ( al 65 jaar ! ) voor komend seizoen.
3 0
Hollister
Goede analyse, klasse gedaan
0 0
Danishdynamite
De beoogde voorste 4 spelers, man man man wat een geweldige voetballers allemaal. Dat we een aantal jaar geleden naar Sigthorsson, Ebicilio etc. moesten kijken en door goed beleid en goede resultaten nu zo een voorhoede kunnen hebben, heerlijk!
3 0
PJSM
Het zal vast ook een geldkwestie zijn maar had toch graag nog wat versterking op het middenveld en achterin gezien. Geen idee hoe kwetsbaar we zijn. Voorbereiding heb ik deels leuk voetbal en goede acties gezien. Ben benieuwd. Kijk in ieder geval uit naar zondag.
2 -1
Saanchez
Heerlijk stuk heren! Met plezier alles doorgelezen onder het genot van een kop koffie
1 0
Sjakio
goed stuk redactie!
0 0
tyzinho
Ik snap niet dat Martinez door Ten Hag, zo lijkt, zn plaats heeft verloren op het middenveld voor Alvarez. Vorig jaar, zeker eerste seizoenshelft, een van de betere spelers. Helemaal ideaal is wanneer Kudus mag spelen op die plek. Is aanspeelbaar in de opbouw, kan wegdraaien, durft te dribbelen, fysiek sterk en snel. Alvarez vind ik verdedigend niet uitblinken op de positie. Is vrij traag, ondanks zn lengte is ie niet dominant in de lucht en voetballend vertraagt hij het spel of leidt balverlies wanneer er wat druk wordt gezet.
1 0
Saanchez
Wat je zegt klopt zeker, Martinez heeft een prima debuutjaar gehad en kan makkelijk mee in de basisopstelling. Zijn probleem is echter dat hij aan de linkerzijde van het veld moet spelen waar nu Nico, Blind en Gravenberch zeker lijken van hun plekken. Zeker de eerste twee gaan er niet uit (mits ze blijven/herstellen) en Gravenberch heeft een geweldige voorbereiding achter de rug en past perfect binnen deze tactiek. Maar hij moet wel als linker centrale middenvelder speler gezien hij vanaf rechts duidelijk minder tot zijn recht komt. Alvarez is wel rechtsbenig en is verdedigend echt wel van waarde op die positie. 1-op-1 vergeleken vind ik Martinez ook beter maar dat is iets te gemakkelijk gedacht. Het hangt er ook vanaf wat het team nodig heeft op die plek. De uitleg van Ten Hag vind ik prima te begrijpen, als in dat Alvarez de rommel op het middenveld moet opruimen en oa Gravenberch en Promes beter tot hun recht moet laten komen daarmee. Een klassieke stofzuiger so to speak. Dat is iets dat Lisandro ook kan maar om die ineens rechts te zetten ipv zijn gewende links brengt ook zeker risico's met zich mee waardoor Ten Hag lijkt te kiezen voor de wat dat betreft veiligere Alvarez. En laten we nou niet doen alsof onze Mexicaanse vriend er geen kloot van kan he. Voetballend gezien is het niets bijzonders nee maar op dat gebied hebben we meer dan genoeg kwaliteit binnen de rest vh team. Heb tijdens de oefenduels ook tal van momenten gezien waarop Alvarez een gevaarlijke aanval al vroeg wist uit te schakelen en met de erg risicovolle manier van spelen, is dat denk is wel broodnodig. Zeker met de twee nog altijd jonge verdedigers achter zich.
Hopelijk laat Edson zien wat er van hem verwacht wordt wanneer het weer om het echie gaat. Ik heb er wel vertrouwen in! Hij kan mooi nog meer vertrouwen in zichzelf krijgen tijdens de eerste weken voordat de CL van start gaat en hij echt getest gaat worden.
4 0
tyzinho
Klopt wel wat je zegt hoor. Ik denk wel dat met al die oefenwedstrijden je Martinez makkelijk twee wedstrijden als rechtshalf had kunnen laten spelen. Alvarez als rechtshalf leek al vrij snel een uitgemaakte zaak.
2 0
Saanchez
Maar is twee oefenwedstrijden genoeg om jarenlange gewenning te overkomen? Ik weet ook niet precies hoe twee-benig Martinez is maar dat is ook wel een belangrijke factor als een speler in een vergelijkbare rol aan de andere kant van het veld neerzet. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld de meeste rechtsbacks niet als linksback kunnen spelen en vice versa. Vermoed dat Ten Hag echt wel gecharmeerd is van Martinez maar dat hij nu vooral door pech even buiten de boot lijkt te vallen. Aan de andere kant is het met de Blind-situatie weer goed mogelijk dat hij de vaste LCV wordt nu, dat zou hij ook zeker goed kunnen
1 0
tyzinho
Dat argument lijkt wel vaak alleen voor linkspoten te gelden, dat aan de ''verkeerde'' kant staan. Net als twee linksbenige centrale verdedigers, terwijl bijna iedereen met twee rechtsbenige centrale verdedigers speelt. Bijna alle teams spelen met meerdere rechtspoten op een middenveld zonder een linkspoot. Denk dat als je goed kan voetballen, en ik denk dat Martinez dat goed genoeg kan, hij ook als rechtshalf zou moeten kunnen spelen. Uiteindelijk speel je als middenveld centraal op het veld, dus dat zou je als goede voetballer nog steeds genoeg mogelijkheden moeten geven om je spel te kunnen spelen. Gravenberch speelt ook links, net als Frenkie.
0 0
Lazell
Dat komt natuurlijk omdat 80% van de spelers rechtsbenig is. Dan komt het niet zo vaak voor dat je 2 beste centrale verdedigers linksbenig zijn.
0 0
Saanchez
Dat klinkt wel logisch ja, en Martinez is nog jong zat om dat soort aspecten van zijn spel te verbeteren. Maar als Ten Hag echt zou denken dat Martinez een betere optie zou zijn als rechter centrale middenvelder, dan had hij dat toch wel geprobeerd op zn minst lijkt me. Misschien voelt Martinez zich ongemakkelijk aan die zijde, al lijkt hij me niet zo een type haha. Of misschien heeft t wel te maken met het feit dat Martinez ook al eerste back-up is voor Nico en Daley, wat samen met zn 'vaste' positie al eigenlijk teveel posities zijn om eigen te maken
0 0
MK77
Waarschijnlijk om ruimte te maken voor Gravenberch en om de verdediging te versterken
1 0
DT10
Neres - Tadic - Antony
--------- Promes ----------
--- Martinez - Kudus ---
Nico ------------------ Dest
----- Blind - Schuurs ----
---------- Onana -----------

Stekelenburg, Timber, Nous, Alvarez, Eiting, Gravenberch
Ekkelenkamp, Lang, Labyad, Traore, Huntelaar
1 0
Aetim
Staat wel lekker dit
0 0
Sampaoli
Gravenberch bank, ha-ha.

De Kudus-hype is in volle gang zo te zien. Dat terwijl Gravenberch een paar klasse beter was deze voorbereiding.
0 -1
DT10
Je zou ipv Kudus, inderdaad ook Gravenberch daar kunnen zetten, maar Kudus lijkt mij net iets verder in zijn ontwikkeling. Gravenberch komt er wel.
1 0
Dennis129
Aanvallend mits iedereen fit Neres, Antony, Tadic geweldig. Zodra er 1 speler wegvalt en Ajax zoals in de voorbereiding gaat spelen met Labyad/ Traore in de spits en Tadic op links gelijk een stuk minder. Zie zelf dan liever Lang op links en Tadic centraal.

Verdediging ook ijzersterk. Maar mocht het met Blind tegenvallen en Tagliafico nog vertrekt is er echt een enorm probleem. Backups zijn op Martinez na allemaal qua leeftijd nog Jong Ajax spelers. Dest en nog zonder enige eredivisie ervaring Timber en Rensch. Ik denk dat aangezien Salah Eline nog lang geblesseerd is en het enorm drukke programma Dat een linksbenige verdediger aankopen een must is. Vertrek van Onana moeten we helemaal maar niet aan denken.

Het middenveld vind ik op geen 1 positie Champions League waardig. Alvarez doet het redelijk maar komt duidelijk handelingssnelheid tekort. Gravenberch is een groot talent, maar moet nog heel veel leren en Promes heeft met zijn diepgang zijn waarde maar mist voor een centrale middenvelder toch wel veel overzicht.
Ajax spreekt de ambitie uit aan te willen haken bij de Europese top, Een echt goede middenvelder aankopen moet je dan eigenlijk ook gewoon doen. vorig jaar overleefden we de poulefase CL al niet. En dit jaar is het sterkste basisteam duidelijk minder dan dat van vorig jaar. En dan hebben we met Blind, Tagliafico en Onana ook nog eens 3 onzekerheden.
1 0
DT10
Micky van der Ven!
0 0