PS: Labyad, Schuurs en Lang drukken stempel

ThijsZwagerman, 14-08-2020 om 12:30, 10503 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2020/2021. In deel 3 de oefenwedstrijd tegen FC Utrecht, waarin Zakaria Labyad met een hattrick een hoofdrol opeiste. 

In navolging van afgelopen zaterdag tegen RKC Waalwijk, wist Ajax donderdagavond tegen FC Utrecht ook het tweede oefenduel van de voorbereiding met ruime cijfers te winnen. In de Johan Cruijff ArenA werd er door de Amsterdammers voor de rust al vijfmaal gescoord. Gelegenheidsspits Zakaria Labyad nam maar liefst drie treffers voor zijn rekening. 

Na de gemakkelijke en ruime oefenzege op RKC Waalwijk was het interessant om te zien hoe Ajax het er in dit stadium van de voorbereiding tegen het hoger aangeschreven FC Utrecht vanaf zou brengen. Hoewel de 5-1 eindstand dit wellicht niet doet vermoeden, was Ajax - FC Utrecht donderdagavond een wedstrijd met twee gezichten. Voor de rust kwam een gretig en goed voetballend Ajax tot vijf doelpunten, na de pauze incasseerde een nieuwe en aanzienlijk jongere Ajax-ploeg een fraaie tegentreffer van Othman Boussaid. 

In de eerste helft haalde Ajax een hoog niveau. De ploeg van trainer Erik ten Hag hanteerde in balbezit een hoog tempo en wist middels fel en goed georganiseerd drukzetten al hoog op het veld meermaals de bal te veroveren. Ajax creëerde eenmaal aan de bal vervolgens veel kansen, hetgeen ook resulteerde in vijf goede doelpunten. In verdedigend opzicht zal Ten Hag echter niet geheel tevreden zijn. De afstemming tussen de laatste linie en het middenveld was vaak onvoldoende, waardoor FC Utrecht er diverse keren relatief eenvoudig doorheen kwam en zodoende ook meerdere serieuze kansen kreeg. Zowel in de eerste als de tweede helft stonden er na balverlies te veel spelers voor de bal en waren de onderlinge afstanden tussen de centrale verdedigers, hoog gepositioneerde backs en controlerende middenvelders meermaals te groot. 

Desondanks werd het beperkt toegelaten publiek in de Johan Cruijff ArenA getrakteerd op een zeer vermakelijke oefenwedstrijd, waarbij aan Ajax-zijde opvallende rollen waren weggelegd voor Labyad, Perr Schuurs en Noa Lang. Na de rust mochten ook enkele jongelingen hun kunsten vertonen. 

Zakaria Labyad

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90
Doelpunten: 3

Zakaria Labyad stond tegen FC Utrecht bij afwezigheid van Dusan Tadić en Klaas-Jan Huntelaar verrassend in de punt van de aanval. Op deze positie maakte Marokkaans international donderdagavond een zeer sterke indruk. Niet alleen maakte Labyad drie goede doelpunten, ook in het veldspel van Ajax was de creatieveling een absolute meerwaarde. 

Labyad vulde de spitspositie dynamisch in en was dan ook dikwijls op andere plekken op het veld te vinden. Daarbij mag de goede wisselwerking tussen Labyad en Quincy Promes, die opnieuw als aanvallende middenvelder speelde, niet onbenoemd worden gelaten. Wanneer Labyad uit de spitspositie wegtrok om ruimte te maken, dook Promes op het juiste moment in de punt van de aanval op. Als Labyad wel de diepste aanvaller was, positioneerde Promes zich continu diagonaal van de rechtspoot en kon hij zodoende ook in de kleine ruimte aanspeelbaar en dreigend worden. 

Hoewel zijn twee rake vrije trappen zonder meer van grotere schoonheid waren, definieert de vroege openingstreffer van Labyad het beste de manier waarop hij de spitspositie invulde. Na een pass van Edson Álvarez lanceerde Labyad - die zich liet uitzakken vanuit de spits - de opkomende Noussair Mazraoui, waarna de bal via enkele schijven uiteindelijk gelukkig voor zijn voeten viel en hij de 1-0 binnen tikte. Een mooi voorbeeld van de meevoetballende meerwaarde van Labyad, dat uiteindelijk resulteerde in de openingstreffer. De kans dat Labyad daadwerkelijk de nieuwe spits van Ajax wordt, is gezien de aanwezige concurrentie klein. Maar dat de 27-jarige met zijn spelinzicht, techniek en creativiteit nog altijd van waarde kan zijn voor Ajax, staat vast. 

Perr Schuurs

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90

Na het vertrek van Joël Veltman lijkt Perr Schuurs de gedoodverfde opvolger van de naar Brighton & Hove Albion vertrokken verdediger. Schuurs verloor afgelopen seizoen nog de concurrentiestrijd van Veltman, maar krijgt deze voorbereiding veel vertrouwen van Ten Hag. Na een prima wedstrijd tegen RKC Waalwijk, speelde Schuurs aan de zijde van Daley Blind ook tegen FC Utrecht een solide wedstrijd. 

De twintigjarige centrumverdediger viel onder meer op met enkele felle balveroveringen. Daarnaast durfde Schuurs het tot twee keer aan toe aan om hoog op het speelveld druk te zetten op een aanvaller van FC Utrecht. Dit lef werd tweemaal beloond met balwinst. Aan de bal haalde Schuurs ook een hoog niveau. Zowel met passes tussen de linies als passes in de diepte wist de rechtspoot het Ajax-spel enkele keren goed te versnellen. Als Schuurs zijn huidige niveau weet vast te houden, lijkt er voor Ten Hag weinig reden om de Limburger niet de nieuwe kompaan van Blind te maken. 

Noa Lang

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 122
Doelpunten: 1
Assists: 2

Net als tegen RKC Waalwijk liet de teruggekeerde Noa Lang zich ook tegen FC Utrecht in positief opzicht gelden. De creatieveling, donderdagavond spelend als linksbuiten, maakte op aangeven van Antony een fraaie treffer, was opnieuw enorm bedrijvig en viel op door het maken van veel goede keuzes. 

Lang lijkt zich deze voorbereiding bewust van de noodzaak om zich te laten gelden in de Ajax-hoofdmacht. De rechtspoot was tegen FC Utrecht, zowel met als zonder bal, zeer dominant aanwezig. In verdedigend opzicht maakte Lang veel meters en werkte hij zichtbaar hard om ballen te veroveren, terwijl hij in balbezit het spel naar zich toetrok en rondom het strafschopgebied van FC Utrecht veel gevaar stichtte.

In de 77 minuten die Lang tegen de Domstedelingen speelde, viel op over wat voor een goed spelinzicht hij ook in de kleine ruimte blijkt te beschikken. Daarbij is het voor de 21-jarige Ajacied mooi dat het rendement niet achterwege bleef. Met een goede assist op Nicolás Tagliafico - na een fraai passje van Antony - en een uitstekend doelpunt op aangeven van diezelfde Antony, drukte Lang ook tegen RKC Waalwijk zijn stempel. 

Invallende jongelingen tonen potentie

Na de goede eerste helft, kwam er na de pauze een bijna compleet gewijzigd elftal uit de kleedkamer. Bij Ajax vielen Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Sontje Hansen in de rust in, waarna Naci Ünüvar een klein kwartier voor tijd als vervanger van Lang nog zijn entree maakte. De zeventienjarige Rensch maakte als linksachter - na tegen RKC Waalwijk als rechtsachter officieus te hebben gedebuteerd - een degelijke indruk. Rensch is eigenlijk een centrumverdediger, maar speelt in de hoofdmacht van Ajax tot dusver dus als back. Dat doet de jongeling naar behoren, zonder echt opvallende dingen te doen. 

Taylor en Hansen waren tegen FC Utrecht prominenter aanwezig. Het duo kwam redelijk veel aan de bal en deed daarbij ook enkele leuke dingen. Taylor liet als controlerende middenvelder zien over een goede techniek en een goed spelinzicht te beschikken, maar was naarmate de tweede helft vorderde wel enkele malen onnodig onzuiver in zijn passing. Ook bij Hansen lukte niet alles, maar met enkele goede acties - onder meer een goede combinatie met Donny van de Beek - was de aanvaller toch redelijk dreigend. Ünüvar viel in de korte tijd die hem gegeven was vooral op met een magistrale aanname na een pass van Razvan Marin. Ünüvar draaide knap weg van zijn tegenstander en bediende vervolgens de mee opgekomen Rensch, maar tot een zesde Ajax-goal leidde dit helaas niet. 

Met de jongelingen in de ploeg werd het niveau uit de eerste helft helaas niet geëvenaard. Een basisplaats in de Ajax-hoofdmacht komt voor alle vier de tieners deze zomer nog te vroeg, maar dat Rensch, Taylor, Hansen en Ünüvar spelers zijn waar Ajax in de toekomst veel plezier aan gaat beleven, toonden de talenten tegen FC Utrecht wel aan. De potentie van het viertal is zichtbaar, maar de laatste stap in hun ontwikkeling zullen zij komend seizoen bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie moeten gaan zetten. Dat zij daarbij regelmatig mogen ruiken aan het spelen in Ajax 1, zal alleen maar als een ontzettende stimulans werken. 

Lees meer Preseason:
PS 1: Ajax begint aan bijzondere voorbereiding
PS 2: Ajax experimenteert met Martínez en Promes

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: T.Zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JanBiesbos
En Antony ? Twee goals en twee assists?
0 0
trooop
Labyad kennen we al jaren, dat is niet opeens een andere speler. Is altijd al een prima spelertje, hij is technisch normaal gesproken alleen te slordig. Heeft van alles eigenlijk net iets te weinig. Maar voor de bank geen verkeerde.
Schuurs lijkt in alle opzichten al iets aan stevigheid gewonnen te hebben. Hopelijk is het genoeg.
Noa lang verraste me enigszins. Het zat er vast altijd al in, anders kan het er ook niet uit komen, maar in zo'n hoog ritme heb ik hem nog niet eerder zien spelen. Dat gecombineerd met die soepele motoriek, zag er lekker uit.

Dat is sowieso iets wat ten hag zeer goed begrepen heeft: om mee te komen op hoog niveau draait het om intensiteit en een hoog bewegingsritme. Als je zelfs noa lang en gravenberch (op zijn eigen, lome manier) daarin meekrijgt dan doe je iets goed. Zoals Ajax in de eerste helft de vloer met utrecht aanveegde weerspiegelt het typische verschil tussen de eredivisie en europees voetbal van goed niveau.

Des te jammerder dat ten hag van die kromme keuzes blijft maken. Een doorn in het oog is die tank op schaatsen, alvarez, maar nog erger is wat mij betreft het inzakken bij balverlies. De tegenstander overal opjagen, volle druk op de ketel; nog meer dan vorig seizoen lijkt het definitief verdwenen. Als we de bal meteen terug kunnen veroveren mag er heel even fel worden gejaagd, maar gezamenlijk terugplooien is het belangrijkste devies, tot iedereen in een veilige positie staat om de tegenstander een kant op te duwen. Modern, verstandig, berekenend en saai. Ontzettend zonde om te zien, en vaak zelfs ronduit pijnlijk, als we weer eens met 11 man op eigen helft staan af te wachten tot de tegenstander een fout maakt.
0 0
PeterVKV
Labyad was goed gisteren omdat hij een vrije rol had. Op links en zeker op rechts is hij veel minder. Daarom is het zo mooi dat hij gisteren zo goed was: in het nieuwe systeem zonder echte diepe spits hebben we er misschien wel een hele goede speler bij. Petje af voor de trainer die het systeem aanpast naar de kwaliteiten van de spelers.
2 0
Ozymandias
Als dat klopt zou het me niet verbazen als Ten Hag komende oefenwedstrijd Labyad een kans geeft als '10' achter Tadić (als spits). In die rol kan hij als feite als een schaduwspits spelen (wat Vd Beek eigenlijk ook deed) of af en toe (en afwisselend met Tadić) zich dieper te laten zakken om in de combinatie mee te kunnen doen. In dat geval zou Lang op als hangende linksbuiten moeten spelen zodat Ajax op de flanken speler sheeft staan die van de ruimtes die Labyad zou opentrekken gebruik kunnen maken (door die ruimte in te dribbelen of met een pass iemand die ruimte in kunnen sturen). Alleen betwijfel ik ten sterkste dat Labyad alsnog bij Ajax zal slagen. Ten Hag lijkt het alleen toch nog steeds in hem te zien en het zou met dus niet verbazen als hij de kans krijgt om zich als '10' in de basis te spelen.
0 0
PeterVKV
In feite speelt hij met 2 10'en.....Die moeten echter niet beiden beter zijn in de bal dan in de diepgang. Dus de combinatie Tadic/Labyad zie ik niet zo snel gebeuren. Labyad zal dus Tadic eruit moeten spelen en dat zie ik ook niet zo snel gebeuren. Toch zal Labyad veel meer speeltijd krijgen door de 5 wissels. De tweede 10 zal er een met diepgang zijn, zoals Promes gisteren, maar ook vd Beek, Lang, Neres en Ekkelenkamp hebben diepgang. En dan vergeet ik bijna nog Kudus, die ons hopelijk gaat verbazen.
0 0
Ozymandias
"Die moeten echter niet beiden beter zijn in de bal dan in de diepgang."

Dat zijn Tadić en Labyad toch ook niet? Ik vind Tadić beter wanneer hij in de bal komt terwijl ik Labyad juist beter vind in de diepgang. Labyad is nooit een type Ziyech geweest die als creatieve spelverdeler zijn team vorm kan geven. Hij is redelijk in de korte combinatie maar zijn grootste kracht is zijn spel van de bal af. Daarom kwam hij bij FC Utrecht geweldig tot zijn recht doordat hij de vrijheid had om als schaduwspits veelvuldig loopacties van de bal af te maken. Veel van zijn 17 doelpunten en 14 assists in het seizoen 2017/18 waren het product van loopacties die Labyad van de bal af maakte. Hij past veel beter in de rol die Vd Beek als '10' had dan in de rol die Ziyech als '10' had. Daarom heb ik nooit begrepen waarom Ten Hag hem als buitenspeler gebruikte terwijl onder Ten Hag de buitenspelers juist vooral in de bal moeten komen.
0 0
PeterVKV
ok, je zou gelijk kunnen hebben. Bij Ajax weinig van gezien, maar als ik nu terug denk aan Labyad bij Utrecht herinner ik me ook meer snelheid en diepgang. Mooi, nog een optie met wat mij betreft Donny en Gravenberch rechts en links achter hem.
0 0
Ozymandias
Tja, één goede helft zegt mij vooralsnog helemaal niets. Als hij deze lijn door kan trekken zou dat geweldig zijn maar dat zal ik eerst moeten zien om te geloven.
0 0
Ajax567
Mijn favo opstelling na de 2 oefenwedstrijden met de gedachte dat niemand vertrekt

Onana
Dest schuurs blind nico
Donny martinez
Promes
Antony tadic neres
1 -2
altijdwelwat
Promes op 10 , zo armoedig ...
2 0
JanBiesbos
In systemen denken is zo 1990 , gaat om de veld bezetting , omschakeling en pressing, veel belangrijker dan een 433 op papier
0 0
036AFCA97
Wat is voetbal toch opportunistisch. Ben er zelf ook schuldig aan. Na RKC mochten Ekkelenkamp en Marin absoluut niet vertrekken omdat ze zo goed waren en nu willen mensen Labyad ineens in een Schöne rol zien en mag Donny vertrekken?! Hahahaha. Labyad is een prima invaller, maar niet het niveau dat je moet nastreven als je seizoen 18/19 wil evenaren. Als we uberhaupt kampioen willen worden moet er nog wel wat bij op het middenveld en in de verdediging.
4 0
Ozymandias
Inderdaad, oefenwedstrijden (zeker de eerste van de voorbereiding) zeggen niets over het niveau van individuele spelers. Labyad heeft in twee jaar niets laten zien maar wordt op basis van 45 minuten tegen FC Utrecht opeens weer goed genoeg bevonden en Vd Beek heeft in twee seizoenen een hoog niveau gehaald maar op basis van 45 minuten tegen FC Utrecht schreven bepaalde mensen hier gisteren dat Ajax hem moet verkopen. Belachelijk...
1 0
Soccerskins
Hoeveel kansen heeft Labyad in die 2 jaar gekregen?
0 0
trodat4030
23 officiële wedstrijden volgens mij. Meer heeft hij er niet af kunnen dwingen, want dat moet volgens TH..
0 0
Ozymandias
Hij is een aankoop van de hoofdtrainer. Hij heeft vast en zeker de kansen gekregen die hij verdiende.
0 0
PetrosQ
Mijn favoriete opstelling: Onana; Dest, Schuurs, Blind, Tagliafico; vd Beek, Lang, Martinez; Antony, Tadic, Promes.

Andere goede opties:
- vd Beek en Tadic kunnen ook op 10 spelen.
- Eiting, Marin en Gravenberch kunnen ook als middenvelder van nut zijn als zij zich goed blijven ontwikkelen
- Traoré kan zich nog verder ontwikkelen, maar is meer een diepe dan een valse 9. Dan moet de tactiek daar wel op zijn afgestemd
- Lang en Neres kunnen ook op rechts, Neres en Tadic kunnen ook op links, dus genoeg ruimte om verder te rouleren
3 0
xstaniox
Als je Labyad en Lang ziet spelen.
Misschien toch maar Promes verkopen, als dat gerucht echt is.
Ervan uitgaande dat Tadic in de spits speelt, hebben we op de vleugels Promes, Neres, Antony, Lang, Labyad en ook nog het talent Hansen.
Ik denk dat Neres en Antony een basisplaats gaan krijgen, maar als Promes dan ook nog eens in de pikorde boven Lang staat, kan hij het vergeten.

Of Promes moet als aanvallende middenvelder gebruikt worden.
0 -2
PetrosQ
De kwaliteiten van Promes passen niet bij de rol van CAM bij Ajax. Hij mist daarin de rust, het overzicht en het juiste oog voor medespelers en een goede steekbal. Hij is eerder de speler die de loopactie maakt en deze steekbal krijgt.

Lang heeft wel de kwaliteiten om als 10 te spelen en is daarin dynamische dan Labyad en Tadic. Ook Donny kan op 10, maar vult die anders in. Er moet dan wel een type Schöne achter hem staan. Dat zou Eiting kunnen zijn.
2 0
Ozymandias
Waarom zou Promes worden verkocht omdat Labyad één goede helft in een oefenwedstrijd heeft gespeeld? Laten we niet vergeten dat hij in de eerste oefenwedstrijd letterlijk alles fout deed en maar één van de drie wedstrijden die hij vorig seizoen speelde ook daadwerkelijk goed was.
3 0
Soccerskins
Je moet we toegeven dat Labyad fantastisch heeft gespeeld tegen Utrecht.
- opzetten van de aanval waar de 1-0 uitkomt
- zelf die aanval ook afronden
- 2 prachtige vrije trappen erin geschoten
- heerlijke bal op Promes (die hij dan jammer genoeg niet afrond)

In de as van het veld kan Labyad zeker nog van waarde zijn voor Ajax. De positie van rechtsbuiten ligt hem gewoon niet (waar hij het alsnog zeer verdienstelijk heeft gedaan vorig seizoen)
0 0
Ozymandias
Hij heeft goed gespeeld in één helft van een oefenwedstrijd tegen FC Utrecht. Net zoals dat slechte prestaties in oefenwedstrijden mij niets zeggen zegt een goede prestatie in een oefenwedstrijd mij niets. Labyad heeft vorig seizoen ook één goede wedstrijd gespeeld maar in de twee wedstrijden daarna liep zijn niveau alweer terug (en toe raakte hij geblesseerd). Labyad heeft in twee seizoenen bij Ajax nauwelijks het niveau gehaald wat hij bij FC Utrecht haalde en Ajax heeft momenteel betere (en jongere) spelers voor zijn posities.
0 0
Steeph
Gast, heb je hem niet gezien in die wedstrijd tegen RKC? Toen was het echt een compleet drama. Dat verschil is imo te groot.
0 0
Soccerskins
Denk je niet dat dat iets met zijn positie te maken heeft?
0 0
xstaniox
Is nu nog voorbarig inderdaad.
Maar als dit zo blijft, komen we met een ongekend luxeprobleem te zitten, eentje dat ook kapitaalvernietiging tot gevolg heeft, omdat er een aantal moet banken.
0 0
Ozymandias
Ik begrijp niet waarom het begrip "kapitaalvernietiging" deze eeuw aan het woordgebruik van voetbalfans is toegevoegd. Het is een totaal nutteloos begrip in voetbal wat ook nog eens nergens op slaat. Het lijkt haast alsof voetbalfans hun fandom zijn gaan benaderen op dezelfde manier als mensen spelletjes als Football Manager benaderen. Ik betrapte mezelf daar een aantal jaren geleden ook op maar heb mijn benadering toen aangepast.
0 0
xstaniox
Bekijk het zo.
Nu kan je Promes misschien voor 30 miljoen verkopen.
Als hij blijft, speelt hij misschien de helft van de wedstrijden, waarvan weer de helft als invaller.
Zomer van 2021 kan je hem nog verkopen voor 10-15 miljoen.

Vind je dat dan ook niet een beetje zonde?
0 0
Ozymandias
Waarom zou je het zo bekijken in plaats van als volgd? Als Promes als wisselspeler (waarin hij véél meer dan de helft van de westrijden zou speler aangezien hij de meeste wedstrijden zou invallen aangezien clubs het komende seizoen vijf keer mogen wisselen) een positief effect heeft op het behalen van het kampioenschap en overwinteren in Europa zal hij (doordat hij geen basisspeler van Ajax meer is) zijn waarde zijn verloren maar zal de spelersgroep als geheel veel meer waard zijn geworden.

De eerste vraag die je moet stellen is of een speler (in welke rol dan ook) een positieve invloed zal hebben op de prestaties. Als het antwoord op die vraag "ja" is dan is het juist "kapitaalsvernietiging" om zo'n speler voor 30 miljoen euro te verkopen.

Nou als er een topclub als Arsenal voor Promes komt en 30 miljoen euro voor hem wil betalen zou ik hem wel verkopen. Alleen zou ik hem laten gaan omdat ik vind dat Ajax hem zo'n kans niet moet ontnemen (Arsenal is en blijft een prachtige club en het zal de enige kans voor Promes zijn om voor zo'n club te spelen). 25/30 miljoen vind ik dan een eerlijke prijs voor Ajax om daarvoor te vragen.
0 0
de-Ajacied
Gezien de oefenwedstrijden is mijn favoriete opstelling:
Onana
Mazzraoui Alvarez/Schuurs Blind Tagliofico
Labyad vd Beek Martinez
Neres Tadic Promes

En gezien de transfergeruchten hebben we een linksback nodig, een baas op het middenveld en toch ook een RCV

Labyad begint in alles de nieuwe Schöne te worden
Marin is definitief door de mand gevallen
Gravenberch zou kunnen doorbreken
Traore heeft het niet helemaal
Stekelenburg is een aanwinst
0 -1
PetrosQ
Labyad speet 1 goede wedstrijd en gelijk staat ie bij iedereen in de basis en is bijna de nieuwe Schöne. In alle wedstrijden daarvoor haalde hij niet het gewenste niveau (op misschien 1 na). Het kan vriezen of dooien, maar om te kunnen schaatsen moet het een lange periode vriezen. Hij moet het nu stelselmatig laten zien.
1 0
MrAFCA
Ben het wel eens met je opstelling, behalve Labyad dan. Als hij zo blijft spelen komt hij uiteraard in aanmerking voor een basisplaats, maar ik vind wat oefenwedstrijden niet genoeg. Mocht Nico vertrekken kun je Martinez op die plek zetten dan komt er een plekje vrij voor Gravenberch.
Mocht vd Beek vertrekken heb je Kudus
0 -1
PeterVKV
Tactisch sterk van TH tegen een ploeg als Utrecht.
Aanvallend 2-4-4 en verdedigend 4-4-2, Surplus op het middenveld. Kan nog wat compacter.
Labiyad in de spits? Nee, geen echte diepe spits maar 4 aanvallers met veel beweging.
De 4 aanvallers verdedigen mee als aanvallende middenvelders.
Aanvallend goede mix tussen inzakken en diepgang.
Met deze vernieuwende tactiek gaan veel ploegen het moeilijk hebben, ook sterkere.
Af en toe druk met de 2 centrale aanvallers op de 2 centrumverdedigers, maar gedoseerd.
Met Tadic, Neres, Anthony, Promes, Labiyad, Lang, Kudus, vd Beek en Ekkelenkamp veel opties.
Verdedigende middenveld meer onduidelijk, maar wel veel opties. Gravenberch verdient basis.
Verdedigend duo Blind/Schuurs veel potentie. extra linksback nodig als Nico vertrekt.
En Steek is nog steeds Steek. Niks mis mee.
1 0
Freddy
RCV en de nummer 6 blijven de zwakke plekken.
0 -3
Jeugd
Schuurs blijft zich ontwikkelen. Geef die man vertrouwen en het wordt een goede! Omdat hij een beetje een belegen Hollands kaaskopje heeft wil niet zeggen dat hij niet kan uitgroeien tot een hele goede verdediger. De beeldvorming vanwege zijn zuidelijke accent en omdat hij eruit ziet als de ideale schoonzoon is misplaatst
7 0
Jeugd
Schuurs blijft zich ontwikkelen. Geef die man vertrouwen en het wordt een goede! Omdat hij een beetje een belegen Hollands kaaskopje heeft wil niet zeggen dat hij nirt kan uitgroeien tot een hele goede verdediger.
1 0
Santiago
Jammer dat Gravenberch niet genoemd wordt. Speelde gisteren fantastisch.
5 0
14AJAX14
yes ik zie het liefst een echt ajax middenveld dit seizoen:

Aankoop (CVM)
Antony (LCM/LAM) Gravenberch (RCM)

of zoals Ten Hag het wil:

aankoop (CVM) Gravenberch (CM)
Antony (CAM)

Ik vind Martinez beter voor LB bij vertrek Nico of LCB wanneer Blind wegvalt.
Die komt techniek en spelinzicht te kort voor in de CL, Eredivisie maakt niks uit, kun je ook Alavrez, Marin en Martinez neerzetten en win je nog met 2 doelpunten verschil...
0 -3
Steeph
Nu Lang opeens heel aardig gaat spelen moet er eigenlijk iemand, of misschien wel 2, in de aanval weg. Je hebt nu Lang, Tadic, Promes, Neres, Antony, Kudus, Traoré, Labyad, en zelfs KJH voor 3/4 (10 dan maar meegerekend) posities. Terwijl je vd beek en Unuvar ook nog op 10 mee zou kunnen rekenen.

De kwetsbaarheid ligt overduidelijk achterin. Martinez vind ik ook niet altijd even sterk en Schuurs is op dit moment niet goed genoeg. Mist vooral snelheid, wordt er heel gemakkelijk uitgelopen, zelfs als hij zonder bal is terwijl de tegenstander met bal loopt.
1 -1
xstaniox
Kudus is schijnbaar voor op het middenveld gehaald.
0 0
14AJAX14
We hebben veel potentie in de selectie en ik zie het komend in de eredivisie met veel zelfvertrouwen tegemoet. Voor de CL hebben we meer nodig op RCV + CVM, daar hebben Frenkie en Mathijs een gapend gat achter gelaten. Ziyech missen we met de huidge selectie vooralsnog niet. Het is aan Marc om te beslissen wat ie wil: kannonnen kopen voor RCV + CVM en groepsfase overleven en daarmee deels je geld terug verdienen of er direct uitgeknikkerd worden en wellicht iets in de EL kunnen doen... Dat is de realiteit ongeacht hoe veel je van Ajax of van Marcie houdt..
1 0
dumperPattiruhu
Mocht het onverhoopt niet lukken in de CL en je wordt 3e in de poule om wat voor reden dan ook. Vind ik dat Ajax minimaal de kwartfinale van de EL hoort te halen.
0 0
14AJAX14
ik zeg minimaal in door de poulefase CL komen zodat Europa je na de winter op het hoogste niveau ziet. Je spelers zijn meer waard je vangt meer inkomsten talenten will eerder naar Ajax omdat ze echt mee doen in de CL. Als je dan een goede selectie hebt een beetje mazzel sta je zo in de halve finale..
0 0
Henkjanklaas
Ik was nog een dingetje vergeten. De spitspositie baart ook nog zorgen. De jongelingen maken het nog niet waar en dat is niet onlogisch. Deze positie is binnen een team zoals Ajax speelt enorm lastig in te vullen. Er is altijd enorm weinig ruimte. Als ik Ajax was zou ik toch proberen een superspits binnen te halen. Immers, mocht Tadic een schop krijgen dan boet je meteen aan kwaliteit in. Zo’n spits is wel erg duur natuurlijk en moeilijk te vinden.
1 -2
Hollister
Huntelaar? Brobbey? Traore (mag verhuurd orden denk ik)?
0 -1
14AJAX14
Antony kan ook in de spits en zelfs Labyad. Ik maak me 0 zorgen over onze aanval, die is lange tijd niet zo goed geweest. Middenveld en vooral verdediging daarentegen...
1 0
PeterVKV
Wat me opviel was de statistiek niet ver voor rust: balbezit 40-60% en schoten 10-2. Dat is wel eens anders geweest....
1 0
Henkjanklaas
Ik haast mij te zeggen dat de eerste oefenpotjes totaal niks zeggen maar het viel we weer op dat in dit geval Utrecht met speels gemak het middenveld kon oversteken. In twee, drie passes waren ze aan de overkant. Niet dat alleen een kanjer van een verdedigende middenvelder dit oplost maar je merkt dat deze wel broodnodig moet worden aangetrokken. Schuurs krijgt lovende kritieken maar ik blijf hem nog steeds een groot risico zo centraal vinden. De balans is er qua spelers en veldbezetting nog zeker niet. Met eigen jeugd gaat Ajax dit ook niet realiseren zeker niet op CL niveau. Willen ze daar potten kunnen breken dan moet er minimaal een geweldige centrale middenvelder bij, snel en met veel kopkracht en idem voor de positie CV.
2 0
geDaante
Heeft niet zoveel met een individuele speler te maken, maar met positionering, formatie en aansluiten door het team. Ajax loopt onder Ten Hag ook teveel achteruit, ik mis het drukzetten.
0 -3
Schwalbino
Die tegenstoten stellen in deze fase niets voor. Dat is puur een gebrek aan afstemming. Om dat goed te krijgen speel je deze oefenwedstrijden.
2 0
Henkjanklaas
Ik zie evenwel exact dezelfde trend als vorig seizoen.
0 0
Zuiderling
De houding van Lang in het veld is ook zo verbeterd.
2 0
Japievanopdehoe
Ik geef je zeker gelijk. Z'n houding is verbeterd. Maar gisteren viel me toch nog iets op. Er was een moment dat er hoog druk moest worden gezet op de laatste linie van Utrecht en Pabai (Lang's mannetje) stond nog vrij. Labyad gebaarde druk naar Lang dat hij naar Pabai moest lopen, maar wachtte daar veel te lang mee. Z'n lichaamstaal verklapte dan ook dat hij er weinig zin in had om die 15 meter sprint af te leggen, beetje om zich heen kijkend en met z'n armen zwaaiend. Toen ging de bal naar Pabai, rende Labyad daarheen en dekte Lang ineens Labyad's mannetje, die hem tegemoet kwam lopen. Pure luiheid waar Labyad vervolgens voor boette. Deed me overigens wel goed om te zien dat Labyad die drive gewoon wel heeft (topgast wat mij betreft, mag zeker blijven als vaste wissel), maar Lang heeft gewoon nog steeds een Lange weg te gaan.
2 -1
insectenverdelg
Jui omdat hij t drukzetr3n blijkbaar goed doet wil ik Labyad ala 6 zien deze oefen campagne. Kan zo maar is de sleutel tot het succes zijn. Vind Labyad zo volwassen ogen momenteel. En zijn vrije trap wil je eigenlijk ook 3rgens in het veld hebben staan.
0 0
Ajax27
Nou.. hij heeft nog steeds exact diezelfde maniertjes. Die kop van 'm toen ie scoorde... pure arrogantie. Alleen nu koppelt ie het aan hard werken in het veld en presteren, dat is het verschil. Ik ben absoluut geen fan van dit ventje... maar als ie iedere wedstrijd zo hard werkt, geconcentreerd speelt, z'n momenten uitkiest en van enorme waarde is... ja, dan kan dit ventje zomaar dit jaar de 12e man en volgend jaar na een mogelijk vertrek van andere voorhoedespelers een basisplek afdwingen.
0 -7
Saanchez
Dus de enige reden waarom je geen fan bent in zijn hoofd? Kom dan op zn minst met voetbalgerelateerde redenen waarom hij geen basisplek zou moeten krijgen. Bijvoorbeeld dan hij niet altijd even sterk meeverdedigd, teveel voor eigen succes gaat en snel gefrustreerd raakt wat zijn spel niet ten goede komt.
1 0
MrAFCA
Lang en Labyad waren inderdaad echt geweldig. Over Schuurs ben ik wat minder positief eigenlijk, want voor mijn gevoel was bijna iedere steekpass gevaarlijk. Ik weet dat mensen gaan zeggen: Laat hem meerdere wedstrijden op rij vertrouwen geven, maar dat kun je ook over Alvarez zeggen? Die heeft volgens mij een mindere gunfactor, want die heeft misschien 2/3 wedstrijd op RCV gespeeld.

Wat Aspers over Traore zegt ben ik het gedeeltelijk mee eens. Bij Jong ging het hem allemaal zo makkelijk af, maar het komt er vooralsnog niet uit bij 1. De vraag is hoe lang je zo iemand de kans moet geven? Brobbey staat ook te trappelen namelijk en Huntelaar wil ik zo minuten meepakken. Om over onze nieuwe spits Labyad maar te zwijgen. ;)
Ik vond overigens dat Hansen ook liet zien dat hij nog vlieguren nodig heeft bij Jong.
2 -3
Hans Kraay Jr.
Schuurs stond op rechts ook wel voor 3 man te verdedigen.

Antony die niet met zijn opkomende man meeloopt en Dest die zijn man keer op keer laat lopen omdat hij op de verkeerde moment veel te hoog op het veld staat.

Als Dest dat 2x bij een de Ligt zou flikken, zou hem de hele huid vol gekafferd worden. Daarin is Schuurs nog echt te lief.
3 0
AFCA-pride
Traore speelt nog niet super (voorbereiding nog he), maar kan echt wel van pas komen dit jaar. Brobbey is nu nog niet zover. Tot winterstop in Jong en dan kijken of hij verder is als Traore. 2 is teveel in ieder geval. Brobbey moet uiteraard nog wel bijtekenen anders loopt hij volgend jaar gratis de deur uit en hoef je dus nu ook niet in hem te investeren.
0 0
Aspers73
De beste spitsen van Ajax zijn geen 'bonkige' gasten zonder techniek. De beste spitsen van Ajax zijn altijd redelijk normaal gebouwde, technisch vaardige spelers. Zoals een Tadic vorig seizoen. Brobbey zal ook geen Ajax 1 spits worden. Dit was een thuis wedstrijd, met mooi weer en goede grasmat etc. Ben er niet van overtuigd dat dit team genoeg kwaliteit heeft om ook die uitwedstrijden bij een Utrecht in slecht weer en wind te winnen, zitten nauwelijks 'klootzakken' in het team.
0 0
MrAFCA
Om Brobbey als bonkig neer te zetten vind ik niet terecht. Heeft bewezen dat hij een prima techniek heeft en is ook razendsnel. Hij is enorm afgetraind, maar dat is een Tadic bijv ook.
Het jaar dat we de halve finale haalde hadden we ook geen ''klootzak'', maar toen waren we natuurlijk wel bizar goed ook.
Ik weet niet of wij dat nou echt nodig hebben, want wij moeten het toch vooral van goed voetbal hebben. Zodra het een fysieke strijd of gemeen gaat worden vind ik ons altijd minder of dom.
0 0
Aspers73
Aanvallend prima in eerste helft, verdedigend vind ik het nog steeds erg matig. Moet er niet aan denken dat er iets met Blind gebeurt. Verdedigers zijn ook te traag. Uit de rug lopen bij Schuurs is erg makkelijk. Antony is geen echte Braziliaanse dribbelaar volgens mij, maar doet wat hij doet goed. Strakke inspeelpass. Traore heeft niks in Ajax 1 te zoeken.
2 -1
Henkjanklaas
Zoals ik elders ook aangeef, utrecht stak zo het veld over. Balans is volstrekt onvoldoende. Top verdedigende middenvelder, CV, en spits erbij acht ik noodzakelijk om potten te breken imternationaal.
0 0