PS: Ajax begint aan bijzondere voorbereiding

ThijsZwagerman, 01-08-2020 om 17:00, 16103 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2020/2021. In deel 1 de voorbeschouwing op de officieuze seizoenstart van de Amsterdammers. 

Ajax lag, ondanks de zeer moeizame fase na de winterstop, op koers voor een nieuwe landstitel. De uitbraak van het coronavirus veroorzaakte het veelbesproken einde van het Eredivisie-seizoen. Nu, vier maanden na de abrupte seizoensbeëindiging, gaat de bal eindelijk weer écht rollen. Met deze voorbeschouwing ben jij helemaal klaar voor de seizoensvoorbereiding van Ajax.  

Opbouw seizoensvoorbereiding

Waar veel Eredivisie-clubs deze zomer voor een langere voorbereiding dan normaal kiezen, werkt Ajax op een andere manier toe naar het nieuwe seizoen. De Amsterdammers hebben, sinds de Eredivisie vanwege de uitbraak van het coronavirus werd onderbroken, in twee blokken van enkele weken getraind. Op 11 juli stond de laatste training van het tweede blok gepland en op 1 augustus gaat het derde en laatste trainingsblok van start. Tussen de trainingsblokken hebben de Ajacieden vakantie gehad. 

Vanwege de corona-maatregelen was het gedurende het eerste en gedeeltelijk tweede trainingsblok verboden om fysiek contact met elkaar te hebben. De Ajax-spelers konden in deze periode zodoende geen positie- of partijspellen spelen, iets dat sinds 1 juli gelukkig wel weer toegestaan is. Bij de start van het laatste trainingsblok, eigenlijk de échte voorbereiding op het nieuwe seizoen, kent de Ajax-selectie dus geen corona-belemmeringen meer op het voetbalveld. Er kan dan ook volle bak worden toegewerkt naar de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen, welke voor Ajax op zondag 13 september begint met het uitduel met Sparta Rotterdam. 

Ter voorbereiding op deze officiële aftrap van het nieuwe voetbalseizoen, speelt Ajax drie oefenwedstrijden. Op zaterdag 8 augustus zal er in de Johan Cruijff ArenA worden geoefend tegen RKC Waalwijk, waarna op donderdag 13 augustus FC Utrecht op bezoek komt in Amsterdam. Vervolgens verblijft het keurkorps van trainer Erik ten Hag van 15 tot 22 augustus in het Oostenrijkse Bramberg am Wildkogel. Hier zal een trainingskamp worden belegd. Tijdens dit trainingskamp worden er wedstrijden tegen Red Bull Salzburg en een nog nader te bepalen tegenstander gespeeld. Vervolgens zal Ajax na terugkomst in Amsterdam tot de interlandperiode van begin september nog een volle week trainen, waarna de Ajacieden na de interlandbreak klaar zullen moeten zijn voor de seizoensouverture op Het Kasteel tegen Sparta Rotterdam. 

Antony en Kudus grote blikvangers

Tijdens de seizoensvoorbereiding zullen nieuwkomers Antony en Mohammed Kudus de spelers zijn die de meeste ogen op zich gericht zullen hebben. De aanvallend ingestelde linkspoten, afkomstig van respectievelijk Sâo Paulo en FC Nordsjælland, zijn tot dusver de grootste Ajax-aankopen van deze zomer. Antony kan op termijn zelfs uitgroeien tot de duurste Ajacied aller tijden. Dankzij enkele bonussen kan de transfersom van de Braziliaan oplopen tot maximaal 21,75 miljoen euro. Zowel Antony als Kudus kunnen op beide flanken uit de voeten, waarbij aangetekend moet worden dat Kudus ook meer vanaf het middenveld zou kunnen spelen. In de eerste oefenduels van komend seizoen zal duidelijk worden wat het instroomniveau van de jongelingen is en wat Ten Hag met het duo van plan is. 

Terugkerende Stekelenburg en huurlingen 

In de schaduw van miljoenenaankopen Antony en Kudus, wordt de Ajax-selectie deze zomer ook aangevuld met de terugkeer van Maarten Stekelenburg en huurlingen Noa Lang, Sven Botman, Lisandro Magallán en Dennis Johnsen. Van dit gezelschap lijken komend seizoen echter alleen Stekelenburg en Lang een rol in de hoofdmacht van Ajax te kunnen gaan vertolken. De transfer van Botman naar Lille werd vrijdag wereldkundig gemaakt en voor Magallán en Johnsen lijkt er in Amsterdam geen toekomst meer weggelegd. Van beide spelers is al zeker dat zij deze zomer mogen uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Van de 37-jarige Stekelenburg, die transfervrij overkomt van Everton, is bekend dat hij als reservekeeper is aangetrokken. Als André Onana onverhoopt nog een transfer maakt deze zomer, zal Ajax namelijk opnieuw de markt opgaan om een eerste doelman te strikken. Voor Lang zal deze voorbereiding duidelijk worden wat zijn kansen op speeltijd bij Ajax zijn. Met het vertrek van Hakim Ziyech naar Chelsea is er ruimte ontstaan voor een nieuwe creatieveling. Maar de kans dat Lang, na een redelijk halfjaar op huurbasis bij FC Twente, de concurrentiestrijd met onder meer David Neres, Antony, Kudus, Quincy Promes en eventueel Dusan Tadić in zijn voordeel zal gaan beslissen, lijkt niet al te groot.

Maarten Stekelenburg keert deze zomer als reservedoelman terug bij Ajax. 

Gaan Onana en Tagliafico voor hereniging met Ziyech?

Tot dusver hebben van alle sleutelspelers alleen Ziyech en Joël Veltman Ajax verlaten. Naast het vertrek van dit ervaren duo naar de Premier League, keerden huurlingen Ryan Babel en Bruno Varela terug naar hun clubs, vertrok Benjamin van Leer naar Sparta Rotterdam en werd Kik Pierie uitgeleend aan FC Twente. De Tukkers gaan daarnaast ook Danilo Pereira op huurbasis van Ajax overnemen

De kans is groot dat Ajax de selectie deze zomer nog meer wil opschonen. Magallán staat op de nominatie om te vertrekken en als het perspectief van Razvan Marin en Zakaria Labyad niet verbetert, is zeker niet ondenkbaar dat zij Ajax deze zomer ook verlaten. Deze drie spelers, allen op middelbare voetballeeftijd, lijken in de nabije toekomst niet te hoeven rekenen op een serieuze rol in de Ajax-hoofdmacht en zullen hun voetbalcarrière zelf mogelijk ook elders een nieuw leven in willen blazen. 

Dat kan ook het geval zijn voor André Onana, Nicolás Tagliafico en Donny van de Beek, de sleutelspelers rond wie momenteel de meeste beweging is op transfergebied. Onana en Tagliafico werden al meerdere malen gelinkt aan Chelsea, terwijl Van de Beek wellicht naar Manchester United kan verkassen. Van dit trio is de kans op een vertrek van Tagliafico en Van de Beek het grootst. Tagliafico is bijna 28 jaar en heeft met Ajax afgesproken dat hij voor 25 miljoen euro mag vertrekken. Van de Beek heeft in de afgelopen twee seizoenen, met name in de Champions League, in heel Europa indruk gemaakt.

Middenveld-puzzel

Naast het transfergeweld, dat ondanks de coronacrisis toch los begint te komen rondom Ajax, is het deze zomer interessant om te zien hoe Ten Hag zijn middenveld wil gaan inrichten. De meeste posities in het Ajax-elftal staan redelijk vast of zijn goed bezet, maar de middenlinie van de ploeg is vooralsnog een vraagteken. Van de Beek is, mits hij blijft, een zekerheidje, maar verder kan het nog veel kanten op. Lisandro Martínez, in zijn debuutseizoen bij Ajax veelal controlerende middenvelder, zal door Ten Hag geprobeerd gaan worden op de linksbackpositie en Ziyech is vertrokken. Daardoor komen er twee plekken vrij. Ondanks dat Ajax genoeg opties heeft, lijkt de Amsterdamse club gezien de interesse in Pierre-Emile Højbjerg niet helemaal overtuigd van de mogelijkheden die er binnen de huidige selectie voor handen zijn. 

Toch zijn er met Ryan Gravenberch, Carel Eiting en eventueel nog Daley Blind, Martínez, Edson Álvarez of Marin voldoende opties voor handen om het Ajax-middenveld mee in te richten. Mogelijk valt de middenveld-puzzel met één van hen, aangevuld met een meer aanvallend ingestelde speler als Kudus, Antony, Promes of Tadić en in combinatie met Van de Beek tijdens deze voorbereiding wel in elkaar en blijkt een externe versterking overbodig. Tijdens de eerste oefenwedstrijden van dit seizoen zal Ten Hag meer in zijn kaarten laten kijken en zal duidelijk worden wat voor ideeën de Ajax-trainer over de invulling van zijn middenveld heeft.  

Neres haakt later aan

Een punt dat Ten Hag ongetwijfeld hoofdbrekens zal bezorgen, is de blessure van David Neres. Op 5 november 2019 raakte de Braziliaan tegen Chelsea geblesseerd aan zijn meniscus en het laatste nieuws is dat hij bij de start van de voorbereiding op het nieuwe seizoen nog steeds individueel zal moeten trainen. Waar Neres afgelopen winterstop al fit werd verwacht, valt het eigenlijk niet goed te praten dat de buitenspeler na ‘een terugslag’ nu ook de officieuze start van het nieuwe seizoen aan zich voorbij moet laten gaan. Na acht maanden revalideren zal de eerste groepstraining van het nieuwe seizoen nog te vroeg komen voor Neres. Of de vleugelspeler later in de voorbereiding nog wel bij de groep kan aanhaken, is afwachten. Dat hij kampt met een zeldzaam complexe meniscusblessure staat in ieder geval vast.  

Mogelijke verrassingen

Zoals elke zomer zullen tijdens de voorbereiding ook enkele talenten hun kans gaan grijpen. Waar vorig seizoen Sergiño Dest in de voorbereiding nadrukkelijk van zich deed spreken, is deze rol dit jaar mogelijk weggelegd voor Jurriën Timber en Kenneth Taylor. Timber was basisspeler tijdens Ajax’ laatste wedstrijd voordat de Eredivisie werd onderbroken en hield tegen sc Heerenveen Edson Álvarez en Perr Schuurs op de bank. Als de verdediger deze lijn weet door te trekken tijdens de seizoensvoorbereiding, zou hij zomaar in de voetsporen van leeftijdsgenoot Dest kunnen treden en is hij misschien wel de opvolger van de naar Brighton & Hove Albion vertrokken Veltman. 

Voor Taylor is een definitieve stap naar de hoofdmacht van Ajax nog iets verder weg, maar het sterke seizoen dat hij kende in Jong Ajax en de problemen waarmee Ajax kampt voor de invulling van het middenveld, zouden er zomaar eens toe kunnen leiden dat Taylor zich deze voorbereiding zal opwerpen als serieuze optie voor het Ajax-middenveld. De achttienjarige heeft het inzicht, de techniek en het vermogen om als controlerende middenvelder het Ajax-spel te reguleren en waar nodig te versnellen. Als Taylor hier ook op het allerhoogste niveau toe in staat blijkt, gloort de stap naar Ajax 1 mogelijk sneller dan verwacht.

Verder kloppen vanuit Jong Ajax ook Naci Ünüvar, Sontje Hansen en Brian Brobbey op de deur van de Ajax-hoofdmacht. Voor deze drie toptalenten geldt echter dat zij in de voorhoede met aanzienlijk meer concurrentie te maken hebben dan dit voor Timber in de achterhoede en voor Taylor op het middenveld het geval is. Toch staat buiten kijf dat Ünüvar, Hansen en Brobbey deze zomer kunnen aanhaken bij de selectie van Ten Hag. De oefenmeester is gecharmeerd van het trio en zal de jongelingen in de seizoensvoorbereiding zeker kansen gaan geven. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: T.Zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3*stars*3
Off- waarschijnlijk 3e tenue.

https://www.footyheadlines.com/2020/03/ajax-20-21-third-kit.html?m=1
1 0
036AFCA97
Lastig die Noa Lang. Weet echt niet wat zijn potentie is. Vind zijn houding een beetje vervelend, maarja alleen maar Eitings in je selectie is ook niet leuk.
0 0
Henkjanklaas
Creatieve middenvelder voor Ziyech, grote snelle verdedigende middenvelder en centrale verdediger snel en met lengte wanneer komen ze. EtH denkt dat hij behoudens een links back al klaar is. Hij heeft het mis. marc kom in actie zeker op deze posities. Er zitten te veel spelers in de selectie die het CL niveau helaas niet aantikken. Daarom is actie gewenst en vrij snel ook.
0 -2
Soccerskins
Op het insta verhaal van Ajax zie je een heerlijke actie van Noa Lang op de training. In de voorbereiding moet je hem eigenlijk een kans geven op 10 als vervanger van Ziyech.
2 -1
3*stars*3
Zag hem ook op een AT5 filmpje en daar klaagt hij over, “3 jaar tillen”.
Hij had het over materiaal tillen.
Dest stond er ook weer naast met een zure kop.
Talentvol of niet maar als je niet tevreden ben, prima maar dan is een vertrek voor beide partijen het beste.

Wel een heerlijke actie idd op insta.
1 -2
altijdwelwat
Als je het hele filmpje kijkt zie je hem gewoon lachend weglopen hoor. Maar dat is schijnbaar niet interessant en dus word dat weggelaten op bepaalde sites, die doen graag mee aan de beeldvorming.
1 0
3*stars*3
Gezien hoor.
Iemand riep wat vanaf zijlijn en daar moest hij idd om lachen.
Maar ik denk gewoon dat hij het door zijn karakter gaat verpesten voor zichzelf.
Hij is ook geen 17 meer hè?

Maar we zullen het gaan meemaken...
0 0
Multi
Ik vermoed dat Ajax voorin en op het middenveld 2 opties gaat proberen.
Als eerste (zolang Tagliafico blijft):
Promes - Tadic - Neres
---- Lang -- v/d Beek ----
---------- Martinez --------

En als tweede optie:
Antony - Promes - Neres
----- Tadic -- v/d Beek -----
---------- Martinez -----------

Dus lang zal zijn kansen wel krijgen en bij de 2e optie zouden Promes en Tadic ook nog regelmatig van positie kunnen wisselen.
1 -1
Ajax95Duivendrecht
Vermoed ook zoiets. Overigens denk ik bij jouw 1e optie dat Kudus ook veel kansen gaat krijgen op de positie naast Vd Beek en Martinez.

Het wordt echter wel een probleem wanneer Tagliafico en/of Vd Beek gaan vertrekken. Dan moet er echt nog wel wat bij. Gravenberch acht ik nog niet klaar om een heel seizoen een vaste waarde op het middenveld te zijn. En als Martinez bij een vertrek van Tagliafico naar linksback verkast, dan heb je ook geen verdedigende mid meer.
0 0
KJHuntelaar
Persmoment met Erik ten Hag na de eerste training. ‘Het is de herstart. Blok drie van de voorbereiding. Kudus was er nog niet bij ivm de papierwinkel, Onana had last van de enkel en Tadic moest nog een extra medische test ondergaan.’
https://mobile.twitter.com/JeroenKapteijns/status/1289513881992273922
1 0
Ajax0403
Waarom die zwakzinnige psv-watcher Jeroen Kapteijns verslag doet is mij een raadsel...
0 0
AFCAfan93
Waarom Vertonghen? Die man is op leeftijd plus blessure gevoelig ik zou gewoon lekker blind achterin houden martinez gewoon op het middenveld laten staan en een goede linksback halen als opvolger van tagliafico dan denk ik aan Ramon van flamengo of Braian Cufré.
1 0
fc Barcelona_ke
ik denk dat cufre gaat worden of gaat Ajax weer verrassende naam net als kudus binnenhalen? Ramon gaat niet worden, die zal meer dan twintig euro gaat kosten ondanks heeft hij nog geen minuut gemaakt voor eerst elftal van Flamengo.
0 0
altijdwelwat
Altijd vreemd om te lezen over Noa Lang , was de verleden jaar in de voorbereiding de man in vorm ! Was bij 14 van de 21 goals betrokken, trekt zijn goede vorm door bij Jong Ajax. Valt dan uitstekend in uit bij Lille in de CL , maakt 3 belangrijke goals tegen Twente bij een 2-0 achterstand. Speelt dan net als de hele ploeg zeer matig tegen Willem 2 en Valencia, maar Lang is het slachtoffer en Babel de zogenaamde verlosser en oplossing van alle problemen. Vervolgens verliezen we zonder Lang van Groningen, Getaffe, Heracles, AZ en Utrecht , terwijl Lang bij Twente de meeste kansen creëert van de hele Eredivisie. Maar de kans dat hij nu een eerlijke kans gaat krijgen is volgens dit stuk alweer minimaal .....Vooroordelen op basis van niks.
7 0
31xAjax
Erik ten H. Is niet van het inpassen van jonge spelers. Zeker niet als , terecht of onterecht, het predikaat "lastig" hebben. Die ziet hij wel als uitermate geschikt om af te blaffen voor het oog vd camera. Zo van, kijk eens hoe het er in de top aan toe gaat....
0 0
3*stars*3
Ik ga niet alles afschuiven op Babel maar het spel leek aanvallend nergens meer op, toen hij terugkwam.
Knap vangen en zijn zaakwaarnemer dat ze Ajax (waarschijnlijk) zover hadden gekregen om hem een basisspeler te garanderen.

Dat Lang de dupe ervan werd is wel zonde maar het lag ook aan meneer Lang hoor.
Meneer begon snel naast zijn schoenen te lopen.
Hoop dat hij ervan heeft geleerd en zijn kans nu echt gaat pakken en verzilveren.
0 -1
Van Reenen
Helemaal met jou eens.
2 0
JohnTB
Ajax RKC op 8 augustus met of zonder publiek ?
0 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
zonder vm
0 0
DeHardeWaarheid
"Dat hij kampt met een zeldzaam complexe meniscusblessure staat in ieder geval vast"

Vreemde afsluiting als er een paar zinnen daarvoor nog gelinkt wordt naar "Neres traint wegens knieklachten individueel".
1 0
Han57
Ik had ook moeite met de zin: "dat het niet goed valt te praten dat ....."
Wat valt er dan niet goed te praten? De blessure, medisch handelen, Neres?
Suggestieve berichtgeving.
0 0
FTS95
Ontiegelijk veel zin in!
0 0
BobaAjax
Opstelling

1 Onana
2 Dest. 3 schuurs. 4 Vertonghen 5 martinez
6 Gravenberch 8 blind
10 Vd beek
7 Antony. 9 Tadic. 11 Promes

Bank verdedigers :Timber / alvarez / mazraoui
Bank middenvelder: eiting / kudus / ekkelenkamp/ lang
Bank aanval : neres( ivm blessure)traore/ huntelaar / labyad

Tagliafico laten gaan, Onana en Vd beek nog een jaartje houden. Vertonghen halen.
Elke linie minimaal 1 ervaren speler. Mazraoui / ekkelenkamp , marin , eiting , labyad mogen van mij verkocht worden, ruimte voor de volgende generatie.

5 -5
fc Barcelona_ke
ik zou spelen tegen RKC
Onana, Dest, Timber, Martinez, Tagliafico, vd Beek, Tadic, Eiting, Antony, Traore, Promes.
2e helft
Steek, Mazraoui, Schuurs, Alvarez, Douglas?Salah-Eddine?, Gravenberch, Kudus, Marin, Antony, Huntelaar, Labyad

Blind en Neres zouden we even weekje uitstellen voor zijn eerst oefenpotje door hun klachten.
Magallan, Johnson teruggezet naar beloften
Lang, Scherpen, diverse talenten moeten even wachten voor hun oefenwedstrijden!
0 -2
AFCA-pride
Je wilt nog veel verkopen dan.. ik zou Maz nog wel houden, er is niet echt een andere rechtsback. Ook kan je Dest eventueel ook als linksback gebruiken. Vertonghen gaat niet meer komen. Ekkelenkamp multi functioneel en prima te gebruiken, Eiting zou ik als creatieve ook nog niet wegdoen. Als er nog 4 spelers weg gaan, wordt de spoeling wel dun. Transferperiode is nog wel lang.
1 -1
BobaAjax
In plaats van de beste spelers te laten gaan wil ik de jongens laten gaan die er al lang tegenaan hikken maar Ajax niet naar een (nog) hoger niveau tillen.
Mazraoui ben ik niet van overtuigd (als back). In timber zie ik verdedigend veel meer.
Eiting wordt geen wereldtopper op zijn positie dus geef ik Gravenberch de voorkeur. Erachter zie ik ook liever taylor.
Labyad : liever Hansen unuvar en brobbey die om en om bij selectie zitten en waar kan minuten gunnen.
Ekkelenkamp zie ik nog wel wat in maar zou ook niet veel spelen als Vd beek blijft. Verhuren ook een optie.
Marin: verhuren / verkopen . Vd beek , lang , Kudus, promes , tadic. Allemaal spelers die op 10 kunnen spelen. Ik vind hem geen 6.

Vertonghen is ideaal, omdat blind en martinez de enige linksbenige verdedigers in de selectie zijn.
2 0
AFCA-pride
Ik kan wel een heel eind met je meegaan hoor. Links in verdediging moet er sowieso nog iets bij (back of centraal). We hebben in ieder geval wel een brede bank nodig met veel wedstrijden en kort seizoen. Ben ook voor jeugd maar ook balans bewaken.
0 0
BobaAjax
Begrijp ik ook. Een linksback(in de jeugd staat deze nog niet klaar) en Vertonghen is de ideale situatie. Hierin geef je ten hag een hoop extra opties. Vertonghen kan op Lcv maar ook eventueel met blind in het centrum. Martinez kan met een nieuwe linksback naar het middenveld.
0 0
Dennis129
Ik snap echt niet waarom Martinez onze linksback zou moeten worden. Er waren vorig seizoen 3 volwaardige middenvelders. Zyech is al weg. Grote kans dat vd Beek vertrekt en de derde Martinez ga je dan ook maar ergens anders neerzetten. Die jongen is gehaald als cv. Deed het verrassend goed als middenvelder en dan nu maar de gok nemen om hem op een positie neer te zetten waar hij nog nooit gespeeld heeft. Wat als dit noU niet blijkt te werken? Ajax moet gewoon een goede linksback halen. En Martinez op het middenveld laten starten. Vallen ook niet gelijk al je automatismes weg.
Als vd Beek nog vertrekt hebben we echt een heel matig middenveld staan en daarom moet er eigenlijk ook nog een goed voetballende controleur bij. Of idd Vertonghen halen en Blind doorschuiven.
3 0
Soccerskins
Martinez staat op dezelfde plek als Gravenberch op het middenveld. Denk dat hij daarom uiteindelijk op linksback komt te spelen. Ajax moet wel nog een (ervaren) middenvelder halen voor de rechterkant.
0 -2
Rinban
Volgens mij missen we nog een goede verdediger.
1 0
fc Barcelona_ke
vooral linkspoten ja. we hebben geen goede backup Blind. Musaptha, Douglas lopen bij Jong, en heb hier al vaak gelezen dat ze nog niet goed genoeg voor eerst elftal!
0 0
Bobbaasje
Vertonghen.
2 -1