PS: Backs Martínez en Dest imponeren

ThijsZwagerman, 30-06-2019 om 21:35, 34952 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de oefenwedstrijden die Ajax gedurende de voorbereiding op het seizoen 2019/2020 afwerkt. Niet altijd zullen deze duels representatief zijn voor het verdere verloop van het seizoen, maar als vanzelfsprekend zullen er Ajacieden zijn die in positieve en negatieve zin opvallen. In deel 1 onder meer aandacht voor de backs Lisandro Martínez en Sergiño Dest.

In de voorbereiding op een nieuw seizoen wordt er traditiegetrouw gewerkt aan de conditie van de spelers. De oefenduels tegen Quick’20 (2-11) en Aalborg (1-1) vormen in dat kader goede partijen. Ook kloppen enkele spelers in deze duels hard op de deur van Ajax 1. Ajax Showtime zet de hoofdrolspelers uit eerste twee oefenwedstrijden voor je op een rij, zodat jij weer helemaal bij bent.

Lisandro Martínez

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90
Assists: 1

Gedurende de eerste twee wedstrijden van dit seizoen weet Lisandro Martínez van alle Ajacieden waarschijnlijk de meeste ogen op zich gevestigd. De Argentijn, die overkwam van Defensa y Justicia, maakt in zijn eerste wedstrijden als Ajacied een uitstekende indruk. Als linksachter speelt Martínez zowel tegen Quick’20 als tegen Aalborg goede wedstrijden. De verdediger is technisch begaafd, heeft een uitstekend gevoel voor het bespelen van de ruimtes, is in het bezit van een goed inzicht en heeft hetzelfde gif als landgenoot Nico Tagliafico in zich als het op verdedigen aankomt. Bovenal lijkt Martínez een hele slimme speler, die zijn visitekaartje afgeeft met een gevoelige assist op Vaclav Cerny.

Tegen Quick’20 en Aalborg weet Martínez telkens een vrije teamgenoot in te spelen, waarna Ajax kan uitbreken. Uit één van deze slimme passes van de Argentijn komt tegen Quick’20 na een halfuur spelen de 1-5 van Vaclav Cerny voort. Martínez speelt Ryan Gravenberch vrij, waarna de bal via Ekkelenkamp en Huntelaar bij Cerny terechtkomt. De Tsjech trekt naar binnen en schiet fijn raak. De pass van Martínez is een detail, maar wel eentje die zijn voetbalgogme verraadt.

Ryan Gravenberch

Wedstrijden: 1/2
Speelminuten: 45

De jongste Ajax-debutant aller tijden komt gedurende het trainingskamp in De Lutte vanwege een blessure (maandag wordt er een diagnose gesteld, red.) een halve wedstrijd in actie. In 45 minuten laat Gravenberch echter zien goed uit de zomerstop te zijn gekomen. Samen met collega-middenvelder Jurgen Ekkelenkamp vormt de jongeling tegen Quick’20 de verbinding tussen de verdediging en het middenveld. 

Ekkelenkamp laat zich hierbij verder uitzakken dan Gravenberch, terwijl de 17-jarige Gravenberch zich iets hoger op het veld continu knap tussen de linies weet aan te bieden. Eenmaal aan de bal blinkt het talent vervolgens uit in het maken van de juiste keuzes, waarmee hij veel Ajax-aanvallen in een stroomversnelling terecht laat komen. Zowel Gravenberch als Ekkelenkamp speelt in balbezit het liefst door de as, waarbij aanvallende middenvelder Noa Lang, spits Huntelaar en de naar binnen komende flankspelers Zakaria Labyad en Cerny meestal als eindbestemming gelden. 

Smaakmakers Gravenberch en Martínez in overleg tijdens de wedstrijd tegen Quick'20.

Kik Pierie

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90

Evenals Martínez ligt ook nieuwkomer Kik Pierie gedurende zijn eerste twee optredens voor Ajax onder een vergrootglas. De van SC Heerenveen overgekomen verdediger verzorgt van achteruit in de meeste gevallen de opbouw en weet daarin te bekoren. Aan de bal maakt hij een uitstekende indruk en weet hij voortdurend met snelle en strakke passes de vrije man te vinden. Tegen Aalborg kiest hij aanvankelijk nog iets te vaak voor een korte pass richting de dichtstbijzijnde middenvelder, maar als trainer Erik ten Hag zich een aantal keren verbaal zeer nadrukkelijk laat gelden op Sportpark Vondersweijde en Pierie coacht dat hij het een station verder moet proberen, komt de jongeling nog meer in zijn kracht. Met harde, maar zuivere en lage passes vindt de 18-jarige aanvallers Huntelaar, Labyad, Cerny en aanvallende middenvelder Ekkelenkamp tussen de linies.

Verdedigend maakt Pierie een mindere indruk. Zowel tegen Quick’20 als Aalborg heeft de mandekker zijn handen vol aan de desbetreffende spits. Pierie lijkt in de sprintduels tegen de aanvallers van Aalborg en Quick’20 snelheid tekort te komen en komt daardoor soms in de problemen wanneer de tegenstander de bal achter de hoogspelende Ajax-defensie legt. Ook fysiek gezien moet de aankoop nog wel wat stappen maken, want in (lucht)duels met zijn directe tegenstanders delft hij regelmatig het onderspit. Positief is dat Pierie slim in zijn duels is en daardoor soms sneller anticipeert dan zijn tegenstander. Daarmee houdt hij zich staande in de Eredivisie, maar het is door Pierie's geringe fysiek de vraag of hem dat ook op Champions League-niveau lukt. Met Daley Blind heeft Pierie straks in ieder geval een teamgenoot die hem hierin het goede voorbeeld kan geven en waaraan hij zich kan optrekken.

Sergiño Dest

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90

Sergiño Dest ontwikkelde zich afgelopen seizoen razendsnel en toont deze voorbereiding aan ook in Ajax 1 mee te kunnen. De Amerikaanse pitbull bestrijkt als rechtsachter de gehele rechterflank en weet zich door zijn combinatie van een fijne techniek en een flinke dosis drive zowel tegen Quick’20 als tegen de Deense profs van Aalborg te ontdoen van zijn opponenten. Eenmaal in de buurt van het vijandelijke deelgebied levert Dest met name tegen Aalborg de ene na de andere ragfijne voorzet af. Met zijn voetballende capaciteiten en aanvallende impulsen lijkt het jeugdexponent een rechtsback naar Ten Hags hart. In een oogschouw nemend dat Rasmus Kristensen een vertrek hardop overweegt, Noussair Mazraoui zich op het middenveld uitstekend profileert en Joël Veltman zichzelf heeft aangedragen als mogelijke opvolger van Matthijs de Ligt, zou het dit seizoen zomaar eens heel snel kunnen gaan met Dest.

Quinten Timber

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90

Evenals tweelingbroer Jurriën behoort ook Quinten Timber deze week tot de A-selectie van Ajax. De 18-jarige middenvelder komt in beide oefenwedstrijden van Ajax in actie en maakt twee keer een goede indruk. Waar Jurriën en Brian Brobbey aanvankelijk wat moeite lijken te hebben met de hogere intensiteit, weet Quinten op het middenveld het spel direct naar zich toe te trekken. Hij is dominant en vult de plekken van controlerende middenvelders samen met Victor Jensen op eenzelfde manier in als dat Ekkelenkamp en Gravenberch dat tegen Quick’20 doen. Timber is daarbij de man die zich iets verder laat uitzakken dan Jensen, die op zijn beurt dus iets hoger op het veld bleef hangen. Timber valt op door zijn vlotte balbehandeling en snelle lichaamsschijnbewegingen, terwijl Jensen een aantal keer op fraaie wijze weet weg te draaien van zijn directe tegenstander. 

Waar Jensen tegen Aalborg iets ongelukkiger speelt en diverse keren onnodig balverlies lijdt, speelt Timber ook tegen de Denen een prima tweede helft. De allround-middenvelder staat minder in de schijnwerpers dan bijvoorbeeld Gravenberch, maar heeft zich in De Lutte van zijn beste kant laten zien.

Quinten Timber valt op door zijn verfijnde balbehandeling en functionele en snelle lichaamsschijnbewegingen.

Noa Lang

Wedstrijden: 2/2
Speelminuten: 90
Doelpunten: 1
Assists: 1

Noa Lang wordt door Ten Hag tot dusver steevast op het middenveld geposteerd en de oefenmeester besteedt veel aandacht aan zijn pupil. Als Lang zich tegen Quick’20 ver laat uitzakken om zo aanspeelbaar te zijn, buldert Ten Hag over het complex dat de jongeling zich niet in die zone moet begeven. Lang moet kort onder Huntelaar aanspeelbaar zijn en van daaruit met zijn creativiteit kansen creëren. Dat gaat de middenvelder vervolgens goed af. 

Met fraaie dribbels, steekballen, crosspasses en voorzetten is Lang in de eerste twee duels van Ajax nadrukkelijk aanwezig. De aanvallende middenvelder scoort zelf een doelpunt en bereidt er ook eentje voor. De technicus staat al jaren te boek als groot talent, maar heeft deze belofte mede door blessures nog niet kunnen inlossen. Inmiddels is Lang echter volledig fit, vastberaden en gemotiveerd. Dit seizoen wil hij wekelijks in Ajax 1 uitkomen. Ten Hag lijkt fan en als Lang zijn stempel op het Ajax-spel kan blijven drukken zoals hij dat in de eerste twee oefenwedstrijd heeft gedaan, is het goed mogelijk dat zijn aandeel in de vijfendertigste landstitel groter zal zijn dan zijn belangrijke assist op de winnende treffer van Blind gedurende het meest recente kampioenschap van Ajax.

Labyad, Johnsen en Magallán vallen tegen

Waar de bovenstaande zes spelers zich gedurende de eerste week van deze voorbereiding positief laten gelden, maken flankspelers Zakaria Labyad en Dennis Johnsen en verdediger Lisandro Magallán minder indruk. Zo’n beetje elke actie van Labyad tegen Aalborg leidt tot balverlies, terwijl de Marokkaans international ook tegen Quick’20 ongelukkig is. Ook in een elftal zonder internationals is Labyad geen schim van de spelmaker en sterspeler die hij in zijn laatste seizoen bij FC Utrecht was. Aannames springen van zijn voet en passen over korte afstanden missen snelheid. Het is pijnlijk om te concluderen dat Labyad tegen Aalborg juist aan de bal zijn niveau niet haalt.

Collega-aanvaller Johnsen kent tegen Quick’20 bovendien geen beste invalbeurt. De Noor, die is teruggekeerd van zijn verhuurperiode bij SC Heerenveen (dat de koopoptie in het huurcontract niet lichtte), probeert al zijn acties op zijn kenmerkende, sierlijke wijze uit te voeren. De enkele keren dat dit lukt, ziet het er flitsend en mooi uit, maar het overgrote deel lukt niet en leidt tot onnodig balverlies. Aan Johnsens balbehandeling is onmiskenbaar zichtbaar dat hij kan voetballen, maar twee geslaagde acties per wedstrijd zijn voor een buitenspeler van Ajax echt veel te weinig. 

Tot slot is er nog Magallán. Verdedigend maakt de rechtspoot een weifelende indruk en komt hij tegen Aalborg enkele keren in de problemen, bijvoorbeeld wanneer oud-Ajacied Lucas Andersen de Argentijn in de 41e minuut gemakkelijk binnendoor passeert. Magallán wil ingrijpen, maar draait ietwat lomp om zijn as en werkt Andersen vervolgens tegen het gras: penalty. Op gelijke wijze wordt de centrumverdediger nog een aantal keer omspeeld en mag hij van geluk spreken dat het Ajax geen tegendoelpunten kost.

Ook aan de bal moet Magallán stappen gaan maken. De handelingssnelheid van de Argentijn ligt te laag en zijn inspeelpass voorwaarts is in de duels met Quick’20 en Aalborg vaak onzuiver. Het maakt hem vooralsnog tot een A-typische Ajax-verdediger, die ook een halfjaar na zijn komst nog moeite lijkt te hebben met het tempo van het Ajax-spel.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
KevinDurant
Dest rechtsback dit jaar en Mazra op middenveld.
0 0
eros
Verkopen:
Johnsen, Cerny, Labyad.

Verhuren:
Schuurs

Verwachte doorbraak 19/20:
Dest, Martinez, Pierie, Ekelenkamp, Eiting en Gravenberch.
0 -1
jwbAFCA
Toch een geweldige meevaller dat een speler als Dest zich moeiteloos in de basis lijkt te spelen. Mocht vd Beek alsnog vertrekken kan Mazraoui daardoor zijn plek op het middenveld overnemen. Als de Ligt vertrekt zou Álvarez zeer welkom zijn om de verdediging te komen versterken en hebben we met Pierie, Magallán, Schuurs, Blind, Tagliafico, Martinez, Veltman, Dest en dus Álvarez een prima gevulde achterhoede. Trouwens wel een beetje veel aangezien er maar 4 om een basisplaats zullen strijden. Ben benieuwd of al deze 9 spelers komend seizoen in Ajax1 zullen zitten, lijkt toch wat veel haha.
0 0
WZAWZDB14
Is martinez een optie voor de linker centrale positie achterin? Zodat Daley eventueel naar het middenveld kan verhuizen.
0 0
Bjorn
Als we naar een hoog niveau willen blijven streven dan moet je al in een vroeg stadium afscheid nemen van iemand als Labyad en Magallan.
5 -4
geDaante
En Kristensen, De Wit, Ekkelenkamp, etc.
6 -9
Bjorn
Kristensen zeker als Dest zich zo blijft ontwikkelen. De Wit en Ekkelenkamp niet te snel weg doen, is een tik voor de jeugdopleiding en spelers die erin spelen. Bovendien kunnen beiden een nuttige rol hebben met het oog op potjes tegen de kleintjes en bekerwedstrijden. Dat doe ik liever met jongens uit de eigen jeugd dan een Kristensen, Labyad en Magallan.
2 -2
wieweet
En ik persoonlijk liever met spelers als Gravenbergh, Lang, Jensen, Kuhn dan spelers als ekkelenkamp en de Wit. Die twee komen namelijk overduidelijk talent te kort.
3 -1
ajax4lifebaby
Eens, gewoon verlies nemen en doorgaan.
1 -1
Ajax4proud
Sergiño Dest viel inderdaad erg positief op, waarbij Magallán denk wel buiten de boot valt bij Ajax 1, ook met de eerdere wedstrijden gezien te hebben. Enigste speler die ik graag nog wil zien is Naci Ünüvar, al weet ik dat hij bij 019 speelt mogen ze hem wel bij Ajax 1 plaatsen.
2 -4
Babangida83
Mooi artikel, mooi geschreven.

Vraag ik mij nog af hoe Jurrien Timber het deed. Er komt in ieder geval heel veel aan nu.
0 0
trooop
Die had vrij veel moeite om goed mee te komen. Viel mij althans niet mee. Oogde logischerwijs ook vermoeid, maar die werd deze week zo te zien vooral als opvulling gebruikt.
3 0
Babangida83
Thanks. Vind hem ook beter op centraal. Op de backpositie zie ik liever het type Dest of Nous
0 0
DeMeervanweleer
De Wit en Ekkelenberg blinken nergens in uit, je kunt ze er bij hebben maar zijn niet de spelers die ik in Ajax 1 wil zien. Martinez vond ik goed en heeft nog veel meer potentie,
2 -2
bremovic
de wit zou prima bij een middenmoter in de eredivisie mee kunnen en ekkelenkamp heel misschien ook wel. Ajax waardig zijn ze niet.

net als labyad magallan cerny botman.

schuurs verhuren aan sittard
0 0
gi0vanni
Geen probleem we hebben Ekkelenkamp nog. :d
3 -2
fc Barcelona_ke
het hoeft niet uitblinker worden, als ze een spelletje van ajax mee kan draaien, prima.
ik merk afgelopen seizoen niet dat ekkelenkamp en de wit slecht had gespeeld.. bij jong ajax af en toe ja. dat is toch bijzaak!
2 -1
wieweet
Ajax heeft te lang geaccepteerd dat spelers van het niveau de Wit en Ekkelenkamp in het eerste elftal speelden. Denk aan Siem de jong, Ricardo van Rhijn enz. Als je een stap wilt maken moet je dit soort spelers doorselecteren.
0 0
Ferd
Van Rhijn was een verademing toen hij er in kwam. Alleen zakte hij diep weg toen er geen concurrentie voor hem was. Puur een mentale kwestie. Jammer.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Zo goed als afgelopen jaar zal het niet worden dat moeten we allemaal beseffen... maar dat betekend niet dat je alles probeert om dat wel te doen. Ajax moet weer bouwen en Donny hoort daarbij dus Ajax NIET verkopen!
0 0
036AFCA97
Hopelijk houd Ten Hag alle jonge talenten nog even bij de selectie. Goed voor mijn FIFA 20 carrière mode.
0 0
fc Barcelona_ke
zo niet dan kan je toch naam (nieuw speler) aanmaken!
0 0
AlexIbarra
Met Dest voor Kristensen gaan we er volgens mij op vooruit, Martinez voor Sinkgraven idem.

Als Veltman weggaat vraag ik me wel af of Maz / Dest niet iets te licht bezet is voor evt. CL.
Een snelle en fysiek sterke jongen (TFM?) die zowel wat power naast Blind kan brengen op RCV als wat ervaring in de mandekking op RB, zou in mijn ogen dan zeer welkom zijn.
Hij hoeft niet te kunnen voetballen, we kunnen ook bij de Africa Cup nog ff scouten. ;)

Kühn is een lekkere speler maar verliest zichzelf nog in zijn dribbels. Ik hoop echt dat van het rijtje Cerny-Johnsen-Kuhn minimaal 1 jongen een bruikbare, snelle vleugelspeler wordt.
Cerny lijkt nog maar langzaam te groeien in het teamspel, veel met zichzelf en de bal bezig.

Timber op CVM zag er erg volwassen uit, al vind ik die positie op het veld moeilijker te beoordelen zonder een vast team en een sterke tegenstander. Op basis van gisteren zou ik hem bij 2-0 voor tegen een NL middenmoter zeker wel een half uurtje in durven zetten.

Schuurs lijkt zich wat te hebben ontwikkeld maar goed genoeg is het nog niet in mijn ogen. Hoop dat hij het op kan brengen om nog 1 of zelfs 2 jaar keihard te blijven werken.
Het wordt echt wel wat, alleen niet in het tempo van De Ligt.

Over Noa Lang ben ik nog niet zo enthousiast als veel mensen hier. Heeft wel dreiging en kan zeker voetballen maar geeft vaak nog slordige balletjes over 5 meter met z'n buitenkantje punt. Korte passing in het positiespel hoort gewoon goed te zijn.

Dani de Wit in een spelverdelende rol stelde (ondanks lage verwachtingen) ook wat teleur.
Pierie zit volgens mij nog op een roze wolk sinds zijn overgang, paar weekjes wennen nog.

Toch leuk om deze jongens aan het werk te zien. Hoe meer er mis gaat, hoe meer aanknopingspunten voor de staf om mee te werken.
Van deze groep zal in ieder geval niemand zeggen dat ze al klaar zijn voor de halve finale CL dus genoeg reden om keihard te trainen de komende weken.
4 -2
De Stift
Voor de kenners van de Ajax-jeugd. Zouden spelers als Gravenberg of Ekkelenkamp eventueel ook als rechter centrale verdediger uit de voeten kunnen? Ze hebben allebei het fysiek, overzicht en techniek om daar te kunnen renderen. Heeft iemand er zicht op of ze zich ook verdedigend van meerwaarde kunnen zijn?
0 0
wieweet
Ik denk persoonlijk dat je een speler als Gravenbergh uit zijn kracht (creativiteit, dribbel, key pass) haalt als je hem op die positie zet. Bovendien lijkt hij mij te flegmatiek voor die positie. Ekkelenkamp heeft daar meen ik in de jeugd gespeeld. Zou je kunnen proberen in jong Ajax maar imo komt Ekkelenkamp gewoon te kort voor Ajax 1 op het moment.
1 0
behangdelul
Ik vond magallan de eerste 35 min prima spelen en had hij echt wel goede passes. Daarna werd het rap minder. Labyad gaat het gewoon niet halen helaas.
2 0
wieweet
Labyad is gewoon bruikbaar in de eredivisie tegen de clubs buiten de top 3. Heb je wel veel te veel voor betaald, maar hij kan in de breedte zijn waarde hebben denk ik.
1 0
Afcagauke95
Ik vraag me af wat men vindt van Nicolas Kuhn.. ik vind hem altijd frivool spelen alleen fysiek wat te kort komen nog, zien mensen kansen voor hem?
3 0
wieweet
Hangt ervan af wat Ajax doet betreft Bergwijn. Ik verwacht als hij erbij komt dat hij achter Lang als 4e speler in lijn op de buitenpositie komt. Voordeel voor hem is wel dat hij in principe op alle posities voorin kan spelen. Maakt dus wel een kansje. Ik ben persoonlijk wel fan.
1 0
Schip
Leuk artikel, mee eens. En het beeld dat uit deze wedstrijden ontstaat, komt ook overeen met het voorafgaande seizoen. Dest die zich laat gelden, Lang die volwassener is geworden, Pierie die opbouwend met de besten mee kan, maar verdedigend amper middelmaat is, enkel Martinez was een (hele positieve) verrassing en Magallan helaas niet. Iedereen heeft nog een uitstekende conditie, dus dat verhaal van sommigen dat de eerste wedstrijden geen meetlat zijn is kul. Het is juist zo dat wedstrijden kunnen vertekenen, wanneer er in een piek hard is getraind over meerdere dagen/weken. Maar daar zijn we nog niet.

Benieuwd waar al die zure gasten zijn die honend reageerden op inhoudelijke posts over het presteren van spelers tegen Quick.
2 -1
Ajax27
AS, top dit artikel!! ik krijg weinig mee van de oefenpotten dus echt top dat jullie op deze manier spelers eruit pakken! Aantal wedstrijden benoemen, aantal gespeelde minuten en een mooie samenvatting, hulde! Aan dit soort artikelen heb je echt wat als lezer, thanks daarvoor.
14 -3
Middenweg401
Noa Lang als middenvelder vind ik een interessante keuze. Met het vetrek van Frenkie, Hakim en misschien zelfs Donnie raak je immers erg veel creativiteit kwijt op het middenveld,
Verder eens wat betreft Dest (niet verassend, maar toch fijn) en onze nieuwkomer Martinez.
Magallan en Pieri baren me zorgen echter en ook Schuurs ben ik na een jaar nog niet zeker van dat hij er komt. Die verdedigers gaan kostbare punten kosten.
Labyad is het zoveelste bewijs dat je geen halve aankopen moet doen. Nooit begrepen dat hij gehaald is.
6 -3
Schip
Ja, goeie formulering 'halve aankoop'. Het was niet ambitieus, maar een breedteaankoop. Je wist dat hij niet half zo goed was als Ziyech, maar werd voor de zekerheid gehaald bij gebrek aan beter en door goede ervaringen met TH.

Nu zit hij jeugd in de weg. Verkopen die jongen, hij wordt er zelf ook niet beter van. Je hebt bankzitters en bankzitters, maar Labyad zit echt niet tegen de basis aan en heeft gezien zijn spel ook niet de drive daar wat aan te veranderen. Straalt ook gelatenheid uit buiten het veld. Verkopen en ruimte maken voor anderen.
3 0
altijdwelwat
Lang gewoon vertrouwen geven , komt uit de eigen jeugd weet wat er gevraagd word en is goed genoeg. Dan kan je wel weer voor vele miljoenen iemand halen , maar die moet dan weer door een heel traject van aanpassen en wennen. Ziyech speelde op deze leeftijd nog voornamelijk in Jong Heerenveen , e heeft het ook aardig opgepakt. Labyad is volledig op conto te schrijven van Ten Hag , laten we hopen dat Promes beter uitpakt.
1 -1
Ajaxxxisdebeste
Komen veel pareltjes aan vanuit de jeugd en ook gerichte aankopen zoals Martinez.
Verwacht veel van Noa Lang, Dest, Gravenberch, Eiting, Ekkelenkamp, De Wit, Traoré en hoop dat Cerny nu eindelijk zijn belofte gaat inlossen hij heeft het in zich... dit jaar moet het gebeuren.
5 -1
ajax4ever01
Cerny gaat geen basisplek krijgen, reken daar maar niet op als je ziet wat we al voor die positie hebben
0 0
De Stift
Ja, dat is mooi om te zien. Het maakt ook dat ik erg ga twijfelen aan de noodzaak van Ajax om groots te investeren in een aankopen. Enerzijds wil ik heel graag dat Ajax doorpakt en aanhaakt bij de Europese top, anderzijds is het des Ajax om dat te met eigen jeugd te doen. Dan zet je komend seizoen waarschijnlijk wel een pas op de plaats.

De basis onder het succes van afgelopen seizoen is ook al enkele jaren geleden gelegd. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de groep in de EL-finale. Daar deden piepjonge spelers als Onana, De Ligt, Dolberg, De Jong, Van de Beek, Kluivert en Neres al mee. Terwijl ook Veltman, Schone, Ziyech en Schone van de partij waren. Uit die groep vertrokken een aantal toppers (Klaassen, Sanchez, Kluivert, Traore) en werd ook slim doorgeselecteerd. Het geheim van Ajax is de combinantie jeugd en ervaring, een groep die naar elkaar toegroeit en dan kan presteren.

Misschien moet er daarom wel niet geïnvesteerd worden in nieuwe aankopen voor verdediging en middenveld, want daar hebben we gewoonweg veel talent. Laat Dest, Schuurs, Pirie, Martinez, Dest, Lang, Eiting, Gravenberg, Ekkelenkamp, Timber, Traore en Brobbey het maar bewijzen de komende twee a drie jaar. Laat hen groeien naar het topniveau waar Ajax naar streeft. dat vergt wel geduld. En de vraag is of we dat hebben...
2 0
ETM
Misschien niet al te gegrond, maar Martinez is echt een speler waarbij ik you-tube beelden bekeek en dacht: jaaaaaaa die moeten we hebben.
8 0
Ajax114
Klopt het is echt niet zo moeilijk allemaal hoor.
0 -1
AltijdGelijk
Als jullie de jeug een beetje volgen dan wist je al dat Dest binnekort de nieuwe rechtsback is, die speelt over 2 jaar in de PL
2 0
ST
Uitstekend artikel. Ik verheug mij op meer artikelen van deze schrijver. Ik blijf het bizar vinden dat ervaren relatief grote namen als Labyad en Magallan zo ver terugvallen. Bij hun vorige clubs waren ze onomstreden basisspelers en hier bakken ze er nog niks van. Hoop echt vooral voor Magallan dat hij nog gaat slagen. Labyad heeft genoeg kansen gehad.
5 -1
marrene
Niks aan toe te voegen. Volledig eens met deze conclusies.
1 0
CarelE15
Mooi overzichtje, prima idee. Kan me er over het algemeen prima in vinden, alleen over Johnsen niet. Vond hem een prima helft spelen tegen Quick, lekker acties maken. Blijf me telkens weer verbazen over z'n snelheid met de bal aan de voet...
Weet iemand trouwens waarom Gravenberch niet mee heeft gedaan tegen Aalborg?
3 0
BillSplate
Staat in de tekst.
0 0
AnsB
Fijn dit resumé, want ik heb de tweede oefenwedstrijd gemist.
Dest en Lang zijn ook mij opgevallen, terwijl Magallan een onzekere indruk maakte. De stabiliteit en het zelfvertrouwen van Schuurs vielen daardoor extra op.
Quinten Timber maakt op mij eigenlijk vrijwel altijd een goede indruk; als ik hem zie spelen tenminste, want zo vaak is dat nog niet geweest.

In Martinez had ik al veel vertrouwen en dat werd bevestigd - inderdaad een slimme speler.
Pirie komt verdedigend nog veel tekort, maar omdat ook hij een slimme speler is met opbouwende kwaliteiten zegt mij dat nog niet zoveel. Laat hem eerst maar eens een tijdlang wennen en leren en dan zien we na dit jaar wel verder.

Qua uitstraling zie ik het totaal niet zitten in Johnson. Talent ja, maar volgens mij heeft hij niet het karakter om dat er ook optimaal uit te halen. Dat kan altijd veranderen, maar ik zie dat niet snel gebeuren. En dan is de kans groot dat het voor hem bij Ajax dan sowieso te laat zal zijn.

Op en andere manier geldt dat ook voor Labyad sinds hij bij Ajax is. Hij heeft klappen gehad, zeker, maar het lijkt er niet op dat hij onder dergelijke omstandigheden (heel veel concurrentie) op de goede manier enigszins structureel kan terugvechten. Moedeloosheid en misschien onverschilligheid (maar dat kan op elkaar lijken) hebben hem eerder in zijn greep - zo lijkt.

Bij Gravenberch heb ik al langere tijd mixed feelings sinds ik het interview met zijn vader las.
Hij is nog jong, relatief onervaren en ik weet niet hoe beïnvloedbaar/kneedbaar hij is, maar uiteindelijk zal hij geheel zelf verantwoordelijk (moeten) worden voor het mentale deel van het prof-zijn. En daar lijkt nog heel wat te winnen.

En verder zegt het allemaal nog niet zoveel. Zowel Van de Beek als De Jong begonnen vorig seizoen heel slecht aan de voorbereiding.
En sommige spelers beginnen heel goed aan een voorbereiding en kunnen dat niet volhouden.
Daarnaast kan het - zeker na een pril begin - meespelen wie er naast je staat - b.v. bij het centrale verdedigingsduo. Bij de één voel je je nu eenmaal prettiger/zekerder dan bij de ander. Soms gaat alles vanzelf, soms moet je duidelijk aan elkaar wennen.
De eerste indrukken tellen zeker mee, maar concluderen doe ik nog niets.
11 0
Rood Gevaar
Wat een lang verhaal en dan concludeer je op het einde nog geen eens wat
0 -1
ram
En mensen keihard roepen dat Martinez echt geen back is...

Die is gewoon voornamelijk gehaald als back-up/opvolger van Tagliafico. En eventueel als back-up van Blind.
2 -2
AnsB
Ik heb geen idee voor welke plek hij vooral is gehaald. Heb me daar evenmin over geuit.
Wat ik wel weet (las) is dat hij in Argentinië zelden als linksback speelde.
En wat ik ook weet is dat gezegd is dat hij nu 'toevallig' op links speelt (waarschijnlijk door de afwezigheid van Tagliafico en wie zou er dan wel kunnen/moeten spelen?).

Het kan heel goed dat je uiteindelijk gelijk hebt, maar je conclusie lijkt wel voorbarig tot nu toe.
7 0
1738
Ik zie Veltman liever niet op de plek van De Ligt. Lijkt mij veel te gevaarlijk
3 0
ajax4ever01
Ja precies dan kun je net zo goed Dani de Wit daar neerzetten whehehe
0 0
Knalpot
Ja dag die vreet de spits van de tegenpartij zo op dat er halverwege alleen nog maar een skeletje rondloopt.
2 0
ST
Inderdaad. Verliest teveel kopduels in de 16.
2 -1