PS: Zorgen om Blind, Schuurs weer ijzersterk

ThijsZwagerman, 26-08-2020 om 22:00, 14746 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de serie Preseason (PS) observeert Ajax Showtime de voorbereiding van Ajax op het seizoen 2020/2021. In deel 6 de oefenwedstrijden tegen Holstein Kiel en Hertha BSC, die respectievelijk dinsdagmiddag en dinsdagavond werden afgewerkt. 

Na het goede trainingskamp in Oostenrijk, waar oefenwedstrijden tegen Wolfsberger AC en Red Bull Salzburg werden gewonnen, hervatte Ajax dinsdag in eigen land de seizoensvoorbereiding met twee oefenduels. Zowel op Sportpark de Toekomst als ’s avonds in de Johan Cruijff ArenA werd er gewonnen, waardoor Ajax deze voorbereiding tot dusver ongeslagen is. 

’s Middags nam een elftal van jongelingen en op het eerste oog reservespelers het op tegen Holstein Kiel, een ploeg uit de Tweede Bundesliga. De Duitse Eerstedivisionist bleek al snel duidelijk een paar maten te klein voor Ajax, dat al voor de rust uitliep naar een 4-0 voorsprong. De Amsterdammers zetten goed druk en speelden bij vlagen ook prima combinatievoetbal, iets waar Holstein Kiel regelmatig geen antwoord op had. Na de pauze zorgde Jurgen Ekkelenkamp met zijn tweede doelpunt van de middag ook nog voor de 5-0, maar vervolgens sloeg toch de verslapping toe. In de laatste twintig minuten mocht Holstein Kiel nog twee doelpunten maken. Ondanks dat Ajax na het inbrengen van onder meer Brian Brobbey in de slotfase nog wel fraai veldspel liet zien, is het incasseren van twee tegendoelpunten tegen een tegenstander van dit formaat absoluut niet iets dat tevreden zal stemmen. 

Dinsdagavond versloeg een groot gedeelte van het beoogde basiselftal Bundesliga-club Hertha BSC, waar oud-Ajacieden Deyovaisio Zeefuik, Javairô Dilrosun en Daishawn Redan speeltijd kregen. Een van richting veranderde vrije trap van Zakaria Labyad zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Ajax haalde op momenten, evenals afgelopen zaterdag tegen Red Bull Salzburg, een zeer hoog niveau en combineerde diverse keren tot serieuze schietkansen. Ook in verdedigend opzicht kwam men nauwelijks in de problemen. Tegen Hertha BSC speelde veel Ajacieden voor het eerst negentig minuten en dat was in de slotfase ook wel terug te zien in het spel. Ajax werd toen slordiger en het speltempo ging fors omlaag. Desondanks zullen de Amsterdammers met een tevreden gevoel terugkijken op zowel het oefenduel met Hertha BSC als de wedstrijd tegen Holstein Kiel. Veel spelers hebben weer minuten kunnen maken, het veldspel wordt met de wedstrijd beter en er werden twee zeges geboekt. Vijf spelers vielen extra op tijdens de oefenduels van dinsdag. 

Daley Blind

De schrik was groot toen Daley Blind ruim tien minuten voor tijd zomaar naar de grond ging in het oefenduel met Hertha BSC. De centrumverdediger zakte in elkaar, iets dat hem op 10 december 2019 ook overkwam in de Champions League-wedstrijd tegen Valencia. De preventief geplaatste ICD - de defibrillator die Blinds hartritme moet herstellen bij stoornissen en die Blind onderhuids draagt - ging volgens trainer Erik ten Hag af in de slotfase tegen Hertha BSC. Waardoor er een stoornis in het hartritme van de Ajacied heeft kunnen optreden, is vooralsnog onduidelijk. 

De gevolgen van het opnieuw ineenzakken van Blind zijn hierdoor ook nog ongewis. Voor iedereen is het als vanzelfsprekend te hopen dat de schade meevalt en Blind weer snel op het veld kan staan. De linkspoot is tot dusver namelijk bezig aan een ijzersterke seizoensvoorbereiding en strooide ook tegen Hertha BSC weer met fijne passes. Blind leek in de oefenwedstrijden van deze voorbereiding niet ver meer verwijderd van het niveau dat hij voor zijn hartspierontsteking in december haalde en was tot dusver met passes tussen de linies, steekballen en crosspasses enorm dominant aanwezig in balbezit. Als blijkt dat Ajax de verdediger nu opnieuw lange tijd zal moeten missen, zou dit dan ook een absolute aderlating zijn. 

Perr Schuurs

Naast Blind speelt deze voorbereiding in de meeste gevallen de twintigjarige Perr Schuurs. De jonge verdediger is inmiddels al vaker beschreven in 'Preseason', maar na opnieuw een ijzersterk optreden lijkt de Limburger de strijd om een basisplek als rechter centrumverdediger toch echt in zijn voordeel te hebben beslist. Schuurs heerste tegen Hertha BSC op extreme wijze en was een plaag voor de aanvallers van de Duitse ploeg. 

De Ajacied zat overal tussen, greep diverse malen erg fel in en won zo’n beetje al zijn duels. Zowel met goed getimede slidings als staande intercepties haalde Schuurs de angel uit veel dreigende Hertha BSC-aanvallen. De vastberadenheid waarmee de verdediger dit telkens deed, zegt veel over de vorm waarin hij momenteel steekt en het vertrouwen waarmee hij voetbalt. De verdedigende betrouwbaarheid in combinatie met zijn voetballende vermogen van achteruit, maken Schuurs tot een ideale Ajax-verdediger. Met sterke optredens als tegen Hertha BSC en Red Bull Salzburg veegt de rechtspoot alle twijfels omtrent zijn functioneren van tafel. 

David Neres

Tegenover het vervelende uitvallen van Blind, stond de terugkeer van David Neres. Voor het eerst sinds Chelsea-uit, gespeeld op 5 november vorig jaar, maakte de Braziliaan minuten in een wedstrijd van Ajax. Neres is volledig hersteld van de hardnekkige en gecompliceerde meniscusblessure die hem ruim acht maanden aan de kant heeft gehouden. Hij traint inmiddels alweer enkele weken met de groep mee, maar dinsdagavond maakte Neres als invaller dus voor het eerst deze voorbereiding ook minuten in een oefenwedstrijd. De aanvaller speelde de laatste twintig minuten mee en maakte een gretige indruk. 

Neres zocht veel de combinatie met zijn ploeggenoten en was ook veel in beweging om aanspeelbaar te kunnen worden. Nog niet alles lukte, maar met een fijn hakballetje op de opkomende Sergiño Dest bewees Neres nog altijd over veel balgevoel te beschikken. Na zijn rentree in een Ajax-wedstrijd is het voor de linkspoot nu zaak om fit te blijven en het aantal speelminuten de komende oefenwedstrijden telkens iets op te schroeven. Als dit mogelijk blijkt, zal Neres normaal gesproken tot de wedstrijdselectie behoren als Ajax op 13 september op bezoek bij Sparta Rotterdam aan de competitie begint. 

Mohammed Kudus

Mohammed Kudus speelde in zijn derde wedstrijd voor Ajax voor de derde keer op een andere plek. Na zijn sterke debuut als aanvallende middenvelder tegen Wolfsberger AC en zijn redelijk anonieme invalbeurt als buitenspeler tegen Red Bull Salzburg, speelde Kudus tegen Hertha BSC als linkermiddenvelder op de plek van de licht geblesseerde Ryan Gravenberch. De Ghanees deed dit naar behoren en toonde aan ook op deze positie van waarde te kunnen zijn voor Ajax. 

In zijn nieuwe rol zorgde Kudus voor veel dynamiek op het middenveld. Tussen de iets meer vanuit de controle spelende Edson Álvarez en de telkens slim positionerende Donny van de Beek, zorgde Kudus er middels het maken van veel loopacties voor dat hij vaak aanspeelbaar was. Eenmaal aan de bal viel de linkspoot op met slimme lichaamsschijnbewegingen, versnellingen en doorgaans zuivere passing. In zijn gedrevenheid lijkt Kudus zo af en toe nog wel iets te veel hooi op zijn vork te nemen en loopt hij zich met de bal aan de voet vervolgens stuk op een tegenstander, maar over het algemeen toont de van FC Nordsjælland overgekomen creatieveling zich zonder meer een meerwaarde voor Ajax. 

Devyne Rensch

In tegenstelling tot de bovengenoemde spelers, heeft Devyne Rensch zich dinsdag vooral in het duel met Holstein Kiel laten zien. Hoewel Rensch tegen Hertha BSC als centrumverdediger nog tien minuten meedeed als vervanger van Blind, deed de jongeling - net als eerder tegen FC Utrecht en Red Bull Salzburg - tegen Holstein Kiel opnieuw in positief opzicht van zich spreken als linksback. 

Rensch, van origine centrumverdediger, maakte als linksachter zaterdag zijn eerste doelpunt in de Ajax-hoofdmacht en voegde daar dinsdag tegen Holstein Kiel direct zijn tweede treffer aan toe. Na een sterke rush - waarbij hij weliswaar veel ruimte kreeg van de tegenstander - en een combinatie met Lassina Traoré, schoot Rensch op beheerste wijze de 2-0 tegen de touwen. Naast dit goede doelpunt, viel de jongeling ook op met enkele goede intercepties. Rensch toonde eens te meer aan over een uitstekend verdedigend inzicht te beschikken en anticipeerde meerdere keren uitstekend om vervolgens de bal te veroveren. Aan de bal is de verdediger sterk en blinkt hij uit in degelijkheid.

Lees meer Preseason:
PS 1: Ajax begint aan bijzondere voorbereiding
PS 2: Ajax experimenteert met Martínez en Promes
PS 3: Labyad, Schuurs en Lang drukken stempel
PS 4: Kudus en Gravenberch imponeren op middenveld
PS 5: Labyad en Antony tonen zich opnieuw

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: T.Zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ozymandias
Het begint erop te lijken dat Overmars met de komst van Antony en Kudus twee spelers heeft gehaald die samen het gat kunnen opvullen wat het vertrek van Ziyech heeft achtergelaten. Verder zie ik Neres ook als een soort nieuwe aanwinst doordat hij vorig seizoen nauwelijks heeft gespeeld. Ik zag het komende seizoen eigenlijk behoorlijk positief tegenmoed. Alleen is dan nu een beetje omgeslagen door wat er met Blind gebeurde. Ik hoop dat hij nog vele jaren in een Ajax shirt zal spelen.
3 0
036AFCA97
Off topic:

Stadion Barcelona bestormd door supporters net. Lekker moment voor Koeman om in te stappen hahaha
0 0
JanBiesbos
Oke wie zetten we nu naast schuurs nu Blind voorlopig niet meer speelt? Komt er nu een plek vrij voor Martinez of zetten we LCV een NL sprekende neer?
0 0
Schwalbino
Voorlopig gewoon Martinez. En hopelijk komt alles goed met Danny.

Martinez omdat hij die Argentijnse combinatie heeft van hardheid en degelijkheid. Voor de ontwikkeling van Schuurs ook niet slecht. Hij kan ook meer dan behoorlijk voetballen. En zijn passing kan zich nog sterk ontwikkelen. Je ziet dat hij in aanleg een fijne effectbal kan geven. Die komt er ook af en toe uit. Maar gaat nog veel te vaak mis. Kwestie van oefenen.

In de opbouw moet je dan niet 8 van de 10 keer Martinez laten inspelen want dat beheerst Blind wel en Martinez minder (blijven oefenen).
1 0
Lazell
Martinez is als centrumverdediger vér bovengemiddeld qua voetballend vermogen. Minder dan Blind, maar ik denk dat alleen Alaba een beter voetballende centrale verdediger dan Blind is.
0 0
Ozymandias
Wat heeft het feit of iemand Nederlands spreekt hiermee te maken?
0 0
JanBiesbos
Nou de vorige keer moest Veltman naast blind omdat dit ivm communicatie beter zou zijn...daarom....
0 0
Schwalbino
Als de bal in het Nederlands is afgericht kan de speler in het Nederlands 'Plaats' en 'Voet' roepen.
0 0
Soccerskins
Schuurs was echt abnormaal goed tegen Hertha. Naast dat hij zelf een fantastische wedstrijd speelde wist hij ook nog de fouten van zijn teamgenoten goed te maken. Lijkt me toch dat hij de rcv van Ajax gaat worden. Alvarez was voetballend weer niet veel, maar verdedigend liep hij de gaten van vooral Dest erg goed dicht.
4 0
fanforeffer
Even wat anders : Met dit aantal toeschouwers en op deze manier kan het toch makkelijk ? Daar hoeft toch geheel stadion verbod voor te komen ?
0 0
Ajax114
Het geeft aan hoe kwetsbaar Blind nu is helaas maar ook hoe kwetsbaar Ajax achterin is. We hebben eigenlijk maar twee man daar staan en bij een blessure wordt het al kwetsbaar . Alleen Alvarez en eventueel Martinez maar voor Blind is helemaal geen vervanger.
1 -1
Soccerskins
Martinez is toch een fantastische vervanger voor Blind? Zou Ajax wel een linksback moeten halen bij een vertrek van Tagliafico.
1 0
Web
Toen Blind in elkaar zakte gisteren, ging door merg en been
Gelukkig stond hij vrij snel weer op, en heeft ICD waarschijnlijk zijn werk gedaan?
Een jongen van 30 jaar met een heel leven voor zich. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten
Dailey is wens je veel sterkte, en voor al wijsheid. Veel fijne mensen om je een
ik voel met je mee
4 -1
Babayaka
Zeg je dat nu omdat het een ajax speler is

Er zijn zoveel jonge en jongere mensen die veel zieker zijn.

Blind moet gewoon stoppen en gaan genieten van zijn gezin.

Ik vind het wel frapant dat veel spelers bij ajax met hart problemen te kampen krijgen.
Misschien is al die gezonde voeding die ze krijgen toch niet zo gezond
0 -5
Web
Moet ik hier nou serieus op ingaan?
1 0
Minsc
Ben benieuwd wat jij eet dagelijks, zo te zien zitten er geen vitamines in.
3 -1
Cruijffthebest
Suarez komt niet, we hebben een creatieve middenvelder nodig, een RCV en een vervanger voor Blind, dat werd gisteravond wel heel erg duidelijk, want als die wegvalt, wat dan?
Bij Fox in voetbalpraat werd gemeldt dat Martinez ook weg wil. Hoop dat het niet waar is, maar hij speelt wel erg weinig!
0 -2
ElPistolero9
Martinez die weg wil? Wie zei dat?

Lijkt me echt complete onzin. Echt aan alles zie je dat hij en z’n vriendin super gelukkig zijn bij Ajax en in Amsterdam.
1 0
Cruijffthebest
Die ex-speler van Volendam die ook analyses doet bij Fox, Kwakman of zoiets.
0 -1
ElPistolero9
Ik heb het teruggeluisterd, maar dat was niks serieus, die roept gewoon wat tussen neus en lippen door. ‘Marin wil weg, misschien Martinez ook’. Was meer omdat Martinez in de B selectie zat gister denk ik
1 0
mickey2602
Klopt,hij zei dat zelfs 2 keer.
0 -1
Schip
Ik heb wel het idee dat er iets aan de hand is met Martinez. Hij speelt niet en wordt ook niet genoemd bij de licht geblesseerden. TH negeert hem lijkt wel. Als Martinez idd nu al weg wil, is het een gevalletje Sanchez in extremis. Dan mag die gast echt wegrotten in het 2e voor de komende contractjaren wat mij betreft. Zo niet, dan moet hij gaan spelen. Nico zal weg vertrekken en dan heb je een linksback nodig.

Voor Blind was al een vervanger nodig, nu meer dan ooit. Hadden ze toch gewoon voor Jan moeten gaan. Verder wachten we af wat men zegt over Daley, maar ik bereid me voor op alles. Heeft al een echt mooie loopbaan gehad. Indien hij er een punt achter moet zetten, wordt dat even slikken, maar beter dat dan met echte hartproblemen doorspelen. Maar goed, even de rust bewaren en de deskundigen laten adviseren. Blind is verstandig genoeg.
0 -1
Ozymandias
Martínez heeft gisteren tegen Holstein de gehele wedstrijd gespeeld. Vertonghen is niet goed genoeg om Daley te vervangen (net zoals Botman niet goed genoeg is). Als Blind niet kan spelen moet Martínez hem vervangen. Alleen toont dat wel aan dat Ajax als Tagliafico vertrekt een nieuwe linksback moet kopen.
0 0
Van Reenen
Degene Rensch kan zowel op linksback als RCV.
0 0
Schip
Ah, die pot gemist. Loos alarm, gelukkig maar. Al begrijp ik dan niet waar de verhalen van Fox vandaan komen.

Eens dat een linksback nodig is. Martinez moet op 6 ipv ALvarez.
0 -2
Whazzza
Hoewel Alvarez het zonder bal best goed heeft gedaan deze voorbereiding, ben ik het met je eens dat we betere opties hebben. Maar Martinez is linksbenig dus kan de rechtsbenige Alvarez niet vervangen. Vd Beek kan Alvarez wel vervangen als rechter 6.

Ik ben bang we iig voorlopig niet op Blind hoeven te rekenen. Dan moet Martinez een linie zakken. Gelukkig dient Gravenberch zich aan als goede optie als linker verdedigende middenvelder.
0 0
Schwalbino
Ik vond Lang erg goed in de middagwedstrijd. Bracht veel dynamiek in het spel en was zeer gedisciplineerd in het vastzetten van de tegenstander. Ten Hag zal er met plezier naar gekeken hebben want die wil echt zien dat Lang ook tegen minder aansprekende tegenstanders zijn stinkende best doet en dat deed hij.
6 0
Schwalbino
Neres hoef je eigenlijk niet te bespreken, zelfs al had hij de hele wedstrijd meegedaan. We weten wat hij brengt wanneer hij in vorm is. We weten ook dat hij erg lang niet gespeeld heeft.
1 0
PJK54
Perr speelde een goede pot hopelijk kan hij dit doorzetten naar de competitie enige probleem zal dan zijn "wie komt er naast hem te staan". Ik ben toch bang dat Daley gisteren zijn laatste wedstrijd op niveau heeft gespeeld of het moet aantoonbaar aan dat kastje hebben gelegen maar mocht zijn hart weer van slag zijn geweest kan hij maar één ding doen en dat is stoppen.
0 0
Pheadrus
Ik roep nu al 2 jaar dat wat Schuurs mist, is dat onverzettelijke, dat beestachtige dat Sanchez van nature leeft. Ik heb ook geroepen dat je dat niet zomaar aanleert omdat dat met karakter te maken heeft (wie je bent). Ik heb ook de nodige kritiek daarop gehad van jullie.

Welaan, ik heb gisteren met verbazing gekeken naar Schuurs. Daar stond ineens een heel andere persoonlijkheid in het veld. Is dat de hand van Bogarde? Een zwaluw maakt nog geen zomer maar als je dit een keer kunt, kun je het ook vaker. Ik ben oprecht blij als mijn pessimisme onterecht blijkt te zijn geweest.
5 -1
Van Reenen
Oprechtheid en terugkomen op een eerdere uitspraak is ook kracht. Dus hulde Pheadrus.
0 0
Ozymandias
De hand van Bogarde? Heeft die als trainer van Jong Ajax de afgelopen twee seizoenen dan niet al met Schuurs gewerkt? Zeker in het seizoen dat Schuurs met Jong Ajax meespeelde zal hij toch wel door Bogarde zijn getraind?
0 0
Pheadrus
Dan zijn we het toch met elkaar eens?
0 0
AFC34
Deels karakter maar valt zeker wel aan te leren, mits je het volste vertrouwen hebt. Misschien zat het er altijd wel in hoor, maar vertrouwde hij nog niet volledig op zijn eigen kwaliteiten en is dat wat Bogarde bij hem naar boven brengt.

Wat het ook is of was, ik heb echt enorm genoten van hem gister. Deed me heel erg denken aan de Ligt. Niet vergeten dat ook Schuurs gewoon heel erg jong is nog. Groot talent!
2 0
Pheadrus
Schuurs maakt in 2 jaar een behoorlijke ontwikkeling door. Hij is in iedere geval veel beter dan 2 jaar geleden, met name "tussen de oren". Hij is natuurlijk een serieuze jonge en wil echt slagen.

Zet dat af tegen Johnson die nu net vertrekt. Bij hem was er geen ontwikkeling "tussen de oren". Mentaliteit bij voetbal is een veel grotere factor dan in het algemeen onderkend wordt.
2 0
ossenaar
Maar laten we alles wel even in perspectief bekijken. Ik kan me herinneren dat Schuurs in pre seasons vorig seizoen ook wel aardig voetbalde maar bij de eerste beste test volledig door de mand viel. De tegenstanders van afgelopen weken waren ook niet echt hoogvliegers, dus laten we voorzichtig enthousiast zijn. Ook ik hoop dat hij definitief gaat doorbreken dit seizoen, want hij heeft (denk ik) alles in zich om een stabiele (meevoetballende) verdediger te worden. Hetzelfde geld natuurlijk voor Labyad en Alvarez.
3 -1
Lazell
Speelt nu verdedigend veel agressiever en geconcentreerder. Dat was zijn grote leerpunt en heb ik heb vorig seizoen in de voorbereiding niet zien doen. Gaat helemaal goedkomen.
0 0
Schwalbino
HIj viel helemaal niet volledig door de mand. Er was niet eens een mand. De eerste echte test was de wedstrijd tegen PSV om de JC schaal en daarin speelde hij goed.

Ten Hag posteerde Blind de volgende wedstrijd op 6 en Martinez, die slechts een paar wedstrijden meedeed, werd naast Schuurs gezet. Het duo Schuurs/Martinez functioneerde onzeker en dat was de reden dat Ten Hag Schuurs de keer erop niet meer in de basis zette.
1 0
trainerdv
Klopt. En bewezen toppers als Dusan en Donny doen het altijd rustig aan in de pre-season, dus het zegt weinig. De wisselwerking emt Blind is wel goed, dat zie je ongeacht de tegenstander. laten we hopen dat Daley gewoon 100% is en blijft, dan zie ik wel een mooi duo achterin.
2 0
Ajaxxxisdebeste
Wat De Ligt, wij hebben Schuurs!
0 -1
Zuiderling
Zou het de invloed van Bogarde zijn op Schuurs ?
2 0
JariHeijden
Bogarde zal zeker zijn rol hebben gespeeld, net zoals andere trainers. Vergeet niet dat Ajax al twee jaar met hem bezig is en hem echt stapje voor stapje sterker heeft gemaakt. Zo is hij op een gegeven moment zes kilo aan spieren aangekomen. Dat heeft niet met Bogarde te maken, maar met een volledig plan om van Schuurs een echte Ajax verdediger te maken.

En dat Bogarde daar ook een goede rol in heeft gespeeld, dat ben ik wel van overtuigd.

Hopelijk zet Schuurs dit door. Want gisteren was ie echt fantastsich.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Echt wel!
0 0