Brighton & Hove Albion laat pover Ajax kansloos

door Jon van Dam 7688

Ajax heeft donderdag een kansloze nederlaag geleden tegen Brighton & Hove Albion. Onder interim-trainer Hedwiges Maduro kwamen de Amsterdammers en amper aan te pas. Het werd 2-0 in Engeland door doelpunten van João Pedro en Ansu Fati.

Beide ploegen begonnen aftastend aan de wedstrijd. In de openingsfase hadden de teams korte periodes van balbezit. Kansen werden daarin nog niet gecreëerd. In de twintigste minuut kreeg Brighton & Hove Albion de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Carlos Forbs leed knullig balverlies in de zestien waardoor veteraan James Milner een goede kans kreeg. De Engelsman produceerde een zacht schot dat keeper Diant Ramaj makkelijk kon stoppen.

Naarmate de eerste helft vorderde werd de thuisploeg steeds dominanter, alhoewel dit nog niet direct tot grote kansen leidde. In de 36e minuut kreeg de actuele nummer zeven van de Premier League wel een flinke mogelijkheid via João Pedro. De Braziliaan stuitte op doelman Ramaj, die knap redde. In de 43e minuut sloeg Brighton & Hove Albion alsnog toe. Na een goede inspeelpass van Jan-Paul Van Hecke kwam Kaoru Mitoma in balbezit, de buitenspeler sneed naar binnen en loste een schot af. Na de redding van Ramaj schoot João Pedro de 1-0 binnen.

Brighton straft iets aanvallender Ajax gelijk af in tweede bedrijf

Na rust bracht Maduro meteen Kristian Hlynsson, die de zwak spelende Forbs verving. Ajax gaf in het tweede bedrijf meer ruimte weg, en dat leverde de 2-0 van Fati op in de 53e minuut. Simon Adingra stak de huurling van FC Barcelona weg en de Spanjaard liet Ramaj kansloos. Even later was daar het eerste grote gevaar van Ajax. Steven Berghuis beproefde zijn geluk vanaf de rechterkant met een schot vanaf twintig meter, maar de bal belandde op de paal.

Na een uur besloot Maduro om Branco van den Boomen en Mika Godts te brengen voor respectievelijk Benjamin Tahirović en Berghuis. Een schokeffect leverde dit echter niet op, aangezien Brighton & Hove Albion veelvuldig in balbezit bleef. De ploeg van Roberto De Zerbi controleerde de wedstrijd en hield Ajax ver van de eigen goal af. Na 75 minuten wisselde Ajax nogmaals dubbel: Brian Brobbey en de geblesseerde Steven Bergwijn werden vervangen door Chuba Akpom en Silvano Vos.

In het laatste kwartier leken de Engelsen meer dan tevreden met de 2-0 voorsprong. Ajax kwam niet meer in de buurt van de goal van keeper Jason Steele. Interim-trainer Maduro verloor zodoende zijn eerste wedstrijd als eindverantwoordelijke bij Ajax 1. Door de nederlaag staat Ajax op de laatste plaats in Groep B, met twee punten uit drie wedstrijden. Op 9 november ontvangt de club Brighton & Hove Albion in de Johan Cruijff ArenA. Aanstaande zondag wacht PSV in Eindhoven.