Geelen aangesteld als interim algemeen directeur; keert later terug in huidige functie

door Bart Veenstra 192

Bron Ajax Showtime

Geelen aangesteld als interim algemeen directeur; keert later terug in huidige functie

door Bart Veenstra 192

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Menno Geelen is door de Raad van Commissarissen van Ajax aangesteld als interim algemeen directeur. De club moest volgens de regels van de KNVB binnen zestig dagen een nieuwe algemeen directeur of een interim algemeen directeur aanstellen. Aan die voorwaarden heeft de club nu voldaan.

Duidelijk is dat Geelen de club uit de brand wil helpen. Zolang Geelen de interim algemeen directeur is, kan de RvC van Ajax in alle rust naar een nieuwe algemeen directeur zoeken. Wanneer een nieuwe algemeen directeur gevonden is, keert Geelen terug in zijn rol als commercieel directeur.

Het vinden van een nieuwe algemeen directeur zal logischerwijs enige tijd - denk aan enkele maanden - in beslag nemen. De club zal kandidaten moeten zoeken, gesprekken moeten aangaan en de toekomstig algemeen directeur zal mogelijk ook zijn huidige baan moeten opzeggen. Tot die tijd zal Geelen de honneurs waarnemen. In de tussentijd draagt Geelen zijn werkzaamheden als commercieel directeur over aan Cas Biesta, het huidige hoofd marketing en brand partnerships.

Geelen al lang werkzaam bij Ajax

Geelen werkt al sinds 2010 bij Ajax. Bij de Amsterdamse club promoveerde hij in 2016 tot commercieel directeur. In 2018 werd hij benoemd tot statutair directeur. Dat houdt in dat hij onder meer tekenbevoegdheid heeft. Zodoende kent hij Ajax als geen ander en zal er nu niet gehaast worden gezocht naar een nieuwe algemeen directeur.

De huidig commercieel directeur keert - als er een algemeen directeur gevonden is - terug in zijn oude rol. Geelen vond en vindt nog altijd dat de toekomstig algemeen directeur ook voetbaltechnische kennis moet hebben.

Eerder stelde Ajax Alex Kroes aan als algemeen directeur. Hij werd echter na ruim twee weken geschorst, omdat bleek dat hij vermoedelijk had gehandeld met voorkennis in Ajax-aandelen. Later keerde Kroes terug in de directie. Dit keer niet in de rol van algemeen directeur, maar als technisch directeur (op titulaire basis). Wie er mogelijk in beeld zijn voor de rol van algemeen directeur bij Ajax is nog niet bekend.

Reacties Van Praag en Geelen

Michael van Praag, voorzitter van de RvC, is blij dat Geelen wil fungeren als interim-directeur van Ajax. 'Hij is een prima directeur die zowel intern als extern draagvlak heeft en dat zelf heeft afgedwongen door de goede en succesvolle manier waarop hij zijn werk voor Ajax al jarenlang doet. Daarnaast is het goed voor Ajax dat Alex vol energie aan de slag is gegaan in zijn nieuwe rol. Wij hebben voor de maanden die voor ons liggen veel vertrouwen in het directieteam dat er nu staat.'

Geelen laat op zijn beurt weten ernaar uit te kijken deze rol tijdelijk op zich te nemen. 'Organisatorisch zijn we hiermee voor de komende periode op orde en creëren we de bestuurlijke rust die nodig is. De voortgang van het werk op voetbalvlak heeft nu de hoogste prioriteit. Alex Kroes en Marijn Beuker moeten samen met de mensen om hen heen vol door kunnen. Mijn taak is onder meer om ervoor om te zorgen dat zij zich hier op kunnen richten en dat tegelijkertijd ook alle andere afdelingen en collega’s optimaal kunnen functioneren.'

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.