BoJA: Stille kracht Vos kan belangrijke bouwsteen worden van het nieuwe Ajax

door BadembaBarrie 58

Bron Ajax Showtime

BoJA: Stille kracht Vos kan belangrijke bouwsteen worden van het nieuwe Ajax

door BadembaBarrie 58

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

2023/24 zal niet het seizoen zijn geweest waar Silvano Vos van tevoren op had gehoopt. De talentvolle middenvelder leek klaar te staan om zijn kans in het eerste elftal te grijpen, maar door uiteenlopende omstandigheden kwam Vos toch significant vaker bij Jong Ajax in actie dan bij Ajax 1. Toch is Vos’ droom van Ajax 1 allerminst dood en begraven. Integendeel, die droom is springlevend, want bij de Amsterdamse beloften toonde Vos zeker in de tweede seizoenshelft weer aan waarom hij door zovelen al jarenlang geprezen wordt als toptalent. Zodoende is de naam Silvano Vos er voor 2024/25 opnieuw één om serieus rekening mee te houden.

De route naar Ajax 1 leek eind 2022/23 volledig open te liggen voor Vos. Nadat interim-trainer John Heitinga hem in april thuis tegen Fortuna Sittard zijn debuut had laten maken, maakte de middenvelder nog twee keer zijn opwachting in het eerste elftal. In de zomer volgde de ondertekening van een nieuw contract dat Vos tot medio 2027 aan Ajax verbond. Met de ondertekening van dat contract werd het talent bovendien officieel onderdeel van de selectie van het eerste elftal. En diezelfde zomer werd Edson Álvarez verkocht aan West Ham United. Alles leek de kant van Vos op te vallen. De weg om een vaste waarde in Ajax 1 te worden lag ogenschijnlijk volledig open.

De zaken liepen echter anders, want Vos zag met Branco van den Boomen, Benjamin Tahirovic en Sivert Mannsverk meerdere concurrenten voor zijn posities komen. Destijdse hoofdtrainer Maurice Steijn verkondigde vervolgens kort na het sluiten van de transfermarkt dat hij Vos nog niet klaar achtte voor Ajax 1. Zo moest de middenvelder het toch weer doen met minuten in Jong Ajax.

Van Jong naar 1 naar Jong

Weer enkele weken later stond Vos plots toch in Ajax 1. Na een goede invalbeurt in de Europa League tegen Olympique Marseille kreeg het talent ineens het vertrouwen van dezelfde trainer die hem nog geen maand eerder niet klaar achtte voor het grote werk. Zo bleef Vos de hele eerste seizoenshelft schommelen tussen Jong en 1, tot hij begin november geblesseerd raakte in de thuiswedstrijd tegen Brighton. Een slepende knieblessure volgde, die hem tot na de winterstop aan de kant hield.

In januari van dit jaar keerde Vos terug in de wedstrijdselectie van Jong Ajax. Zijn speeltijd werd rustig opgebouwd, maar al gauw speelde het talent weer hele wedstrijden. En dat ging steeds beter. Hoe gek het ook klinkt, ergens leek Vos’ revalidatieproces bij Jong Ajax op exact het juiste moment te komen. Bij de beloften kon Vos zich onttrekken aan het rumoer en de malaise van het eerste elftal. Hij kon zich volledig vastbijten in de heldere doelen die hij voor ogen had: eerst weer volledig wedstrijdfit worden en daarna zo snel mogelijk weer op niveau komen.

Stille kracht 

En dat deed Vos. In de schaduw van de onrust bij Ajax 1 liet hij bij Jong Ajax steeds vaker zien waarom hij al jaren wordt geprezen als toptalent. Een in veel opzichten complete middenvelder. Verdedigend sterk, een fijne techniek, een uitstekende pass en een kiezelhard schot. Daarbij toonde Vos aan niet te beroerd te zijn om te werken. Met zijn imponerende fysiek stormde hij het afgelopen jaar regelmatig het hele veld over. Dan was hij weer rond zijn eigen zestien om een bal af te pakken of zich aanspeelbaar te maken, het volgende moment stond hij een meter of tachtig verderop, zoekend naar de mogelijkheid om te schieten of een medespeler in stelling te brengen.

En toch, wie slechts met een schuin oog naar de wedstrijden van Jong Ajax zou kijken, zou niet zeggen dat Vos nu echt the one to watch is. Het is zelden spectaculair wat de middenvelder laat zien. Hij valt niet heel erg op in zijn spel. Belangrijk is hij echter wel. Met bijvoorbeeld zijn vele balveroveringen iedere wedstrijd en een hoge passzuiverheid was Vos een stille kracht bij Jong Ajax. En áls Vos dan eens echt opviel, was het ook wel gelijk spectaculair. Getuige zijn doelpunt tegen Roda JC. Een poeier van een meter of twintig waar doelman Calvin Raatsie nog wel iets tegen poogde te doen, maar er uiteindelijk alleen maar hulpelozer door uit kwam te zien.

Overzicht

Uiteraard is het nog niet vlekkeloos bij Vos. De jongeling is overduidelijk gezegend met een enorme bak aan talent en heeft daar in de jeugd altijd indruk mee weten te maken. Bij Jong Ajax wordt hij echter steeds vaker geconfronteerd met de andere kant van het voetbal. Tegenstanders die voetballend vele malen minder zijn, maar qua ervaring en soms ook tactiek veel verder zijn. Als gevolg daarvan raakt Vos het overzicht nog weleens kwijt en heeft hij niet altijd even goed in de gaten waar zijn man loopt of wie hij op moet pakken. Daarbij is Vos zeker niet vies van het leggen van wat risico in zijn spel, met soms onnodig balverlies en ook kaarten tot gevolg.

Het zijn punten waar Vos aan zal moeten werken, wil hij echt een vaste waarde in Ajax 1 worden. Het talent heeft daar echter al stappen in gezet en met naamgenoot Dave Vos heeft hij een trainer die als geen ander in staat is om het spel te lezen en hem de bagage mee te geven die de middenvelder nodig heeft om zijn Ajax-droom te verwezenlijken.

De afgelopen weken heeft Vos weer vaker minuten gemaakt in Ajax 1. De combinatie van (bijna) volledige wedstrijden spelen met de beloften en invallen bij het eerste lijkt, ook met het seizoen waarin Ajax zit, het beste te zijn geweest voor de jonge middenvelder. Komende zomer wil de club, na twee mislukte pogingen, écht beginnen aan de bouw van een nieuwe succesformatie. En met de ontwikkeling die Vos doorgemaakt heeft, lijkt hij in een ideale positie te verkeren om daar een belangrijke bouwsteen in te worden.

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van de 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 De Jong Ajax-talenten die het dichtst tegen hun debuut in Ajax 1 aanzitten
#2 Selectie Jong Ajax bekend: Zij moeten na gaan denken over de volgende stap
#3 Ajax lijkt weer beet te hebben: 'Butera is één van de grootste talenten van België'
#4 Jong Ajax beleeft slechtste seizoenstart ooit, maar hoeveel zegt dat?
#5 Idumbo Muzambo's vertrek bij Ajax is logischer dan het lijkt
#6 Fitz-Jims terugkeer kan goed uitpakken, maar dan moet Ajax hem wel gebruiken
#7 Ajax investeert met Rijkhoff in spitspositie: 'Eén van de grootste talenten van zijn lichting'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.