Knipping: 'KNVB moet durven om Ajax en Feyenoord erop aan te spreken'

door Jari Perridon 82

Bron Voetbal International

Knipping: 'KNVB moet durven om Ajax en Feyenoord erop aan te spreken'

door Jari Perridon 82

Bron Voetbal International

Laatst geüpdatet

Ajax ondergraaft de KNVB-opleiding technisch directeur, zo vindt Tom Knipping van Voetbal International. Sinds het vertrek van Marc Overmars heeft Ajax slechts vier maanden een technisch directeur in dienst gehad, Sven Mislintat. Intussen is de functie van technisch directeur ingezet om een conflict met Alex Kroes op te lossen.

Kroes, de beoogde algemeen directeur, werd begin april geschorst vanwege vermeend handelen met voorkennis. Er ontstond zoveel weerstand tegen zijn schorsing dat Kroes als compromis de functie van technisch directeur zonder tekenbevoegdheid kreeg aangeboden. Hij zal nu op voetbaltechnisch gebied de lijnen gaan uitzetten in Amsterdam. De afgelopen twee jaar was bij Ajax duidelijk te zien dat het gevaar op ineenstorting van een club groot is zodra er geen goede technische leiding meer is.

'Instortingsgevaar is uiteraard minder groot als er – zoals bij AZ nu Robert Eenhoorn vertrekt – een technisch directeur achterblijft die het beleid voortzet. Bovendien is directeur van een voetbalclub een nogal veelomvattende job, laat staan als je algemene en technische zaken combineert. Vandaar dat zelfs RKC Waalwijk en Excelsior een technisch directeur hebben,' schrijft Knipping in zijn stuk.

Functie van technisch directeur is belangrijk

De KNVB en de Eredivisie CV vinden de functie van technisch directeur ontzettend belangrijk. Zo werd er dit seizoen een speciaal ontwikkelprogramma gelanceerd, in een poging meer stabiliteit te regelen. De KNVB noemt de functie van technisch directeur 'cruciaal in ons voetballandschap'. 'Het gekke is dan wel dat de twee grootste clubs van het land deze functie niet zo serieus lijken te nemen', hiermee doelt Knipping op Ajax en Feyenoord.

KNVB moet Ajax en Feyenoord aanspreken 

Volgens Knipping heeft de KNVB de ambitie om met het clubvoetbal in de top-zes van Europa te blijven staan. Ajax en Feyenoord zijn twee clubs die structureel punten moeten binnenhalen voor Nederland. De kans dat dat goed verloopt is natuurlijk groter bij een stabiele technische strategie. 'Aangezien clubs zelf niet goed genoeg in staat zijn om die te borgen, zou de KNVB er een licentie-eis van kunnen maken', stelt Knipping.

'Nu moet een club volgens de licentie-eisen een persvoorlichter en een mindervalidencoördinator hebben, maar een hoofdverantwoordelijke voor het technisch beleid wordt niet gevraagd. Als de top van de bond deze functie echt zo belangrijk vindt, dan moet die ook durven om Ajax en Feyenoord erop aan te spreken.'

Woensdag spelen Real Madrid en Bayern tegen elkaar voor een plek in de finale van de Champions League! Krijg nu 50 of 100 keer je inzet terug als beide ploegen weten te scoren! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.