'Ajax schakelt na afhaken Potter door naar Farioli en terug naar Ten Hag'

door Bart Veenstra 877

Bron De Telegraaf

'Ajax schakelt na afhaken Potter door naar Farioli en terug naar Ten Hag'

door Bart Veenstra 877

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Graham Potter heeft donderdagavond in een telefoongesprek met technisch directeur Alex Kroes laten weten dat hij niet de trainer van Ajax wordt. Dat schrijft De Telegraaf in navolging van de eerdere berichtgeving van The Athletic van donderdagavond. Ajax kon naar verluidt niet voldoen aan de financiële eisen van de Engelse oefenmeester.

Daarnaast mocht Potter niet zijn eigen scout meenemen, zo melden bronnen rondom Ajax aan De Telegraaf. Volgens de krant had Kroes tot donderdagavond goede hoop Potter snel te kunnen presenteren, omdat de voormalig trainer van onder meer Brighton & Hove Albion en Chelsea bereid was om financieel water bij de wijn te doen. Het verlangde salaris van Potter bleek Ajax in de huidige situatie van de club nog altijd te gortig.

Potter wilde daarnaast een eigen scout meenemen, maar dat was voor Ajax onbespreekbaar. De club wil de invulling van de staf zelf bepalen en het wil voorkomen dat wederom passanten de regie pakken. Ajax zou nog wel een voorstel hebben gedaan om opnieuw in gesprek te gaan, maar dit werd door Potter afgewezen. De onderhandelingen zouden hem nu al te lang hebben geduurd.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat Potter Kyle Macaulay en Bruno Saltor wilde meenemen als assistenten. Zij moesten door Ajax worden losgeweekt bij Chelsea. 'Al met al vond de clubleiding, die ook nog mikt op terugkeer van clubicoon Cristian Chivu (nu Internazionale), de met de aanstelling van Potter gepaarde kosten veel te hoog oplopen', schrijft de krant.

Ajax schakelt door naar Farioli en Ten Hag

Van de drie namen die op de shortlist van Ajax stonden zijn er nu nog twee over. Het betekent dat Erik ten Hag, door wiens naam vorige week nog een streep zou zijn gezet, toch weer in beeld is. Over de toekomst van Ten Hag bij Manchester United is nog niet veel duidelijk. Maandag werd nog met 4-0 verloren op bezoek bij Crystal Palace. De club staat achtste, al kan het seizoen nog wel enigszins gered worden door de winst van de FA Cup. Over twee weken speelt men de finale van dat toernooi tegen Manchester City.

Bij Ajax vreest men wel dat er niet op korte termijn duidelijkheid komt over de toekomst van Ten Hag. Mogelijk duurt dit nog enkele weken en Kroes wil de optie-Farioli niet verpesten. Daarnaast verwacht men bij Ajax dat Ten Hag - mocht hij vertrekken bij Manchester United - meer opties heeft dan alleen Ajax.

Zodoende zou Francesco Farioli, nu nog trainer van OGC Nice, de beste papieren hebben om trainer van Ajax te worden. De pas 35-jarige Italiaanse oefenmeester sprak al meerdere malen met Kroes en staat open voor een avontuur in Amsterdam. De persoonlijke financiële eisen zouden geen probleem moeten vormen, al moet Ajax wel een afkoopsom betalen aan OGC Nice. Van een akkoord met de Franse club of met Farioli zelf is nog geen sprake, zo besluit De Telegraaf.

'Intern wordt bij Ajax nog steeds geopperd voor - weinig populaire - Nederlandse kandidaten'

Ook het Algemeen Dagblad schrijft dat Farioli de beste papieren heeft om trainer te worden bij Ajax, al zal intern bij de club niet iedereen helemaal blij worden van die keuze. 'Hoewel intern nog steeds ook geopperd wordt voor - weinig populaire - Nederlandse kandidaten die wel bekend zijn met de druk op de trainersstoel in de Johan Cruijff ArenA, ligt Farioli op pole-position om later deze maand gepresenteerd te worden als nieuwe hoofdcoach van Ajax.'

Voetbal International schrijft in ieder geval dat de interesse tussen Ajax en Farioli wederzijds is. Wel ontwijkt de Italiaan de link met Ajax vakkundig door op zijn doelstelling met OGC Nice te wijzen. De club moet namelijk bij de eerste zes eindigen. Daar is het zeker van als er vrijdagavond van Le Havre wordt gewonnen. 'Als Ajax na de mislukte gesprekken met Potter doorpakt voor de 35-jarige Italiaan, dan zou een en ander in een stroomversnelling terecht kunnen komen', aldus het medium.

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.