Ajax heeft na uitschakeling Aston Villa nog kleine kans op direct Europa League-ticket

door Bart Veenstra 56

Bron Ajax Showtime

Ajax heeft na uitschakeling Aston Villa nog kleine kans op direct Europa League-ticket

door Bart Veenstra 56

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft na de uitschakeling van Aston Villa in de Conference League nog maar een kleine kans om een direct Europa League-ticket te veroveren. De Amsterdammers moeten in de eigen competitie sowieso als vijfde eindigen en daarbij is het afhankelijk van de prestaties van enkele andere clubs.

Lange tijd zal men in Amsterdam zijn hoop hebben gevestigd op Aston Villa. De club uit Birmingham lijkt via de eigen competitie sowieso in de top-vijf te eindigen en dat betekent een direct ticket voor of de Champions League of de Europa League. Met de winst van de Conference League zou Aston Villa een 'overbodig' Europa League-ticket hebben, die zou vrijkomen voor FC Porto of Ajax.

Aston Villa werd donderdagavond echter uitgeschakeld door Olympiakos in de halve finales van de Conference League en zodoende zijn de kansen voor Ajax op een direct Europa League-ticket flink geslonken. Dat gebeurde eerder deze week ook al toen Club Brugge werd uitgeschakeld door Fiorentina.

De finale van de Conference League gaat tussen Fiorentina en Olympiakos. Ajax zal moeten hopen dat Olympiakos deze finale wint, want dat zou de Amsterdammers nog perspectief kunnen bieden op een direct Europa League-ticket. Fiorentina staat negende in de Serie A en zodoende lijkt een Europa League-ticket via de eigen competitie ver weg.

De club uit Florence zou nog zevende kunnen worden en dat zou een Europa League-ticket kunnen betekenen, al is het nadeel daarvan dat dat in Italië een extra plek zou zijn, omdat de bekerwinnaar zich via de competitie al plaatst voor een Europees toernooi. Mocht Fiorentina de Conference League winnen en via de zevende plek een Europa League-ticket bemachtigen, is er sprake van 'indirecte rebalancing' en dan gaat het vrijgekomen Europa League-ticket naar het volgende land op de ranking en niet naar de club met het hoogste coëfficiënt.

Vooral hopen op Olympiakos

Vooral hopen op Olympiakos, lijkt dan ook het motto. De club moet dus Fiorentina verslaan in de Conference League-finale op woensdag 29 mei. Daarnaast moet Olympiakos kampioen worden van Griekenland. De club staat in de play-offs nu vierde met een achterstand van vier punten op koploper AEK Athene. Wel heeft Olympiakos een duel minder gespeeld en moet het nog spelen tegen AEK Athene. Zodoende heeft Olympiakos het winnen van de landstitel in eigen hand, al moeten daarvoor nog wel drie topduels - ze spelen ook nog tegen PAOK en Panathinaikos - gewonnen zien te worden.

Mocht Olympiakos de Conference League winnen en kampioen worden, staat de Griekse club voor een dilemma. De club kan dan namelijk kiezen: of tweede voorronde Champions League of direct de Europa League in. Kiest Olympiakos voor de kwalificatiefase van de Champions League, is dat goed nieuws voor Ajax. Kiest men voor de groepsfase van de Europa League, heeft Ajax pech en speelt het voorrondes van de Europa League.

Ajax blijft afhankelijk van FC Porto

Mocht de wens van Ajax betreft Olympiakos uitkomen, dan is de club er nog niet. De Amsterdammers zijn namelijk ook nog altijd afhankelijk van FC Porto. De Portugese club zal of de bekerfinale moeten winnen en/of derde moeten eindigen in de competitie. Wanneer de club vijfde of lager eindigt (de club speelt dan of Conference League-voetbal of helemaal geen Europees voetbal), is dat ook voldoende voor Ajax. Wanneer FC Porto de bekerfinale verliest en vierde eindigt in de competitie grijpt Ajax sowieso naast het directe Europa League-ticket.

Kort samengevat: Olympiakos moet de Conference League winnen, kampioen worden van Griekenland en kiezen voor deelname aan de tweede voorronde van de Champions League. Daarnaast moet FC Porto de beker winnen of derde of vijfde of lager eindigen in de competitie.

Wanneer Ajax de voorrondes kan overslaan, heeft dat enorme effecten op de voorbereiding van de Amsterdamse club. De tweede voorrondes van de Europa League worden namelijk gespeeld op 25 juli en 1 augustus. Als Ajax een direct ticket voor de Europa League weet te veroveren, komt het pas eind september voor het eerst in actie in het Europese seizoen. In dat geval zou Ajax meer tijd hebben in de voorbereiding om zich klaar te maken voor het nieuwe seizoen.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Meld je hier aan voor de EK-poule van Ajax Showtime en win mooie prijzen!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.