Ajax ziet meest reële kans op groepsfase Europa League uit het zicht verdwijnen

door Bart Veenstra 104

Bron Ajax Showtime

Ajax ziet meest reële kans op groepsfase Europa League uit het zicht verdwijnen

door Bart Veenstra 104

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax heeft zijn kansen op een direct Europa League-ticket donderdagavond flink zien slinken. De Amsterdammers zullen hun hoop vooral hebben gevestigd op Conference League-winst van Aston Villa, maar juist die ploeg ging donderdagavond op eigen veld met 2-4 onderuit tegen Olympiakos.

Hoe zat het ook alweer? Ajax kan ook met een vijfde plaats nog direct de Europa League in, al is het daarvoor wel afhankelijk van enkele factoren. Dat het überhaupt kans maakt, heeft te maken met goede Europese prestaties uit het recente verleden. Hierdoor staat de club er goed op wat betreft de coëfficiënten (zie hier de lijst op de site van Bert Kassies), al deed FC Porto het nog net wat beter en zodoende zijn zij als het ware 'als eerste aan de beurt' om dat ene extra Europa League-ticket te bemachtigen. Als de winnaar van de Conference League - dat levert een Europa League-ticket op - zich namelijk via de eigen bond (competitie en/of beker) plaatst voor de Europa League of Champions League, komt er een ticket voor de hoofdfase van de Europa League vrij.

FC Porto kan via de nationale competities zelf ook nog een ticket voor de Europa League bemachtigen. Daarvoor zijn er twee opties. De makkelijkste optie is door zelf de beker te winnen. De club speelt op zondag 26 mei de bekerfinale tegen Sporting Portugal. De winnaar van het Portugese bekertoernooi krijgt namelijk een ticket voor de Europa League-groepsfase.

Mocht Sporting Portugal de bekerfinale winnen, hebben zij niets aan het Europa League-ticket. Met nog drie duels te gaan stevent de club af op een landstitel en dus Champions League-voetbal. Het Europa League-ticket van de bekerwinnaar schuift dan door naar de nummer drie van Portugal. Die positie is nu in handen van FC Porto. Zodoende moet FC Porto op de derde plaats blijven staan of afzakken naar de vijfde plaats (of lager), zodat ze het moeten doen met of Conference League-voetbal of helemaal geen Europees voetbal.

Wanneer FC Porto de bekerfinale verliest en vierde wordt, krijgt het via de nationale bond een ticket voor de voorrondes van de Europa League. Die wordt dan omgezet naar een direct ticket, vanwege de goede positie van FC Porto op de coëfficiëntenlijst. Dat zou wel betekenen dat Ajax naast het directe Europa League-ticket grijpt.

Aston Villa stevent af op uitschakeling: wat nu?

Aston Villa leek de beste papieren hebben om Ajax een handje te helpen. De club is zo goed als zeker van een plek in de top-vijf van de Premier League en dus is een direct Champions League- of Europa League-ticket een zekerheidje. Bij winst van de Conference League zou de club dus niets hebben aan nog een Europa League-ticket, waar Ajax - mits FC Porto een direct Europa League-ticket via de nationale bond kan bemachtigen - op zijn beurt wel van kan profiteren.

De club van manager Unai Emery ging donderdag met 2-4 onderuit tegen Olympiakos en dus lijkt een plek in de finale ver weg. Kan Ajax ook direct de Europa League in als Olympiakos de Conference League wint? Ja, dat kan. Maar dan moeten de Grieken wel kampioen worden in eigen land. Hoe realistisch is dat nog? Olympiakos staat op dit moment vierde met een achterstand van vijf punten op koploper AEK Athene. Wel heeft Olympiakos een duel minder gespeeld en moeten zij nog thuis tegen AEK Athene spelen. Olympiakos heeft dus nog kans, maar het is wel zo dat zij alles moeten zetten op het feit dat ze vanaf nu alles moeten winnen.

Kunnen Fiorentina en Club Brugge Ajax nog helpen?

Fiorentina en Club Brugge kunnen Ajax mogelijk ook een handje helpen. Club Brugge zou de schade van de 3-2 nederlaag tegen Fiorentina in eigen huis nog kunnen herstellen. Wanneer Club Brugge de Conference League wint en in de top-twee van België eindigt, zou dat goed nieuws voor Ajax betekenen. Als Club Brugge de Conference League wint, maar derde of lager wordt in de competitie, is Ajax hoe dan ook veroordeeld tot de voorrondes van de Europa League. Weet Club Brugge de finale van de Conference League te halen en verliest het die met strafschoppen, dan komen zij in coëfficiëntenpunten gelijk met Ajax. Het huidige seizoen is dan bepalend en als er dan dus een coëfficiëntenplek te verdelen is, gaat die naar Brugge.

In Italië is de situatie ietwat complexer. Omtrent Fiorentina heerst dan ook nog altijd onduidelijkheid hoe de club Ajax kan helpen in de jacht op een plek in de groepsfase van de Europa League. Het is, mocht Fiorentina de Conference League winnen, nog niet duidelijk hoe de Europese plaatsen in de Serie A verdeeld zullen worden.

Conclusie: hoe kan Ajax direct de Europa League in?

Kort samengevat: Ajax kan direct de Europa League in, maar dan moeten de volgende dingen gebeuren:

  1. Ajax moet zelf vijfde eindigen in de Eredivisie
  2. FC Porto moet derde of vijfde of lager (geen vierde) worden OF de beker winnen
  3. - Aston Villa moet in de top-vijf van de Premier League eindigen en de Conference League winnen.
    - Olympiakos moet kampioen worden in Griekenland en de Conference League winnen.
    - Fiorentina moet minimaal 7e worden in Italië en de Conference League winnen, al ligt dit complexer en hoeft dit niet per se zo te zijn.
    - Club Brugge moet in de top-2 van België eindigen en de Conference League winnen.

Bij punt 3 moet een van de vier genoemde punten uitkomen.

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Ajax Showtime stelt community-regels op: bekijk het hier!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.