Ajax en een direct Europa League-ticket: meerdere scenario's bieden hoop

door Bart Veenstra 103

Bron Ajax Showtime

Ajax en een direct Europa League-ticket: meerdere scenario's bieden hoop

door Bart Veenstra 103

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax kan op meerdere manieren ook met een vijfde plaats een direct ticket voor de Europa League bemachtigen. Eerder op deze site viel al te lezen dat dit kan wanneer Feyenoord de beker zou winnen, Aston Villa in de top-vijf van de Premier League zou eindigen en de Conference League zou winnen en FC Porto het Portugese bekertoernooi zou winnen. Er zijn echter nog meer mogelijkheden.

Ajax is voor een groot deel afhankelijk van de prestaties van FC Porto. Waarom? Op basis van de coëfficiëntenranking is het voor volgend seizoen mogelijk om een plek in de groepsfase van de Europa League te bemachtigen als de winnaar van de Conference League zich via de nationale competitie of het nationale bekertoernooi plaatst voor de Champions League of Europa League. Ajax staat op die coëfficiëntenranking vierde (zie de lijst via de website van Bert Kassies) en heeft op dit moment alleen FC Porto - omdat Paris Saint-Germain en Benfica een ticket voor de (voorronde) van de Champions League gaan bemachtigen - als concurrent. FC Porto moet dus via het bekertoernooi een ticket voor de Europa League zien te veroveren.

Duidelijk is dat FC Porto in ieder geval de Portugese beker moet winnen. Wel is het zo dat FC Porto geen vierde mag worden in de nationale competitie. Immers: wanneer FC Porto vierde wordt en de bekerfinale verliest, dan speelt Ajax - mits het vijfde wordt - in de voorronde van de Europa League. Mocht FC Porto als vijfde eindigen in de competitie én de bekerfinale verliezen, dan speelt de Portugese club voorronde Conference League en profiteert Ajax.

Dan rijst de vraag: wat als Aston Villa de Conference League niet zou winnen? Heeft Ajax dan nog steeds kans om met een vijfde plaats direct de Europa League in te gaan? Ja, dat kan. Maar ingewikkeld wordt het wel. Zo is Ajax afhankelijk van onder meer Club Brugge. Wat moet de Belgische club presteren om Ajax direct de Europa League in te krijgen?

Afhankelijk van Club Brugge

De Belgen zullen in de Conference League nog minimaal 4.000 coëfficiëntenpunten moeten pakken om Ajax voorbij te gaan op de UEFA-clubranking. De Belgen pakten dit seizoen 17.000 + 3.000 (bonuspunten) in Europa. In de halve finale van de Conference League speelt Club Brugge tegen Fiorentina. In de Conference League kan Club Brugge nog 7.000 punten pakken. Per gewonnen duel kan de club 2.000 punten pakken. Voor het bereiken van de finale staan 1.000 bonuspunten.

Naast de genoemde coëfficiëntenpunten moet Club Brugge ook de Conference League winnen en minimaal tweede - de plek die ze nu in handen hebben - worden in de Belgische competitie. Het ding is wel: als Club Brugge minimaal vier coëfficiëntenpunten pakt en de Conference League niet wint, dan moet Ajax alsnog voorronde Europa League spelen. Dit omdat Club Brugge Ajax dan passeert op de UEFA-clubranking. Wanneer Club Brugge in dat geval tweede wordt in België én Aston Villa de Conference League wint, gaat Ajax alsnog direct de Europa League in. Zie hier een uitleg hoe de puntenverdeling in de Conference League in elkaar steekt.

Wanneer Club Brugge niet minimaal vier coëfficiëntenpunten pakt, kan Ajax een direct ticket voor de Europa League ontvangen als de Belgische club de Conference League wint en minimaal tweede wordt in de Belgische competitie. En ook in dat geval moet FC Porto de Portugese beker winnen.

Meer scenario's voor Ajax

Wanneer Club Brugge de Conference League niet wint, kunnen we kijken naar Olympiakos. Wat als de Grieken de Conference League winnen? In dat geval moet Olympiakos ook kampioen worden in eigen land. Op dit moment staat de club in de kampioenspoule op plaats vier met een achterstand van zes punten op koploper AEK Athene. Wel heeft Olympiakos een duel minder gespeeld. Kort samengevat: als Olympiakos de Conference League wint en kampioen wordt in eigen land, gaat Ajax direct de Europa League in. Mits FC Porto ook de beker wint uiteraard.

Wint Fiorentina de Conference League, dan heeft Ajax ook nog een kans op een direct Europa League-ticket. De Italianen hadden bij voorkeur dan de Coppa Italia moeten winnen. Echter werden zij in de halve finales uitgeschakeld door Atalanta Bergamo. Fiorentina zal nu als nummer zes moeten eindigen om Ajax te helpen.

Tot slot komen we bij Aston Villa. En dat is wellicht het makkelijkst denkbare scenario: FC Porto wint de beker in Portugal en Aston Villa eindigt in de top-vijf van de Premier League en wint de Conference League. Als dat gebeurt, en Ajax eindigt als vijfde, kan het volgend jaar direct de Europa League in.

In onderstaande post op X van Marlon Veldman zijn bovenstaande scenario's in een schema uiteengezet:

Bart Veenstra (X: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.