Bekerwinst Feyenoord kan goed nieuws betekenen voor Ajax

door Jesse ter Haar 265

Bron AS

Bekerwinst Feyenoord kan goed nieuws betekenen voor Ajax

door Jesse ter Haar 265

Bron AS

Laatst geüpdatet

Ajax kan aan het einde van het Eredivisie-seizoen mogelijk profiteren van de bekerwinst van Feyenoord van zondag. De Rotterdammers hadden het zondagavond niet makkelijk in de bekerfinale, maar uiteindelijk werd NEC met 1-0 verslagen. Door de zege van Feyenoord schuiven de Europese tickets door binnen de Eredivisie.

Voor de bekerfinale van zondag was de situatie als volgt: de nummer vijf tot en met acht van de Eredivisie moesten na het seizoen meedoen aan de play-offs. De ploeg die de play-offs zou winnen, stond Conference League-voetbal te wachten. Het winnen van de mini-competitie zorgt namelijk voor een ticket voor de tweede voorronde van het derde toernooi van Europa.

Na zondag is echter alles anders. Een bekerzege voor NEC had de situatie onveranderd gelaten, maar zover kwamen de Nijmegenaren niet. Feyenoord had het lange tijd lastig met de verrassing van het seizoen, maar wist de beker toch in de wacht te slepen. Omdat Feyenoord middels de klassering in de Eredivisie al verzekerd is van Europees voetbal, schuiven de tickets één plek door. Het zorgt ervoor dat de nummer vijf van de Eredivisie doorstroomt naar de tweede voorronde van de Europa League, terwijl de nummer vier er met de prijs voor het winnen van de beker - directe plaatsing voor de Europa League - vandoor gaat.

Momenteel is het Ajax dat de vijfde plek in de Eredivisie bezet, maar geheel zeker zijn de Amsterdammers nog niet van die eindklassering. Na dertig speelrondes staat Ajax op een totaal van 48 punten, maar met name NEC (47 punten) en FC Utrecht (45 punten) doen ook nog nadrukkelijk mee om de vijfde plek in de competitie. Met nog vier wedstrijden te gaan, ligt de strijd volledig open. Het zakken van een plek op de ranglijst zou voor Ajax betekenen dat er alsnog play-offs op de rol staan. Die worden door de zege van Feyenoord immers gespeeld door de nummers zes tot en met negen van Nederland.

Resterend programma Ajax

Het resterende programma van Ajax is relatief gunstig te noemen. De ploeg van John van 't Schip speelt nog vier wedstrijden in de Eredivisie. Komende woensdag komt Excelsior op bezoek in de Johan Cruijff ArenA, terwijl op zondag 5 mei de uitwedstrijd tegen FC Volendam wacht. Een week later nemen de Amsterdammers het in eigen huis op tegen Almere City. Op de laatste speeldag van het Eredivisie-seizoen 2023/2024 gaat Ajax op bezoek bij Vitesse, de ploeg die door een puntenmindering van achttien punten al zeker is van degradatie uit de Eredivisie.

Jesse ter Haar (Twitter: @jesseterhaar | E-mail: j.terhaar@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.