Vitesse krijgt achttien punten in mindering en degradeert uit Eredivisie

door Jesse ter Haar 53

Bron KNVB

Vitesse krijgt achttien punten in mindering en degradeert uit Eredivisie

door Jesse ter Haar 53

Bron KNVB

Laatst geüpdatet

Vitesse is gedegradeerd uit de Eredivisie. De club heeft van de KNVB maar liefst achttien punten in mindering gekregen en dat betekent dat de Arnhemmers op een huidig puntentotaal van -1 komen te staan. 'De Arnhemse club krijgt deze straf vanwege het meermalen niet voldoen aan de eisen uit het licentiereglement, gedurende een langere periode', zo valt te lezen op de website van de KNVB.

De straf werd Vitesse opgelegd door de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB. 'De hoogte van de sanctie is gebaseerd op uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen van het licentiesysteem. Het gaat hierbij onder meer om het verstrekken van onjuiste informatie die van belang was voor het forensisch onderzoek naar mogelijke overtreding van de sanctiewetgeving en om het achterhouden van informatie van belang voor de beoordeling van de continuïteit van Vitesse.'

Daarmee is het mogelijk nog niet gedaan voor de club uit Arnhem. De komende periode zal men zich nog buigen over andere mogelijke overtredingen. De licentiecommissie is hierbij afhankelijk van door Vitesse aan te leveren informatie. 'De licentiecommissie treedt opnieuw naar buiten indien aanvullende sancties worden opgelegd.' Verder zijn de genoemde commissie en Vitesse in gesprek over een 'herstructureringsplan'. De Arnhemmers dienen momenteel een aangepast plan in te dienen, waarna een nieuw oordeel volgt.

Op de eigen website communiceert ook Vitesse zelf over de door de KNVB opgelegde straf. De club gaat niet in beroep tegen de straf en richt zich op bestaanszekerheid. Het doel is om de licentie om betaald voetbal te spelen te behouden. 'Vitesse pakt de kans op licentiebehoud met beide handen aan', schrijft men. De straf van de puntenmindering mag dan fors zijn, maar betekent dat de licentiecommissie vooralsnog niet overgaat op het afnemen van de genoemde licentie en de Arnhemmers het seizoen 'gewoon' mogen afmaken.

Reactie Vitesse

Edwin Reijntjes, algemeen directeur van Vitesse, spreekt zich uit over de door de KNVB opgelegde straf én de kans om te blijven bestaan. 'Een dergelijke straf was onvermijdelijk. Daarentegen – en dat wil ik eenieder echt duidelijk maken – zijn wij enorm blij met de kans die ons wordt geboden ten behoeve van het behouden van onze licentie. Ook dit hing aan een zijden draadje. In de reactie van de licentiecommissie is echter duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Vitesse mag en kan niet verdwijnen!'

Vooralsnog speelt Vitesse nog vier wedstrijden in de Eredivisie, waaronder een duel met Ajax. De Amsterdammers nemen het op de slotdag van de competitie in een uitwedstrijd op tegen de Arnhemmers. Het sportief belang van de laatste wedstrijden is voor Vitesse inmiddels verdwenen, want de in 1892 opgerichte club kan zich niet meer handhaven in de Eredivisie.

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.