BoJA: De vijf nieuwe sollicitanten voor Ajax 1

FinnDekker, 07-05-2019 om 18:15, 45860 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Van één naar elf. Michael Reiziger en zijn beloften presteerden dit seizoen een stuk minder dan een jaar geleden. Waar de vorige lichting na 38 speelrondes terecht bovenaan het linkerrijtje stond, staat deze lichting aan het einde van deze jaargang terecht bovenaan het rechterrijtje. Vaak was het te wisselvallig, slechts af en toe was het likkebaarden. Maar de teamprestaties en resultaten zijn ondergeschikt aan de individuele ontwikkeling. Gelukkig was deze groei bij een aantal wel enorm.

Vrijwel elk jaar gaat er een nieuwe lichting dezelfde transitie door. Ook dit seizoen. Snel worden de Ajacieden, soms op een pijnlijke wijze, blootgesteld aan de wetten van het seniorenvoetbal. Beter zijn dan de tegenstander is daar niet altijd genoeg. Jong Ajax deed ook dit jaar weinig onder voor de andere ploegen. Sterker nog, vaak waren de beloften de betere partij. En toch werden er in 22 van de 38 duels punten verspeeld.
 
Maar, zoals gezegd, is de individuele progressie leidend. Dit seizoen werd er gekozen voor nog jonger bloed en vele positiewijzigingen. Dat resulteerde misschien in wisselvallige resultaten, maar het maakte van grillige talentjes wel spelers met potentiële toegevoegde waarde voor de hoofdmacht. Althans, van sommigen. Enkel en alleen Dani de Wit maakte de officiële stap naar het eerste, terwijl ook Jurgen Ekkelenkamp de tweede seizoenshelft vaker wel dan niet bij de selectie zat. Perr Schuurs en Vaclav Cerny pendelden ook tussen het eerste en het tweede. Maar vijf anderen sprongen dit seizoen eveneens in het oog. Vijf jongens die na de zomer wellicht ook de stap gaan zetten.

Ryan Gravenberch

Het is de jongste van het stel, maar misschien ook de beste van het stel. Het is ongelooflijk hoe moeiteloos Ryan Gravenberch het middenveld van Jong Ajax dirigeert. De zestienjarige glipt en sluipt overal doorheen en heeft een geweldig overzicht aan de bal. Bij de beloften eist en krijgt de middenvelder de bal alsof het de routinier is van de ploeg, iedereen levert hem in bij Gravenberch. Soms is het nog wat laconiek, maar de rechtspoot is niet vaak te betrappen op een foutje. Niet voor niets ging het record van Clarence Seedorf als jongste Ajax-debutant aan diggelen. Na 32 officiële duels is de middenvelder toe aan welverdiende rust om na de zomer zeer waarschijnlijk aan te sluiten bij het eerste op trainingskamp. 

Danilo Pereira

Dertien goals maakte Danilo Pereira in de tweede seizoenshelft bij Jong Ajax. Dit ondanks dat de Braziliaan de concurrentiestrijd in de spits 'verloor'. Een behoorlijk signaal naar de technische staf van de Amsterdammers en een bevestiging dat de aanvaller niet voor niets voor miljoenen is overgenomen van Santos FC. Na ruim een jaar acclimatiseren lijkt het talent boven te drijven, net als bij zijn vriend David Neres. Misschien is Pereira op termijn wel de ideale vervanger van zijn landgenoot nu de aanvaller op de flanken goed blijkt te renderen. Met zijn diepgang, snelheid en balbehandeling kan de rechtspoot volgend seizoen in een vrije rol op de flanken de verrassing van het seizoen worden.

Noa Lang

Misschien hoort Noa Lang wel bij het eerder genoemde viertal van De Wit, Schuurs, Ekkelenkamp en Cerny. Ook Lang speelde al een aantal keer mee bij het eerste. Toch ligt het bij Lang anders. In de tweede seizoenshelft zijn de tendens en de verwachtingen rondom zijn persoon weer als vanouds. Sinds de negentienjarige terug is als aanvallende middenvelder loopt het weer als een tierelier bij het talent. Door zijn dwingende spel klom Lang in de hierarchie, hetgeen de rechtspoot twee invalbeurten opleverde bij het eerste. Blijft Lang werken aan zijn mentaliteit en vergroot de creatieveling zijn hoeveelheid vuile meters per duel, dan gaat Ten Hag op zeker weer gebruik maken van de spelmaker.

Sergino Dest

In veel opzichten lijkt het traject van Sergino Dest op dat van Noussair Mazraoui. Beiden waren in de jeugdopleiding niet de grootste sterren, maar dwongen ze bij de beloften alsnog hun eerste profcontract af. Een andere overeenkomst is de bereidheid te spelen op de backpositie, terwijl beiden eigenlijk voetballend zoveel meer kunnen. Maar juist omdat ze alles aangrijpen en een enorme drive hebben, zijn ze toch zover gekomen. Menig buitenspeler in de Keuken Kampioen Divisie had dit seizoen een behoorlijke kluif aan Dest. Het in Almere geboren gifkikkertje schakelde zijn directe tegenstanders regelmatig uit en deed ook aanvallend vaak een duit in het zakje. Volgend seizoen wordt het tijd voor de volgende overeenkomst met Mazraoui: minuten maken in Ajax 1. 

Lassina Traoré

Sinds zijn komst in de winterstop heeft Lassina Traoré indruk gemaakt bij de beloften. Wat vooral opvalt is zijn compleetheid. De Afrikaan lijkt vrijwel alle facetten van het vak spits te beheersen. De achttienjarige is balvast, kopsterk, doelgericht, snel, wendbaar en bovenal beresterk. Traoré had en heeft weinig moeite om zich aan te passen, zo zag ook Ten Hag, die de spits in de laatste fase van het seizoen een aantal keer bij de wedstrijdselectie haalde. Met de snel vermoeide Klaas-Jan Huntelaar en een met vorm kwakkelende Kasper Dolberg als spitsen bij het eerste is de concurrentie niet ongelooflijk moordend. Het is dan ook eerder de vraag wanneer dan óf Traoré komend seizoen gaat debuteren. 

Kortom, de resultaten vielen hier en daar tegen, maar een handjevol spelers heeft echt een sterk jaar achter de rug. Blijken alle andere Ajacieden dan allemaal tekort te komen? Nee. Het kaf wordt in deze fase van het koren gescheiden, maar er zijn ook genoeg spelers die gewoon nog baat hebben bij een extra jaar Jong Ajax. Denk aan spelers als Nicolas Kühn, Jurriën Timber, Sven Botman en Dominik Kotarski. Ook daar zit genoeg kwaliteit. Samen met een nieuwe lichting uit de jeugd gaan zij vast ook, hopelijk iets vaker, hoge ogen gooien. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman,  geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug
#4 - Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski
#5 - De druk op Schuurs neemt verder toe
#6 - De Wit, de belichaming van wilskracht
#7 - Jong Ajax in 2018: Op zoek naar Mazraoui 2.0
#8 - Wie claimt zijn plek op de flanken?
#9 - Lang mocht even de echte Lang zijn
#10 - Nieuwe regels zijn zege voor Ajax-talent
#11 - Waarom Traoré de ideale Ajax-spits is

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
eros
Tijd om de selectie door te lichten en de zwakke schakels te vervangen.
Talent hebben we genoeg bij ajax, maar ik denk dat het noodzaak is om in ieder geval een linksback (Martinez?), centrale verdediger (Edson Alvarez?) en buitenspeler (Odegaard?) te halen.

De '6' is essentieel in het ajax spelen, maar met Shöne, Mazroui, Eiting en eventueel zelfs Blind denk ik dat het wegvallen van Frenkie redelijk op te vullen is.

André Onana
Bruno Varela
Konstantinos Lamprou --> Vertrek
Benjamin van Leer --> Vertrek
Dominik Kotarski --> Talent
Kjell Scherpen --> Talent
Stan van Bladeren --> Vertrek
Issam El Maach --> Talent


Matthijs de Ligt --> Vertrek
Daley Blind
Lisandro Magallán
Nicolás Tagliafico
Daley Sinkgraven --> Vertrek
Noussair Mazraoui
Joël Veltman --> Vertrek?
Rasmus Kristensen --> Vertrek
Luis Manuel Orejuela --> Vertrek
Perr Schuurs --> Talent
Kik Pierie --> Talent
Sergino Dest --> Talent
Jurrien Timber --> Talent


Carel Eiting
Lasse Schöne
Razvan Marin
Frenkie de Jong --> Vertrek
Donny van de Beek
Ryan Gravenberch --> Talent
Dani de Wit --> Talent
Jurgen Ekkelenkamp --> Talent


Zakaria Labyad --> Vertrek
Noa Lang --> Talent
Dusan Tadic
Hassane Bandé --> Talent
Hakim Ziyech --> Vertrek?
David Neres --> Vertrek?
Kasper Dolberg
Klaas-Jan Huntelaar
Vaclav Cerny --> Vertrek
Ché Nunnely --> Talent
Nicolas Kühn --> Talent
Danilo --> Talent
Lassina Franck Traoré --> Talent
0 -2
Middenweg401
Er zullen altijd grote talenten zijn die het niet waar kunnen maken, maar als ik het heel snel even naga, dan zijn Kishna (apart verhaal natuurlijk met zijn knieën), Andersen en Cerny 3 spelers waar ik toch vrij zeker van was.
Ik hoop dat Cerny alsnog naar Heerenveen/ Vitesse/ WIllem 2 kan, desnoods 2 jaar op huurbasis.
2 0
Gajes
Dest en Gravenberch mogen echt nog wel een half jaar bij Jong voordat ze naar 1 gaan, hebben beide veel potentie maar halen nog niet altijd minimaal een 7. Pereira zou ik verhuren, Traore en Lang kunnen zo aansluiten bij 1. Cerny zie ik zelf niet meer gebeuren.
3 0
Rood Gevaar
Ik denk dat Gravenberch en Dest prima meekunnen in de voorbereiding en sporadisch minuten kunnen maken.
Zeker op de positie van Dest komen kansen.
Mazraoui gaat volgend seizoen denk ik veel op het middenveld spelen, Veltman wilde graag een transfer maken en Kristensen is Kristensen
0 -2
Ozymandias
Het zou mij niet geheel verbazen als Schuurs in de voorbereiding op het volgende seizoen een basisplaats verovert. Hij heeft zich goed ontwikkeld bij Jong Ajax en ik heb persoonlijk meer vertrouwen in de kwaliteiten van Schuurs dan in die van Magallán (niet dat ik hem al heb afgeschreven maar hij heeft te weinig gespeeld om hem te kunnen beoordelen). Blind is de ideale partner voor een jonge centrale verdediger doordat hij de gehele wedstrijd bezig is met het neetzetten van de spelers om hem heen. Blind is namelijk het soort leider wat niet de selectie als geheel aanstuurt maar wel spelers individueel.
5 -1
Lazell
Hoop het, wordt steeds beter maar volgend seizoen is snel hoor.

Denk dat sinkgraven volgend seizoen iedereen gaat verbazen. Hoe kort hij kan wegdraaien is echt fenomenaal. Spelinzicht, balvaardig, verdedigend prima. Perfecte vervanger voor Frenkie.
0 0
AJAIXIXIXI
Zou mooi zijn voor hem, ik denk ook dat Blind en Schuurs elkaar goed aan kunnen vullen en het lijkt me net als De Ligt en Blind een perfect centraal duo voor Ajax.
3 0
delphiero
Misschien een wat minder seizoen qua prestaties maar veel spelers hebben zich goed ontwikkeld. Vond dit seizoen vooral het verschil tussen kwaliteit in de aanval en verdediging opzienbarend; voorin heb je met Traore, Danilo, en Kuhn allemaal spelers die het potienteel hebben om Ajax 1 te halen terwijl het achterin met Kemper, Bakboord en Botman erg droevig gesteld is (DS 81 voor, 67 tegen vorig jaar 89 voor 54 tegen) . Volgend seizoen zijn al deze talenten een jaartje verder in de ontwikkeling en ik verwacht ook dat dat in combinatie met een prima lichting van de 0-19 dat jong weer mee gaat doen om de bovenste plekken. Zou alleen niet weten wie er evt linksback komt te staan, iemand een idee?

Edit: Danilo was 2 miljoen, 'voor miljoenen' klinkt dan wel erg enthousiast.
1 -1
appeltje
Pierie, als hij daartoe bereid is. Of J. Timber als rechtbenige LB. Salah-Eddine kan in de loop van het seizoen worden doorgeschoven. Douglas heb je ook nog, maar komt tekort.
0 0
Yeshyeshyall
Leuk stuk! Denk dat Traore en Lang zeker snel gaan aanhaken. Gravenbergh heeft al laten zien het niveau aan te kunnen maar is nog jong. Danilo ben ik benieuwd naar!
1 -1
Babangida83
Volgend jaar wordt, denk ik, smullen geblazen wat betreft debutanten. Er komt heel wat moois aan van echte kwaliteit. Over twee of drie jaar gaan we daar dan de vruchten van plukken. Met een paar ervaren rotten er omheen, hopen dat Blind blijft, kan het dan wederom iets moois worden.
0 -2
Ajaxmax
Traore en Brobbey in de spits
1 -1
markk
Ik denk dat volgend seizoen nog iets te vroeg komt voor Gravenberch, hij maakt stappen maar komt echt nog te kort voor voor Ajax 1 en dat mag want hij is pas 16.
3 -1
AJAIXIXIXI
Ben vooral benieuwd wat Ajax van plan is met Danilo. Traore is duidelijk een betere spits maar op de flanken doet hij het inderdaad erg goed bij jong.
1 -1
altijdwelwat
Ik ben bang dat we als club , door al het geld wat binnenkomt langzaam onze indentiteit gaan verliezen. Met als gevolg dat de jeugd minder snel een kans gaat krijgen, hoezo koop je Labyad voor 7 miljoen als je met Lang een toen al betere optie in huis hebt. Ik verwacht dat die ontwikkeling zich door gaat zetten, veel geld maakt vaak lui en blind.
6 -7
Wesl
Labyad krijgt niet zo veel kansen maar binnen de selectie worden zijn kwaliteiten zeer gewaardeerd. Gezien het feit dat hij meteen de vrijetrap mocht nemen terwijl het hele team stond te dringen voor de bal.

Uiteindelijk gaat het om een balans tussen aankoop en jeugd. Die balans is momenteel perfect afgesteld.
0 -2
appeltje
Dat staat toch in dit stuk. Omdat Lang pas echt uitblinkt sinds hij weer op het middenveld staat. Dat was na de winterstop.
0 0
GrandMasterFlex
Ekkelenkamp, Gravenberch, Lang zijn allemaal gedebuteerd dit seizoen hea
3 -1
rickyboy1444
Ik snap de essentie van je bericht maar ik ga toch even mierenneuken. Ekkelenkamp heeft vorig seizoen al zijn debuut gemaakt.
1 -1
behangdelul
Ik denk niet dat Ajax dit ooit uit het oog zal verliezen. Maar als je omhoog wil, speelt de beste. En als de jeugd nog niet goed genoeg is, moet je iemand halen. Lang speelde niet onaardig, maar Labyad was op dat moment wel echt beter. Dat Labyad tot nu toe weinig heeft laten (of kunnen laten) zien is niet zo gek met Tadic voor je.
2 -1
scstan94
Hoewel ik het helemaal met je eens ben en ik ook zeker vind dat we onze identiteit niet moeten verliezen. Snap ik de aankoop van Labyad in zekere zin wel. Op dat moment ging iedereen ervan uit dat Ziyech zou vertrekken, nu bleef Ziyech en is de rol van Labyad een stuk kleiner dan anders het geval was geweest.

De rol van Labyad dit seizoen hadden we inderdaad ook met Lang afgekund, maar dit seizoen zonder Ziyech had Labyad minstens 25 wedstrijden opgeleverd en daar was Lang op het begin van het seizoen nog niet klaar voor
2 -1
Hagmag
Mooi dat er zo veel talent op de deur klopt.
0 0
036AFCA97
Heb mijn hoop gevestigd op Unuvar, Gravenberch, Brobbey, Dest en Traore! Hopelijk binnen 2 jaar allemaal in het eerste of er tegenaan.
2 0
vodin424
Wat dacht je van Hansen, de gebroeders Timber, Salah Eddine en vooral Taylor?
7 0
scstan94
Hoewel ik kan zien dat Gravenberch ontzettend veel talent heeft en ook nog steeds heel jong is, heb ik toch mijn twijfels bij hem.

Zijn houding/nonchalance bevallen me niet zo. Hij heeft een beetje dezelfde trekjes als Bazoer had, beetje laconiek. De ervaring met dat soort talenten is toch dat ze het uiteindelijk minder ver schoppen dan je op jonge leeftijd zou verwachten. Maar ik hoop dat ik het mis heb!
7 -1
wendoo9
Je ziet het goed. Deze jongen speelt als of hij er al is. Hij moet gewoon normaal doen en gewoon spelen en dat nonchalance achterwegen laten. Je kan wel zien dat hij erg veel talent heeft.
0 0
behangdelul
Mee eens, en tel daarbij op dat ie Mino als zaakwaarnemer heeft hoop ik echt dat ie bij Ajax blijft en keihard gaat werken en minder nonchalant wordt.
2 0
oudzuid2
prima stuk! ik volg JA niet op de voet dus dit soort artikelen zijn er prettig om op de hoogte te blijven
2 0