Kweekvijver: Pereira op zijn plek bij Ajax

door BvdPloeg 17

Kweekvijver: Pereira op zijn plek bij Ajax

door BvdPloeg 17

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Hij was misschien wel de grootste surprise van afgelopen zomer, maar lijkt zich binnen enkele maanden prima op zijn plek te voelen bij Ajax. Danilo Pereira maakte al zes goals in de punt van de aanval bij O19 en op social media kan iedereen mee genieten van zijn stralende lach. Met David Neres, Naci Unuvar en een zorgzaam gastgezin aan zijn zijde ondergaat de Braziliaan een spoedcursus topvoetbal.

Het contrast is levensgroot wanneer je de beelden terugkijkt van Ajax - PSV in de supercup in augustus (0-5) en de wedstrijden van O19 in oktober. Was Pereira tegen PSV net twee weken in Amsterdam, in de weken die volgden toonde hij zijn potentie. De potentie waar Wamberto al over sprak en waar journalist Paulo Freitas al over aan het woord kwam. De potentie die hem zit in zijn technische vaardigheden en het neusje voor de goal dat hij bezit. Pereira keek verdwaasd om zich heen tegen PSV, twee weken later tegen FC Volendam (0-5) gooide hij de schroom al wat van zich af.

Uitzakken, kaatsen, door bewegen, combineren en een ploeggenoot zien scoren; Pereira toonde het allemaal in Volendam. Fysiek gezien nog wel een lichtgewicht, maar inderdaad een spits met snelle voetjes, veel snelheid en het vermogen om op de juiste plek te staan voor het doel. Volgens John Heitinga nog wel een speler die via Google Translate moest en moet communiceren, maar ook een talent dat er bij zijn voormalige club Santos goed op stond.

De hamstringblessure die hem sinds enkele weken aan de kant houdt, zal hem dan ook slecht uitkomen. Pereira was lekker op dreef en kreeg het volledige vertrouwen van Heitinga en Frank Peereboom. Maar hij werd soms ook hard aangepakt. Toen Pereira binnen een kwartier twee grote kansen miste, uit bij De Graafschap, schreeuwde Heitinga boos zijn naam over het complex in Doetinchem. "DANILO!", de aanvaller wist dat zulke ballen erin moeten. Hij deed er nog een schepje bovenop, werkte hard, totdat hij na rust geblesseerd naar de kant moest.


Danilo Pereira in de mini-Klassieker tegen Feyenoord O19.


Morango

Het voelt ook alweer een eeuwigheid geleden, maar pas in augustus vond Pereira onderdak bij een gastgezin, waar ook Saku Ylätupa en Mateusz Gorski wonen. Daar verbaast Pereira zijn gastouders vanaf dag één. Hij is een Braziliaan met een lach, het nodige macho-gedrag en iemand die alleen het leven in de Favela in Brazilië kende. In zijn geboorteland is het niet gek als je tot laat buiten bent en alleen binnen komt om te slapen. Het is ook geen uitzondering dat je daar één keer per dag goed en veel eet en dus niet de hele dag iets. Pereira had dus genoeg te leren met andere eet- en slaapgewoontes, maar zijn gastouders hoeven hem amper achter de broek aan te zitten.

Pereira had in zijn eerste weken ook alleen Ajax en dat was misschien wel goed voor hem. Hij lag vroeg in zijn bed, keek daar wat films of series, postte nog wat in zijn Story op Instagram en ging slapen. De volgende ochtend stond hij vroeg op om weer tot in de avond op de club te zijn. Hij leert zo snel mogelijk Engels en hier en daar een woordje Nederlands en past zich langzamerhand aan, ook aan tafel. Niet voor niets wordt hij thuis en soms ook op de club 'Morango' genoemd, Portugees voor 'Aardbei'. Pereira is er gek op, net als op Japans eten of een goed bord chili con carne. Van augurken en krenten moet hij dan weer niets hebben.

Toch heeft hij nog wel wat stappen te maken. Huisgenoot Ylätupa was al gewend aan de topsportmentaliteit en kan wat dat betreft als prima voorbeeld dienen voor Pereira. Brazilianen kunnen nog weleens lui zijn, echte Copacabana-mensen, Ylätupa doet zijn gastouders juist veel denken aan hoe Christian Eriksen was. De Fin is professioneel, rustig en hij leeft voor zijn sport, Pereira moet de scherpe randjes er nog af slijpen. Dat doet hij in tegenstelling tot maatje Neres zonder hulp van een moeder of een goede vriend die Engels kan. En juist Neres helpt zijn landgenoot weer goed op weg.


Neres, Pereira en Unuvar; vrienden bij Ajax.


Drie-eenheid Neres, Pereira en Unuvar

De rechtsbuiten van het eerste elftal is al wat langer in Nederland en na een moeizame beginperiode in zijn eentje, kwam zijn moeder overvliegen en momenteel is vriend en begeleider Rafael bij hem thuis. Pereira is er regelmatig te vinden en zo ook Unuvar. Ja, dat lees je goed. De veertienjarige middenvelder van Ajax O16 rolde ietwat toevallig het leven in van Pereira en Neres, zo vertelt zijn broer en steun en toeverlaat Mo Salem. 'Ik kreeg via via de vraag of ik misschien een club kende waar een vriend van Neres kon komen trainen. Ik heb hiervoor de oude club van Naci (OFC Oostzaan) ingeschakeld, omdat wij daar zelf ook nog regelmatig komen en gebruik mogen maken van het veld.'

'Naci en ik zijn naar OFC gereden om Neres, drie vrienden en zijn moeder op te vangen', vervolgt Salem. 'Die wisten echter niet waar het was, dus hebben we iedereen in mijn auto gepropt en zijn we naar OFC gereden. Neres, Naci en ik raakten tijdens de training van Neres' vriend wat aan de praat en sindsdien gaan we met elkaar om. We proberen Neres en ook Pereira te helpen met dingen die zij niet weten hier in Nederland. Zo zijn we ook al een aantal keer bij Neres thuis langs geweest. Dan doen we een potje beachvoetbal buiten of een potje FIFA voor de televisie. Dan blijkt wel dat Pereira al wat Nederlands kan, want hij schreeuwt regelmatig "Bautunspel!"'

Op social media taggen ze er op los, ze geven elkaar een boks op de club en laten Pereira en Neres op die manier thuis voelen. Waar Neres de schroom van zich af heeft gegooid, is het aan Pereira om dat na zijn blessure ook te doen. Dat doet hij tot slot met God als belangrijkste steun, in een nieuwe omgeving. 'Wie investeert in geloof, hoeft niet te rekenen op geluk', was een veelzeggende tekst op zijn Instagram. 'Ik ben altijd een dromer geweest, dat is wat me in leven houdt', is ook een interessante. Opdat Pereira blijft dromen, zodat hij bij Ajax nog lang in leven blijft.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Deel 1: Hollands met Spaanse peper
Deel 2: Unuvar wandelende attractie
Deel 3: Ekkelenkamp een fenomeen
Deel 4: De Wereld Draait Door, bedankt!
Deel 5: Vink geliefd en verafschuwd
Deel 6: El Maach, brede beer uit Helmond
Deel 7: 'Wouter, ga eens bier halen!'
Deel 8: 'Dave Vos heeft dit dik verdiend'

Seizoen 1:
Alle 37 artikelen

Seizoen 2:
Alle 34 artikelen

Seizoen 3:
Alle 32 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.