BoJA: De lieveling van Michael Reiziger

door SJvanveen 13

BoJA: De lieveling van Michael Reiziger

door SJvanveen 13

Laatst geüpdatet

Als een speler op het hoogste niveau héél goed is, dan wordt hij of zij vergelijkingsmateriaal. Sinds dit seizoen wordt er een middenvelder in Jong Ajax niet vergeleken met Johan Cruijff of een technicus, nee; de beloften hebben volgens de digitale kanalen van de Amsterdamse club en spelers van Jong Ajax een eigen N’Golo Kanté.

Zijn naam is Azor Matusiwa. Voorheen een manusje van alles dat bij het grote publiek niet opviel, sinds dit seizoen een waardevolle kracht voor coach Michael Reiziger. Hij maakte als A-junior onder Marcel Keizer zijn debuut in het betaalde voetbal. Op De Herdgang tegen Jong PSV dit seizoen drukte hij voor het eerst écht zijn stempel. Als controlerende middenvelder had hij Adam Maher als directe tegenstander in zijn achterzak, terwijl hij in balbezit de lijnen uitzette. Het was de opmaat naar een tot dusver uitstekend seizoen van de negentienjarige spil, waarvan het contract na dit seizoen afloopt.

In augustus 2015 tekende de controleur zijn eerste verbintenis in de hoofdstad. Na jeugdjaren bij Almere City en drie jaar voetballen op Sportpark de Toekomst had Matusiwa de interesse gewekt van meerdere internationale clubs. Ajax wilde hem graag behouden, bood hem op zestienjarige leeftijd een contract aan, waarna hij – in tegenstelling tot onder meer leeftijdsgenoot Timothy Fosu-Mensah – wél in Amsterdam bleef. Wat volgde waren jaren van blessureleed, maar in zijn eerste jaar als prof is hij al maanden fit en helemaal opgeleefd. Dit seizoen speelde hij al twintig wedstrijden in Jong Ajax, waarvan veertien keer als basisspeler en zes als invaller. Slechts twee maal werd hij gewisseld.

 

De @nglkante van Ajax: @azormatusiwa ??! #matusiwa #ajax #kante #chelsea #lang

Een bericht gedeeld door Ajax Showtime (@ajaxshowtimeinsta) op

Het zegt genoeg over zijn goede vorm deze voetbaljaargang en het leverde al complimenten op van zijn coach, die het erg in Matusiwa ziet zitten. ‘Als Carel Eiting er niet is, speelt hij op zes. Hij vult het goed in, speelt altijd vooruit en zit overal tussen. Dat heeft hij van nature, maar dit seizoen heeft hij écht veel stappen gemaakt op voetbalgebied’, sprak Reiziger onlangs voor de thuiswedstrijd tegen Jong AZ. Het affiche ging met 0-1 verloren, Matusiwa was indirect betrokken bij de tegengoal, maar speelde voor de rest weer een dijk van een wedstrijd. Als veredelde Eyong Enoh met meer voetballend vermogen veroverde hij tal van ballen en zette hij de lijnen uit over korte en lange afstanden. Een plek in het Jupiler League-elftal van de week was het gevolg.

Toekomst
Nu Eiting steeds meer minuten maakt in Ajax 1, ziet het grote publiek steeds vaker de échte Matusiwa, ofwel een kuitenbijter én voetballer. Werd hij voorheen neergezet waar hij nodig was - middenveld of back - dit seizoen is hij voornamelijk als verdedigende middenvelder een van de revelaties van Jong Ajax. Of het een verlenging van zijn aflopende contract oplevert, is nog ongewis. Feit is wel dat de club tevreden is en recentelijk genoeg Jong Ajacieden de stap via de beloften naar het eerste elftal hebben gezet. Jaarlijks wordt Nigel de Jong in verband gebracht met een terugkeer naar zijn jeugdliefde, maar volgens Matusiwa zelf heeft Ajax al een nieuwe De Jong in de gelederen. Mogelijk leidt het tot het werkelijkheid worden van de woorden die Matusiwa drie jaar geleden al uitsprak: 'Binnen drie, vier jaar in het eerste van Ajax spelen.' Gaat hij zo en wil Ajax met hem door, wie weet wat de toekomst dan brengt.

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma?
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen
#8 - Van Bladeren en zijn Ajax-droom
#9 - 'Laatrijper' Mazraoui eindelijk beloond
#10 - Het tegenwicht van Stop de Beloften
#11 - Bijleveld, technicus van Jong Ajax
#12 - De 'moeilijke situatie' van Kaj Sierhuis

Seizoen 3

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.