BoJA: Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar

SJvanveen, 01-12-2017 om 13:00, 16715 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

‘Centrum, centrum!’ Het waren krachtkreten van Michael Reiziger midden oktober op een afgeladen Sportpark De Toekomst. Jong Ajax stond fier met 3-0 voor tegen Almere City en liet de teugels ietwat vieren. Balletjes breed. Laag tempo. Totdat de nieuwe oefenmeester van de Ajax-beloften zich liet horen. Een slotakkoord volgde niet, maar het tekende de coach wel.

Sinds zijn komst oogt Reiziger immers veeleisend, kritisch en tegelijkertijd de kalmte zelve. Begin deze zomer verliet de voormalig rechtsback Spangen voor het oude nest in Amsterdam en tijdens een voorbereiding van wisselingen in spelers en resultaten werd duidelijk wat Reiziger wilde zien; opbouw van achteruit, controle, geduld, de bal centraal en kans-creatie via de flanken.  

Dribbelen
Dat laatste keert ook terug in data van Jong Ajax. Waar diverse Ajacieden speelden op de rechterkant, was aanwinst Dennis Johnsen een van dé sterkhouders in de eerste periode. De Noor zette tijdens de eerste negen speelronden volgens Sci Sports de meeste aanvallende duels en dribbels in en hij gaf de meeste voorzetten. Mede door de productiviteit van de linkeraanvaller had Reiziger geen moeite met de erfenis van succescoach Marcel Keizer. 

De kale hoofdtrainer won vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie een periodetitel met Jong Ajax in de Jupiler League. Hoewel Reiziger te maken kreeg met een nieuwe lichting eerstejaarssenioren, werd hetzelfde hoogtepunt deze voetbaljaargang al gauw bereikt. Aan de hand van spelverdeler Carel Eiting, Johnsen, goalgetter Mateo Cassierra en de multifunctionele Noussair Mazraoui hengelden de beloften op bezoek bij FC Eindhoven de eerste periode binnen. 


Dennis Johnsen was aanvallend zeer aanwezig tijdens de wedstrijden (tot aan Go Ahead Eagles-uit). 


Verval

Alles leek hosanna, maar hoe anders is het een maand later. Weliswaar boekte Jong Ajax maandag een overwinning op FC Dordrecht, ervoor werd vier keer in vijf duels verloren. En dik ook. In Deventer – het anti-bolwerk van liefde voor de beloften – gingen Reiziger en consorten mede door een rode kaart van Deyovaisio Zeefuik ruim onderuit (4-1). Tegen De Graafschap zakte de ploeg op eigen veld door de ondergrens en werd het tactisch overklast (0-5), om vervolgens in Alkmaar een zege uit handen te geven tegen Jong AZ (4-2).

Dagen later deden de Amsterdammers exact hetzelfde bij NEC. En dat zag je stiekem al wel aankomen. Volgens data van opnieuw Sci Sports was Jong Ajax namelijk ietwat gelukkig betreft het incasseren van goals tijdens de eerste periode. Hoewel kopduels niet rond de eigen zestien, maar bij de middenlijn werden aangegaan, er doorgaans hoog op het veld druk werd gezet en er veel werd gescoord, was het defensief bij vlagen labiel. 

In de eerste negen speelronden kreeg Jong Ajax 99 schoten tegen. Een gemiddeld aantal in de Jupiler League, maar de locaties waar tegenstanders schoten konden ondernemen, waren schrijnend. Liefst 77 van de 99 schoten werden 'vanuit' het zestienmetergebied genomen. Dat Jong Ajax slechts elf goals incasseerde in de eerste negen duels was dus een gelukkig aantal. Dat zag je terug bij de reeks nederlagen, toen kansen wél werden afgemaakt door de opponent.


Aantal schoten tegen, inclusief schotlocaties. Jong Ajax was begin dit seizoen ietwat gelukkig. 


Onnavolgbare beslissingen

Combineer dit met sommige onnavolgbare beslissingen van Reiziger op en naast het veld en je hebt de tijdelijke sportieve malaise in een notendop vastgelegd. Eerder dit seizoen nam de oefenmeester zijn algehele equipe immers mee naar Helmond Sport. Liefst twaalf spelers zaten op de bank. Reiziger zei op voorhand tegen zijn selectie dat het 'geen schoolreisje' was en liet vervolgens maar twee personen warmlopen en één invallen. Dat was Reda Boultam, die de week ervoor op de tribune zat. 

Wie die avond niet inviel, was Mees de Wit. De buitenspeler zat weken later, uitgerekend op het moment dat Johnsen overgeheveld werd naar de A-selectie, niet bij de selectie van Jong Ajax. De coach was het hele seizoen lyrisch over de buitenspeler, maar sinds een incident werd de aanvaller niet meer opgeroepen voor wedstrijden. Tegen NEC stond mede hierdoor Zian Flemming linksbuiten. Niet de typische buitenspeler die je graag in de één-tegen-één wil hebben om zoals Johnsen kansen te creëren. Toch stelde Reiziger de middenvelder annex verdediger annex centrumspits daar op, om zelfs enkele minuten een voorhoede te hebben bestaande uit Flemming, Kaj Sierhuis en Boultam: twee middenvelders en een centrumspits.

Ontwikkeling
Zo is de visie van Reiziger - kijkend naar statistieken - helder, maar zijn keuzes en handelen bij vlagen niet. De prestaties dit seizoen zijn goed te noemen, al waren de laatste wedstrijden kwalitatief en qua resultaat minder. In een opleidingselftal is winnen of verliezen echter niet het allerbelangrijkst en is het interessant om te zien hoe spelers zich onder Reiziger verder gaan ontwikkelen. Wordt vervolgd... 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma? 
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren

Seizoen 3

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Younes Verkopen en Johnson kansen gunnen of laten verhuren in de winterstop.

Hij is al 20, geen 18 jarige super talent (Kluivert)
Beide kunnen ze wat.

Verhuren zal niet verkeerd zijn..
0 0
Joseph
Middenvelders in de aanval, dat kan misschien in de jeugd, maar in jong Ajax moeten ze naar een vaste positie toewerken, dat is voor de spelers die door moet stromen naar het eerste beter, maar ook voor het spel van jong Ajax.
2 0
Dinho
Ik blijf het jammer van dat Mees niet vaker de kans krijgt. Als ik dan afgelopen wedstrijd Flemming weer zie stuntelen aan de rechterkant, vraag ik me toch af wat zich achter de schermen echt afspeelt.
0 0