BoJA: 'Laatrijper' Mazraoui eindelijk beloond

SJvanveen, 11-02-2018 om 20:05, 18235 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Plots was hij daar op zondagmiddag 4 februari 2018. Velen kenden hem niet en een debuut kwam onverwachts, maar tóch maakte hij zijn eerste opwachting in de Ajax-hoofdmacht: Noussair Mazraoui. Het was een beloning na een stormachtige ontwikkeling bij de beloften.

In november 2016 tekende ‘Nous’ zijn eerste tweejarige contract in Amsterdam. Op amateurbasis werkte hij zijn wedstrijden af bij Jong Ajax. Marcel Keizer zag iets in hem en een verbintenis volgde. In de schaduw van Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri fungeerde Mazraoui voornamelijk als twaalfde man en manusje van alles, maar deze voetbaljaargang is alles anders.

Mazraoui ging tweemaal mee op trainingskamp met het eerste elftal, is sterkhouder van Jong Ajax met vijf goals en één assist en zit inmiddels steevast op de bank bij het eerste. De stijgende lijn heeft de multifunctionalist doorgezet en dat is geen verrassing volgens Ruben Jongkind, voormalig hoofd talentontwikkeling in de hoofdstad.

Laatrijp
Jongkind maakte Mazraoui jarenlang van dichtbij mee en stippelde een speciaal traject voor hem uit omdat de Ajacied een zogeheten ‘laatrijper’ was. ‘Dat betekent simpel gezegd dat een kind langzamer groeit’, aldus het lid van Cruyff Football. ‘Het verschilt per individu. De kans dat je minder ver bent in je fysieke en mentale ontwikkeling is groter als je in het einde van het jaar geboren bent. Nous is van eind november.’

De achterstand in ontwikkeling door de geboortedatum (14 november 1997) van Mazraoui zorgde er jarenlang voor dat Mazraoui een twijfelgeval was in de Ajax-opleiding. Tot Jong Ajax aan toe. ‘Maar vroegrijpe spelers hebben niet meer potentie dan laatrijpe spelers’, weet Jongkind. ‘Toch maken laatrijpe spelers minder kans in een profopleiding omdat jeugdopleidingen nog te vaak het teamresultaat centraal stellen. Dat zie je niet alleen terug bij de selectie van spelers, maar vaak ook in het aantal speelminuten en de posities waar trainers het wel of niet aandurven met de fysiek wat minder sterke jongens.’

‘Toen wij in 2011 begonnen met Plan Cruijff werd ik door Steve Lawrence gewezen op het geboortemaandeffect’, vervolgt Jongkind. ‘Dat hebben wij toen bij Ajax helemaal onderzocht en naar aanleiding van ons inzicht zijn we laatrijpe spelers als Mazraoui extra gaan observeren. Na de groeispurt en extra fysieke training is hij een stuk sterker en handiger in de duels geworden.’

Contractsituatie 
De handigheid en fysieke groei helpen Mazraoui om zijn andere kwaliteit -  'baas over de bal' zijn - ten toon te spreiden. Erik ten Hag is gecharmeerd van de Ajacied. De coach was lovend na het debuut van de twintigjarige Marokkaans jeugdinternational, die ook nog eens intelligent is getuige zijn vwo-diploma. Het is mogelijk de reden voor zijn snelle aanpassingsvermogen op diverse posities. Mazraoui stond bij Jong Ajax overal op het veld en Jongkind ziet dat als voordeel. ‘Maar zijn beste positie is waarschijnlijk aanvallende middenvelder. Hij kan zich daar nu verder in specialiseren. De skills die je op die positie nodig hebt, kan hij mooi aanvullen met zaken die hij op andere posities heeft kunnen ontwikkelen.' 

Met een aflopend contract bij zijn jeugdliefde, maar de charme van zijn trainers is het wachten op een contractverlenging in Amsterdam. Wie weet wat vervolgens de toekomst brengt. ‘Hij heeft al gedebuteerd. Of hij een vaste waarde wordt, hangt van heel veel factoren af’, is Jongkind nuchter. ‘Aankoop- en jeugdbeleid, individuele ontwikkeling, speelwijze, voorkeur van de trainer... We gaan het zien.’ 

Sjors van Veen 
(Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma? 
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen 
#8 - Van Bladeren en zijn Ajax-droom 

Seizoen 3

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ajaxvooraltijd
Dat is wat ik dus bedoel met het feit dat sommige mensen hier eens wat meer geduld aan de dag moeten leggen met jonge spelers. de ene ontwikkelt zich sneller dan de ander. Een beetje geduld is echt niet verkeerd. In jong Ajax worden al die spelers al door velen binnen een half jaartje afgeserveerd als ongeschikt. Geef ze eens 1,5 a 2 jaar de tijd.
3 -2
Ozymandias
Inderdaad, bij veel Ajax supporters heb ik het gevoel dat ze verwachten dat een speler die op 18 jarige leeftijd nog niet in de buurt van het eerste zit daar ook nooit meer zal komen. Kijk bijvoorbeeld naar hoe relatief veel mensen hier op AS momenteel over Zeefuik en Eiting schrijven. Die twee in de Jupiler League hebben laten zien over veel potentie te beschikken maar komen om bepaalde redenen nog te kort voor het eerste. Ik weet niet of ze ooit basisspelers worden maar ik vind het onverstandig om zulke jongens zo vroeg al af te schrijven.
2 0
gebruikersnaam
Bijzonder dat ze er op werden gewezen door ene Steve Lawrence en het toen allemaal zijn gaan onderzoekdn. Dit was 15 jaar geleden al bekend. Ook Cruijff zelf heeft het in die tijd al eens geroepen. Klinkt mij iets teveel als een gevalletje onterechte bortsklopperij.
2 0
Ozymandias
Sterker nog, op talentendagen werden de jongens al in vier groepen (Januari-Maart, April-Juni, Juli-September en October-November) ingedeeld lang voordat Jonk hoofd jeugdopleiding van Ajax werd. Ik kan mij nog een interview met Raymond Verheijen in VI herinneren waarin hij Jan Olde Riekerink (die toen hoofd jeugdopleiding was) daarvoor een compliment gaf.
2 0
geDaante
Jongkind en co. pakten het tenminste op, dat hebben al die figuren pre-revolutie nooit gedaan, maar ja, onder hen stond teamresultaat ook bovenaan, dan snap je er werkelijk hélemaal niks van.

Het karakteriseert Jonk en Jongkind, en ook Cruijff om open te staan voor nieuwe inzichten, deze onderzoeken, experimenteren, toepassen, etc., zo ben je innoverend en constant bezig zaken te verbeteren, om alles te perfectioneren. Dat ontbreekt nu al weer, nu doet men maar weer wat.
2 -1
Ozymandias
Onder Olde Riekerink werden er ook al verschillende dingen gedaan met het geboortemaandeffect. Zo werden jongens op talenten dagen ingedeelt met andere jongens die in hetzelfde kwartaal van het jaar waren geboren.

Hoe weet jij trouwens dat er binnen de jeugdopleiding niet meer innovatief wordt gewerkt? Je moet er persoonlijk dicht opzitten om dat te weten want er zijn al een tijdje geen interviews geweest met Ouaali of andere leidinggevende figuren in de jeugdopleiding.
1 0
geDaante
Maar daar is dan ook alles mee gezegd, individuele ontwikkeling en techniek en creativiteit, waren veel minder belangrijk dan teamresultaat, fysiek en snelheid.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, Olde Riekerink was er eentje die (net als Blind) bij de Van Gaal School hoorde die qua opleiden wel goed keek naar pedagogische ontwikkelingen (waar onder Jonk misschien wat te weinig naar werd gekeken) maar veel te weinig naar het ontwikkelen van voetballend vermogen. Daardoor werden spelers als Klaassen als dé grote talenten gezien.
0 0
PetrosQ
Beter dat ze het te laat onderzochten dan helemaal niet. Het geeft maar weer eens aan hoe er met de jeugdopleiding werd omgegaan alvorens Cruijff er mee ging bemoeien. Het blijft eeuwig zonde dat Jonk, Jongkind en hun ideeën overbood werden gegooid omdat ze uiteindelijk te progressief waren voor Ajax.
1 -1
geDaante
Precies.
0 -1
Ajaxmax
Woord van het jaar: “Laatrijper”
0 -2
3*stars*3
Samen met "schijtbakkenvoetbal" genomineerd ;-)
1 0
Middenweg401
Ik moest ook 2x kijken. :)
0 -1