BoJA: Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski

door Finn Dekker 14

BoJA: Ajax zet vol in op Onana-kopie Kotarski

door Finn Dekker 14

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong Ajax is letterlijk een ploeg met veel gezichten. Michael Reiziger stelde halverwege oktober al zijn dertigste speler van het huidige seizoen op. Niemand binnen de ploeg lijkt zodoende zeker te zijn van een onomstreden basisplaats, behalve de doelman van de Amsterdammers. Van de twaalf wedstrijden keepte Dominik Kotarski er namelijk al tien, hetgeen kijkend naar de voorgaande jaren ongebruikelijk is. Ajax zet nu volle bak in op de derde doelman van de selectie als vervanger van André Onana.

Vorig seizoen kregen liefst vijf verschillende doelmannen speeltijd in het tweede, waaronder de toenmalige tweede en derde keeper van Ajax: Benjamin van Leer en Kostas Lamprou. Vanwege de nieuwe regel dat spelers boven de 23 jaar niet meer mogen spelen bij de beloften, valt de keuze voor Lamprou al weg. De uitgeleende Van Leer en de vertrokken Norbert Alblas maken logischerwijs ook niet meer sporadisch deel uit van de selectie.

Momenteel heeft Reiziger op papier drie keepers tot zijn beschikking. Kotarski, Stan van Bladeren en A-junior Issam El Maach. Waar er dus voorheen werd gekozen om te rouleren, is dat dit seizoen compleet anders. Er wordt bewust gekozen om met dezelfde doelman te spelen, zo liet de Jong Ajax-trainer eerder doorschemeren. 'Dominik heeft de wedstrijden nodig', aldus Reiziger. Van Bladeren mocht nog wel twee duels spelen, El Maach zat enkel vijf keer op de bank. Dat de keuze nu definitief is gevallen op de van Dinamo Zagreb overgekomen Kotarski voor de langere termijn, moge duidelijk zijn.

Ajax ziet daarmee in Kotarski de gedroomde opvolger van André Onana. Met de ontwikkeling van Van Leer die, mede door grote blessures, tegenvalt en Lamprou als tijdelijke opvulling lijken de Amsterdammers voor de toekomst te gokken op de Kroatische sluitpost. Geen gekke gedachte. In de basis zijn Kotarski en Onana ietwat andere keepers, maar het traject en de ontwikkeling van de twee lijken sterk op elkaar. De talentvolle doelman toonde in zijn eerste wedstrijden aan het einde van vorig seizoen regelmatig zijn klasse, trok deze lijn door naar het nieuwe seizoen, maar wisselt uitstekende momenten regelmatig af met jeugdige, grillige fouten. De Kameroener schitterde drie jaar terug eveneens de ene week met katachtige reddingen, om de volgende week op verschillende vlakken te schutteren.

Tekenend is de uitwedstrijd van Jong Ajax bij Cambuur, waar Kotarski zowel positief als negatief opviel. De goalie maakte bijvoorbeeld de verkeerde keuze bij de vroege openingstreffer van de thuisploeg en leverde de bal tot twee keer toe, zonder al te veel druk van Cambuur, panklaar in bij de spits van de Friezen. Desondanks greep de Kroaat ook een paar keer uitstekend in. Bovendien had de doelman de pech dat Sven Botman zwaar werd bestraft met een strafschop, die Kotarski op een haar na niet wist te stoppen.

Kotarski, die tot medio 2023 onder contract staat bij de Amsterdammers, bewees in de Eerste Divisie al meermaals een talentvolle lijnkeeper te zijn. Meevoetballen kan de keeper behoorlijk, al is Kotarksi op dit gebied nog te vaak te betrappen op een fout. Soms is de doelman te gehaast, juist te sloom of verslikt hij zich in zijn eigen comfortabele houding. Zijn trap kent verder wel de nodige precisie, zijn spelinzicht is ook alleraardigst, net als zijn intentie om snel op te bouwen. Wat betreft coaching is de doelman ook niet op zijn mondje gevallen. Allemaal belangrijke facetten waar een Ajax-keeper aan moet voldoen.

Het is belangrijk voor zijn ontwikkeling om nu vastigheid te creëren en stabieler en nóg completer te worden. Het zal een van de redenen zijn waarom Reiziger in overleg met Erik ten Hag en zijn technische staf regelmatig zal blijven kiezen voor Kotarksi onder de lat. Leert Kotarksi in de Keuken Kampioen Divisie, waar het kan en mag, zijn fouten af en stoomt Ajax de achttienjarige klaar voor het echte werk, dan kan Kotarski een waardige vervanger worden. Het is te hopen voor Ajax, want Onana kan in deze vorm zomaar weg zijn deze zomer.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: finn.d@ziggo.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Seizoenspreview Jong Ajax 18/19
#2 - Botman, geruisloos richting Ajax 1
#3 - Razende Cerny geduldig op weg terug

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.