Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in | Ajax Showtime

Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in

door Finn Dekker 42

Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in

door Finn Dekker 42

Laatst geüpdatet

In de rubriek ' Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Een week nadat de Eredivisie van start is gegaan, gaat dit weekend de bal ook op het tweede niveau van Nederland weer rollen. Vrijdag begint voor Jong Ajax tegen TOP Oss het zevende seizoen in de Keuken Kampioen Divisie. Sinds de toetreding van de Amsterdamse beloften in 2013 is er elk jaar een gelijkenis met het voorgaande seizoen: de selectie kent veel nieuwe namen en gezichten, al geldt dat sowieso voor Mitchell van der Gaag, de kersverse opvolger van Michael Reiziger als trainer van Jong Ajax.

De oud-coach van Excelsior en NAC Breda gaat dit seizoen met assistent Winston Bogarde aan de slag met een gerenoveerde selectie. Sommige jongens werden aangetrokken van buitenaf of deden juist de deur achter zich dicht bij Ajax. Anderen schoven door vanuit de jeugd of juist door naar het eerste. Tijdens de voorbereiding moest Van der Gaag het dan ook stellen zonder de nodige talenten, die voor hun kans gingen in de hoofdmacht. Toch werden de contouren van de belofteploeg van het aankomende seizoen al langzaam zichtbaar. De groep kent de nodige kwaliteit in alle linies, door de ongelooflijke brede selectie van het eerste en de toevoer van jeugdig talent.

Keepers: Kotarski vs. Scherpen

Hoewel beide keepers eigenlijk tot de A-selectie behoren, zullen Kjell Scherpen en Dominik Kotarski de meeste minuten keepen onder Van der Gaag. Scherpen werd deze zomer overgenomen van FC Emmen, maar moet Bruno Varela en André Onana voor zich dulden. De technische staf wil de boomlange doelman rustig brengen. Bovendien valt er nog het nodige te leren. De beweeglijkheid, het voetenwerk en de voetballende kwaliteiten moeten nog beter. De bedoelingen met de achttienjarige zijn duidelijk: beginnen bij Jong en vooral veel leren op de trainingen met het eerste.

Dat Jong Ajax een uitstekende leerschool is, ervoer Kotarski al het afgelopen seizoen. Vorig jaar was de Kroaat de onbetwiste eerste keuze van Reiziger onder de lat. Kotarski ontwikkelde zich goed, maar Varela werd niet voor niets nog een jaar gehuurd van SL Benfica. Ajax acht de keeper nog niet klaar voor het echte werk en dus rest nog een seizoen Eerste Divisie-voetbal. Nu moet Kotarski alleen wel zijn minuten delen met Scherpen. Maar ook Stan van Bladeren, Issam El Maach - en misschien zelfs Daan Reiziger - zullen in aanmerking willen komen voor speeltijd.

Verdediging: Een nieuw centrum zonder Botman en Schuurs

Reiziger wisselde afgelopen seizoen constant van opstelling, maar twee namen stonden bijna steevast in de basis: Sven Botman en Perr Schuurs. Samen vormden ze in het gros van de duels het hart van de verdediging. Beiden spelen dit seizoen echter, zo lijkt het in ieder geval, in de Eredivisie. Botman als huurling bij sc Heerenveen en Schuurs in de basis bij Ajax 1. Daarnaast vertrokken er met Mitchel Bakker, Navajo Bakboord en Robin Schouten drie andere verdedigers. De posities en kansen liggen zodoende voor het grijpen voor de nieuwe lichting.

Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in

De positie van rechtercentrale verdediger zal waarschijnlijk worden bekleed door Jurriën Timber of Dean Solomons, de linker positie is voor Boy Kemper en Kik Pierie. Kemper verlengde onlangs zijn contract met twee jaar, terwijl Pierie werd aangetrokken voor de lange termijn. Op rechtsback is het de vraag of Sergiño Dest definitief aanhaakt bij het eerste. Met de rentree van Noussair Mazraoui en het voorlopige aanblijven van Joël Veltman is de kans groot dat Dest de meeste minuten bij de beloften gaat maken. Op linksback koos Van der Gaag in de voorbereiding onder meer voor Terrence Douglas, maar de zeventienjarige heeft nog geen contract. Op die positie zal ook de talentvolle Anass Salah-Eddine dit seizoen ongetwijfeld zijn debuut gaan maken. Jasper ter Heide, van origine een middenvelder, kan tot slot nog op alle posities in de verdediging uit de voeten.

Middenveld: Creativiteit te over

Wat betreft het middenveld kunnen we twee namen met zekerheid opschrijven: Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp. De twee speelden afgelopen jaar allebei ruim twintig wedstrijden bij Jong en zullen dat ook dit seizoen doen. De ruime keuze in de A-selectie wat betreft middenvelders doet vermoeden dat zowel Ekkelenkamp als Gravenberch het voornamelijk moeten laten zien bij de beloften. Voor Noa Lang en Dani de Wit geldt daarentegen dat ze niet nóg een jaar in de Keuken Kampioen Divisie moeten spelen. Beiden zijn Jong Ajax ontgroeid en hunkeren naar speeltijd op het hoogste niveau, hetgeen bij Ajax moet gebeuren dan wel (tijdelijk) ergens anders. Maar waar zij nog het vertrouwen genieten van de technische staf, daar kozen Sebastian Pasquali en Teun Bijleveld eieren voor hun geld met een definitief vertrek uit Amsterdam.

Victor Jensen zal wél opnieuw deel uitmaken van Jong Ajax. De Deen heeft moeite om door te breken op De Toekomst, sinds zijn komst in 2017. Van vastigheid is nog weinig sprake. Mogelijk wordt dit seizoen derhalve het seizoen van de waarheid. Zeker als je kijkt naar de talenten die in zijn nek hijgen vanuit de jeugd. Kenneth Taylor, bijvoorbeeld, wordt binnen Ajax gezien als een speler voor de toekomst met zijn kwaliteiten als verbindende middenvelder. Maar de linkspoot kan ook als controleur of nummer 10 worden ingezet. Hetzelfde geldt voor Quinten Timber, die met zijn sterke spel aan de bal en goede oog voor positie behoorlijk multifunctioneel is. Samen met aankoop Alex Mendez wordt het behoorlijk dringen geblazen op het middenrif. Helemaal als ook Naci Ünüvar zich gaat melden bij Jong.

Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in

Aanval: Kan Brobbey ook in de Keuken Kampioen Divisie overtuigen?

Ajax nam afgelopen seizoen afscheid van Saku Ylätupa, Ché Nunnely en Vaclav Cerny en verhuurde Kaj Sierhuis en Dennis Johnsen aan respectievelijk FC Groningen en PEC Zwolle. In de punt van de aanval wisselden Lassina Traoré en Danilo Pereira elkaar destijds af. Richting het einde van het seizoen koos Reiziger steeds vaker voor de Braziliaan op de linkerkant en de Burkinees in de spits. Van der Gaag krijgt er dit jaar een optie voor in de spits bij, in de persoon van Brian Brobbey. In de jeugd reeg de zeventienjarige de doelpunten aaneen. De vraag is echter of de spits het ook kan als hij tegen senioren minder kan leunen op zijn imposante postuur. Waarschijnlijk wel, aangezien Brobbey naast een brede borstkas ook over een goede techniek beschikt.

De spoeling op de flanken is vervolgens vrij dun. De Amsterdammers namen afscheid van drie pure buitenspelers en de spreekwoordelijke vijver om uit te vissen zat al niet bomvol. Regelmatig werden Jensen en Lang in het recente verleden als noodverband op de zijkant geposteerd, vaak zonder al te veel succes. Nicolas Kühn en Leo Thethani zijn de namen die onder de streep overblijven, al lijkt de Zuid-Afrikaanse aanvaller sinds zijn komst al niet in de plannen van de technische staf voor te komen. Vervelend voor Van der Gaag is het feit dat er vanuit de jeugd ook weinig in opkomst is wat betreft vleugelaanvallers. Mogelijk kan er wel een beroep worden gedaan op Hassane Bandé.

Een mooie klus voor Van der Gaag

Bij Jong Ajax wil Van der Gaag ontwikkeling koppelen aan resultaat. Kampioen worden is geen doel op zich, maar om de brug tussen de jeugd en het eerste elftal te slaan, is het creëren van een winnersmentaliteit ook van belang. Van der Gaag wil daarom niet ten koste van alles enkel en alleen als ondersteuning dienen voor de hoofdmacht. De trainer neemt een aantal dingen van zichzelf mee. Maar Van der Gaag weet als geen ander dat het een wisselwerking moet zijn met de visie van Ajax. De komende twee jaar zal blijken of deze combinatie een goede match zal zijn.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties