BoJA: De lieveling van Michael Reiziger

SJvanveen, 05-04-2018 om 19:20, 24235 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Als een speler op het hoogste niveau héél goed is, dan wordt hij of zij vergelijkingsmateriaal. Sinds dit seizoen wordt er een middenvelder in Jong Ajax niet vergeleken met Johan Cruijff of een technicus, nee; de beloften hebben volgens de digitale kanalen van de Amsterdamse club en spelers van Jong Ajax een eigen N’Golo Kanté.

Zijn naam is Azor Matusiwa. Voorheen een manusje van alles dat bij het grote publiek niet opviel, sinds dit seizoen een waardevolle kracht voor coach Michael Reiziger. Hij maakte als A-junior onder Marcel Keizer zijn debuut in het betaalde voetbal. Op De Herdgang tegen Jong PSV dit seizoen drukte hij voor het eerst écht zijn stempel. Als controlerende middenvelder had hij Adam Maher als directe tegenstander in zijn achterzak, terwijl hij in balbezit de lijnen uitzette. Het was de opmaat naar een tot dusver uitstekend seizoen van de negentienjarige spil, waarvan het contract na dit seizoen afloopt.

In augustus 2015 tekende de controleur zijn eerste verbintenis in de hoofdstad. Na jeugdjaren bij Almere City en drie jaar voetballen op Sportpark de Toekomst had Matusiwa de interesse gewekt van meerdere internationale clubs. Ajax wilde hem graag behouden, bood hem op zestienjarige leeftijd een contract aan, waarna hij – in tegenstelling tot onder meer leeftijdsgenoot Timothy Fosu-Mensah – wél in Amsterdam bleef. Wat volgde waren jaren van blessureleed, maar in zijn eerste jaar als prof is hij al maanden fit en helemaal opgeleefd. Dit seizoen speelde hij al twintig wedstrijden in Jong Ajax, waarvan veertien keer als basisspeler en zes als invaller. Slechts twee maal werd hij gewisseld. 

 

De @nglkante van Ajax: @azormatusiwa 🔥💪! #matusiwa #ajax #kante #chelsea #lang

Een bericht gedeeld door Ajax Showtime (@ajaxshowtimeinsta) op

Het zegt genoeg over zijn goede vorm deze voetbaljaargang en het leverde al complimenten op van zijn coach, die het erg in Matusiwa ziet zitten. ‘Als Carel Eiting er niet is, speelt hij op zes. Hij vult het goed in, speelt altijd vooruit en zit overal tussen. Dat heeft hij van nature, maar dit seizoen heeft hij écht veel stappen gemaakt op voetbalgebied’, sprak Reiziger onlangs voor de thuiswedstrijd tegen Jong AZ. Het affiche ging met 0-1 verloren, Matusiwa was indirect betrokken bij de tegengoal, maar speelde voor de rest weer een dijk van een wedstrijd. Als veredelde Eyong Enoh met meer voetballend vermogen veroverde hij tal van ballen en zette hij de lijnen uit over korte en lange afstanden. Een plek in het Jupiler League-elftal van de week was het gevolg. 

Toekomst
Nu Eiting steeds meer minuten maakt in Ajax 1, ziet het grote publiek steeds vaker de échte Matusiwa, ofwel een kuitenbijter én voetballer. Werd hij voorheen neergezet waar hij nodig was - middenveld of back - dit seizoen is hij voornamelijk als verdedigende middenvelder een van de revelaties van Jong Ajax. Of het een verlenging van zijn aflopende contract oplevert, is nog ongewis. Feit is wel dat de club tevreden is en recentelijk genoeg Jong Ajacieden de stap via de beloften naar het eerste elftal hebben gezet. Jaarlijks wordt Nigel de Jong in verband gebracht met een terugkeer naar zijn jeugdliefde, maar volgens Matusiwa zelf heeft Ajax al een nieuwe De Jong in de gelederen. Mogelijk leidt het tot het werkelijkheid worden van de woorden die Matusiwa drie jaar geleden al uitsprak: 'Binnen drie, vier jaar in het eerste van Ajax spelen.' Gaat hij zo en wil Ajax met hem door, wie weet wat de toekomst dan brengt. 

Sjors van Veen (Twitter @SjorsvanVeen) | email: s.vanveen@ajaxshowtime.com 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 4
#1 - Kansen voor Mazraoui en Bergsma? 
#2 - Fritten, Belgische logica en voetbal
#3 - Het Verhaal Achter: Zian Flemming
#4 - Angstaanjagende avond in Helmond
#5 - Ajax moet herboren Sidoel koesteren
#6 - Reiziger is duidelijk en onnavolgbaar
#7 - Temper de hype Dennis Johnsen 
#8 - Van Bladeren en zijn Ajax-droom 
#9 - 'Laatrijper' Mazraoui eindelijk beloond
#10 - Het tegenwicht van Stop de Beloften 
#11 - Bijleveld, technicus van Jong Ajax 
#12 - De 'moeilijke situatie' van Kaj Sierhuis 

Seizoen 3

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
sjaakahz94
Deze jongen zal alleen uitblinken in ploegen waar hij het vuile werk van 2 voetballers moet oplossen en evt zich soms bemoeit met de opbouw. Wanneer hij meer dan dat moet doen, blijft er weinig over en zal hij ook falen. Als Ajax slim is houden ze hem gewoon binnenboord en laten ze hem zo ontwikkelen.
2 0
mistermiyagi
Ik vind hem 3x niks, helemaal geen nieuwe Kante, Davids..
Over 2 jaar speelt hij bij Cambuur.
0 -2
ajaxinho
En dan vreemd opkijken als hij een bod van Willem II aanneemt...
0 0
vincent_DV
Ik vind persoonlijk dat AJax er naar toe moet dat de selectie van Jong Ajax uit 20 man bestaat met:
8 2e jaars A-junioren of jonger(Op dit moment 5)
10 1e jaars senior (op dit moment 12)
2 ouder dan 1e jaars senior (Op dit moment 7)
24 spelers voor een 2e elftal vind ik al heel veel als je je bedenkt dat Ajax 1 er ook wekelijks een paar levert. Ik vind dat als je 2e jaars senior bent je of definitief naar het eerste moet of moet worden verhuurd aan een Eredivisieclub en als beide opties niet haalbaar zijn dan ben je niet geschikt voor Ajax wat mij betreft. Ook vind ik dat spelers die als 1e jaars senior al redelijk dicht tegen het eerste aan zitten ook moeten worden verhuurd. Spelers als Eiting en Johnsen hadden er dit seizoen veel meer aan gehad om een jaar bij een Eredivisieclub te zitten. Verhuren staat in Nederland te vaak in een negatief daglicht vind ik omdat men er dan vanuit gaat dat die spelers niet goed genoeg voor Ajax zijn. Maar stel dat Eiting een jaartje bij pakweg FC Groningen in de basis zou hebben gespeeld, dan kon ie met dat als ervaring en met veel Eredivisieminuten binnen in de voorbereiding. Lijkt mij alleen maar goed.
Met dit selectiebeleid wordt Jong Ajax misschien geen kampioen maar hierdoor ontwikkelt iedereen zich veel beter denk ik.
1 -1
ajaxinho
Ik vind dat maar gestuntel... verhuren aan een Eredivisieclub die om niets speelt.

In de Jupiler League leren ze om te knokken, vechten om het kampioenschap.
Daar moeten (gemiddelde) talenten uitgroeien tot leiders.
Zoals Cassierra, Eiting, Bergsma en Mazraoui.

Als ze zich niet kunnen meten met de spelers van Ajax 1.
Dan is verhuur of verkoop een optie.
0 0
vincent_DV
Ik vind wat jij zegt maar gestuntel. Ik vind het altijd maar slap gelul dat je moet leren knokken en vechten om een kampioenschap. Je kan alleen leren wedstrijden winnen en met de druk omgaan en dat heeft allemaal alleen maar te maken met wedstrijden spelen, waar dan ook. Bij FC Groningen is de druk om te presteren echt wel groter dan bij Jong Ajax, want daar mag je nog winnen.

En waarom moeten gemiddelde talenten uitgroeien tot leiders? Gemiddelde talenten moeten lekker naar een Nederlandse middenmoter verkassen in plaats van plekken bezet houden van grote talenten wat nu veel gebeurd.

En buiten een paar spelers kan geen enkele speler van Jong Ajax zich meten met Ajax 1, of in ieder geval het niveau wat Ajax 1 zou moeten nastreven.
0 0
CruijffiaansNouriaans
De nieuwe Davids dus?
0 0
Ozymandias
Davids had meer voetballend vermogen in zijn kleine teen dan het gehele Jong Ajax bij elkaar.
4 -1
Middenweg401
Én "vocht" nog een meer dan het hele eerste bij elkaar.
0 0
marrene
Prima speler. Ik vind Eiting voetballend iets beter, heeft imo ook een beter inzicht maar Matusiwa is verdedigend iets beter. Lekker fel. Beiden hebben een goede toekomst.
1 0
behangdelul
Niet best als zijn contract in juli afloopt en hij nog geen nieuwe heeft :(
2 0
MosesD
Ik ben fan van deze jongen. Volgend seizoen bij het eerste halen, kijken hoe hij het doet en anders een jaartje verhuren.
2 0
Lagasj
Onmiddellijk voor langere tijd vastleggen. Precies wat Ajax 1 nodig heeft.
5 0
Ajaxvooraltijd
Een zeer bruikbare vervanger voor Schone denk ik. Of hij echt heel goed is kun je pas beoordelen als hij een wedstrijd tegen een eredivisietegenstander of hoger speelt.
0 0