NB: 'Ekkelenkamp kan komende jaren heel nuttig worden'

ThijsZwagerman, 22-12-2019 om 22:45, 15814 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de laatste wedstrijd van 2019, in eigen huis tegen ADO Den Haag. Ditmaal met redacteur en jeugdwatcher Bram van der Ploeg. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Jij en Finn schreven deze week een stuk over de tijdelijk mindere doorstroom van jeugdspelers. Kon deze opstelling je daarom bekoren en had je deze opstelling verwacht?
'We kunnen na vandaag toch wel stellen dat Erik ten Hag een vaste lezer is van Ajax Showtime, haha. Deze opstelling was super, om meerdere redenen. De jonkies brachten flair en energie in het elftal, dat daardoor een broodnodig schokeffect kreeg. En richting 2020 is het goed om te merken dat er meerdere spelers steeds vaker worden gebracht. Opdat die trend in het nieuwe jaar doorgaat.'

Wie was jouw Man of the Match? En waarom?
'Hakim Ziyech speelde maar een helft, maar deed dat wel magistraal. Overall ga ik dan voor Lassina Traoré, die eigenlijk nog nauwelijks in het eerste heeft gespeeld en nu negentig minuten lang een prima aanspeelpunt was. Hij was gretig, maakte een goal en heeft wel aangetoond waarom hij in 2020 vaker moet spelen.'

Had jij vooraf gedacht dat het zo makkelijk zou gaan en hoe kwam dat volgens jou?
'Ik had wel de hoop na het zien van de opstelling en na vijf minuten zag je al dat dit een mooie afsluiter ging worden. De spelers waren fel, vastberaden en na een goal werd meteen de bal uit het net gehaald. Het is heel fijn dat Ajax ons en vooral zichzelf heeft beloond met een mooi slotstuk na een fantastisch jaar.'

Ryan Gravenberch en Jurgen Ekkelenkamp stonden net als tegen Telstar op middenveld. Was dat een logische keuze en wat vond je van hen?
'Logisch, niet meteen, in de gedachtengang van Ten Hag. Die heeft vaak teruggegrepen naar andere spelers, zoals Razvan Marin en Edson Álvarez. Maar het miste zijn uitwerking niet. Gravenberch was aan de bal soeverein en deed met sommige dribbels een heel klein beetje denken aan Frenkie de Jong. Hij moet daarentegen wel hard blijven werken aan zijn omschakeling en verdedigende arbeid. Voor rust kwamen beide ADO-kansjes voort uit zijn balverlies en ontbrekende omschakeling.

Ekkelenkamp heeft de juiste instelling, die gaat altijd vol gas. Maar bovenal was hij voetballend weer goed, net als na rust tegen Telstar. Ekkelenkamp is bij velen geen favoriet, maar kan de komende jaren weleens heel nuttig worden met zijn loopacties, duelkracht, oog voor positie en prima postiespel.'

Sontje Hansen maakte zijn competitiedebuut. Wat verwacht je in het restant van dit seizoen van hem?
'Het is snel gegaan met hem, en dat heeft hij helemaal zelf gedaan. Mede door de dunne spoeling voorin bij Jong Ajax en Ajax 1 heeft hij de kans gekregen en dat is mooi om te zien. Bij O19 en Oranje O17 heeft hij een prachtig jaar achter de rug. Als iedereen weer fit is, zal hij normaal gesproken vooral in Jong moeten gaan spelen, maar Ten Hag laat hem niet voor niets dagelijks meetrainen. Hansen is de eerste van een prachtige generatie die eraan komt en laten we hopen dat Ten Hag daar de juiste dingen mee gaat doen.'

Van welke talenten verwacht jij als jeugdwatcher na de winterstop veel in Ajax 1?
'Ekkelenkamp heeft wel aangetoond dat hij voetballend meer brengt dan Álvarez en ook Marin. Het is bij hem minder statisch, omdat hij constant in beweging is. De wisselwerking met Van de Beek was ook opvallend goed. Gravenberch zal echt nog een stap moeten maken, wil hij ook in de grote wedstrijden speeltijd willen. Ik denk dat het kwartje wel gaat vallen en anders moet hij gewoon even op beelden bekijken hoe onder meer Van de Beek en Tagliafico omschakelen. Hij is er net, dus daar zit nog groeimarge en die tijd moeten we hem geven. Noa Lang viel gretig in en blijft voor mij een mooie speler als hij dit iedere wedstrijd kan brengen. Naast die drie hoop ik nog af en toe op wat O19-talenten, maar laten we toch ook hopen dat dat niet altijd zal kunnen. Het zou namelijk betekenen dat de vaste basis van Ajax fit blijft.'

Tot slot: met wat voor gevoel ga jij de tweede seizoenshelft in?
'Uiteindelijk goed. Ajax heeft 2019 in stijl afgesloten, en toch nog drie punten speling richting AZ, plus een puntje extra vanwege het doelsaldo. Europees blijft een dompertje, zonder al die blessures had je er nog rooskleuriger voor gestaan waarschijnlijk. Maar al met al krijgt dit jaar een 9+, met bovendien veel om naar uit te kijken in 2020.'

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: redactieas@live.nl)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2019/2020:
#ajapsv: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'
#vitaja: 'Dolberg brengt helemaal niks'
#paoaja: 'Denk dat Mazraoui uitgroeit tot gedroomde 6'
#ajaemm: 'Waarom zou je Tadic niet als eerste spits zien?'
#ajapao: 'Hoop niet dat Veltman-Martinez hét centrum wordt.'
#vvvaja: 'Hoop dat Alvarez ontbrekende puzzelstukje is'
#apoaja: 'Marin afschrijven gaat wel heel ver'
#ajaapo: 'Dest haalde een absurd hoog niveau'
#spaaja: 'Martínez totaal andere speler op het middenveld'
#ajahee: 'Goed om De Jong achter de hand te hebben'
#ajalil: 'Critici met bek vol tanden na masterclass Martínez'
#psvaja: 'Ajax wordt makkelijk kampioen van Nederland'
#ajafor: 'Neres zal wel het slachtoffer worden'
#ajagro: '8-positie ideale plek Van de Beek'
#valaja: 'Zie Ajax eerste eindigen in groep'
#adoaja: 'Tadić vanaf links heel mager'
#rkcaja: 'Hopen dat Onana weer goede dag heeft'
#ajache: 'Zou investeren in Mazraoui op middenveld'
#ajafey: 'Spel Neres de grootste overwinning'
#pecaja: 'Marin tegen Chelsea zou ik niet aandurven'
#cheaja: 'Met Ziyech op tien, is (bijna) iedereen gezien'
#ajautr: 'Labyad gemakkelijk mee in Ajax’ tiki-taka’
#ajaher: 'Blind sinds vertrek Frenkie absolute vedette'
#lilaja: 'Schuurs is geslaagd voor examen'
#tweaja: 'Ajax blijft dit seizoen ongeslagen in Eredivisie'
#ajawil: 'Veltman tegen Valencia op rechtsback'
#ajaval: 'Waarom alles omgooien voor zo'n cruciale pot?'
#azaja: 'Voetbal Ajax statisch en heel voorspelbaar'
#telaja: 'Gravenberch heeft meer in zijn mars'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Rood Gevaar
Traoré heeft bij Jong laten zien een meerwaarde te zijn en nu ook dat hij in ieder geval tegen het rechter rijtje ook prima in de basis kan starten.
Zijn sterke lichaam is een perfect aanspeelpunt, maar heeft ook een goed schot, sterk in de lucht. Echt een heel complete spits voor Ajax.
4 0
trooop
Er zijn maar weinig voetballers die zichzelf in de zestien zo gewiekst vrij kunnen spelen als ekkelenkamp. Zelfs bij echte technici zie je dat niet vaak. Dat is wel degelijk een bijzondere kwaliteit.
Het punt is alleen: dat is ook meteen zijn enige bijzondere kwaliteit.
0 -3
Sterspeler
Hij is gewoon heel solide. Maakt geen domme fouten. Heeft een goede basistechniek en heeft een sterke positionering. Is fysiek ook prima. Maakt zelden domme keuzes. Hij is er niet 1 die vaak een 8 haalt, maar zal zelden onvoldoende scoren.
2 -1
trooop
Hij maakt wel degelijk veel simpele fouten in de passing is mij juist opgevallen. Toch zie ik hem op termijn best uitgroeien tot basisspeler. Wel alleen met veel techniek om hem heen, aub.
0 0
Ajax27
En dat is nu dus bet de middelmaat aan spelers waar we langzaam maar zeker afscheid van willen nemen. Man man ik lees hieronder net of Ekkelenkamp een wereldwedstrijd heeft gespeeld en dé nieuwe grote middenvelder van Ajax wordt. Komop man, het is een aardige speler, zal wellicht bij AZ of Utrecht prima renderen op de lange termijn... maar hij is toch absoluut geen Ajax 1 materiaal.
0 -3
SilverHaze
Ik zie in hem exact dezelfde kwaliteiten als Donny. Jij wilt volgens mij alleen maar dribbelaars zien? Of hoe denk je dat er een elftal ontstaat? De Wit is prima voor AZ, maar Ekkelenkamp tikt wel een iets hoger niveau aan. Een echte Ajax speler.
2 -1
BRAMHOUTEN
Dat zeiden ze ook van jari litmanen toen die voor het eerst in ajax 1 speelde
2 -1
ajaxdordtt
Als we ipv nuttige spelers nu gewoon eens goede voetballers opstellen.
3 -6
Robbie en de Kock
Ik Ekkelenkamp vandaag een paar ballen geven waar werkelijk de klasse vanaf droop.
6 -5
ajaxxcied4life
Die bal op traore met buitenkantvoet was alleraardigst.
3 0
Noxin
Ook gezien. Die eerste op Traore was heerlijk.
3 0
ajaxdordtt
Hahaha
0 -5
Flipper33
Eerst Lang nu Jürgen maar zie in hun alle 2 geen volledige Ajax 1 basisspelers
2 -5
vincent_DV
Ik dus ook niet. Niet perse door Ekkelenkamp zijn stijl van voetballen. Maar alles kost hem behoorlijk veel moeite in mijn ogen. Balletje aannemen, zijn passing vaak net te zacht. Dit plus het feit dat ie de hele wedstrijd verstoppertje spelen(zag op twitter een statistiek dat ie in de eerste helft maar 3 succesvolle passes had). Dat kan gewoon niet in 1
3 -3
Flipper33
indd en dit was nog maar tegen ADO in andere wedstrijden zie je hem helemaal niet
1 -2
Ferd
omdat hij in andere wedstrijden geen kans krijgt.
0 0
AFCA.
8 aangekomen passes in 80 minuten vind ik toch wel erg matig voor een middenvelder die "voetballend goed" is. Maargoed hij scoort dus dan betekend het hier op AS automatisch dat Ekkelenkamp een hele goede wedstrijd heeft gespeeld.
11 -2
Rood Gevaar
precies wat ik dacht.
als je naam maar op het scorebord staat, dan schrijven we je de hemel in hier.
maar als je puur naar de cijfers kijkt die wel belangrijk zijn als middenvelder, o.a. de aangekomen passes, dan is het niet meer dan materiaal voor op de bank.
Heb weleens betere stukjes gelezen van Bram, ook het stukje over duelkracht vond ik lachwekkend
0 -1
Sterspeler
Nou hij doet wel meer. Hij staat verdedigend altijd goed. Verzaakt niet en creëert ruimte voor ploeggenoten.
1 0
RaynoFischer
Snap wel dat de meeste niet zo snel fan zijn van een type Ekkelenkamp, ik ook niet maar heeft het gewoon prima gedaan en kan zeker nuttig worden

Die Traore is wel een beest hoor en moet vaker gaan spelen, jammmer maar Huntelaar is toch wel zo'n beetje klaar met alle respect misschien als pinchhitter nog
Ook opvallend behendig zou je niet snel zeggen met zijn bouw ;)
3 -1
AFCA.
Traore heeft een fantastische Seedorf-kont haha
8 0
FlyingDutchMan
Inderdaad lol, om tegenstanders uit te schakelen!
0 0
Duif63
De praktijk leert dat jeugdspelers die op AS tot het bot worden afgebrand het over het algemeen verder schoppen dan de vele uitbundig bewierookte talenten. Ekkelenkamp gaat er dus wel komen.
5 -5
DeWijsneus
Veltman is daarentegen altijd op hetzelfde niveau gebleven.
5 -4
Sjaakvaak
En maar weer janken na een ijzersterke pot omdat er 1 foutje aan het einde in zat. Veltman is gigantisch gegroeid de afgelopen jaren. Helaas hebben veel supporters moedwillig stront in hun ogen gesmeerd.
8 -6
FlyingDutchMan
Amen
0 0
MosesD
Veltman speelde inderdaad uitstekend. Was vroeger ook een centrale verdediger. Als back blijft het een noodverband.
2 0
JariHeijden
Veltman was vandaag de D1 tot de A1 rechtsback. Voor de D1 was hij aanvaller overigens. -:)

Frank de Boer heeft van Veltman in de A1 een centrale verdediger gemaakt.

En hem weer teruggebracht naar de rechtsbackpositie.
0 0
DeWijsneus
Ik heb Veltman lang verdedigd, maar ben helemaal klaar met z'n slippertjes. Speler van 28 jaar. Zou stabiliteit moeten brengen, maar kost ons gewoon de volgende ronde van de CL. Ik neem het hem nog geen eens kwalijk. Vind het een zwaktebod vanuit Overmars en Ten Hag. Je weet zeer lang dat De Ligt weggaat, en dan is dit de uiteindelijke oplossing. Bizar.
6 -1
Lazell
"Veltman is de fout bij de tegengoal en daarom kost hij de volgende ronde" is nogal kort door de bocht en puur en alleen op die ene fout fixeren.

Onze verdediging is altijd instabiel geweest. Tegen Chelsea 6 goals tegen, Lille/Valencia waar we met 3-0 wonnen, had de tegenstander ook een paar enorme kansen waaronder een pingel. Je weet dat de tegenstander per definitie kansen krijgt in de CL en dat ze soms aan 1 kans genoeg hebben. Gezien de wankele defensie en de Europese wetten, móét je daarom altijd 1 of 2x scoren. Dat hebben we ook niet gedaan...

Ik verwijt het TH véél meer dan Veltman, die met zijn vreemde opstelling speelde, met een vreemd middenveld en geen diepgang in de aanval. Dat heeft ons meer de kop gekost dan één fout van Vetlman.
0 0
AltijdGelijk
Gravenberch is de volgende die naar Barca gaat!
0 -10
Duif63
Doet Barcelona nog zaken met Raiola dan ?
6 0
Ansjo
Ik heb zeer weinig vertrouwen in de gedachte dat het ooit nog iets gaat worden met Marin en Alvarez. Marin lijkt gewoon op veel vlakken tekort te komen. Geen snelheid, geen fysiek, geen overzicht. Ik ben altijd een beetje bang dat als er 2 spelers zijn gekocht voor veel geld dat die dan toch maar kansen blijven krijgen ook al is het duidelijk dat ze minder zijn dan eigen jeugd omdat het dan anders zonde van je geld zou zijn ofzo. Ik zie liever die spelers nu al vertrekken dan dat we nog 2 jaar aan zien klooien omdat ze nou eenmaal veel geld hebben gekost.
6 -2
Schwalbino
Veel fans beoordelen een speler op de manier waarop hij voetbalt. Spelers als Klaassen, Van De Beek en ook Ekkelenkamp staan niet bekend om hun stijlvolle manier van voetbal. Het ziet er bij tijd en wijle stroef en wat onhandig uit. Dat is genoeg voor menigeen om ook de conclusie te trekken dat de speler geen Ajax1 waardige speler kan zijn.

Lariekoek natuurlijk. Ekkelenkamp zie ik zeker vast onderdeel van het eerste worden. Het is een speler die tactisch speelt zoals Klaassen en Van Der Beek dat ook doen. Het is ook geen toeval dat ze alle 3 zo makkelijk scoren. Ze zien het spelletje gewoon erg goed en anticiperen.
9 -5
Noxin
Het gezeur op Ekkelenkamp me een beetje denken aan Donny van de Beek, een paar jaar geleden. Toen was het ook "Slechter dan Klaassen, niet het niveau van Ajax, leuk voor NEC" en meer van dat soort opmerkingen.
4 0
Cupmetgroteoren
Van de beek en klaassen waren wel ff van een hoger niveautje dan Ekkelenkamp hoor. Ekkelenkamp is een nuttige speler en meer niet.
2 -4
DeMeervanweleer
V.d Beek vind ik wel degelijk een stilist, voor de rest klopt het wel.
5 0
Aeter
Van de Beek is veel beter dan hen wegens zijn sublieme techniek.
1 0
GrandMasterFlex
Is gewoon een hele sterke speler die Ekkeenkamp, goed in de combinatie, diepte en leest het spel. Uitstekende speler voor erbij nu en kan nog groeien naar basis denk ik. Zie meer in hem dan bijvoorbeeld Dani de Wit.
3 -2
Jornnn
Ekkelenkamp kan zichzelf een plezier doen door 17 wedstrijden op eredivisie tempo te spelen. Dit legde Vertonghen ook geen windeieren.
5 0
GrandMasterFlex
Is gewoon een hele sterke speler die Ekkeenkamp, goed in de combinatie, diepte en leest het spel. Uitstekende speler voor erbij nu en kan nog groeien naar basis denk ik. Zie meer in hem dan bijvoorbeeld Dani de Wit.
2 -2
Schip
Ah, maar hem erin zetten is een gok of bluf.
0 -1
Schwalbino
Ja. Een gok en bluf. Precies wat Ajax altijd geweest is.
2 0
trodat4030
Volgens mij bedoel je Siem waar je vd Beek zegt, anders is het vrij lachwekkend..
6 -3
Schip
Eens.
1 -2
Web
Jij noemt alles lachwekkend
Donny heeft dezelfde eigenschappen als die twee die hij noemt, maar kan ook nog op andere posities uit de voeten
En wat Ekkelenkamp belangrijk met zijn diepgang, nu zag je in eens dat Ziyech wel weer de ballen in de diepte kwijt kon.
Hen je geen diepte met Promes en Neres, is deze variant maar wat goed
Ik heb twee dagen wel 100 opstellingen gezien, inclusief mij zelf
Maar Ten Hag had de beste opstelling vandaag
5 -4
trodat4030
Donny is toch heel erg compleet, doet toch veel meer dan alleen lopen en scoren? Hij geeft assists, creëert, controleert, combineert... En ja, hij kan óók lopen en scoren, maar dat maakt hem toch geen loper? Dat vind ik die andere 3 wel.
2 0
Web
Donny is beter en completer, geef ik ook aan
Maar lachwekkend vind ik het zeker niet
0 0
Jarl1989
Het punt over Gravenberch is precies wat ik ook al dacht en zag in de wedstrijd. Heeft of speelde een beetje als de Jong, het draaien en dribbelen. Lichtvoetig. Vond hem zeer positief opvallen.
En eindelijk startte Traore. Die liet zich duidelijk zien. Veel dynamischer en sterker dan Huntelaar. Had de laatste 3 wedstrijden ook moeten starten.
5 0
AFCAMM
De jonkies deden het wat mij betreft allemaal prima vandaag. Gravenberch mag soms iets meer pit tonen, maar dat komt vast nog wel. Verder heeft hij het vandaag hartstikke goed gedaan, net als Ekkelenkamp en Traoré. Ze speelden gewoon lekker mee en hebben de kans gegrepen om zich te etaleren. Vooral het enthousiasme van Traoré vond ik daarin mooi om te zien. Hij toont de honger die een spits hoort te hebben. Dat is fijn om te zien nu Huntelaar richting het einde van zijn carrière gaat. Ook heel mooi dat Hansen nog even mee mocht doen. Al met al gewoon een leuke pot gezien, met jeugdspelers die hun kans kregen en grepen, een ruime uitslag en drie punten, zodat we weer los staan van AZ. Prima afsluiting van een veelbewogen jaar...
7 0
Schip
Prima commentaar. Laten we hopen dat TH niet alleen naar jeugd grijpt bij afwezigheid van anderen, maar ook echt als alternatief. Zoals ik elders aangaf, zulke spelers kunnen een energie impuls geven zoals vandaag. Vond het spannend of drie erin niet wat teveel van het goede was, maar ze brachten het wel. Van een stuk eigen smoel wordt je altijd wel vrolijk, van een bende vreemdelingen altijd wat minder.
2 0
Schwalbino
Zeker niet als alternatief want TH gaat atijd voor de opstelling die de meeste zekerheid op resultaat oplevert. Het is geen gokker of bluffer.
1 -4
Schip
Traore is een alternatief voor Tadic op 9, als die naar links moet. Gravenberch brengt meer dan Alvarez en Marin, zelfde geldt voor Ekkelenkamp. Zogenaamd op safe spelen omdat een speler er weleens een tackle uitgooit, is geen safe spelen en al helemaal geen Ajax gedachte. Wat dat betreft is het eerder gokken dan een speler uit de eigen opleiding die tactisch meer begrijpt en meer brengt. Je begrijpt gewoon weinig van je eigen laatste zin.
4 0
Schwalbino
Ajax is altijd gok en bluf geweest. Branie en avontuur. TH is geen avontuurlijke coach. Bosz was dat, Keizer hield ervan. TH is degelijkheid. Hij laat AJax aanvallend spelen maar hij is oerdegelijk. Zijn missie is niet een elftal opbouwen. Ik vind het jammer.
0 0
ElPistolero9
Vind dat Gravenberch iets tekort wordt gedaan in dit artikel. Was aan de bal zoals vernoemd zeer sterk maar had ook een aantal goede verdedigende acties en won veel kopduels. Hij moet echt nog een stuk feller worden, zowel met als zonder bal, en nog heel erg groeien in het maken vam de juiste keuzes. Maar dat is allemaal ervaring. Denk dat veel memsen vergeten dat hij gewoon even oud is als Hansen en Taylor bijvoorbeeld.
5 0
Gijs078
Vond Gravenberch juist een van de beste
6 -1
AltijdGelijk
Die was de beste
2 0
altijdwelwat
Voetballend gezien brengt Ekkelenkamp niet meer dan bijvoorbeeld een Marin. Hij beschikt alleen over veel meer loop vermogen , dat pakt tegen dit soort tegenstanders prima uit. Maar Ekkelenkamp komt vandaag in 80 minuten voetbal tot 8 geslaagde passes, dat is voetballend gezien erg matig.
3 -3
Web
Ajax mist met Neres en Promes heel veel diepte in het spel. Dat kwam vanmiddag vanaf het middenveld, en daar ben ik maar wat blij mee. Er word veel te veel individueel naar spelers gekeken, niet iedereen kan iemand voor de keeper zetten, maar met Ekkelenkamp heb je er wel een die voor de goal komt, en ook nog eens een behoorlijke techniek heeft hij
7 0
WantAmsterdam
Goeie goal, maar verder zie ik “behoorlijke techniek” niet echt bij hem, gaat vaak heel moeizaam bij hem als het om bal aannemen en gelijk doorspelen gaat, ook springen er heel veel ballen van zijn voeten af als ik het goed heb, en dat vooral gebaseerd op zijn wedstrijden in jong. Denk niet dat hij het niveau is wat Ajax moet nastreven, leuk voor Utrecht ofzo.
0 -1