NB: 'Blind sinds vertrek Frenkie absolute vedette'

JesseTH, 24-11-2019 om 23:20, 21706 views, Ajax Showtime |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in De Nabeschouwing. Vandaag: de dag van Hakim Ziyech en Quincy Promes tegen Heracles Almelo. Ditmaal met redacteur en jeugd-watcher Bram van der Ploeg. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee.

Wat vond jij het meest opvallend aan de wedstrijd?
'Uiteindelijk dat Ajax zo'n wedstrijd ruim wint, terwijl er onder de streep naar mijn idee slechts drie of vier spelers een 7 of hoger scoorden. De individuele kwaliteit is zo groot, Ajax hoefde niet eens goed te spelen... Dat is fijn om te weten, maar tegelijk ook een valkuil, als het blijft gaan zoals het gaat.'

Wie was jouw Man of the Match?
'Zonder twijfel Hakim Ziyech. Ondanks een matig begin begon de rest van de wedstrijd alles bij hem. De assists op Promes, de wonderbal op Van de Beek... Het was weer genieten. De andere twee spelers met een 7 of hoger waren Van de Beek en Blind. Blind gaan we zo ontzettend missen in Lille.'

Het was Perr Schuurs die de plek van de afwezige Joël Veltman innam en die rol lijkt tegen Lille ook voor hem weggelegd. Hoe is jouw gevoel bij hem?
'Het gaat, maar het is allemaal niet zo betrouwbaar. Nu zeggen veel fans waarschijnlijk dat dat bij Veltman niet beter is, maar dat vind ik niet. Veltman en Blind groeiden als duo de afgelopen weken. Het was wat onwennig nu en dus geen verrassing dat Heracles soms brutaal aanviel.'

Ook Daley Blind is woensdag tegen Lille afwezig, maar Erik ten Hag koos er – ook later in het duel - nog niet voor om het ‘nieuwe’ centrale duo te testen. Had jij dat wel gedaan?
'Nee. Het klinkt gek, maar de tijd zonder Blind moet je tot het minimum beperken. Ten Hag weet ook wel dat Ajax niet zonder Blind kan, dus moeten we die bittere pil in Lille gewoon negentig minuten slikken. Iedere minuut die je hem wel kan opstellen, moet je benutten. Helemaal sinds het vertrek van Frenkie is Blind een absolute vedette geworden in dit elftal.'

Wat is jouw keuze voor het centrum woensdag?
'Schuurs en Álvarez, denk ik dan. Martínez moet op het middenveld blijven, dus zie geen andere optie.'

Zakaria Labyad mocht opnieuw spelen bij afwezigheid van David Neres en bekroonde dat weer met een goal. Heeft hij zijn goede optreden tegen FC Utrecht in jouw ogen een positief vervolg gegeven?
'Ik vond hem tegen Utrecht voetballend beter, maar hij was ook nu weer gretig, werkte hard en liet bij vlagen zien dat hij gewoon goed kan voetballen. Die goal was gewoon razend knap en hij schroomt ook in de combinaties niet om soms lekker frivool te zijn. Zijn vertrouwen zal groeien, en tot dusverre vult hij het goed in. Ajax mist daarentegen wel een hele hoop diepgang zonder Neres.'

De speeltijd van Labyad betekent voor een aanvallend ingestelde talent als Noa Lang dat hij nog even geduld moet hebben. Hoe kijk je daarnaar?
'Tsja, dat vind ik als jeugdwatcher natuurlijk moeilijk te verkroppen. Maar aan de andere kant: Labyad doet het goed en kennelijk laat Lang niet genoeg zien om het vertrouwen van Ten Hag definitief te winnen. Hij moet in iedere invalbeurt die hij krijgt 120 procent geven, want ik volg hem al jarenlang en weet hoe ongelofelijk goed hij is. In potentie is Lang beter dan Labyad, maar alleen potentie telt niet.'

Sergiño Dest startte opnieuw niet in de basiself en maakte tijdens zijn invalbeurt een ongelukkige indruk. Baart dat je – zeker gezien de ogenschijnlijke blessure van Noussair Mazraoui - zorgen, of is het iets wat een keer kan gebeuren?
'Kan gebeuren, maar het is niet voor niets dat Dest voorbij is gestreefd. Mazraoui zal ongetwijfeld goed zijn op trainingen, zoals Ten Hag zei tijdens de persconferentie, maar kennelijk is Dest niet onomstreden. Dat komt wel door momentjes zoals deze. Die moeten eruit, anders heeft Mazraoui zich een stuk betrouwbaarder getoond.'

Hakim Ziyech en Quincy Promes blijken eens te meer een gouden duo en verzorgen grotendeels de productie van Ajax. Hoe kijk jij naar hun samenwerking?
'Het is niet te verdedigen. Ziyech weet precies waar hij de bal neer moet leggen, maar ook de rol van Promes is zó belangrijk. Hij kiest zó goed het moment, is positioneel zo sterk en rondt telkens ijzersterk af. Het is geen toeval dat hij er dit seizoen steeds wel staat en we vorig seizoen een dergelijke samenwerking niet hebben gezien.'

Tot slot: hoe staat het met jouw vertrouwen richting de Champions League-ontmoeting met Lille?
'Ik houd mijn hart wel een beetje vast. Dat Lille was een stug ploegje en die 3-0 was best een beetje geflatteerd. Op volle oorlogssterkte was het vertrouwen ongetwijfeld groter geweest, maar het gemis van Blind gaat zich echt laten voelen. Hij slaat linies over, kan een mannetje passeren, ziet altijd de oplossing en heeft zo de rol van Frenkie eigenlijk overgenomen in de opbouw. Een vervanger is er niet. De enige met dezelfde kwaliteiten in de selectie is Eiting, maar die is helaas nog niet klaar. Ik hoop gewoon dat Ten Hag één-op-één wisselt en het elftal verder intact houdt. Dan moeten Ziyech, Van de Beek en hopelijk een betere Tadić de as echt gaan dragen.'

Jesse ter Haar (E-mail: j.terhaar97@hotmail.com)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2019/2020:
#ajapsv: 'Schuurs en Martínez complementair aan elkaar'
#vitaja: 'Dolberg brengt helemaal niks'
#paoaja: 'Denk dat Mazraoui uitgroeit tot gedroomde 6'
#ajaemm: 'Waarom zou je Tadic niet als eerste spits zien?'
#ajapao: 'Hoop niet dat Veltman-Martinez hét centrum wordt.'
#vvvaja: 'Hoop dat Alvarez ontbrekende puzzelstukje is'
#apoaja: 'Marin afschrijven gaat wel heel ver'
#ajaapo: 'Dest haalde een absurd hoog niveau'
#spaaja: 'Martínez totaal andere speler op het middenveld'
#ajahee: 'Goed om De Jong achter de hand te hebben'
#ajalil: 'Critici met bek vol tanden na masterclass Martínez'
#psvaja: 'Ajax wordt makkelijk kampioen van Nederland'
#ajafor: 'Neres zal wel het slachtoffer worden'
#ajagro: '8-positie ideale plek Van de Beek'
#valaja: 'Zie Ajax eerste eindigen in groep'
#adoaja: 'Tadić vanaf links heel mager'
#rkcaja: 'Hopen dat Onana weer goede dag heeft'
#ajache: 'Zou investeren in Mazraoui op middenveld'
#ajafey: 'Spel Neres de grootste overwinning'
#pecaja: 'Marin tegen Chelsea zou ik niet aandurven'
#ajautr: 'Labyad gemakkelijk mee in Ajax’ tiki-taka’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Schip
Eens. Zonder ingespeeld centrum spelen tegen snelle, sterke counterspitsen in een aanvallende ploeg is denk het lastigste wat je kunt doen. Maar Ajax heeft me nu al zo vaak verrast, met een beetje mazzel en lef, zie ik ze straks daar ook een koekie uitdelen. En dat zou ik dan heel hoog aanslaan.
1 0
mallerd
Eiting dezelfde kwaliteiten als Blind ja dat kan misschien zo zijn, maar het is al meerdere keren gebleken dat Eiting onder hoge druk niet de rust bewaard zoals Blind dat wel doet. Ik snap sowieso de roep om Eiting niet zo goed, hij komt fysiek te kort en ook zijn handelingssnelheid is te traag.
0 -1
ETM
Vreemd genoeg vind ik Blind soms op Zidane lijken tegenwoordig. Alles oogt iets te traag maar past precies. En hij dirigeert echt. De vergelijking houdt snel op natuurlijk. Maar kan er niets aan doen ;)

Veltman is verdedigend gewoon nog een stuk beter dan Schuurs, niet een beetje, maar een stuk. Er zit een groot verschil in. Alleen dat is geen populaire conclusie omdat Veltman weer eens in de hoek staat. En omdat Veltman misschien de zwakste schakel binnen de huidige superploeg is en Schuurs bovendien symbool staat voor toekomst.
Wel kan Schuurs natuurlijk snel beter worden door te spelen, maar Ajax moest Europa weer in..
Opbouwend heeft hij iig veel in zijn mars, maar ook het missen van Veltman is dus een aderlating tegen Lille.

Dest is al vanaf zn doorbraak aan de bal sterk en verdedigend een stuk minder. Daar juist tegen Heracles geen voorbeelden van. Want hoe hij die bal verspeelde was niet typisch Dest, en hij verdedigde juist prima met dat cruciale blok. Mazraoui is verdedigend betrouwbaarder, al zeer gegroeid, en is verder gewoon een heel ander type voetballer. Met Mazra heb je er een middenvelder bij en met Dest een pure aanvallende back. Ik denk dat Mazra (in vorm) beter is in het geheel genomen en dus zou je ook hem nu op CL niveau erg missen. Op dat niveau telt de kwaliteit op iedere positie dubbel.

Uiteraard is het missen van Blind de grootste aderlating. Blind is alles in de opbouw van het huidige Ajax. (daarin schuilt ook nog wel een punt van kritiek overigens)
Ik heb het de voorbije weken vaak gezegd en herhaal het graag tot dat ik er straks naast blijk te zitten ;)... Ik denk dat het Schuurs/ Martinez wordt. Beiden zijn daar eerder in het seizoen veelvuldig gebruikt en hebben ook samen gespeeld. Het zou me echt verbazen als TH anders kiest. Bovendien kan Martinez Blind denk ik het beste vervangen. Ik kan me niet herinneren dat Alvarez al overtuigd heeft achterin, daarentegen heeft Alvarez het als vm redelijk gedaan en dat lijkt tevens zijn favoriete positie. Ja je past dan het middenveld aan, maar onder aan de streep is Martinez daar een dienende speler. Wel een met meer voetballend vermogen dan Alvarez uiteraard. Ajax gaat hoe dan ook flink verzwakt die pot in en dat baart hoe dan ook zorgen. Countermachine Lille is een linke ploeg en die gaan nog wat willen laten zien.

Fraai hakje en knap doelpunt. Dat was Labyad gisteren. En hard werken. Maar ik vond hem zeker beduidend minder dan tegen Utrecht en aan Neres mis je veel. Toch gaat Labyad denk ik opzeker spelen tegen Lille. In hem en niemand anders is nu geinvesteerd.
De Ziyech- Promes connectie is weergaloos. Hoevaak zie je nou zo'n brede glimlach uitgewisseld worden. Dat was gewoon poezie. En credits moeten zeker ook naar Promes. Ziet er dood eenvoudig uit, maar die versnelling vanuit dode hoek is pure kwaliteit, en dat geld ook voor het afmaken, dat zijn geen intikkers ofzo.

Ik heb het eerste kwartier van de wedstrijd moeten missen, en daarin moet een hoop verkeerd zijn geweest, want dat zou verklaren waarom ik tot andere conclusies kom dan heel veel supporters. Ik vond Ajax prima spelen. Niet zo flitsend als tegen Utrecht uiteraard, maar gewoon heel goed. Zeker vanaf het moment dat we Erik 'sneller sneller' hoorde roepen ;)
De spelopzet was gewoon weer meer dan prima. Heel veel variatie in de aanvallen. Spelers maken ruimtes goed klein om elders ruimte te creeeren. Ajax is ontzettend dominant. Gaat de tegenstander collectief veel druk geven is Ajax binnen tellen bij hun 16. Blind- Martinez Promez maken prima de driehoek. En op rechts zie je ook steeds vaker gedegen positiespel ontstaan. Ziyech is inzakkend geregeld de vrije man, en dat lijkt me precies de bedoeling. Wederom kon de tegenstander geen grip op hem krijgen en dat is niet alleen de verdienste van Ziyech natuurlijk. Ik vond Heracles bij vlagen overigens ook goed voetballen, zij bleven ook nadrukkelijk voetballen.

Man of the match idd Ziyech maar ik zou niet weten waarom ik Donny een 7 zou geven en Martinez bijv niet. Invallers vielen goed in. Hadden natuurlijk weinig tijd. Huntelaar had de bal van Tadic beter mee moeten nemen, maar legt heel beheerst terug voor de goal van Dest. Ik vind het wel opvallend dat Tadic dan weer voor de pass kiest. Tadic kan in die positie toch prima uithalen?
Dest verneukte zn invalbeurt in principe natuurlijk wel. Maar dat waren wel pure incidenten imo. Marin viel weinig over te zeggen.

En nu kijk ik enorm uit naar Lille met wel flink wat spanning. Dit Ajax moet verder komen in die CL!
2 -2
Web
Toch zie je aan die paar ballen die Marin te verwerken had dat hij progressie maakt
Komt veel zekerder over, staat niet meer stijf van de zenuwen.
1 0
Web
De eerste 15 minuten zette Heracles heel hoog druk op Ajax, en daar konden ze moeilijk onderuit voetballen, dat hebben ze verandert door Tagliafico en Mazraoui minder hoog te zetten, zodat die ook in de opbouw betrokken werden, en ook via de buiten kant kon worden opgebouwd
0 0
Web
Blind is weergaloos maakt het spel zo snel, met zijn geweldige inspeelpas
Veltman vind ik erg overdreven, is verdedigend helemaal niet zo veel beter dan Schuurs, vooral omdat je daar ook nog de nadruk op legt, scheelt geen 5 procent
Schuurs word met vertrouwen veel beter aan de bal dan Veltman, is ook niet zo moeilijk. Die crossbal die Schuurs in de benen heeft, mag Veltman van dromen
Ik vind dus dat je daar heel erg in overdrijft

Voor de rest kan weer heel ver met je mee gaan
0 0
ETM
Dat zijn we dan idd oneens. Ik vind Schuurs verdedigend echt nog een stuk kwetsbaarder. Veltman lost vaak situaties op voordat ze gevaarlijk worden. Schuurs bevind zich vaak in een moeilijke positie 1vs1 met de aanvallers. Hij is vaak uit balans. Veltman staat ook bij hoge ballen vaker goed. Dit zijn allemaal zaken die ik niet op een wedstrijdje basseer. Maar terugkerende thema's.
Dat betekend niet dat ik niet gecharmeerd ben van Schuurs overigens. Idd ook een hele goede trap. Sterker als je ver terug in het seizoen gaat zul je zien dat ik tegen het passeren van Schuurs was voor Veltman. Veltman heeft imo mijn ongelijk aangetoond en het gelijk van Ten Hag.
Ik overdrijf allicht, maar niet al te zeer ;)
1 0
Web
Veltman heeft zelfs al een paar keer met vuur gespeeld, die overtreding tegen Chelsea uit, zo onnodig, ook een andere wedstrijd maakte hij een overtreding die een pingel waard was, ik vind wel dat Veltman het gezien zijn mogelijkheden goed doet, en dat hij verdedigend niet minder is dan Schuurs ( zie 5 procent ) maar laat Schuurs maar eens staan dat hij zelfvertrouwen krijgt, gaat hij alleen maar groeien
Veltman heeft meer ervaring, dat maakt hem wat beter
0 0
Aeter
Veltman is tactisch en positioneel sterk. Zijn mancos zijn voornamelijk zijn snelheid en balbehandeling (technisch). In de eredivisie merk je dat vaak niet, omdat hij dan genoeg tijd heeft, maar in de CL moet hij hierdoor soms overtredingen maken waarvan sommige onnodig zijn. Schuurs kreeg het vertrouwen aan het begin maar dit werd uit angst voor gebrek aan ervaring veranderd. Ik denk dat Schuurs een stuk verder was geweest nu en met meer zelfvertrouwen had gespeeld. Nu zie je een bepaalde onzekerheid die er bij hem is ingeslopen. Ik denk ook Martinez als cv een fout is geweest aan de start van het seizoen. Daar had Blind moeten staan om Schuurs beter te kunnen begeleiden, voornamelijk communicatief. Je kon ook zien dat de afstemming tussen Martinez en Schuurs niet goed was toen. Maar ik snap de keuzes anderzijds wel weer, want het middenveld was een grote puzzel waar Blind een van de pilaren zou moeten worden, tot bleek dat Martinez daar uitstekend uit de voeten kon en er achterin meer rust was met Blind. Al met al zijn de keuzes van ten Hag allemaal te begrijpen en kun je daaruit ook afleiden hoe lastig het is om de juiste formatie te vinden waarin je elftal optimaal rendeert. En daar ligt dan ook de belangrijkste taak van de trainer.
1 0
Web
Ben het met je eens, zet Schuurs maar eens 5 wedstrijden naast Blind, hij gaat met sprongen vooruit, die jongen is bescheiden speelt nu nog zonder lef, je zag in de tweede helft al dat dit groeide bij hem, ging vooruit verdedigen, wat hij in de eerste helft nog niet deed, had ook met de eerste 15 minuten te maken. Ajax had het moeilijk met Heracles, later hebben ze het anders gedaan.
0 0
DeWijsneus
Oneens met je. Ik ben geen fan van Veltman maar die is zeker verder en stabieler dan Schuurs. Helaas durf ik daar zelfs bij te zeggen.
0 0
FWAjacied
Van de Beek was toch geen zeven? Vond hem nogal onopvallend gisteren of ik moet momenten echt totaal vergeten zijn. En Promes dan niet noemen, ondanks zijn gevaar en goals.

Daarnaast kan je zeggen dat Dest juist goed begon met zijn invalbeurt, maar dat hij na de 4-0 inderdaad die fouten maakte. Het is maar welk deel van de invalbeurt je wil benadrukken.
0 0
EersteAanname
Eiting? Verder eens met het artikel, maar wat een rare opmerking
0 -4
Wimmel
Volkomen terechte opmerking. Careltje heeft zeer specifieke kwaliteiten.
5 -1
talent020
Misschien dat hij onbewust niet genoemd werd, maar Onana keepte toch ook gewoon een ruime 7? stond er wanneer het moest met als hoogtepunt het uitkomen bij het kopballetje van Labyad
2 0
DeWijsneus
Ik vond die redding die hij verrichtte op die bal van de zijkant ook echt knap. Stonden 6 spelers er voor en sprong er toch laag tussen en redde alsnog. Alsof hij voelt waar de bal komt.
1 0
ElPistolero9
Was puur qua keepwerk goed maar meevoetballend zoals wel vaker erg matig
1 -1
OKP-AFCA
Liever zo dan andersom, een keeper staat er primair voor keepwerk en het meevoetballen van Onana is goed genoeg voor Ajax.
1 0