'Er rust een nieuwe vloek op Ajax'

door Koen Weijland 17

'Er rust een nieuwe vloek op Ajax'

door Koen Weijland 17

Laatst geüpdatet

Over de hele wereld sprongen mensen op, lieten gokkers hun onderkaak hangen of moesten voetbalkenners elkaar in de arm knijpen. Een jaar geleden overklaste Ajax het ongenaakbare FC Barcelona. De overwinning lijkt vandaag nog onwaarschijnlijker dan hij gisteren al was.

Exact een jaar geleden is het terwijl ik dit schrijf. Op 26 november 2013 ontplofte de Amsterdam Arena. Meerdere malen. Vol ongeloof zag een volgepakt stadion hoe Ajax vol overgave en met volle druk volgens de eigen filosofie op volle toeren draaide. Barcelona kwam slechts zelden onder de druk uit en aan de hand van een fenomenale Daley Blind drukte Ajax de opponent met de rug tegen de muur. Een aanval uit het boekje betekende de 1-0 van Thulani Serero, even later was Danny Hoesen na Catalaans geklungel de maker van de 2-0. Tussendoor ontsierd door het incident van de gevallen supporter wisten Ajax-fans niet wat hen overkwam. Met tien man -na een domme rode kaart van Joël Veltman- hield Ajax wonder boven wonder stand en het mirakel was een feit.

Strohalm
De overwinning betekende dat Ajax de laatste strohalm had gegrepen. Na de kansloze nederlaag in Camp Nou (4-0) en één slecht optreden in Glasgow (2-1) waren de vooruitzichten niet florisant. Ook al omdat de Arena na een eerdere ontploffing even hard weer in rouw werd gedompeld tegen AC Milan (1-1). Zodoende was de overwinning op Barça pas de tweede, na de benodigde 1-0 op Celtic in eigen huis.

Vloek
De overwinning op Barcelona betekende meer. Waar het de ploeg vertrouwen moest hebben gegeven dat het gat met de Europese top niet zo groot was als werd gedacht, moet ik hier 365 dagen later uit mijn pen persen dat Ajax na 'het wonder van Amsterdam' geen Europees duel meer wist te winnen. In Milaan kon Ajax een overtal niet uitbuiten (0-0), over Salzburg heb ik het liever helemaal niet meer (0-3; 3-1) en dit huidige Champions League seizoen wist Ajax ondanks een aantal zeer behoorlijke optredens na vijf wedstrijden nog geen enkele zege te boeken. Die eclatante op Neymar en co. was de laatste. Alsof er een nieuwe vloek rust op Ajax.

Gelukkig is mijn ervaring met vloeken dat, zodra eenmaal doorbroken, de vervloekte niet meer te stoppen is. Toen 'de derde ster' na zeven droge jaren eenmaal binnen was, denderde Frank de Boer meteen maar even door naar titel 33. En wie durft te zeggen of de laatste titel onder Frankie al is binnengehaald? Real Madrid had eenzelfde vloek rusten op 'La Décima'. Na de negende Europacup-1 titel in 2002 was het deze zomer eindelijk zover en dit seizoen spotten Ronaldo en zijn compañeros opnieuw met alle voetbalwetten.

Op 10 december zal ik in de Arena met extra belangstelling naar Ajax - APOEL gaan. Die ene overwinning in dit Champions League-seizoen moet er komen, dat is Ajax aan de diep in de buidel tastende fans verplicht. Het zou zomaar eens het doorbreken van de vloek kunnen betekenen. De eindzege in de Europa League sluit ik dan niet uit.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.