Boekhorst: 'Ajax is de winnaar, want Kroes is terug en kan zijn werk weer doen'

door Bart Veenstra 68

Bron NU.nl

Boekhorst: 'Ajax is de winnaar, want Kroes is terug en kan zijn werk weer doen'

door Bart Veenstra 68

Bron NU.nl

Laatst geüpdatet

Ernst Boekhorst ziet Ajax als de grote winnaar na de terugkeer van Alex Kroes bij de Amsterdamse club. De voormalig jeugdspeler van de club werd eerder als algemeen directeur geschorst vanwege mogelijk handelen met voorkennis in aandelen van Ajax, maar keert nu terug als titulair technisch directeur.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) zal alsnog onderzoek doen naar mogelijk strafbaar handelen van Kroes. Als hij alsnog schuldig wordt bevonden, zal hij Ajax alsnog verlaten. 'Maar we liggen op een stapel, de verwachting is dat het wel een jaar kan duren voor de AFM deze zaak behandelt', vertelt Ernst Boekhorst, de voorzitter van de bestuursraad, tegenover NU.nl.

Eerder gaf Van Praag nog aan dat Kroes op geen enkele manier zou kunnen terugkeren bij Ajax in een andere functie. De bestuursraad kwam na gesprekken met meerdere juristen tot een andere conclusie. 'De RvC kwam formeel tot het juiste besluit wat betreft de afweging over de positie van Kroes, maar niet over de sanctie die is opgelegd', zegt Boekhorst.

Zo vroeg de bestuursraad zich af of het voornemen van de RvC om Kroes op de BAVA van 21 mei te ontslaan wel proportioneel was. Kroes had geen winstoogmerk bij de aankoop van aandelen, zo vertelde de hoofdpersoon donderdagavond zelf. Boekhorst: 'Onze juristen keken anders naar de feiten en stelden dat de besluitvorming van de RvC ook anders had kunnen zijn. Met dat vertrekpunt keken we wat wel mogelijk was.'

'Praten nu met Van Praag, Van Wijk en Blind over samenstelling van de RvC'

Uiteindelijk werd het besluit om Kroes te ontslaan heroverwogen en kreeg Boekhorst Kroes en Van Praag uiteindelijk weer met elkaar om de tafel. De voorzitter van de bestuursraad wil echter niet spreken over een motie van wantrouwen aan het adres van de RvC. 'Dat is totale onzin. Drie commissarissen hebben hun functie ter beschikking gesteld en we praten nu met Van Praag, Van Wijk en Blind over de samenstelling van de RvC. Laten we stoppen met roepen dat mensen die een fout maken meteen weg moeten.'

Toch heeft de bestuursraad wel degelijk invloed gehad op de terugkeer van Kroes binnen de directie van Ajax. 'Van Praag heeft tijdens de ledenvergadering toegegeven dat hij een aantal dingen niet goed heeft gedaan. Daarvoor heeft hij zijn excuses gemaakt. De RvC erkent haar fout door de nieuwe constructie met Kroes mogelijk te maken', zegt Boekhorst.

Uiteindelijk is Kroes dus terug bij Ajax en kan de club weer vooruit kijken richting een enorm belangrijke transferzomer. Hoewel de afgelopen periode niet fraai genoemd kan worden, is Boekhorst tevreden met de afloop. 'Iemand vroeg me welk cijfer ik het proces van de afgelopen weken gaf. Een onvoldoende, maar ik ben blij dat we nu weer vooruit kunnen kijken. Ajax is de winnaar, want Alex is terug en kan zijn werk weer doen.'

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.