VI: 'Kroes stapt zelf op bij Ajax als hij schuldig wordt geacht door AFM'

door Jon van Dam 176

Bron Voetbal International, ESPN

VI: 'Kroes stapt zelf op bij Ajax als hij schuldig wordt geacht door AFM'

door Jon van Dam 176

Bron Voetbal International, ESPN

Laatst geüpdatet

Alex Kroes zal Ajax alsnog verlaten als hij door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) schuldig wordt geacht voor het handelen in Ajax-aandelen met voorkennis. Dat liet Kroes volgens Voetbal International weten op de extra bijeenkomst voor Ajax-leden op Sportpark de Toekomst. Naast Kroes gaven ook leden van de RvC en de bestuursraad tekst en uitleg over de afgelopen maanden. Tegenover ESPN gaf Kroes vervolgens een uitgebreidere reactie.

Er stonden meerdere onderwerpen op de planning tijdens de ingelaste bijeenkomst in Amsterdam. Michael van Praag en Leo van Wijk kwamen bijvoorbeeld aan het woord over de beslissing om Kroes te schorsen. Daarnaast moest het tweetal zich verantwoorden voor de keuze om de bestuurder enkele weken later alsnog weer in genade aan te nemen. Kroes keerde donderdag terug bij Ajax als titulair technisch directeur.

Eerder op de donderdagavond meldde De Telegraaf dat Van Wijk een grote rol heeft gespeeld in het laten terugkeren van Kroes bij Ajax. De commissaris gaf aan dat hij drie één-op-één-gesprekken heeft gevoerd met de voormalige jeugdspeler van Ajax. Uiteindelijk werd besloten dat Kroes in een andere rol kon terugkeren bij de Amsterdamse club.

Ajax vermeldde in het persbericht van donderdagmiddag dat er wel een kanttekening bij de terugkeer van Kroes moest worden geplaatst. ‘Mocht op enig moment door een daartoe bevoegde autoriteit worden vastgesteld dat sprake is van een ernstige overtreding van de regels omtrent handel met voorwetenschap, dan zal de RvC ook de positie van Kroes als titulair technisch directeur heroverwegen', zo liet de club weten.

Momenteel doet beurswaakhond AFM nog onderzoek naar het handelen van Kroes met zijn Ajax-aandelen. Naar verwachting zal het onderzoeksproces enige tijd in beslag nemen. Op de bijeenkomst van donderdag werd er doorgevraagd naar de kwestie, waarop Kroes besloot om opheldering te geven. De teruggekeerde technisch directeur gaf daarbij aan dat hij Ajax zelf zal verlaten als de AFM hem schuldig acht.

Kroes is blij dat hij weer aan het werk kan bij Ajax

Tegenover ESPN gaf Kroes na de bijeenkomst ook een reactie waarin hij zijn statement herhaalde. 'Vanaf minuut één heb ik gezegd; als de AFM vindt dat ik een ernstig strafbaar feit heb gepleegd, dan heeft dat consequenties. Ik weet wat ik op dat moment gedaan heb. Als ik het terug kon draaien, dan had ik op 26 juli niet die aandelen gekocht. Ik heb alle details en informatie en details rondom die periode bij hen neergelegd. Daar wacht ik rustig op. Gelukkig kan ik aan het werk en wachten we rustig af.'

Kroes wordt daarna door Cristian Willaert gevraagd of hij zijn Ajax-aandelen nog heeft. Hij geeft aan dat hij sinds zijn schorsing niks meer met de aandelen heeft gedaan. 'Ik begrijp de vraag en de grap ook, bijna. Het was voor mij geen grap de afgelopen maand. Ik heb die dingen een keer gekocht en ik wil ze voor heel lang behouden voor mijn kinderen. Zij hebben hetzelfde gevoel bij de club als ik', besluit Kroes.

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.