Kroes: 'Hoop dat we onrust nu achter ons kunnen laten, we moeten het over voetbal hebben'

door Jari Perridon 70

Bron AT5, NOS

Kroes: 'Hoop dat we onrust nu achter ons kunnen laten, we moeten het over voetbal hebben'

door Jari Perridon 70

Bron AT5, NOS

Laatst geüpdatet

Alex Kroes is heel erg blij om weer terug te keren bij Ajax. Na een aantal hectische weken keert hij terug als technisch directeur bij de Amsterdammers. In gesprek met AT5 en de NOS geeft hij aan dat hij zijn nieuwe rol niet als degradatie ervaart. Daarnaast geeft hij een uitleg over wat er de afgelopen weken allemaal is gebeurd en benadrukt hij dat hij nooit verkeerde intenties heeft gehad.

Kroes is blij met de huidige situatie. 'Als CEO had ik ongelofelijk veel energie om de club te helpen en dat heb ik als technisch directeur nu ook', begint hij tegenover de NOS. 'Het klinkt misschien cliché, maar Ajax moet weer Ajax worden. Ik heb een domme actie gehad in juli, waar uiteindelijk de AFM zijn oordeel over moet vellen. Dat wachten we rustig af en ik ben heel blij dat ik nu gewoon door kan. Mensen proberen me allerlei kanten op te duwen, maar ik ben heel blij, punt. En ik hoop iedereen met mij, maar dat gevoel heb ik wel', vervolgt Kroes.

Al snel nadat Kroes werd geschorst, wilde hij naar een oplossing zoeken. Samen met de RvC stapte hij naar de AFM om alle mogelijk info daar vrij te geven. Daarna is hij in gesprek gegaan met de RvC over mogelijke oplossingen. 'Ik heb al heel snel aangegeven dat ik kon terugkeren als technisch directeur. Ik denk niet zo in streepjes en titeltjes. Ik ben blij dat het uitgekomen is', vertelt hij tegenover AT5.

Onderzoek van de AFM

Er waren ook mensen die vonden dat Kroes niet meer kon terugkeren bij Ajax nadat hij werd geschorst vanwege het handelen met voorwetenschap. 'Het lastige aan deze kwestie is, dat niemand precies weet of ik met voorwetenschap heb gehandeld. Dat is ook waarom de AFM daar een oordeel over moet vellen. Er zijn maar drie verschillende juristen die de feiten in detail kennen. Die hebben alle drie een andere mening over in hoeverre het voorwetenschap is. Het zou fijn zijn als de AFM daar een oordeel over heeft', aldus de nieuwe technisch directeur, die aangeeft de consequenties op zich te nemen als die er zijn.

'Als ik een strafmaat krijg, waarbij de AFM zegt dat het een ernstig feit is, dan trek ik daar consequenties uit en neem ik die consequenties op me. Dan heb ik iets gedaan wat niet kan. Misschien niet met verkeerde intenties, maar ik heb het dan wel gedaan. Dan is er niks anders dan stoppen bij Ajax. Dat doet me dan heel erg pijn, maar het is dan wel een logische beslissing. Ik heb dat vanaf minuut één al gezegd, maar laat de AFM het beoordelen.'

Kroes neemt Van Praag niets kwalijk

Kroes is niet boos op Van Praag na de uitspraken die hij heeft gedaan. 'Michael (Van Praag, red.) had op dat moment zijn informatie en heeft daar toen naar gehandeld. Ik vat de acties van Michael niet op als kwaadwillend, hij heeft op dat moment die informatie gehad dat het zo was. Inmiddels kunnen we met voortschrijdend inzicht inzien dat het iets minder zwart wit was als het leek. Ik neem het hem niet kwalijk. Iedereen heeft zijn rol, laat iedereen dus ook zijn ding doen. Ik hoop dat we de onrust nu achter ons kunnen laten. We moeten het bij Ajax weer over voetbal gaan hebben.'

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.