Beuker: 'Spelers leren vallen, beter balanceren en in chaos en variatie kunnen trainen'

door Jari Perridon 80

Bron Ajax Life

Beuker: 'Spelers leren vallen, beter balanceren en in chaos en variatie kunnen trainen'

door Jari Perridon 80

Bron Ajax Life

Laatst geüpdatet

Marijn Beuker, de directeur voetbal van Ajax, heeft geconstateerd dat er bij Ajax genoeg mensen rondlopen die vooruit willen met de club. Volgens hem schreeuwen de mensen om richting, visie en duidelijkheid in de manier van werken, coachen en trainen. Volgens hem moet er één duidelijke lijn worden gehanteerd, waarbij het Ajax belang voorop staat. In zijn visie staan veel Cruijffiaanse principes centraal. Hij schreef een methodiek over hoe de spelintelligentie van spelers ontwikkeld moet worden.

'Spelintelligentie en snel denken gaat voor Ajax onderscheidend worden. We moeten terug naar het gogme van vroeger', begint Beuker bij Ajax Life. Daarmee doelt hij op de Cruijffjaren van de jaren zestig en zeventig. 'Je wordt snel innovatief genoemd als je wat jonger bent waarschijnlijk, maar eigenlijk ben ik heel ouderwets', vervolgt Beuker.

'Ik huldig de principes van het straatvoetbal. Spelers leren vallen, beter balanceren in de ongereptheid van de straat en in chaos en variatie kunnen trainen. Die ouderwetse cultuur gieten we in een nieuw jasje', gaat de directeur voetbal in op zijn visie. Vooral in de middenbouw van de Ajax-jeugd gaat dat aspect flink worden aangepakt. Beuker geeft een concreet voorbeeld. 'We gaan een veld omvormen tot vier kleine veldjes met zand, steen, asfalt en gravel. Niemand heeft dat, dus heet het innovatie, maar eigenlijk gaan we terug naar de basis', stelt hij.

Nieuwe aanpak in de Ajax-jeugd

'Spelers vertellen hoe hun brein werkt, hoe je hersenen kunt beïnvloeden en hoe we dat op het veld in een georganiseerde chaos laten terugkeren', ligt Beuker verder toe. 'De grootste innovatie is dus eigenlijk teruggaan naar de essentie van voetbal', is zijn mening.

Beuker wil dat vanaf de Ajax O15 tot het eerste elftal ieder team wordt getraind door een didactisch sterke trainer, samen met een oud-prof. 'Daar zetten we zwaar op in. Daarbij gaat het vooral om de combinatie tussen die twee. Het is niet goed als mensen alleen maar bezig zijn met details vanuit hun eigen ervaring, maar ook niet als dit ontbreekt.'

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.